Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Prevenire > Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima

Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima

Modul sanantos de intretinere a igienei intime se ascunde, in constiinta publica, intre obiceiuri vechi din popor si mode "de sezon". Fiind un subiect care nu se discuta deschis in mod uzual, multe femei si multi barbati se intreaba care este conduita corecta de igiena intima, care le face bine. Dr Iuliana Baltes, doctor cu 15 ani de experienta in planificare familiala, ne explica cum ar trebui sa-si intretina fiecare dintre noi igiena intima, dupa ultimile cunostinte ale medicinei.

Vor, nu vor, femeile isi "pierd" mai mult timp


Pentru igiena zonei genitale egalitatea dintre sexe e cu siguranta nesanatoasa. Femeile, din cauza asezarii, formei organelor genitale si fiziologiei lor, au nevoie de mai multa atentie si grija in efectuarea igienei.

O singura spalare cu apa si sapun pe zi este, in principiu, suficienta in afara perioadei menstruale. E preferabil ca toaleta sa se faca dupa scaun.

Multe infectii vaginale sunt provocate de germenii care se elimina odata cu scaunul. Din acest motiv se recomanda ca femeile sa foloseasca hartia igienica doar in directia fata-spate pentru a nu antrena germenii in vagin.
Dupa urinat, modelul ideal de stergere este tamponarea. Oricum recomandarile nu sunt la fel de stricte fiindca urina este de obicei sterila.

Vaginul este o cavitate umeda si ...intunecoasa, mediul propice pentru dezvoltarea multor germeni. In mod obisnuit vaginul are o flora bacteriana proprie, nepatogena, care nu trebuie "deranjata" prin spalaturi repetate sau substante agresive. Spalaturile vaginale, in abundenta prescrise de unii ginecologi in trecut, s-a descoperit cu nu sunt benefice fiindca tulbura acest echilibru al ph ului si florei vaginale, ducand la diverse boli. In prezent, controversele despre cat de des ar trebui facute aceste spalaturi vaginale nu au ajuns la o concluzie clara, insa nu se mai recomanda decat in cazul infectiilor locale, ca metoda aditionala de tratament. Nu se mai folosesc pentru toaleta zilnica, saptamanala sau lunara.

Persoanele obsedate de curatenia genitala, care se spala de mai multe ori pe zi sau folosesc tot felul de produse antibacteriene se imbolnavesc des. "La persoanele care exagereaza cu spalatul, dupa ce au reusit sa se spele mai rar flora s-a refacut", si infectiile au cedat, afirma Dr Iuliana Baltes.

Produsele speciale pentru igiena intima nu trebuie sa contine substante agresive. " Nu oricare produs este benefic, datorita sensibilitatii zonei, singurele recomandate sunt cele cu ph neutru, care se gasesc mai degraba la farmacie decat la magazinele de cosmetice" spune Dr Iuluana Baltes. Atat produsele speciale cat si sapunul obisnuit e bine sa aiba ph neutru. Daca nu urmariti sa va faceti o toaleta speciala, apa si sapunul obisnuit( cu cat mai putine ingrediente cosmetice) sunt suficiente.

In timpul ciclului menstrual se impune, in functie de persoana, o toaleta mai riguroasa, adica de 2-3 ori pe zi. Sangele este pentru mediul din vagin un nou factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Tampoanele interne sunt periculoase fiindca ele cresc acest risc, mai ales ca pot fi uitate inauntru. Insa cum sunt indispensabile la mare, la o unele haine, etc. trebuie schimbate doar in locuri in care exista apa si sapun pentru spalarea mainilor inainte si dupa.
4 ore e limita maxima de "viata" a unui tampon intern.

"Inca mai am pacienti care cred ca in zona genitala e bine sa se spele doar cu apa", spune Dr Iuliana Baltes. Desi e greu de crezut, mai supravietuiesc in societate astfel de conceptii bazate pe o gandire magica, in dezacord cu realitatea corporala si sanatatea.
  1 2 3  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.02.2012 11:21 
fericita
buna, si eu am fost diagnosticata cu candida albicans si ginecologul mi-a dat 4sau5 tratamente,degeaba.Pana la urma mi-a spus ca nu ma voi scapa de ea decat dupa ce voi naste[natural] pt.ca atunci ,,se desprinde microbul''.Nu stiu daca chiar asa a fost dar cert e ca am scapat de ea dupa nastere.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie