Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Boli cu transmitere sexuala
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Boli cu transmitere sexuala > Boli cu Transmitere Sexuala

Boli cu Transmitere Sexuala

Exista o singura metoda absolut sigura de protectie impotriva bolilor care se transmit pe cale sexuala. Abstinenta. Orice persoana activa sexual e in pericol sa se imbolnaveasca, chiar fara sa realizeze, fiindca unele boli se manifesta prin simptome foarte subtile.

Este foarte important sa-ti cunosti bine corpul ca sa depistezi cat mai repede boala, fiindca multe dintre ele se trateaza cu succes doar daca tratamentul este inceput devreme. Daca observi vreun simptom te poti adresa medicului ginecolog, daca esti femeie, sau urolog daca esti barbat.

Fiecare articol din seria BTS(boli cu transmitere sexuala) abordeaza cate o boala foarte raspandita, va explica cum se contacteaza si cum poate fi tratata.

Herpesul genital

Herpesul genital e fratele celui care apare in jurul buzelor. Este produs de virusul Herpes Simplex 2, pe cand herpesul buzelor se datoreaza lui Herpes Simplex 1. Uneori HSV 1 invadeaza si zona genitala iar HSV 2 zona orala. Ambele raman in organism, odata contactate, si nu se pot trata decat simptomele lor.


Cum se contacteaza

Herpesul genital se ia prin contact sexual de orice tip cu o persoana infectata(chiar daca nu are simptome) sau prin atingerea unor suprafete infectate.


Cum se manifesta


Dupa o perioada de incubatie de 3-7 zile apar vezicule care se rup in cateva zile, lasand in urma o suprafata rosiatica, ulcerata. Veziculele sunt dureroase si pot fi insotite de febra, dureri de cap si ganglioni umflati. Se pot asocia cu diverse manifestari urinare sau cu umflarea labiilor la femei.

 

Desi eruptia este atat de agresiva la majoritatea celor infectati, exista persoane a caror organism nu arata ca a contactat un virus, nu prezinta nici un simptom, dar el se poate transmite prin contact sexual.


Eruptia reapare toata viata

In cateva saptamani (2-3) veziculele, durerea si iritatia se vindeca insa virusul ramane in organsim si se poate reactiva in situatii de stres emotional sau fizic sau in orice situatie  care scade imunitatea, chiar si o banala raceala. Un act sexual care produce mici traumatisme poate declansa boala.


Tratament partial

Tratamentul este similar cu cel pentru herpesul buzelor. Se foloseste Aciclovir care atenueaza sau combate aparitia veziculelor, iritatiei si durerii. In plus scade contagiozitatea si frecventa recidivelor.



Consecinte

Riscul de a contacta alte infectii genitale creste dupa infectia cu virusul herpetic, de aceea se recomanda mai multa precautie decat unei persoane sanatoase. 

Cand mama e infectata poate transmite herpesul fatului insa se intampla destul de rar.

  1 2 3 4 5 6 7 8  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.12.2011 22:32 
uiealSSp
So excited I found this article as it made things much quikecr!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie