Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 

Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"

E 967 - Xilitol

Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Euri inofensive: E 100 (Curcumina), E 101 (Riboflavina), E 1103 (Invertaza), E 1105 (Lizozim), E 140 (Clorofile, verde natural), E 141 (Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinel), E 153 (Carbune vegetal), E 160c (Extract de ardei rosu, capsantina), E 160d (Lycope, Rubixantina), E 162 (Rosu sfecla, betanina), E 163 (Antocianine), E 170 (Carbonat de calciu), E 260 (Acid acetic), E 261 (Acetat de potasiu), E 262 (Acetat de sodiu), E 263 (Acetat de calciu), E 270 (Acid lactic), E 290 (Dioxid de carbon, acid carbonic), E 296 (Acid malic), E 297 (Acid fumaric), E 300 (Acid ascorbic), E 301 (Ascorbat de sodiu), E 302 (Ascorbat de calciu), E 304 (Palmitat de ascorbil, Stearat de ascorbil), E 306 (Tocoferoli), E 307 (Alfa-tocoferol), E 308 (Gamma-tocoferol), E 309 (Delta-tocoferol), E 322 (Lecitina), E 325 (Lactat de sodiu), E 326 (Lactat de potasiu), E 327 (Lactat de calciu), E 331 (Citrati), E 334 (Acid L-tartric), E 335 (Tartrat), E 336 (Tartrati de potasiu), E 337 (Tartrat dublu de sodiu si potasiu), E 350 (Malati de sodiu), E 351 (Malat de potasiu), E 352 (Malati de calciu), E 414 (Guma de acacia, Guma arabica), E 422 (Glicerina), E 440 (Pectine), E 459 (Beta-ciclodextrina), E 460 (Celuloza), E 469 (Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic), E 471 (Mono- si digliceride ale acizilor grasi), E 472 (Esteri), E 481 (Stearoil-2-lactilat de sodiu), E 482 (Stearoil-2-lactilat de calciu), E 500 (Carbonati de sodiu), E 501 (Carbonati de potasiu), E 503 (Carbonati de amoniu), E 504 (Carbonati de magneziu), E 507 (Acid clorhidric), E 508 (Clorura de potasiu), E 509 (Clorura de calciu), E 511 (Clorura de magneziu), E 526 (Hidroxid de calciu, var stins), E 529 (Oxid de calciu, var), E 552 (Silicat de calciu), E 553a (Silicat si trisilicat de magneziu), E 558 (Bentonita), E 570 (Acizi grasi), E 640 (Glicina si sarea de sodiu), E 901 (Ceara de albine), E 902 (Ceara de Candelilla), E 903 (Ceara Carnauba), E 920 (L-cisteina), E 938 (Argon), E 939 (Heliu), E 941 (Azot), E 957 (Taumatina), E 959 (Neohesperidina dihidrocalcon DC),
Atentie. Daca ai gasit un produs care nu respecta normele UE, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str. Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951;
Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787
E-mail: office@ansv.ro

Categorii de aditivi alimentari

  • 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
  • 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si;
  • 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
  • 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
  • 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
  • 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
  • 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
  • 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta
  • 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
  • 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
  • 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
  • 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
  • 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
  • 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
  • 15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
  • 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
  • 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
  • 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
  • 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
  • 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
  • 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
  • 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
  • 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
  • 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
  • 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
  • 26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie