Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Cariera - Succes
Home > Stil de viata > Psihologie > Cariera - Succes > Facilitatea comunicarii prin metoda "Six Thinking Hats"

Facilitatea comunicarii prin metoda "Six Thinking Hats"

Exista tehnici ce renoveaza stilul traditional de tratare a problemelor. Metoda "Six Thinking Hats" te determina sa renunti la modul conventional in favoarea abordarii cat mai multor puncte de vedere fata de o situatie concreta. Astfel poti obtine atat o perspectiva de ansamblu, cat si una detaliata. Descopera care sunt beneficiile acestei tehnici in luarea deciziilor de zi cu zi.

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Fii un lider!
Una dintre caracteristicile majore ale unui lider este viziunea: el stie unde doreste sa isi conduca organizatia.
In general, multi oameni de succes folosesc un mod de gandire pozitiv si rationalist. Insa, exista si situatii cand ei pot pica in capcana abordarii problemelor numai la nivel intuitiv, creativ, emotional sau negativ. Acest lucru poate semnifica subestimarea propriilor abilitati de a lua o decizie optima, valabila pe mai multe planuri. Similar, persoanele emotive esueaza in luarea unor decizii calme si rationale, pesimistii, de exemplu, putand fi extrem de defensivi.

Metoda celor "Sase palarii ganditoare" a fost creata de Eduard de Bono in cartea sa intitulata "Six Thinking Hats". Titulatura ei are la baza proverbul englezesc "Gandeste in conformitate cu palaria pe are o porti". Cele sase palarii intruchipeaza sase posibilitati de procesare a datelor. Schimbarea palariilor iti ofera eliberarea fata de stilul conventional de tratare a problemelor si iti permite cuprinderea cat mai multor informatii variate privind o situatie concreta. Planurile si deciziile tale vor imbina ambitia, functionalitatea solutiei, sensibilitatea si creativitatea.

Tehnica "Six Thinking Hats" isi gaseste aplicatibilitate atat utilizata in grup,cat si individual. La nivel de grup, toti participantii au posibilitatea de a-si exprima opiniile deopotriva pozitive si negative; la nivel individual, cel ce apeleaza la acesta metoda poate evita fixarea pe un singur mod de gandire, invatand treptat sa exploateze subiectul multilateral, printr-o utilizare variata a modurilor de gandire.

Cu exceptia palariei albastre, toti oamenii din grup trebuie sa poarte aceeasi palarie in acelasi timp. Fiecare "palarie ganditoare" reprezinta un stil specific de gandire:
  1. Palaria alba focalizeaza datele legate de o anumita problema. Ea strange informatiile existente, puncteaza aspectele lipsa necesare cunoasterii complete si umple spatiile goale cu noi date. In general, raspunde urmatoarelor intrebari: "Ce infomatii avem?", "Ce ne lipseste?" si "Cum obtinem informatiile de care avem nevoie?". Aceasta palarie este folosita mai ales in marcarea tendintelor vechi si noi pentru a obtine solutii inedite.
  2. Palaria rosie rezolva problemele din punctul de vedere al intuitiei, al reactiilor rapide si al emotiilor. De asemenea, incearca sa acopere modul in care vor reactiona emotional alte persoane.
  3. Palaria neagra contine toate aspetele negative ale problemei. Este foarte importanta pentru ca evidentiaza punctele slabe ale planului rezolvativ, permitandu-va fie eliminarea lor, fie pregatirea unui plan secund. Palaria neagra contribuie la diminuarea riscurilor si a problemelor inainte de stabilirea solutiei finale. In cartea sa, De Bono ajunge la concluzia ca aceasta este cea mai naturala palarie datorita tendintei umane de a privi automat si aspectul negativ.
  4. Palaria galbena te ajuta sa gandesti pozitiv, motivandu-te sa mergi inainte atunci cand totul pare intunecat si dificil. Ea abordeaza punctul de vedere optimist care te face sa constientizezi toate beneficiile si valorile implicate de decizie. Cere efort pentru ca fiinta umana nu este invatata sa perceapa aspectele pozitive ale unor lucruri negative sau ale unor idei ce nu ii apartin.
  5. Palaria verde reprezinta creativitatea si sustine modalitatea de a gandi liber, ideile critice fiind mult diminuate. In general, raspunde la intrebarile "Ce putem modifica pentru functionalitatea solutiilor?", "Cum putem depasi dificultatile identificate in palaria neagra?". Este foarte important de precizat faptul ca nu exista creativitate nativa, orice tip de creativitate putand fi invatat si exersat.
  6. Palaria albastra rezida pentru sustinerea procesului de control. Ea este palaria facilitatorului, a celui ce gestioneaza intregul proces. Palaria albastra indica schimbarea palariilor la momentul oportun si trage concluziile la sfarsit.
Tehnica "Six Thinking Hats" poate fi abordata atat in cadrul sedintelor, alaturi de alte persoane, cat si de unul singur, in cazul solutionarii problemelor de ordin personal. In cadrul sedintelor, metoda elimina vesnicele probleme ce apar datorita confruntarii diferitelor stiluri de gandire in vederea obtinerii unei solutii cat mai bune. Aceasta tehnica este aplicata cu succes de companiile din intreaga lume si, in prezent, este utilizata si de anumite companii din Romania.

Metoda celor "Sase palarii ganditoare" implica tratarea orcarui tip de subiect printr-o plurivalenta a aspectelor abordate, facilitand comunicarea si scurtand timpul alocat luari unei decizi complexe. Ea permite emotiei si scepticismul sa iasa la lumina intr-o lume ce altfel ar contine numai deciziile pur rationale. Aplicarea acestui program este ideal pentru dezvoltarea lucrului in echipa, pentru leaderi, pentru conducatorii diferitelor proiecte ce trebuie sa sublinieze, intr-un timp cat mai scurt, calitatea si concretetea creativitatii, a gandirii si a deciziilor luate.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.06.2011 01:04 
Varianta mea
Recomand metoda celor 6 palarii ganditoare persoanelor care vor sa analizeze o problema din mai multe perspective pentru a gasi solutii creative. Am prezentat aceasta metoda intr-un mod interesant si usor de inteles: http://roxandrei.ro/creativitate/6-palarii-ganditoare
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie