Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Pudra care dauneaza cafelei

Pudra care dauneaza cafelei

Vineri, 23 Martie 2007


Produsul analizat contine o serie intreaga de aditivi alimentari si grasimi vegetale hidrogenate a caror combinatie poate avea efecte nefaste asupra sanatatii. Coffeeta este o "crema pudra pentru cafea". Aceasta contine, conform etichetei: "Sirop de glucoza, grasime vegetala hidrogenata (28%), proteine din lapte, emulsificatori E471(n.r. mono si digliceride ale acizilor grasi) si E472 e (n.r. esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi), stabilizatori E340 (ii) (n.r. fosfati de potasiu), E452(i) (n.r. malati de calciu) si E341(ii) (n.r. fosfati de calciu)". Valoarea energetica speci-ficata de producator este de 520kcal/2175 kj. De asemenea, mai sunt mentionate urmatoarele valori, pentru 100 de grame de produs: "Proteine 1,7 g, grasimi 27,9 g, colesterol 0 g, sare 39,9 mg, grasimi hidrogenate 27,76 g, nehidrogenate 0,11 g". Eticheta nutritionala nu este tradusa in limba romana, existand doar varianta in limba bulgara si poloneza. ANALIZA. Este un produs care vrea sa inlocuiasca frisca pentru cafea, dezechilibrat nutritional, avand in compozitie sirop de glucoza cu index glicemic ridicat, ne precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul analizat contine si o cantitate ridicata de grasime vegetala hidrogenata, foarte periculoasa pentru sanatate. Trebuie avut in vedere ca aceste grasimi se afla in foarte multe alte alimente pe care noi le consumam zilnic. Produsul mai contine o serie intreaga de aditivi alimentari de sinteza. Produsul are o valoare energetica foarte ridicata la 100 de grame. CONCLUZII. Avand in vedere faptul ca produsul este bogat in calorii, in zaharuri cu index glicemic foarte ridicat si in grasimi hidrogenate, specialistul nostru nu il recomanda bolnavilor de diabet, cardiovascularilor, persoanelor cu afectiuni renale, hepatice, suferinzilor de boli inflamatorii, bolnavilor de cancer, de boli pulmonare, alergicilor si celor cu boli dermatologice. Pe de alta parte, o cafea de calitate nu are nevoie de nici un adaos pentru a-si pune in valoare aroma si efectele neurostimulatoare! Mai mult, este cunoscut faptul ca proteinele din lapte, sub influenta temperaturii ridicate a cafelei, pot precipita scazand efectul cafeinei.
PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i indica produsul.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.03.2007 13:03 
sper ca aceasta rubrica e urmarita de multi romani, eu o urmaresc in mod frecvent si de multe ori sunt tentata sa trimit spre verificare produse care nu au nici un fel de informatii nutritionale pe ambalaj. Ma refer in primul rand la alimentele pe care le consuma copiii nostri si despre care nu stim mare lucru. In ceea ce priveste produsul mai sus descris, laptele este mult mai sanatos unde mai pui ca nici nu are atatea calorii.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie