Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Nutritia & sportul
Home > Stil de viata > Sport > Nutritia & sportul > Ghid pentru cei care vor sa ia suplimente nutritionale

Ghid pentru cei care vor sa ia suplimente nutritionale

In zilele noastre, exista multe discutii in jurul suplimentelor nutritionale. In timp ce unii cantaresc argumentele pro si contra, altii se hranesc "dupa ureche". Iata cateva reguli de baza, pe care oricine ar trebui sa le respecte.

Sport

Cauta in site mai multe informatii despre suplimentele nutritionale
Adrese utile
· Aerobic
· Sali de forta
· Fitness
Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
Este adevarat, in unele cazuri, suplimentele nutritive sunt benefice - insa, de obicei, medicul este cel care hotaraste acest lucru. Nu parintii pentru copii sau sportivii pentru ei insisi. Mai mult chiar, nu te lua dupa spusele prietenilor care "au incercat" si stiu care suplimente sunt bune si care nu. Ce functioneaza in cazul unui organism poate sa il deregleze pe altul - deci, in acest caz, numai regula "medicul stie cel mai bine" se aplica.

Suplimentele adminstrate gresit sau in cantitati nepotrivite pot provoca mult rau - deci nu este de glumit - uneori, consecintele pot fi chiar fatale. Motivul principal care sta la baza consumului de suplimente nutritive este, asa cum le spune si numele, "suplimentarea" aportului alimentar zilnic cu acele substante importante pe care organismul nu le primeste in cantitati suficiente.

Acesta este in special cazul persoanelor cu o dieta dezechilibrata din cauza stilului de viata sau al celor cu o dieta restrictiva (datorata unei cure de slabire sau unor afectiuni). Alte utilizari ale suplimentelor nutritive sunt marirea performantei sportivilor, castigul de masa musculara si prevenirea imbatranirii premature.


Fa un control medical

Daca te gandesti sa iei suplimente, fa-ti intai un control de sanatate. In cazul anumitor afectiuni, ingurgitarea de suplimente este absolut interzisa. Daca nu este cazul de contraindicatii, discuta impreuna cu doctorul tau ce suplimente ti se potrivesc si cere-i recomandari.


Vorbeste cu un profesionist de fitness

Medicii sunt foarte bine pregatiti in domeniile lor de activitate, insa uneori nu sunt pusi la curent cu toate noutatile din industria suplimentelor. Mai ales ca acestea sunt in general create pentu sportivi. Iata de ce este util sa vorbesti cu un profesionist de fitness, care iti va recomanda niste suplimente adecvate scopului pe care il urmaresti. Nu uita sa ii spui daca ai vreo contraindicatie la anumite substante sau intoleranta. Totusi, sfatul meu este sa mentii permanent o buna comunicare atat cu medicul, cat si cu antrenorul sportiv - numai astfel vei putea avea siguranta ca suplimentele alese sunt utile si iti fac bine.


Cauta informatii pe cont propriu

Nu te baza exclusiv pe informatii primite de la antrenori sau medici. Uneori, anumite firme isi fac publicitate mascata, promovand produse care poate nu ti se potrivesc. Fa o cercetare pe cont propriu. Internetul este un loc bun sa incepi. Citeste, cauta, intreaba, compara. Asigura-te ca ai aflat tot ce trebuie si, astfel inarmat, porneste in cautarea suplimentelor potrivite.


Evita amestecurile, preparatele sau potiunile ciudate

Cand te hotarasti sa iei suplimente nutritive, alege o marca binecunoscuta si cu garantie. Mare atentie la eticheta produselor: trebuie sa contina datele de contact ale producatorului/distribuitorului si sa aiba lista ingredientelor. Urmeaza intocmai instructiunile Nu iti administra suplimentele "dupa ochi" sau in functie de spusele altor utilizatori. Eticheta si instructiunile din interiorul cutiei sunt singurele care trebuie urmate intocmai. Acest lucru este valabil pentru dozaj, timpul de ingerare, cantitatea e apa cu care trebuie combinat, precum si consumul de alimente inainte/dupa administrarea suplimentelor.


Mai mult nu inseamna mai bine

Nu face greseala sa crezi ca o cantitate mai mare din respectivul supliment va mari efectele benefice pe care acesta le are asupra organismului. Nu va fi asa. Supradoza este foarte periculoasa si consecintele pot fi grave.


Inceteaza sa mai consumi suplimente daca ai observat efecte negative

Chiar daca nu ai probleme de sanatate si medicul tau iti recomanda anumite suplimente, nu le mai lua in cazul in care observi efecte negative. Acestea sunt un semnal dat de corpul tau prin care incearca sa iti spuna ca acel supliment nu este potrivit.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.09.2011 20:31 
Calivita
As incepe povestea mea prin a va sublinia ceva important: nu sunt distribuitor Calivita si nu am nici un fel de preocupari pentru astfel de lucruri. Va scriu deoarece am avut o perioada in care starea de sanatate imi alterase viata si mi-as fi dorit o cale de iesire. De la o raceala accentuata cu o tuse urata care a durat 3 luni, am inceput sa iau antibiotice, apoi am fost banuita de TBC si am inceput sa iau isoniazida si alte antibiotice. Am ajuns sa dorm 10 ore pe zi, sa na mai pot face nimic. Mi s-au gasit si noduli la tiroida si plamani si asa mai departe. Si luam iar pastile si alte pastile si ma simteam din ce in ce mai rau. Medicii sustineau ca nu ma simt rau de la medicamente si ca analizele ies foarte bine. Dar eu eram din ce in ce mai obosita si nu gaseam vreun tratament care sa dea rezultate. Am luat produse Herbalife si m-am simtit foarte rau. Cand nu mai aveam incredere in nimic, o cunostinta mi-a adus LiverAid si l-am luat. Imediat am inceput sa-mi recuperez puterile. Apoi am luat si Immunaid si azi sunt ca noua. Nu sunt maniaca si nu am luat altceva decat am mentionat, dar acum sunt perfect sanatoasa si ma intreb cum. O studenta de la medicina mi-a spus ca oboseala era probabil de la antibiotice si de la anticonceptionale care imi facusera ficatul praf. Cine stie daca o fi asa. Cred ca, daca va permiteti financiar, puteti incerca aceste produse.S-ar putea sa fiti surprinsi de efecte...
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie