Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Riscurile fumatului in timpul sarcinii

Riscurile fumatului in timpul sarcinii

Miercuri, 3 August 2005
Copiii fumatoarelor pot avea un comportament antisocial

Femeile care fumeaza in timpul sarcinii risca sa dea nastere unor copii care vor avea comportament antisocial, spun cercetatorii de la Institutul de Psihiatrie din Marea Britanie. Ei au descoperit ca exista o legatura directa intre obiceiul gravidei de a fuma si agresivitatea copilului. Intensitatea simptomelor copilului creste proportional cu numarul de tigari fumate de mama in timpul sarcinii, arata rezultatul cercetarilor britanicilor.

Batausi, mincinosi, neascultatori

Un alt risc la care sunt expusi copiii ale caror mame au fumat cand erau gravide este legat de hiperactivitatea cauzata de deficitul de atentie (HDA), despre care se stie ca poate duce la un comportament antisocial.
Specialistilor nu le este clar inca daca riscul de comportament antisocial este legat de HDA mai degraba decat de fumatul in perioada sarcinii, dar a fost dovedit ca aproape 6% din copii sufera de tulburari de comportament.
Noul studiu sugereaza ca atitudinile antisociale au cauze biologice.
O echipa de la Institutul de Psihiatrie din Londra a trimis chestionare parintilor a aproape 3.000 de gemeni identici si neidentici, cerand informatii despre obiceiurile lor legate de fumat si despre comportamentul copiilor. Acesta din urma a fost definit ca fiind antisocial in cazurile in care copilul ii batea pe copiii altora, daca distrugea jucariile, fura, mintea adesea sau era constant neascultator.
Rezultatul studiului: o treime din mame au fumat pe perioada graviditatii si 4%-11% din copii au dovedit comportament antisocial si tulburari de atentie.
Din punct de vedere biologic, studiul a demonstrat ca fumatul afecteaza dezvoltarea creierului si activitatea cerebrala a fatului. Conducatorul echipei de cercetatori britanici, dr. Tanya Button, spune ca nicotina poate provoca afectiuni neurologice. In plus, consumul de tutun in timpul sarcinii poate duce la tulburari comportamentale prin faptul ca priveaza fatul de cantitatea de oxigen de care are nevoie pentru a se dezvolta normal.
Fumatul in timpul sarcinii poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la fat, iar nicotina poate afecta dezvoltarea creierului.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie