Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Terapia familiei
Home > Stil de viata > Psihologie > Terapia familiei > Iubesc un barbat insurat si nu-l pot parasi

Iubesc un barbat insurat si nu-l pot parasi

Exista multe intrebari pe care si le pune o femeie in momentul in care ajunge sa aiba o relatie cu un barbat insurat. Ce implica acest lucru? Frica de a intemeia o familie proprie? Lipsa de responsabilitate? Dorinta magulitoare de a avea statutul de amanta? Sau pur si simplu afli mai tarziu decat ar fi trebuit ca barbatul pe care-l iubesti este insurat?

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
"Ce ma fac, pentru ca iubesc un barbat insurat si nu il pot parasi?" Am primit aceasta intrebare de la una dintre cititoarele TopSanatate.ro.

Inca de la inceput trebuie sa spun si voi reaminti de fiecare data faptul ca psihologii nu dau si nu trebuie sa dea sfaturi.

Ei nu fac decat sa identifice problema unei persoane, cauzele care au generat-o si sa o ajute pe aceasta sa ia singura o decizie.

Bineintelesc ca s-au facut multe cercetari privind aceasta situatie, ce consta in aparitia unei a 3-a persoane, numita triada.

Nu exista un cliseu universal valabil la toata lumea care sa explice cauzele care o genereaza; se manifesta des, dar de fiecare data din cauze diferite.


Cine si cum este posibil sa cada in plasa unui "om insurat"?

De ce spun plasa? Numai faptul ca are o aventura sau relatie serioasa cu cineva in afara casatoriei, inseamna ca de cele mai multe ori asa este el, hai sa spunem, in termeni mai populari, "un afemeiat".

Este prea putin probabil ca va renunta la acest obicei daca amanta ii va deveni sotie.

Plasa incepe sa fie intinsa, de obicei, cu plangeri privind situatia "insuportabila" de acasa, sotia care nu-l mai intelege si tipa sau ce alte motive mai gaseste - ca nu sta decat din mila sau pentru copii, ca nu mai dorm de mult impreuna etc.

Este destul de improbabila o marturisire facuta amantei de genul: "ce bine imi este acasa, ce bine ma inteleg cu sotia, ma mai cert si eu uneori ca in orice familie, dar eu vreau doar diversificatie cu tine ca asa este barbatul".

Barbatii, de cele mai multe ori, sunt egoisti si nu sunt multumiti cu "o a 2-a" doar pentru sex si atat, daca se poate sa fie si iubiti, adulati ar fi si mai bine. Barbatii au invatat si ei ca pe o femeie mai trebuie sa o si minti ca sa accepte o astfel de situatie si ca doar ajutorul financiar nu este suficient in toate cazurile.

Totusi studiile au aratat ca nu orice femeie accepta o relatie cu un barbat insurat. Dincolo de interesul primordial financiar sunt si alte elemente - unii psihologi sunt de parere ca aceste femei au un grad scazut de stima fata de sine, care le face sa creada ca ele nu vor putea avea propriul lor barbat si este bine si cu "jumatate". Partea proasta este ca aceasta stima de sine se accentueaza si vor deveni si mai vulnerabile pentru urmatorul barbat.

De cealalta parte sunt acele femei carora nu le pasa si care au o stima de sine prea mare, distorsionata chiar; femei care considera ca orice barbat li se cuvine, indiferent de starea matrimoniala a acestuia. Este mai putin probabil ca acestea din urma vor ajunge sa consulte un psiholog; poate numai in cazul in care toate incercarile s-au soldat cu esecuri.

Tot pe fondul unei stime de sine scazute mai sunt si cazurile in care se confunda iubirea cu nevoia de protectie, tandrete (fenomen intalnit frecvent in perioada adolescentei), proiectia asupra partenerului cu atat mai mult daca acesta este mai in varsta, generata de lipsa tatalui din copilarie (fie prin neimplicare afectiva si/sau educationala, fie prin lipsa fizica efectiva - deces, divort etc.). Sunt si alti factori care pot sa coreleze cu aspectele deja prezentate sau cu acelea de ordin financiar.

De aceea, in cazul unei femei care accepta o relatie cu un barbat insurat, este recomanda discutarea cu un specialist care o va ajuta sa-si clarifice problema nu numai pentru prezent, dar si pentru viitor. Exista riscul sa ajunga sa caute numai astfel de barbati, tocmai din frica inconstienta ca nu poate mai mult - aceasta frica se poate intalni si la femeile foarte sigure pe ele (fara scrupule), doar ca nu-si dau seama sau nu recunosc ca ele nu ar putea avea un barbat neinsurat.

Este mult mai usor sa faci un barbat insurat sa te placa, sa-l ademenesti, pentru ca stii ca barbatii, prin structura lor, nu pot sa stea cu o singura femeie toata viata. Dar acest lucru este invatat si de soti, intre timp, si uite asa se ajunge la un compromis tacit care-i convine barbatului insurat. Daca poate avea mai multe, de ce nu? Important pentru cititoarea care mi-a adresat intrebarea ce a stat la baza acestui articol si pentru toate femeile aflate intr-o situatie similara este este sa cunoasca aceste lucruri, sa fie realiste cu sine si cu ceea ce isi doresc in viata.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.01.2012 15:26 
Vorbeati despre judecata lui Dumnezeu si despre faptul ca noi nu ar trebui sa judecam aceste cazuri. Ok, nu emit judecati, cred ca sunt prea plictisita de acest capitol incheiat din viata mea. Tatal meu a divortat dupa 22 de ani de casnicie. Viata bate filmul. Profesorul universitar, care se indragosteste de amanta analfabeta si cu grave probleme psihice (schizofrenie) si divorteaza de sotie. A trait in certuri si violente 10 ani, alaturi de amanta, au facut si un copil, au mai dat si un faliment la firma pe care o detineau, ce mai, adevarata distractie. Intre timp, amanta a gasit o bucatica mai tanara, un barbat in floarea varstei, cu care a decis sa plece in strainatate. A lasat minune de profesor universitar, sa-si creasca plodul singur. Ehe, v-am relatat calma povestea familiei mele. Privesc cu detasare si compasiune spre astfel de cazuri. Nu condamn, suntem liberi sa facem ce simtim cu viata noastra. Asta pt unii insemnand, a se inscrie in minunata ferma a animalelor, si a-si micul dejun direct de la valau.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie