Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Fobia sau frica irationala

Fobia sau frica irationala

Cui nu i-a fost frica, la un moment data in viata, de ceva sau de cineva? Fie ca ne-am temut pentru viata noastra sau a altcuiva in situatii limita sau pur si simplu am simtit un nod in gat cand am trecut pe langa catelul vecinului, frica este o urmare fireasca a activarii instinctului nostru de conservare. Ce se intampla, insa, cand frica de anumite obiecte sau situatii se declanseaza si dincolo de contactul direct cu stimulul care o provoaca? Cand frica devine irationala, obsedanta si incontrolabila? Specialistii o numesc fobie. Lena Rusti, psihoterapeut, ne explica ce este fobia si cum se poate trata.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
L.R.: Conform statisticilor, 11% dintre oameni sunt diagnosticati cu fobii, dar datele neoficiale arata ca 50% dintre noi avem cel putin o fobie. Fobia este extrem de raspandita printre noi si exista o lista lunga cu tipuri de fobii. Pentru ca fobia sa fie diagnosticata trebuie sa fie mai veche de sase luni si trebuie sa apara nu numai la expunerea cu stimulul, ci si la simpla imaginare a lui. Daca te-ai gandit ca esti aproape de stimul este suficient ca sa ti se faca rau, sa intri in panica, sa produci reactii similare celor aparute in preajma stimulului real.


Exista anumite persoane predispuse la fobii?


L.R.: Este discutabil. Exista anumite teorii care spun ca fobia se transmite genetic, dar sunt si anumite teorii care spun ca, de fapt, fobiile sunt o tara educationala si, mai ales, invatam in familie anumite fobii. Adica, daca mamei ii e frica de inaltime, o sa ma feresc si eu de inaltime. Exista diferite situatii care produc dezvoltarea unei fobii. Sunt fobii care apar ca urmare a unei experiente traumatizante, in care ne-am simtit expusi la stimulul respective. De exemplu, zburam cu avionul, apar niste turbulente, am scapat cu bine, dar pe urma ne-am dezvoltat aceasta frica exagerata de avion, care ne impiedica sa ne imaginam macar o calatorie cu avionul.

Pe de alta parte, sunt fobii la care noi nu am fost niciodata expusi, dar, chiar daca sunt irationale, nu putem sa ni le invingem. Unii psihologi afirma ca acest tip de fobii apare ca mostenire culturala, din inconstientul colectiv. Un astfel de exemplu ar fi fobia de serpi. Ne e frica de serpi, desi nu am vazut niciodata unul.



Care este diferenta intre fobie si frica obisnuita?

L.R.: Frica obisnuita este o reactie normala la o situatie care ne pune in pericol si ne produce o reactie, de fuga, atunci cand stimulul advers este foarte puternic, sau de lupta, atunci cand simtim ca putem sa il infruntam. Fobia este o frica ce depaseste ratiunea si pe care o dezvoltam ori de cate ori suntem expusi la situatia respectiva sau la stimulul respectiv sau doar ne imaginam stimulul.

De exemplu, este normal sa iti fie frica pe o furtuna puternica, cand esti intr-o padure. Cand insa esti in apartamentul tau, in mijlocul orasului, si esti terifiat la gandul ca vei fi fulgerat in casa, nu poti sa iti stapanesti aceste sentimente de teroare, desi stii ca reactia este exagerata, atunci vorbim de dezvoltarea unei fobii. O astfel de persoana este diagnosticata cu fobie daca ajunge chiar sa se izoleze in casa, de teama sa nu interactioneze cu stimulul fobic.


In tratarea fobiilor, este obligatoriu sa gasim cauza?


L.R.: Exista mai multe scoli psihoterapeutice. In fobie, conform statisticilor, rezultatele cele mai bune pe termen scurt se obtin prin psihoterapia cognitiv-comportamentala. In aceasta terapie se lucreaza direct cu simptomul (frica) si mai putin cu trecutul subiectului si regulile de viata care l-au dus la acest tip de reactie intr-o situatie stresanta.

Cauza care a dezvoltat fobia devine importanta in masura in care este importanta pentru pacient si el simte nevoia de a descarca tensiunea acumulata atunci. Dar altfel, se lucreaza pur si simplu prin expunere si desensibilizare. Adica desensibilizam persoana respectiva in raport cu stimulul. De exemplu, sa luam arahnofobia, frica de paienjeni. In prima etapa, pacientul este expus la stimulul fobic in plan imaginar. Isi imagineaza ca il atinge si vede ca nu se intampla nimic si reuseste sa se relaxeze, sa se calmeze. In urmatoarea etapa, se trece apoi la expunerea in vivo, directa.


Cum ne putem trata fobia?

L.R.: In prima etapa, trebuie sa incepi prin a intelege ceea ce se intampla cu tine. Sa luam ca exemplu frica de inaltime. "Mi-e frica de inaltime" este un fapt real care are in spatele lui cel putin trei nivele diferite. Constientizarea este partea esentiala a acestei prime etape.

Nivelul cognitiv: tu constientizezi frica si iei masuri impotriva ei. Inseamna ca atunci cand stai la etajul 7 si trebuie sa iesi neaparat pe balcon atentia ta este foate concentrata. Esti foarte atent sa nu te apropii prea mult de balustrada, sa nu fie vreun cutremur; esti foarte atent cine e langa tine, ca nu cumva sa faca cineva o gluma si sa te impinga. Deci, atentia ta este solicitata la maxim pentru identificare stimulilor ce pot sa creasca anxietatea.

S-a descoperit ca oamenii cu fobii dezvolta o memorie extraordinara legata de situatiile in care li s-a declansat fobia. Mult mai bine iti amintesti anumite situatii decat daca nu ai avea aceasta fobie. Acesta este nivelul cognitiv.

Apoi, la nivel fiziologic, sunt anumite schimbari, transformari importante pe care, la fel, este bine in prima faza sa le constientizezi. Desi te simteai bine si nu aveai nici o problema, odata ce ai iesit la balcon, au inceput sa iti tremure picioarele, inima incepe sa iti bata mai tare, iti transpira mainile, esti pe punctul de a face un atac de panica, incepi sa respiri mai greu, simti ca te sufoci sau ametesti. Este o gama larga de simptome ce insotesc frica ta de inaltime ori de cate ori esti confruntat cu ea sau cu imaginea ei (e suficient sa vorbesti despre asta pentru ca aceste simptome sa apara).

Mai este si nivelul psihologic care este foarte important. In cazul fobiei de inaltime, o persoana gandeste astfel: "Daca sunt expus undeva la inaltime, eu o sa mor sau o sa imi pierd controlul".

Fiecare are dictionarul lui personal care ii intareste aceasta fobie. Si atunci persoana care are o fobie trebuie sa inteleaga foarte bine ce se intampla cu ea in momentul expunerii la stimulul fobic.

A doua etapa este diferentierea intre real si imaginar. Cel care are o fobie stie ca frica lui este exagerata, ca are componente irationale si componente rationale. El constientizeaza acest lucru, insa nu se poate stapani; atunci ar trebui sa faca diferentierea intre ce crede el si ce se intampla cu adevarat.

Daca iesi pe balcon, emotia ta iti spune, de exemplu, ca 100% o sa mori sau 90% o sa cazi. In acest caz, ne intoarcem pe partea cealalta si transformam aceste puncte in real. Ce inseamna ca 90% o sa cad si o sa mor? Faptul ca din 100 de persoane care ies pe balcon, 90 cad si mor. Se intampla cu adevarat asta? Binenteles ca nu. Astfel ai un impact mai dur cu ceea ce inseamna realitatea si iti dai seama de exagerarea emotiilor tale raportata la momentul sau la situatia respectiva. Te gandesti: cat la suta de fapt din persoanele care ies pe balcon mor? Si atunci iti dai seama de fapt ca, dincolo de emotiile tale, de fobia in sine, riscul nu este extrem de mare. Iesi pe balcon si vezi ca nu ti se intampla nimic.

Te duci si a doua oara; totul pe fundalul unor exercitii bune de relaxare. Pentru ca atunci cand ne este frica, ne incordam foarte mult organismul si ne exacerbam aceasta stare de frica. Fiind relaxati, oprim cumva organismul sa transmita starea de frica, si ii dam sentimental de siguranta. Si asta ne ajuta mult, ne intareste un comportament pozitiv si securizant.

Expunandu-ne de mai multe ori stimulului fobic, ne desensibilizam si fobia trece de la sine.


Cat de multa atentie trebuie sa ii acordam fobiei noastre?

L.R.: Depinde de tipul de fobie. Daca ai o fobie de inaltime si tu locuiesti la Constanta si nu prea obisnuiesti sa calatoresti in afara orasului, nu te deranjeaza prea mult. Dar daca ai o fobie de zbor si esti om de afaceri si trebuie sa calatoresti des cu avionul, e greu sa o ignori. Depinde de disconfortul pe care il ai, de cat de implicata este fobia in existenta ta si cat de des interactionezi cu stimulul fobic.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 05:03 
filme horror
am 18 ani si imi plac filmele de groaza.De obicei imi place sa le vad noaptea dupa 12,iar apoi chiar daca unii pe net nu ilconsidera bun mie foarte frica sa ma dau jos din pat,saprivesc in jur si mai ales sa adorm,atunci cand incep sa atipesc simt o prezenta malefica malefica in casa apare ma trezeste iar cand deschid ochi vad o fantoma ce dispare treptat va rog sa imi spuneti cum sarezolv aceasta problema fara arenunta la filmele horror.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie