Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Gripa de vara nu-i doar o raceala

Gripa de vara nu-i doar o raceala

Marti, 2 August 2005
Cele mai expuse sunt persoanele care au calatorit in tari din emisfera sudica

Gripa estivala, spun expertii, este o afectiune usoara, data de virusuri gripale care se transmit prin aer (enterovirusuri). „In general, trece de la sine si foarte rar da pneumonii”, spune dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului de referinta pentru gripa din cadrul Institutului Cantacuzino din Bucuresti. Cel mai frecvent apare la copii din cauza organismului lor sensibil.

Trece cu dezinfectante

Febra, diareea si respiratia greoaie sunt principalele simptome ale gripei de vara. De cele mai multe ori, aceste semne premergatoare afectiunii sunt urmate de tuse, dureri in gat si secretii nazale.
Specialistii spun ca, in timpul verii, epidemiile de gripa sunt foarte rare, dar ca boala poate aparea, izolat, mai ales in cadrul unor familii in care unul dintre membri a calatorit in strainatate. Cele mai expuse sunt persoanele care s-au intors din tari situate in emisfera sudica, precum Australia, Noua Zeelanda, Argentina, Chile, Brazilia etc.
Pentru o astfel de afectiune, tratamentul este simplu si se bazeaza pe medicamente antitermice (care scad febra), dezinfectante de tipul faringosept si spray-uri nazale decongestionate.

Nu confundati raceala cu gripa!

Gripele, spun specialistii, seamana cu racelile si celelalte infectii respiratorii, dar nu trebuie confundate. Primele dau epidemii, celelalte nu, iar in cazul racelilor, simptomele specifice se manifesta gradual. „Gripa este mai severa, debuteaza brusc, cu febra de peste 38 de grade, frisoane, dureri intense de cap si astenie”, spune dr. Alexandrescu. De cele mai multe ori, afirma specialistii, apar si  senzatia de oboseala intensa, durerile musculare si articulare manifestate timp de trei-patru saptamani, tusea seaca, secretiile nazale si durerile intense in gat.

Pentru acest tip de gripa nu exista vaccin

> Virusurile care transmit gripa de vara au o rezistenta destul de buna in mediul extern, mai ales in apa din piscine.

>  Factorii favorizanti sunt conditiile precare de igiena, aglomeratia si colectivitatile, de aceea specialistii recomanda evitarea aglomeratiilor, a scaldatului in bazine murdare si contactul cu persoane suspecte de gripa sau bolnave.

>  O grija deosebita trebuie acordata in special nou-nascutilor. Pentru acest tip de gripa nu exista nici vaccin si nici terapie specifica pe baza de medicatie antivirala.

>  Durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile - prin secretiile nazo-faringiene, si de 2-3 saptamani pana la 4-6 luni - prin materiile fecale.

>  In focar se aplica masuri de dezinfectie, dezinsectie, deratizare.

> In conditii de igiena precara gripa de vara poate da complicatii grave, cum ar fi meningitele.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie