Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Contraceptia
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Contraceptia > Spuse si nespuse despre contraceptie

Spuse si nespuse despre contraceptie

Cuplate sau singure ... parerile multor persoane in privinta contraceptiei se rezuma la cele doua cuvinte rezonante: "moartea pasiunii". Insa, contraceptia poate salva vieti!

Sanatate sexuala

Descoperiti-va sentimentele reciproce in functie de pozitia adoptata in timpul somnului
TopSanatate iti recomanda
·Contraceptivele progesteronice
Contraceptivele progesteronice reprezinta metode foarte eficiente de prevenire a sarcinii, bazate pe administrare de derivati progesteronici.
De ce sa consideri contraceptia ca o povara pentru viata ta sexuala? Tocmai faptul ca te protejezi atat de o eventuala sarcina, cat si de bolile cu transmitere sexuala (BTS) ar trebuie sa te "puna in miscare". Numai de tine depinde sanatatea ta sexuala si de capacitatea ta de a diferentia informatiile corecte despre contraceptie de cele pur fictive.


Mitul nr. 1: Iau anticonceptionale si sunt perfect protejata!

Multe persoane considera ca prin administrarea corecta a pilulelor anticonceptionale, sanatatea ta sexuala nu va avea de suferit.

Total gresit, daca ne gandim ca acest tip de protectie te ajuta doar in eliminarea pericolului unei eventuale sarcini. Nu reduce nicidecum riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Numai prezervativul (sau abstinenta) te poate proteja de infectiile precum herpesul genital, Chlamydia si HIV-SIDA.

Cum pot contacta o boala cu transmitere sexuala?

Inainte ca tu si partenerul tau sa faceti trecerea de la prezervativ la alta metoda de contraceptie, asigurati-va amandoi ca nu exista niciun pericol. Nu uita: este posibil sa ai o boala sexuala, fara simptome vizibile.


Mitul nr. 2: O baie fierbinte imediat dupa actul sexual poate opri o eventuala sarcina!

Exista numeroase conceptii gresite referitoare la modalitatea de a preveni o sarcina... Niciunul dintre "trucurile" de mai jos nu te vor impiedica sa ramai insarcinata, in cazul in care nu te-ai protejat:

  • o baie fierbinte imediat dupa incheierea actului sexual;
  • folosirea toaletei imediat dupa incheierea actului sexual;
  • a face sex in timp sau dupa terminarea ciclului menstrual;
  • coitus interruptus sau metoda retragerii (multi experti sustin ca aceasta metoda nu este deloc sigura, deoarece exista posibilitatea eliberarii unei cantitati de sperma inainte de ejacularea propriu-zisa).


Mitul nr. 3: Prezervativele distrug placerea.
Deseori se considera ca prezervativele sunt o bariera in calea placerii. Nu este tocmai adevarat! In primul rand pentru ca nu toate prezervativele sunt la fel.

In trecut, acestea erau mult mai rudimentare, insa acum nu ne putem plange cand ne gandim la diversitatea de marimi, culori, arome si texturi care exista. Multi sustin ca prezervativele din poliuretan sunt foarte "naturale" si permit schimbul de caldura prin ele.


Mitul nr. 4: Alaptarea ma protejeaza de o eventuala sarcina.
Deloc adevarat! Este foarte posibil sa ramai insarcinata cu toate ca alaptezi cu regularitate. Sfat: majoritatea specialistilor recomanda o pauza de un an de zile intre sarcini.


Mitul nr. 5: Daca folosesc gelul intim nu raman insarcinata.
Atat gelul intim, cat si baia sau dusul efectuate imediat dupa actul sexual nu te pot proteja de o eventuala sarcina, deoarece sperma este deja in drum spre ovul.


Mitul nr. 6: Nu am cum sa raman insarcinata "prima data".
Daca ai deja ciclu menstrual, poti sa ramai insarcinata oricand. In general, s-a constatat ca femeile tinere sunt mult mai fertile decat cele mai in varsta si pot ramane insarcinate mult mai usor. Sfat: nu-ti crede prietenul cand iti spune ca nu vei ramane insarcinata "de aceasta prima data", ci insista asupra protectiei!


Mitul nr. 7: Daca iau anticonceptionale nu voi ramane insarcinata si nici nu voi contacta vreo boala cu transmitere sexuala.
Da, este adevarat ca daca sunt administrate corespunzator anticonceptionalele te protejeaza de o sarcina nedorita. Atentie! Nu te scapa si de riscul de a contacta vreo boala sexuala! Singura solutie 100% sigura este abstinenta, iar imediat dupa ea se situeaza prezervativele (care ofera protectie cat de cat sigura atat impotriva unei sarcini, cat si impotriva bolilor cu transmitere sexuala).


Mitul nr. 8: Sunt prea batrana pentru a ramane insarcinata.
Daca ai ciclu menstrual, nu este exclusa sarcina. Chiar si dupa ce scapi de menstruatie, tot mai esti fertila inca un an de zile.


Mitul nr. 9: Anticonceptionalele ingrasa.
Intr-adevar unele femei experimenteaza o fluctuatie usoara in greutate, insa depinde de organism si de pastilele administrate. Chiar si pentru acele femei exista o solutie: sportul si o alimentatie echilibrata pot ajuta intotdeauna.


Mitul nr. 10: Nu raman insarcinata daca nu am avut orgasm.
Pentru a ramane insarcinata este nevoie ca barbatul sa ejaculeze. O femeie, fie ca are sau nu orgasm, nu influenteaza fecundarea.

Alte articole utile
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.07.2011 17:51 
dupa cat timp isi face efectul anticonceptionalele?
iau anticonceptionale de 2luni aproape.mi le-a dat dermatologul.am si eu o intreb..acestea ma si protejeaza de o sarcina nedorita? va multumesc!
  25.08.2010 14:10 
contraceptie
am luat anticonceptionale timp de 3 ani si m-am ingrasat peste 10 kg. si am doar 21 de ani ce a-si putea sa fac sau sa iau sa mai slabesc?
  04.08.2008 18:21 
Anticonceptionale
Raman mai repede gravida dupa ce i-au anticonceptionale?
  21.01.2008 12:53 
Contraceptie
Cum ne ferim de aceasta problema?
  25.10.2007 20:49 
buna seara
am si eu o intrebare daca nu mi-a venit ciclu pe data care trebuia sa imi vina e posibil sa fiu insarcinata chiar daca am facut 2 teste de sarcina???astept raspunsul cat mai curand pe emailul meu popacosminamariana@yahoo.com
  23.06.2007 19:56 
ei, care ei?
ei iau anti... si sunt ok? care ei?
  01.06.2007 15:00 
contraceptie
ei iau anticonceptionale de aproape trei ani si sunt ok nu am avut probleme niciodata e mai vine sa prei decat sa vindeci
  21.05.2007 12:44 
contraceptie
eu cred k e f bine sa ne protejam pt k e mult mai rau sa faci un avort dekt sa folosesti prezervativul sau sa iei o pastila p zi
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie