Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Prevenire > Spalaturile vaginale: sanatoase sau nu?

Spalaturile vaginale: sanatoase sau nu?

Dezbaterea cu privire la spalaturile vaginale continua. Exista pareri pro si contra in legatura cu riscurile si beneficiile pe care le implica acest tip de spalaturi. Vrei sa cunosti exact in ce consta aceste spalaturi vaginale si sa stii daca este bine sau nu sa le aplici?
Ce sunt irigatiile sau spalaturile vaginale?

Un proces de curatare a cavitatii vaginale cu apa sau alte solutii cum ar fi otetul, ceaiul de pelin sau galbenele, alte ceaiuri medicinale special concepute.


De ce apeleaza femeile la aceasta metoda?

  • Pentru a indeparta impuritatile imediat dupa terminarea ciclului menstrual;

  • Pentru a impiedica o sarcina nedorita sau o boala cu transmitere sexuala dupa un raport sexual neprotejat. Foarte important de retinut ca aceste irigatii sau spalaturi vaginale nu te protejeaza de sarcina, infectii sau boli cu transmitere sexuala!;

  • Pentru a reduce mirosul neplacut: daca ai constatat un miros neobisnuit trebuie neaparat sa te duci la un control specialist, deoarece spalaturile vaginale nu vor face decat sa-ti agraveze problema;

  • Asocierea spalaturilor cu igiena si curatenia, determina multe femei sa apeleze cu regularitate la aceasta metoda pentru a se simti perfect curate;

  • Medicii prescriu spalaturile vaginale numai ca parte integranta  a unui tratament pentru vreo infectie vaginala sau alte situatii mult mai grave (dupa terapia cu radiatii pentru cancer cervical). Cu toate acestea, spalaturile vaginale sunt facute sub supraveghere medicala si cu solutii speciale.


Spalaturile vaginale sunt importante pentru igiena feminina?

Nu. Vaginul are propriul sistem de "auto-curatare": bacteriile bune care ii mentin sanatatea. Aceste bacterii "prietene" (cele mai multe cunoscute sub numele de lactobacili) mentin un pH acid vaginal care nu permite altor bacterii sa se dezvolte si sa produca infectii. Prin urmare, irigatiile sau spalaturile vaginale tulbura procesul natural de curatare si protectie al corpului, reducand numarul lactobacililor si crescand sensibilitatea vaginului la aparitia unor infectii.

Unele femei sustin ca le place sa apeleze cu regularitate la spalaturile vaginale, deoarece este singura metoda prin care se simt curate, in special dupa menstruatie sau un raport sexual. Insa, spalarea exterioara a organelor genitale este suficienta pentru o igiena perfecta.


Imi pot face rau spalaturile vaginale?

Da. Foarte multi specialisti nu recomanda aceste spalaturi, deoarece pot cauza infectii grave. Bacteriile "bune" sunt indepartate in urma unei spalaturi vaginale si bacteriile "rele" isi gasesc mediul propice pentru a se inmulti. Asadar, esti mult mai expusa infectiilor precum vaginoza bacteriana sau altele mai grave.

De asemenea, spalaturi vaginale maresc riscul de a dezvolta o cipuerca vaginala (3 din 4 femei se confrunta macar o data dupa menopauza cu aceste infectii fungice). Ciuperca este prezenta in mod natural in vagin, insa daca spalaturile vaginale distrug flora bacteriana (reducand numarul bacteriilor bune), aceasta se dezvolta rapid si creeaza disconfort. O infectie de acest gen se caracterizeaza prin senzatia de arsura sau mancarime, scurgeri albe si cu aspect branzos, roseata, miros neplacut, durere si arsuri in timpul mictiunii.


Mai mult de 2 spalaturi vaginale pe luna cresc riscul de boli inflamatorii pelvine

Femeile care isi fac spalaturi vaginale mai mult de 1-2 pe luna prezinta un risc crescut (cu 73%) de aparitie a bolii inflamatorii pelvine (o infectie care poate implica uterul, trompele uterine, ovarele si cavitatea pelvina) care poate conduce la infertilitate si chiar deces, daca este netratata. Simptomele: durere abdominala si de stomac, frisoane, febra, greata.


Spalaturile vaginale pot afecta fertilitatea?

Daca vrei sa ramai insarcinata, nu recurge la spalaturile vaginale! Un studiu efectuat de National Institute of Environmental Health Science arata ca femeile care obisnuiesc sa-si faca spalaturi vaginale cu regularitate isi reduc sansele de a ramane insarcinate pe viitor (cu 50% in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani si cu 30% in cazul celor de 25-29 de ani).

Femeile care isi fac spalaturi vaginale o data pe saptamana au cele mai putine sanse de a ramane insarcinate. Rezultatele unei cercetari arata dupa un an de zile de incercari 27% dintre femeile care si-au facut spalaturi vaginale cu regularitate nu au reusit sa ramana insarcinate, in comparatie cu 10% care nu au aplicat aceasta metoda sau au folosit-o foarte rar.

Pentru femeile insarcinate, spalaturile vaginale mai implica si alte riscuri. De exemplu, in urma unui studiu publicat in Jurnalul britanic de Obstetrica si Ginecologie s-a constatat o legatura directa intre practica spalaturilor vaginale si subponderalitatea nou-nascutului. De asemenea, riscul de a suferi probleme de sanatate grave este foarte mare in aceste cazuri. Din cele 4700 de femei participante la studiu, 650 dintre cele care si-a facut spalaturi vaginale de pana la 3 ori pe saptamana au cu 40% mai multe sanse de a da nastere unui copil subponderal.

Articole utile:
Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima?
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Cum se schimba viata sexuala in timpul sarcinii?
Secretiile vaginale normale si anormale
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  31.01.2012 20:59 
---
Mama, da analfabeta mai esti. Mai bine te-ai preocupa putin de limba romana decat de dat sfaturi.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie