Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Diete
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Diete > Diete de primavara

Diete de primavara

Cele trei cuvinte-cheie ale primaverii sunt: dezintoxicare, epurare si regenerare.

Important anotimp de tranzitie, prin dubla sa responsabilitate de limitare a capriciilor iernii si de imbunatatire treptata a vremii pana la timpul frumos al verii, primavara scoate in evidenta starea de demineralizare, consecinta a abuzurilor noastre alimentare generatoare de carente, accentuate de ridicarea noii seve.

In acest scop, profita de venirea primaverii pentru a elimina in scurt timp toxinele acumulate pe timpul iernii, apeland la o cura de dezintoxicare-epurare-regenerare.

Monodieta cu suc de citrice
Monodieta cu capsune
Monodieta cu morcovi
Monodieta cu mere

Monodieta cu morcovi
Pentru om, morcovul este unul dintre cele mai pretioase alimente. Desigur, trebuie cautati morcovii cultivati in conditii ecologice - morcovii produsi de agricultura industrializata sunt deosebit de toxici pentru organismul uman; coaja lor, care ar trebui sa contina cele mai importante substante nutritive, este invadata de tot felul de ingrasaminte si pesticide, fara a mai pune la socoteala noile metode de iradiere a unora dintre legumele care ne sunt oferite spre consum.

Morcovul salbatic era foarte raspandit in Antichitate. Subspecia comestibila se cultiva de aproximativ 2.000 de ani, fiind originara din Asia Centrala.

Morcovul de primavara are proprietati depurative, tonice, remineralizante, diuretice. Este foarte apreciat de intestin pentru actiunea sa regulatoare, laxativa si antidiareica, precum si pentru efectul sau cicatrizant asupra mucoasei iritate.

Stomacul beneficiaza si el de aceasta actiune cicatrizanta si antiseptica. Morcovul fluidizeaza bila si tonifica ficatul. Este antianemic, intervenind astfel in procesul de crestere, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii. Creste nivelul globulelor rosii.

Participa la intinerirea tesuturilor si a pielii, grabeste cicatrizarea ranilor si imbunatateste acuitatea vizuala. Prin continutul sau de levuloza si dextroza, este recomandat diabeticilor.

Daca efectuati o cura interna cu morcovi, profitati de acest lucru pentru a va regenera si pielea: da un morcov pe razatoarea fina si aplica-l pe toata fata; tine-l un sfert de ora si apoi spala-te cu apa minerala. Inmoaie o bucata de vata in suc de morcovi si sterge-ti fata; pielea ta isi va recapata supletea si aspectul odihnit.

Morcovul este deosebit de bogat in vitamina A si provitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (acid folic), C si E; de asemenea, mai contine minerale - fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, caroten, asparagina si daucarina. Potrivit gustului si disponibilitatii fiecaruia, avem la dispozitie doua variante: monodieta de morcovi si cura de suc de morcovi. In ambele cazuri, nu se inlatura coaja, ci se curata repede cu o perie pentru fructe si legume, sub un jet de apa, deoarece toate proprietatile miraculoase ale morcovului se regasesc in coaja lui.

Efectuarea curei
Durata: 3-5 zile consecutiv.
Se consuma numai morcovi cruzi, fierti in aburi, la temperatura
scazuta, si sub forma de suc sau piure.

Pe stomacul gol
Un pahar mare de suc de morcovi.

Micul dejun
1/3 morcovi cruzi;
2/3 morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta.

Dimineata
Un pahar mare de suc de morcovi.

Pranzul
Un pahar de suc de morcovi;
O portie de morcovi dati pe razatoare;
O portie de piure de morcovi de primavara sau morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta.

Gustarea
Un pahar de suc de morcovi.

Cina
La fel ca la pranz.

Intre timp, bea o infuzie de fumarita, fara zahar, cate trei cesti pe zi, intre mese. Cunoscuta inca din Antichitate pentru virtutile ei terapeutice, fumarita incetineste procesul de imbatranire: aceasta planta era deja cunoscuta in secolul al II-lea pentru proprietatile ei depurative, mai ales la nivelul celulei hepatice si al cailor biliare; de asemenea, are actiune laxativa, diuretica, stomahica si tonica.

Reteta pentru gurmanzi: Piure de morcovi de primavara
Se fierb in aburi, la temperatura scazuta, 500 g morcovi fragezi cu tot cu coaja - daca ai noroc sa gasesti pe piata o cutie de morcovi cu frunze verzi si proaspete, pastreaza-le. Fa un piure, in care amesteca o lingura de patrunjel si de menta taiata marunt, 2-3 frunze de morcov maruntite si cateva seminte de anason.


Cura cu suc de morcovi

Efectuarea curei
Durata: o luna.

Daca te hotarasti sa faci sucul cu mainile tale, alege numai morcovii cultivati in conditii ecologice. Daca nu, gasesti in magazinele de produse dietetice excelente sucuri de morcovi, la sticla sau la packuri de carton, unele imbogatite in betacaroten, precum si concentrat de suc de morcovi la fiole.

Pe stomacul gol
Un pahar mare de suc natural de morcovi.

La pranz sau la cina
In functie de timpul fiecaruia, un pahar mare de suc natural de morcovi. Mesteca sucul inainte de a-l inghiti, ca si cand ar fi un aliment solid. Nu-l dilua nici cu apa, nici cu vreun alt suc de legume sau de fructe.

Informatii preluate din cartea "Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor ", de Regine Durbec, Editura Polirom, 2006, www.polirom.ro
  1 2 3 4  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.06.2008 15:00 
Excelent... as fi vrut sa stiu daca salatele de cruditati care contin maioneza (in cantitate mica) fac ca legumele sa isi piarda din proprietati si mai vroiam sa stiu daca o salata de cruditati, morcovul, caci despre el vorbim, dat pe razatoare si tinut la frigider pana a doua zi daca mai are aceleasi proprietati. Va multumesc!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie