Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Sanatate dentara > Reguli pentru ingrijirea dintilor

Reguli pentru ingrijirea dintilor

Desi pare ceva banal, perierea dintilor nu este o activitate care poate fi trecuta cu vederea. Exista mai multe modalitati prin care aceasta poate fi realizata, insa ideal ar fi sa te consulti cu medicul stomatolog pentru a o alege pe cea mai buna in cazul tau. Este important ca tehnica sa fie adecvata atat pozitionarii dintilor, cat si starii gingiilor tale.

Mareste imaginea
Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
O tehnica foarte eficienta si usor de retinut consta in utilizarea unei miscari circulare sau eliptice pentru a peria cate doi dinti odata, acoperind gradual gura intreaga.

Periuta se pozitioneaza la un unghi de 45 de grade fata de dinti si se foloseste o miscare circulara. Periaza intai exteriorul dintilor, apoi interiorul, limba si suprafetele pe care mesteci. Nu uita sa perii si portiunile dintre dinti. Utilizarea unei miscari de genul inainte-inapoi poate provoca retragerea gingiei, expunerea radacinii dintilor sau sensibilizarea acesteia. De asemenea, linia gingiei poate fi frecata excesiv si deci sensibilizata.


Periute tari sau moi?


In general, capul unei periute trebuie sa fie relativ mic, pentru a permite usor accesul. Ar trebui, de asemenea, sa aiba un maner ferm si stabil, pentru o manevrare optima. Perii adecvati sunt cei moi din nylon, cu capetele rotunjite.

Preseaza periuta pe dinti numai atat cat este nevoie pentru a curata spatiile dintre dinti si suprafata acestora. Perii de duritate medie sau mare sunt in general nerecomandati.


Cat timp trebuie efectuata perierea?

O idee buna ar fi sa lasi radioul deschis atunci cand te speli pe dinti, din moment ce dentistii recomanda o periere de 3-4 minute, exact cat dureaza in general o melodie.

Poti folosi si un cronometru, pentru a masura cu exactitate. Multi oameni au impresia ca periatul dintilor dureaza destul de mult; in realitate, insa, ei nu petrec mai mult de un minut cu aceasta activitate. Pentru a te asigura ca perierea este utila si ca atingi toate punctele esentiale, este mai bine sa te speli cate 3-4 minute intregi de doua ori pe zi, decat sa periezi fugitiv dintii de 5 sau mai multe ori in decursul zilei.


Este indicat sa te speli pe dinti la serviciu?

Cu siguranta ca este, desi multa lume nici nu se gandeste la acest lucru. Dentistii recomanda pastrarea unei periute de dinti la serviciu; acest gest mareste cu 65% sansele ca sa te speli pe dinti in timpul zilei, ceea ce nu poate fi decat benefic.

Curatarea resturilor de mancare ce raman intre dinti stopeaza alimentele pline de zahar sa se transforme in acizi daunatori si sa provoace carii. Daca folosesti pasta de dinti cu fluor dimineata si seara, inainte de culcare, la serviciu poti doar sa perii dintii si sa clatesti gura, fara a mai utiliza pasta. Chiar si in cazul in care nu ai la indemana periuta de dinti, o clatire de 30 de secunde cu apa, efectuata dupa masa de pranz, este utila pentru protejarea gurii.


Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa iti ingrijesti mai bine dintii cand esti la serviciu:

    * lipeste-ti pe birou sau pe computer o nota care sa iti aminteasca sa te speli pe dinti dupa masa;
    * periaza-ti dintii imediat dupa ce mananci, inainte de a fi absorbita de munca;
    * pastreaza-ti periuta si pasta de dinti intr-un loc accesibil la serviciu;
    * include spalatul pe dinti in rutina ta zilnica de improspatare la serviciu.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.12.2011 23:51 
albirea dintilor
nu cred ca aceste metoe sunt foarte bune ,medicul stomatolog spune sa facem periajul dintilor dupa fiecare masa dar nu se albesc dinti,cred doar ca vor sa cumparam cat mai multa pasta de dinti
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie