Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Diete
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Diete > Diete de primavara

Diete de primavara

Cele trei cuvinte-cheie ale primaverii sunt: dezintoxicare, epurare si regenerare.

Important anotimp de tranzitie, prin dubla sa responsabilitate de limitare a capriciilor iernii si de imbunatatire treptata a vremii pana la timpul frumos al verii, primavara scoate in evidenta starea de demineralizare, consecinta a abuzurilor noastre alimentare generatoare de carente, accentuate de ridicarea noii seve.

In acest scop, profita de venirea primaverii pentru a elimina in scurt timp toxinele acumulate pe timpul iernii, apeland la o cura de dezintoxicare-epurare-regenerare.

Monodieta cu suc de citrice
Monodieta cu capsune
Monodieta cu morcovi
Monodieta cu mere

Monodieta cu suc de citrice
Este o monodieta recomandata pentru primavara. Ne vom opri la portocala, lamaie si grepfrut, pentru proprietatile depurative sangvine care le sunt comune.

Portocala este de origine chineza si s-a raspandit in tot Extremul Orient, ajungand in secolul al XV-lea in Spania si in nordul Africii. Are un continut ridicat de vitamina C (50-100 mg la 100 g suc), la care se adauga provitamina A, vitaminele B1, B2 si E, numeroase minerale: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, acizii tartric, malic, citric si glucide. (...)

Portocala este recomandata diabeticilor pentru continutul ei scazut de elemente glicogenice: 100 g portocale contin mai putine elemente glicogenice decat 10 g paine (A. Martinet).

Lamaia are aceeasi origine ca si portocala, insa creste spontan in padurile tropicale din partea indiana a muntilor Himalaya, ca si ruda sa, chitra.

Lamaia are numeroase virtuti terapeutice, combate hiperaciditatile gastrice si ulcerele stomacale si favorizeaza secretiile pancreatice. Este falsa convingerea ca sucul de lamaie ar fi acid pntru organism: eroarea provine de la gustul sau acru, datorat in special prezentei acizilor citric si malic in constituentii sai.

Excelent depurativ, actiunea sa bactericida si antiseptica face din acest fruct un aparator al organismului prin activarea globulelor albe, actiune sporita prin prevenirea bolilor infectioase. Lamaia este un puternic tonic venos, avand un rol important in protectia vasculara, invioreaza picioarele grele si protejeaza capilarele. Fluidizeaza sangele, fiind recomandata in cazurile de hipervascozitate sangvina.

Este benefica pentru hipertensivi. Actiunea sa depurativa ii intareste capacitatea de remineralizare si permite eliminarea acizilor organici care determina reumatismele, guta si artrita.

Lamaia are numeroase virtuti, atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern.

Dupa extragerea sucului, recupereaza pulpa si aplic-o pe fata, pentru a beneficia de proprietatile antirid ale lamaii. Are in componenta vitamina A (in pulpa si suc), caroten (provitamina A in coaja), vitaminele B1, B2, PP (B3), B5, B6, B8; contine 40-50 mg de vitamina C la 100 g fruct, minerale: calciu, fosfor, sodiu, potasiu si, in slabe concentratii, mangan, cupru, fier, siliciu, clor, zinc etc.


Grepfrutul
este de origine asiatica, varietatea cea mai cunoscuta si mai gustoasa fiind Jaffa (Israel). Proprietatile sale depurative intervin mai ales la drenarea ficatului si a rinichilor; stimuleaza vezicula biliara si elimina acizii organici cauzatori de artrita si reumatism.

Este aperitiv si tonic, digestiv si racoritor. Fortifica vasele capilare, iar unii autori ii confera un rol hipotensiv (este bine de verificat). Este recomandat in cazul afectiunilor febrile si pulmonare. Grepfrutul are in componenta glucide, provitamina A, vitaminele B1, B2, PP (B3), B5, B6, C (40 mg la 100 g fruct), minerale: calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, acid citric, pectina si, in slabe concentratii, mangan, sulf, fier, cupru, clor.


Efectuarea curei
Durata: 30 de zile consecutiv.
Este esential sa se procure citrice cultivate ecologic. Extragerea sucului se va face chiar inainte de consumarea lui: nu stoca si nu extrage sucul cu o zi inainte de a-l consuma, deoarece se vor pierde vitamina C si vitaminele hidrosolubile din grupa B.

In plus, sucurile pregatite dinainte se oxideaza. Pe stomacul gol se bea un amestec de suc obtinut din doua portocale, o lamaie si un grepfrut, fara zahar. Se poate adauga putina apa minerala, dar este mai bine sa se consume simplu.

Asteapta o jumatate de ora inainte de a servi micul dejun, intrucat citricele sunt biochimic acide si anihileaza actiunea enzimei salivare, ptialina, care initiaza digestia amidonului (paine, cereale, musli) ce intra in componenta micului dejun.

Pranzul

Cu o jumatate de ora inainte de pranz, bea un pahar mare de suc de citrice (amestec), fara zahar. Asteapta inca o jumatate de ora inainte de a servi masa, din motivele prezentate mai sus.

La ora 17

Un pahar mare de suc de citrice: o portocala, o jumatate de lamaie, un grepfrut, fara zahar si fara a manca in acelasi timp alimente solide. Nu depasi ora, deoarece unele persoane sunt sensibile la actiunea dinamizanta a vitaminei C si ar putea adormi cu greu mai tarziu.

Informatii preluate din cartea "Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor ", de Regine Durbec, Editura Polirom, 2006, www.polirom.ro
  1 2 3 4  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.06.2008 15:00 
Excelent... as fi vrut sa stiu daca salatele de cruditati care contin maioneza (in cantitate mica) fac ca legumele sa isi piarda din proprietati si mai vroiam sa stiu daca o salata de cruditati, morcovul, caci despre el vorbim, dat pe razatoare si tinut la frigider pana a doua zi daca mai are aceleasi proprietati. Va multumesc!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie