Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Boli cu transmitere sexuala
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Boli cu transmitere sexuala > Boli cu Transmitere Sexuala

Boli cu Transmitere Sexuala

Exista o singura metoda absolut sigura de protectie impotriva bolilor care se transmit pe cale sexuala. Abstinenta. Orice persoana activa sexual e in pericol sa se imbolnaveasca, chiar fara sa realizeze, fiindca unele boli se manifesta prin simptome foarte subtile.

Este foarte important sa-ti cunosti bine corpul ca sa depistezi cat mai repede boala, fiindca multe dintre ele se trateaza cu succes doar daca tratamentul este inceput devreme. Daca observi vreun simptom te poti adresa medicului ginecolog, daca esti femeie, sau urolog daca esti barbat.

Fiecare articol din seria BTS(boli cu transmitere sexuala) abordeaza cate o boala foarte raspandita, va explica cum se contacteaza si cum poate fi tratata.

Sifilis
In 98% din cazuri, sifilisul se transmite prin contact sexual si foarte rar prin sarut sau orice fel de contact cu sangele unei persoane infectate. Daca ai avut contact sexual cu o persoana bolnava, nu e cert ca te-ai infectat. Cateodata infectia nu se transmite. Diagnosticul se pune usor, aplicand un test de sange specific.


Prima perioada-sifilis primar

La 3-6 zile de la infectie apare, la locul inocularii, "sancrul sifilitic" - eroziuni rosii, nedureroase, de 1-2 cm in diametru. Deseori se maresc si ganglionii limfatici din zona. Netratat, in maxim 6 saptamani dispare ca si cum s-ar fi vindecat, insa, de fapt boala a trecut intr-o faza latenta.

In perioada latenta, bolnavul e contagios, desi nu se plange de nici un simptom sau are doar un edem al labiilor daca e femeie si o fimoza (inflamatie in jurul glandului) in cazul barbatilor.


A doua perioada-sifilis secundar

Dupa primele 3-6 saptamani microbul incepe sa se imprastie in organism, circuland prin sange spre toate organele. In acest timp pot sa apara afectiuni nespecifice - eruptii pe piele, caderea parului, ulcer, afectari hepatice, tulburari neurologice - de diverse gravitati. Multi raman toata viata in acest stadiu, insa unele persoane ajung la sifilisul tertiar.


A treia perioada-sifilis tertiar

Treponemele sifilitice se localizeaza in diverse organe unde formeaza noduli care le modifica functia pana la paralizie, dilatarea aortei sau distrugerea oaselor. La nivelul pielii apar aceiasi noduli duri, nedurerosi, in special pe fata, spate si membre.

Tratamentul vindeca boala daca este inceput devreme, cand microbul nu a provocat daune foarte mari. Ce e deja afectat nu se mai poate reface. Se folosesc antibiotice, Penicilina si Cefalosporine.


Consecinte

In afara de consecintele directe ale bolii, contactarea sifilisului predispune la infectia cu alte boli transmise sexual, inclusiv HIV-SIDA.

Sifilisul este foarte periculos pentru fat. Un test pentru sifilis e obligatoriu dupa depistarea sarcinii si pentru oficializarea unei casatorii.
  1 2 3 4 5 6 7 8  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.12.2011 22:32 
uiealSSp
So excited I found this article as it made things much quikecr!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie