Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Afectiuni
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Afectiuni > Secretiile vaginale normale si anormale

Secretiile vaginale normale si anormale

Care este diferenta dintre secretiile vaginale normale si cele anormale? Din ce cauza apar secretiile vaginale abundente si anormale? Influenteaza ciclul menstrual aceste scurgeri? Urmeaza cateva sfaturi practice pentru a reduce pericolul acestor infectii.
Secretia vaginala normala

O scurgere vaginala (leucoree) in anumite cantitati este normala la femeile sanatoase, aceasta fiind modalitatea vaginului de a se curata singur si de a mentine o stare de echilibru. Asadar, cand vaginul este sanatos se mentine "in forma" tocmai prin aceste secretii, perfect normale.

Acest lichid secretat are un usor miros (nicidecum neplacut), o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, iar in momentul in care se usuca pe lenjerie capata o nuanta galbuie. Cantitatea secretata variaza in functie de ciclul menstrual si de la femeie la femeie.

Daca pana acum te regasesti in aceste randuri, nu ai de ce sa-ti faci griji.


Factori care pot schimba consistenta si aspectul secretiilor

  • ciclul menstrual;
  • stresul emotional;
  • sarcina;
  • produsele OTC (medicamente foarte cautate, care nu necesita prescriptie - analgezice/calmante, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri gastrice) sau medicamentele hormonale;
  • excitarea sexuala;
  • alaptarea;
  • ovulatia;
  • regimul alimentar.

Alti factori care pot influenta negativ pH-ul vaginului si pot cauza infectii sunt: gelurile pentru igiena intima, sapunul, antibioticele, sarcina, diabetul sau existenta unei alte infectii.


Secretia vaginala anormala

Daca observi secretii vaginale abundente insotite de miros neplacut, cu o consistenta neobisnuita (grunjoasa, branzoasa sau apoasa) si culoare gri-albicioasa sau alb-verzuie trebuie sa te prezinti cat mai repede la un consult specialist. Toate acestea sunt semne ale unei infectii sau poate o afectiune mai grava.

Alte simptome care insotesc acest tip de secretie:

  • cresterea semnificativa a cantitatii de secretie;
  • senzatia de mancarime sau usturime;
  • usturime, durere la urinare;
  • prezenta sangelui, in afara perioadei menstruale.

Cauzele secretiilor vaginale anormale:


Secretiile vaginale sunt normale, daca se incadreaza in anumite limite si este foarte probabil sa te confrunti cel putin o data in viata cu acest tip de infectii. Cea mai frecvent intalnita este cunoscuta sub denumirea de vaginoza bacteriana (afectiune vaginala comuna determinata de inmultirea excesiva a bacteriilor saprofite din vagin). Alte infectii vaginale destul de des intalnite sunt: candidoza si tricomoniaza.


Cum influenteaza ciclul menstrual secretiile vaginale?

Menstruatia are un efect semnificativ asupra tipului de secretii vaginale pe care le experimentezi de-a lungul unei luni. Stiai ca esti mult mai expusa riscului de infectii vaginale inainte sau in cursul ciclului menstrual? Si asta din cauza faptului ca pH-ul vaginului variaza in timpul menstruatiei, determinand o scadere a nivelului de aciditate a vaginului. Cam la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii este perfect normal sa contati o crestere a cantitatii de scurgeri, fiind un semn al ovulatiei.

                                          Citeste si: 12 sfaturi practice care previn infectiile vaginale
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.02.2012 17:27 
control gonecologic
Buna ziua..citesc si ma minunez cata incultura si nestinta poate sa existe pe aceste site.uri.Nu generalizez."doamnelor"cu capul pe umeri,ati aflat ca exista medici ginecologi?S.au cabinete ginecologice?Sunt atatea intrebari,nici nu.mi gasesc cuvintele sa descriu cat de penibile sunt.Mergeti la medic,din butonarea tastelor de calculator,nu va veti vindeca.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie