Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Fobia sau frica irationala

Fobia sau frica irationala

Cui nu i-a fost frica, la un moment data in viata, de ceva sau de cineva? Fie ca ne-am temut pentru viata noastra sau a altcuiva in situatii limita sau pur si simplu am simtit un nod in gat cand am trecut pe langa catelul vecinului, frica este o urmare fireasca a activarii instinctului nostru de conservare. Ce se intampla, insa, cand frica de anumite obiecte sau situatii se declanseaza si dincolo de contactul direct cu stimulul care o provoaca? Cand frica devine irationala, obsedanta si incontrolabila? Specialistii o numesc fobie. Lena Rusti, psihoterapeut, ne explica ce este fobia si cum se poate trata.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
L.R.: Conform statisticilor, 11% dintre oameni sunt diagnosticati cu fobii, dar datele neoficiale arata ca 50% dintre noi avem cel putin o fobie. Fobia este extrem de raspandita printre noi si exista o lista lunga cu tipuri de fobii. Pentru ca fobia sa fie diagnosticata trebuie sa fie mai veche de sase luni si trebuie sa apara nu numai la expunerea cu stimulul, ci si la simpla imaginare a lui. Daca te-ai gandit ca esti aproape de stimul este suficient ca sa ti se faca rau, sa intri in panica, sa produci reactii similare celor aparute in preajma stimulului real.


Exista anumite persoane predispuse la fobii?


L.R.: Este discutabil. Exista anumite teorii care spun ca fobia se transmite genetic, dar sunt si anumite teorii care spun ca, de fapt, fobiile sunt o tara educationala si, mai ales, invatam in familie anumite fobii. Adica, daca mamei ii e frica de inaltime, o sa ma feresc si eu de inaltime. Exista diferite situatii care produc dezvoltarea unei fobii. Sunt fobii care apar ca urmare a unei experiente traumatizante, in care ne-am simtit expusi la stimulul respective. De exemplu, zburam cu avionul, apar niste turbulente, am scapat cu bine, dar pe urma ne-am dezvoltat aceasta frica exagerata de avion, care ne impiedica sa ne imaginam macar o calatorie cu avionul.

Pe de alta parte, sunt fobii la care noi nu am fost niciodata expusi, dar, chiar daca sunt irationale, nu putem sa ni le invingem. Unii psihologi afirma ca acest tip de fobii apare ca mostenire culturala, din inconstientul colectiv. Un astfel de exemplu ar fi fobia de serpi. Ne e frica de serpi, desi nu am vazut niciodata unul.



Care este diferenta intre fobie si frica obisnuita?

L.R.: Frica obisnuita este o reactie normala la o situatie care ne pune in pericol si ne produce o reactie, de fuga, atunci cand stimulul advers este foarte puternic, sau de lupta, atunci cand simtim ca putem sa il infruntam. Fobia este o frica ce depaseste ratiunea si pe care o dezvoltam ori de cate ori suntem expusi la situatia respectiva sau la stimulul respectiv sau doar ne imaginam stimulul.

De exemplu, este normal sa iti fie frica pe o furtuna puternica, cand esti intr-o padure. Cand insa esti in apartamentul tau, in mijlocul orasului, si esti terifiat la gandul ca vei fi fulgerat in casa, nu poti sa iti stapanesti aceste sentimente de teroare, desi stii ca reactia este exagerata, atunci vorbim de dezvoltarea unei fobii. O astfel de persoana este diagnosticata cu fobie daca ajunge chiar sa se izoleze in casa, de teama sa nu interactioneze cu stimulul fobic.


In tratarea fobiilor, este obligatoriu sa gasim cauza?


L.R.: Exista mai multe scoli psihoterapeutice. In fobie, conform statisticilor, rezultatele cele mai bune pe termen scurt se obtin prin psihoterapia cognitiv-comportamentala. In aceasta terapie se lucreaza direct cu simptomul (frica) si mai putin cu trecutul subiectului si regulile de viata care l-au dus la acest tip de reactie intr-o situatie stresanta.

Cauza care a dezvoltat fobia devine importanta in masura in care este importanta pentru pacient si el simte nevoia de a descarca tensiunea acumulata atunci. Dar altfel, se lucreaza pur si simplu prin expunere si desensibilizare. Adica desensibilizam persoana respectiva in raport cu stimulul. De exemplu, sa luam arahnofobia, frica de paienjeni. In prima etapa, pacientul este expus la stimulul fobic in plan imaginar. Isi imagineaza ca il atinge si vede ca nu se intampla nimic si reuseste sa se relaxeze, sa se calmeze. In urmatoarea etapa, se trece apoi la expunerea in vivo, directa.


Cum ne putem trata fobia?

L.R.: In prima etapa, trebuie sa incepi prin a intelege ceea ce se intampla cu tine. Sa luam ca exemplu frica de inaltime. "Mi-e frica de inaltime" este un fapt real care are in spatele lui cel putin trei nivele diferite. Constientizarea este partea esentiala a acestei prime etape.

Nivelul cognitiv: tu constientizezi frica si iei masuri impotriva ei. Inseamna ca atunci cand stai la etajul 7 si trebuie sa iesi neaparat pe balcon atentia ta este foate concentrata. Esti foarte atent sa nu te apropii prea mult de balustrada, sa nu fie vreun cutremur; esti foarte atent cine e langa tine, ca nu cumva sa faca cineva o gluma si sa te impinga. Deci, atentia ta este solicitata la maxim pentru identificare stimulilor ce pot sa creasca anxietatea.

S-a descoperit ca oamenii cu fobii dezvolta o memorie extraordinara legata de situatiile in care li s-a declansat fobia. Mult mai bine iti amintesti anumite situatii decat daca nu ai avea aceasta fobie. Acesta este nivelul cognitiv.

Apoi, la nivel fiziologic, sunt anumite schimbari, transformari importante pe care, la fel, este bine in prima faza sa le constientizezi. Desi te simteai bine si nu aveai nici o problema, odata ce ai iesit la balcon, au inceput sa iti tremure picioarele, inima incepe sa iti bata mai tare, iti transpira mainile, esti pe punctul de a face un atac de panica, incepi sa respiri mai greu, simti ca te sufoci sau ametesti. Este o gama larga de simptome ce insotesc frica ta de inaltime ori de cate ori esti confruntat cu ea sau cu imaginea ei (e suficient sa vorbesti despre asta pentru ca aceste simptome sa apara).

Mai este si nivelul psihologic care este foarte important. In cazul fobiei de inaltime, o persoana gandeste astfel: "Daca sunt expus undeva la inaltime, eu o sa mor sau o sa imi pierd controlul".

Fiecare are dictionarul lui personal care ii intareste aceasta fobie. Si atunci persoana care are o fobie trebuie sa inteleaga foarte bine ce se intampla cu ea in momentul expunerii la stimulul fobic.

A doua etapa este diferentierea intre real si imaginar. Cel care are o fobie stie ca frica lui este exagerata, ca are componente irationale si componente rationale. El constientizeaza acest lucru, insa nu se poate stapani; atunci ar trebui sa faca diferentierea intre ce crede el si ce se intampla cu adevarat.

Daca iesi pe balcon, emotia ta iti spune, de exemplu, ca 100% o sa mori sau 90% o sa cazi. In acest caz, ne intoarcem pe partea cealalta si transformam aceste puncte in real. Ce inseamna ca 90% o sa cad si o sa mor? Faptul ca din 100 de persoane care ies pe balcon, 90 cad si mor. Se intampla cu adevarat asta? Binenteles ca nu. Astfel ai un impact mai dur cu ceea ce inseamna realitatea si iti dai seama de exagerarea emotiilor tale raportata la momentul sau la situatia respectiva. Te gandesti: cat la suta de fapt din persoanele care ies pe balcon mor? Si atunci iti dai seama de fapt ca, dincolo de emotiile tale, de fobia in sine, riscul nu este extrem de mare. Iesi pe balcon si vezi ca nu ti se intampla nimic.

Te duci si a doua oara; totul pe fundalul unor exercitii bune de relaxare. Pentru ca atunci cand ne este frica, ne incordam foarte mult organismul si ne exacerbam aceasta stare de frica. Fiind relaxati, oprim cumva organismul sa transmita starea de frica, si ii dam sentimental de siguranta. Si asta ne ajuta mult, ne intareste un comportament pozitiv si securizant.

Expunandu-ne de mai multe ori stimulului fobic, ne desensibilizam si fobia trece de la sine.


Cat de multa atentie trebuie sa ii acordam fobiei noastre?

L.R.: Depinde de tipul de fobie. Daca ai o fobie de inaltime si tu locuiesti la Constanta si nu prea obisnuiesti sa calatoresti in afara orasului, nu te deranjeaza prea mult. Dar daca ai o fobie de zbor si esti om de afaceri si trebuie sa calatoresti des cu avionul, e greu sa o ignori. Depinde de disconfortul pe care il ai, de cat de implicata este fobia in existenta ta si cat de des interactionezi cu stimulul fobic.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 05:03 
filme horror
am 18 ani si imi plac filmele de groaza.De obicei imi place sa le vad noaptea dupa 12,iar apoi chiar daca unii pe net nu ilconsidera bun mie foarte frica sa ma dau jos din pat,saprivesc in jur si mai ales sa adorm,atunci cand incep sa atipesc simt o prezenta malefica malefica in casa apare ma trezeste iar cand deschid ochi vad o fantoma ce dispare treptat va rog sa imi spuneti cum sarezolv aceasta problema fara arenunta la filmele horror.
  31.01.2012 01:26 
OMG!!!
Si eu sufar de o fobie, dar cititind atatea aici mi-am dat seama ca nu e chiar asa de grava. Cica frica de barbati :)) sau de dormit dezvelita :)))) Ma rog haideti sa vi-o zic pe a mea : FOBIE DE VOMA. E grava si asta ce sa zic... Daca cuiva ii este rau fug, plec, tip, plang , urlu. Naspa, nu? Poate sa fie mama, tata, barbatul visurilor mele, nu conteaza. Oricine ar fi .. eu fug... Noroc ca nu ma confrund des cu asta. Doar ca daca sunt in metrou sau ratb si il vad pe vreunu mai palid la fatza si mai mohorat ma gandesc ca o sa vomite si plec de langa el. Daca vad vreun betiv pe strada traversez pe partea cealalta ca ma gandesc ca o sa vomite. Hmm as vrea sa o vindec pt ca vreau sa ma fac stuardesa... Cum sa o vindec ... imi poate spune cineva? Ca nu am chef sa dau milioane pe la psihologi!
  31.01.2012 01:26 
OMG!!!
Si eu sufar de o fobie, dar cititind atatea aici mi-am dat seama ca nu e chiar asa de grava. Cica frica de barbati :)) sau de dormit dezvelita :)))) Ma rog haideti sa vi-o zic pe a mea : FOBIE DE VOMA. E grava si asta ce sa zic... Daca cuiva ii este rau fug, plec, tip, plang , urlu. Naspa, nu? Poate sa fie mama, tata, barbatul visurilor mele, nu conteaza. Oricine ar fi .. eu fug... Noroc ca nu ma confrund des cu asta. Doar ca daca sunt in metrou sau ratb si il vad pe vreunu mai palid la fatza si mai mohorat ma gandesc ca o sa vomite si plec de langa el. Daca vad vreun betiv pe strada traversez pe partea cealalta ca ma gandesc ca o sa vomite. Hmm as vrea sa o vindec pt ca vreau sa ma fac stuardesa... Cum sa o vindec ... imi poate spune cineva? Ca nu am chef sa dau milioane pe la psihologi!
  20.01.2012 15:52 
fobie de mersul cu masina si de foc
mi-e frica de mersul cu masina.Nu imi place sa merg cu viteze mari,la marginea unei pante, curbe,sau pe o panta abrupta. mi-e frica si de foc,de gaz metan, de chibrite sau de tot ce se aprinde.
  16.12.2011 18:16 
fobia
deci eu am o fobie....imi este frica foarte tare de paianjeni si de broaste....toate astea sau declansat cand eram mica...imi este frica de paianjeni deoarece unul sa urcat pe mine si mam speriat asa de tare incat am tipat si am inceput sa tremur.....frica de broaste este de cand mam nascut...nush ce sa fac cand vad asta...apropo imi este frica tare i de niste fluturi cap de mort parca...nush cum se numesc....mmor daca ii vad:ddeci incerc sa ma feresc
  28.11.2011 18:43 
Am fost batut in copilarie
Cand eram mic tata imi spunea sa tin mainile pe langa corp si apoi imi tragea palme peste fatza, daca puneam mana la fata ma lovea si mai tare, asta cand faceam cate o tampenie. Acum am 20 de ani si ma pot caracteriza ca las, pot spune ca imi este frica, dar nu de bataia in sine ci de faptul sa nu fiu facut de ras, ideea este ca nu pot sa actionez, ceva ma opreste cand cineva vrea sa ma bata asa din senin. Acum cateva minute un cunoscut a vrut sa imi dea o palma pe spate prieteneste ca un salut, si ma cuprins o mica spaima. Altadata vroiam sa il bat pe unu ca injurase o batrana in ratb, dar cand a venit spre mine sa ma loveasca, iar am avut acelasi sentiment de spaima pe care nu il pot controla, imi dispare forta, vocea mi se schimba, reflexele sunt mult mai lente. Interesant este ca asta dureaza doar pana ce iau primul pumn pentru ca apoi pot spune ca ma simt relaxat si nu mai simt niciun fel de constrangere. Dar cum de cele mai multe ori o discutie agresiva trebuie sa ramana doar la acel stadiu, eu nu ma pot manifesta decat daca sunt lovit. Va rog sa ma ajutati.
  27.11.2011 00:18 
Frica e un pacat al omului mandru si necredincios
Am trait frica intensa, fara explicatie , mai bine de 2 ani. Aveam chiar si ganduri de sinucidere. Am scapat de ea, dupa ce am reusit sa ucid omul cel vechi din mine, care habar nu avea de relatia lui cu Dumnezeu. Dupa ce m-am spovedit si am inteles sensul corect al vietii noastre. Studiile spun ca frica/fobia nu apare la oamenii credinciosi. Frica apare , in general la oamenii care sufera de pacatul mandriei. Fobia, frica inexplicabila nu apare la cei cu credinta totala in Dumnezeu. Si care sunt ascultatori , adica merg la biserica si care au drept scop principal in viata mantuirea. Frica vine prin ganduri aduse de duhurile rele, nu prin gandurile noastre. Nici un ateu nu va putea scapa de frica. Frica este buna, pentru ca atunci cand ne este frica nu mai putem face pacate. Frica este o cale , singura , de a intelege existenta noastra ca fiinte , copii ai lui Dumnezeu.
  02.11.2011 21:39 
frica de mai multe lucruri
imi este frica dar nu tot timul, am momente cand imi e frica sa nu moara cineva din familia mea sau eu, ma gandesc ca ce mult as suferi sau invers. mi-e frica cateodata de oamenii din jurul meu, cateodata am impresia ca nu ma recunosc cine sunt eu sau mai ales cand imi aud vocea , am impresia ca e ciudat sa te auzi ce vorbesti, sau mi se pare ca am mainile galbene,cand mi se vorbeste de morti de filme hooror(preferatele mele), sau de biblie( chiar daca mi se spune lucruri frumoase din biblie), mi se face frica si incep sa ametesc si am impresia ca voi lesina si incep sa ma dezechilibrez si trebuie sa ma tin de ceva si persoana care imi povesteste nu o mai pot privi in ochii. iar cateodata am impresia ca e cineva in casa, dar ma ea dintr-o data aceasta frica fara sa ma gandesc la ceva anume. daca stie cineva ce inseamna toate astea?? sa ma ajute
  31.10.2011 21:27 
Fobia de oboseala
Eu am fobie de oboseala. Adica.. imi e teama ca nu pot adormi, mai ales atunci cand sunt foarte obosita. De aceea evit deplasarile lungi, obositoare. Nu pot sa dorm cu cineva in pat, deoarece ma gandesc ca nu voi putea adormi, mai ales daca sofraie etc. Nu pot sa dorm in locuri cu galagie, cum ar fi apartamentele in zone cu trafic accentuat, sau daca in casa este galagie. Daca stiu ca am un eveniment important a doua zi, care depinde de mine, nu reusesc sa inchid un ochi toata noaptea. Deci prefer sa fie liniste totala, sa am draperii la geam si obisnuiesc sa dorm cu dopuri in urechi. Este o fobie care mi-a complicat viata pana la un nivel inalt si de care vreau sa ma vindec. Daca si tu ai asa ceva si vrei sa vorbim, id-ul meu este aylinne _ aylinne @ yahoo . com
  24.10.2011 15:58 
buna vreau sa vb cu tinbe dar nu pe site.
Buna poti sa imi dai si mie e-mailul tau sa u id vreau sa vb ceva foarte important cu tine plizz.de mult caut pe cineva caruia sa-i explic si cred ca tu esti persoana potrivita.
  24.10.2011 15:57 
buna vreau sa vb cu tinbe dar nu pe site.
Buna poti sa imi dai si mie e-mailul tau sa u id vreau sa vb ceva foarte important cu tine plizz.de mult caut pe cineva caruia sa-i explic si cred ca tu esti persoana potrivita.
  16.10.2011 18:28 
Hemofobia
Buna ! Ma cheama Teodora si am 14 ani . Eu am hemofobie ( frica de sange ) si claustrofobie ( frica de spatiile inchise ) si nu pot sa am o viata normala din cauza asta ... nu pot sta intr-o camera inchisa , nu pot sa ma duc la doctor sa-mi iau analizee ... sau daca cineva spune o poveste in care este vorba de un accident sau ceva care implica sangele eu ma panichez , nu ma pot controla si lesin . Daca a mai trecut cineva prin asa ceva va rog sa ma ajutati si pe mine cu aceasta problema . ID-ul meu : teddy.rock_z@yahoo.com
  04.10.2011 22:10 
SA STI BAH!
aha.da.da ma.sa sti ba.da
  10.09.2011 14:50 
atac de panica sau fobie sociala
nustiu cei cu mine am asa o stare ,nustiu ,sunt mereu incordat ,chiar si in camera cand sunt singur ,permanent am frica frica de tot de oameni de oanumita actiune ca de exemplu legata de lucru ,sau sa mergem chiar la disco unde ar trebui sa fie distractiv relaxant eu numai ma gandesc la asa ceva sau la ceva nu inporta pur si simplu ma gandesc shi deoadata imi creaza o stare de panica shi tot ce e legat de ea (TREMUR ,MA FACE SA MA DUC LA VICEU CU UDU DA CHIAR SI CU SCAUNU)incerc sa ma calmez da nu pot capu judeca da corpul nu .Toate astea miau slabit organismul am probleme cu prostata ,am probleme cu intestinele ,am probleme cu inima ,pancreasu .Mam adresat la neurolog el mia dat tablete da numi ajuta .Nu pot nisa ma concentrez ,nici sa ma veselesc stau incordat de parca astept ceva rau .Datimi un sfat ca nu mai stiu ,gandurile ma distrug din interior.
  23.08.2011 22:04 
va rog raspundeti mi
mi e teama sa inoptez undeva sa plec pe drum .de cine?de orice barbat intilnesc fie el si copil .da am avut ghinioane sa viu abordata,agresata verbal mai in tinerete ,si cu trecerea anilor am constatat ca mi este tare frica sa merg pe strada seara nu vb de noapte.imi este vrica cind se cearta cineva sa copii mei ca fratii si incep sa tremur sa pling si as vrea sa dispar de pe lume cum scapde frica de barbati
  23.08.2011 22:02 
va rog raspundeti mi
mi e teama sa inoptez undeva sa plec pe drum .de cine?de orice barbat intilnesc fie el si copil .da am avut ghinioane sa viu abordata,agresata verbal mai in tinerete ,si cu trecerea anilor am constatat ca mi este tare frica sa merg pe strada seara nu vb de noapte.imi este vrica cind se cearta cineva sa copii mei ca fratii si incep sa tremur sa pling si as vrea sa dispar de pe lume cum scapde frica de barbati
  19.08.2011 13:12 
frica de nu a te arunca de la balcon
buna ziua am 20 de ani si ma cheama camelia sufar de ansietate de cativa ani..am fost la un psihiatru si timp de 3 ani si ceva nu am mai avut probleme dar akm incep dinou nush ce sa mai fac ca de fiecare data cand ma apropi de balcon am impresia ca o sa ma arunc si seara cand ma pun sa dorm ma gandesc la acelasi lucrul la acel balcon nr 4 astept vtro parere ceva ajutatima va rog
  04.08.2011 15:52 
atac de panica
Atacul de panica, agroafobia si toate fobiile .. sunt suportul gandurilor noastre.. Gandinu ne inconinuu la ele,, se alimenteaza si ne revin de fiecare data.. toate starile care duc la atac d panica si fobii si toate starile prin care trecem in acel moment(palpitaii, transiratia rece a memnrelor, tremurat , lipsa de aer etc) .. am atacuri de panica d 6 ani ,, am luat seroxat si xanax.. numai iau .. dar tot am aceste atacuri si d ficare data cand nu ma pot contola iau un alpraxolam de 0, 5mg stiu c nu este bine.. dar e sng care m linisteste.. ideea este urmatoare... trebuie sa gasim cauza care declanseaza aceste atacuri pt a elimina efectul.. si puterea este l noi.. nu in pastile in doctor .. trebuie s ne aducem aminte ca nu se moare din asa ceva totul e la nivel de imaginatie prea mare,, sanatate tuturor si putere..
  26.07.2011 23:16 
Una dintre cele mai aiurea fobii
Salut...Cred ca am una dintre cele mai aiurea fobii posibile...Mi-e frica tare tare tare de gandacii care zboara,de greieri,de calugarite...Dar cel mai si cel mai tare mi-e frica de fluturii cap de mor.Sau fluturi de noapte.Ca sa va dati seama cat de frica imi este,va dau un exemplu o intamplare.Mergeam cu mama cu masina si a intrat un fluture de noapte inauntru,fara sa gandesc,nici nu stiu cum s-a intamplat,am deschis usa si am sarit din masina in mers.Noroc ca tocmai luase mama curba si avea viteza foarte mica,ca altfel o pateam grav.Vara este un chin pentru mine,am atacuri de panica pe strada daca trece pe langa mine vreun specimen de insecta zburatoare,noaptea.Ma sperii si cand ma uit la poze cu fluturi de noapte.Oricum m-am resemnat,nu cred ca pot sa ma tratez.
  12.07.2011 22:16 
Frica de analize
De cand eram la scoala si mi-am luat pulsul era sa lesin si de atunci mi se face rau cand e vorba de puls,sange,analize.Cum scap de aceasta frica?
  27.05.2011 16:34 
fobiie
buna ziuea eu am entomofobiie frica de gandaci si chiar nu pot sa scap de ea ... cand vad un gandac ma panichez incep sa plang urlu in gura mare inima imi bate ca shi cum mar astepta moartea . chiar nu pot sa controlez asta dak ma poate cnv ajuta va rog sa ma contactati la pretty_aly_girl
  17.05.2011 13:35 
Entomofobia - Frica de gandaci
Am o mare problema in ce priveste gandacii, dar nu orice fel de gandaci! Sunt terorizata de ...gandacii de bucatarie! Cu siguranta frica aceasta a mea ( veche din anii copilariei )e total nejustificata, avand in vedere faptul ca interactionez fara probleme cu oricare alta specie de gandaci. Afara, in natura, ii urmaresc cu placere, ii prind si-i tin in palma indiferent de marimea lor; imi plac si ma amuza,caci sunt o mare iubitoare de natura si de tot ce inseamna vietati. Insa cu gandacii de bucatarie... e alta poveste! Doar simpla lor prezenta imi dau fiori si palpitatii, imi vine sa urlu cat ma tin plamanii si inima imi bate ,mai sa fac stop cardiac! Trist este ca avand aceasta fobie, parca si atrag catre mine intamplari nefericite! Exemplu : Acasa la mine, am grija sa fac periodic dezinsectii, tocmai pentru a evita surprizele neplacut. Insa daca ma duc undeva, intr-o vizita spre exemplu, din trei- patru persoane cate suntem in incapere, doar eu am parte de aparitia unui astfel de gandac prin preajma mea! Ai zice ca , ai naibii, simt ca mi-e scarba de ei si fac intocmai ca sa ma terorizeze... Ma bate gandul sa consult un specialist in materie de probleme psycho, ca nu ma mai descurc singura!
  09.05.2011 14:11 
frica
am frica de orice si intru in panica de acolo simt ca nu mai este decit un pas si mor ce sa fac?
  12.04.2011 21:12 
fobie
Am 18 ani si sunt un baiat obijnuit ma duc la scoala , am o prietena , imi place sa es cu prieteni totul bine pana aici , dar cand vine vorba de stomatolog mi se face rau imi vine sa lesin ma fac alb la fata ca faina mi se inmoaie picioarele si imi vine sa cad pe jos , am niste probleme cam marisoare de dantura ma dor cateva masele parini imi spun mereu sa ma duc la dentist cum aud acest cuvant intru in panica si nu mai am simtul ratiuni .Cum pot sa imi inving teama aceasta groaznica va rog spunetimi .
  08.04.2011 13:42 
frica,motor al actiunilor noastre
Frica si anxietatea ne spun ce sa facem.In functie de ele, noi actionam.De aceea este bine sa cunoastem cat mai mult despre fricile noastre,caci astfel ne cunoastem mai bine pe noi insine.
  01.03.2011 19:18 
anxietatea
atentie la psihologul pe care il alegeti.e important sa fie un bun specialist altfel pierdeti banii si timpul.recomand dr cristian andrei care este un profesionist.in rest multa vointa si incredere in DUMNEZEU.lasati madicamentele aceste chimicale care ne distrug incet dar sigur.eu am luat 2 ani si numai eu stiu.doar efectin nu mi-a dat reactii adverse, restul ma drogau de nu mai eram om.atentie la psihiatrii:unii sunt dea dreptul niste cretini.prescriu repede o reteta ,iar cand le spui ca iti e mai rau ,ei spun ca e ok. ANXIETATEA NU E INCURABILA.MULTA SANATATE TUTUROR.recomand de asemeni sa cititi din cartile scriitorului PAVEL CORUT LUCRARILE SALE SE CONCENTREAZA IN SPECIAL PE GANDIREA POZITIVA.SA FITI SANATOSI TOTI.
  29.01.2011 20:03 
despre frica
si eu sufar de frica i urma unui deces a unei vecine ma apuca seara frisoane si nu pot sta singura i casa mai iau xanx si ma rog la dzeu
  25.01.2011 16:47 
frica de sex
cum pot scapa de frica de a face dragoste/
  14.01.2011 12:01 
Fobie ca nu pot adormi
De regula majoritatea oamenilor rad cand aud ca cineva are o fobie...eu sufar de cateva luni de de frica ca nu pot adorimi...cand ma bag in pat inima incepe sa imi bata mai tare si ma gandesc ca iar nu pot adormi...in timpul zilei ma gandesc ca iar nu am sa pot adormi noaptea.Cateodata imi revin...cateodata ma apuca iar...de cele mai multe ori am scapat de fobie comunicand cu altii si spunandu-mi problema...asa ca daca cineva are chef de vorba asta este id-ul meu de mess :andrei_22_p Totul este in capul nostru...singuri ne putem ajuta
  13.01.2011 06:16 
frica decaini
citind articolul si parerile cititorilor mi-am dat seama ca am si eu 2 probleme:frica de a iesi din casa si frica de caini.bineinteles ca aulegatura una cu alta:initial m-au atacat prin parc vreo 15 caini ,fiind insarcinata in 3 luni.imediat dupa am visat noaptea vreo 3 nopti faza iar apoi nu am mai avut nimic.dupa vreo 6 luni de fiecare data cand ieseam in casa ma latrau cainii iar ultimele 2 dati m-au si atacat.de atunci mi s-a facut frica sa mai ies din casa si sa merg pe jos.(chiar daca sunt insotita)ma tot gandesc la solutii si incerc sa lupt cu frica asta din mintea mea.daca aveti un sfat pt mine astept e e mail pe p1s1cuta0512@yahoo.com
  01.01.2011 05:32 
offf
Fi atenta, si mie imi e frica de ceva dar nu de mate eu unu le suport sunt animale de companie si chiar vindecatoare. fi atenta la ce iti zic pisica are 5% greutatea ta, daca o are si pe aia deci nu are ce sa iti faca, daca ii dai o palma o arunci pe pereti stai linistita zi " pisi pisi" sau "pisssssss pissssss" si credema ca ori fuge de tn ori vine la tn daca sta pe loc inseamna ca mata e surda:)) sanatate :*
  19.11.2010 08:56 
fobie de pisici
Buna ziua! Am o foarte mare frica de pisici, am atacuri de panica daca vad o pisica si daca se apropie de mine lesin, mi s-a intamplat de f multe ori si nu stiu ce sa fac. De ex. acum sunt 2 pisici pe scara la mine la etaj si nu pot iesi din casa, am incercat sa ies, am si un catel, si nici cu catelul n-am putut iesi mi s-a facut rau si m-am intors. Va rog spuneti-mi cum as putea sa scap de fobia asta, o am de mica si eu o consider trauma. Exista un tratament, as putea vreodata sa scap de asta? Va multumesc
  02.11.2010 11:47 
fobii
Am 7 ani de cand ma chinui cu aceasta fobie,am o teama de a iesi din casa.Cand ies afara sunt intr-o fuga continua de a ma intoarce acasa unde ma simt in siguranta.nu vreau decat sa am o viata normala alaturi de familia mea.daca stiti ceva va rog sa-mi trimiteti pe adresa mea oceania888.va multumesc si sanatate multa.
  28.10.2010 21:17 
vindecarea anumitor fobii!!
frica de intuneric este foarte des intalnita si de obicei din cauza atacurilor de panica mor cei mai multi oameni ..important ca atunci cand vedeti ca aveti simtom nu trebuie sa va panicati si daca nu puteti controla sa aveti mereu o punga in mana in momentul cand intrati intro incapere intunecata pentru ca atacuri de panica deobicei au legatura cu oprirea respiratie si incepeti sa restirasti greu si puneti punga la gura si resp in ea in momentul cand simtiti ca va sufocati sau cum se zice simti "ca ti se face pielea de gaina"...si eu am avut aceastra problema deobicei apare cand o persoana sau mai multe pe sperie in joaca sau doar sa te amuze aceste lucruri pot fi transformate in adevarate fobii care la un moment dat simti ca te domina....mie imi este frica de inaltimi desi mereu fac alpinism totul sta in vointa ma urc iar daca e sa ma uit in jos zic ca nu patesc nimic domnul e cu mine si ingeri lui ma vor prinde de cand am inceput sa ma catar chiar si in copaci am avut acest lucruri constand in blocarea totala a corpului nu mil puteam controla din cauza atacului de panica si daca nu ma prinsesem bine dinainte sa ma uit in jos picam si ma alegeam chiar cu vreo fractura si de aceasta fobie nu am scapat inca nici cat de curand nu voi scapa e ceva logic daca nu poti castiga lupta nici unu nici altul sa fie remiza deci atunci cand fac alpinism imi iau toate masurile pe precautie si nicidecum nu ma panichez cand vad ca nu este iesire ....dar toate astea nu as fi putut face daca Dumnezeu nu era si este cu mine ...
  22.07.2010 22:11 
teama de moarte
Si eu am avut aceasta teama pana in maomentul in care am aflat ca moartea este trecerea intr-o alta existenta. Desprinerea de acest trup. Durerile sunt, la unii, inainte de desprindere, la altii nu sunt dureri. Partea constienta merge cu tine, trupu ramane. Este ca si cand iti tai unghiile sau te tunzi. Acele parti desprinse din tine nu sufera. Ce este f important este locul pe care ti-l alegi pt a merge in vesnicie. Cei care cred in Iisus Hristos ca salvator al lor isi petrec vesnicia cu El, pt ca El a platit pretul pacatelor noastre prin jertfirea Lui, deci cei ce se incred in jertfa Lui sunt salvati si merg fericirea vesnica, iar cei ce il resping... dincolo. Daca mantuitorul ne asteapta cand parasim trupul acesta nu avem de ce sa ne temem pt ca El este dragoste si cine este cu cel ce il iubeste nu are de ce sa se teama. Acum sunt eliberata de frica asta. Sper sa te ajute si pe tine
  18.07.2010 16:09 
Teama excesiva de moarte
Eu permanent traiesc cu aceasta teama, care desi STIU ca e singurul lucru din lume INEVITABIL, eu nu ACCEPT ca nu voi mai fi. ma gandesc la tot procesul de putrefactie, la procesul chinuitor dinaintea mortii. Hmm, problema survine in urma faptului ca atunci cand te nasti nu esti constient de asta, dar cand mori, suferi....
  18.07.2010 01:14 
......
Eu am o fobie....nu stiu nici macar cum se numeste sau daca exista...mi'e foarte frica sa nu cada lucrurile pe mine...daca ma ascund sub o scara mi'e frica sa nu cada pe mn...sau pe stadion cand era coregrafie cu panza din aceea mare..shi era aruncata peste noi...imi era foarte frica sa nu cada pe mn...ma gandesc la asta si parca ma sufoc....ma ajuta careva?:|
  13.07.2010 22:47 
fobie paianjeni
Eu am fobie de paianjeni...daca sta unu in fata intrarii de la baie sunt in stare sa stau si sa ma uit la el asteptand sa vina sa-l omoare cineva..nu mie frica de cei de gradina ci doar de cei de apartament...cu picioare lungi si corpul mic..
  27.06.2010 19:58 
de toate
M-a surprins sa vad cat de multe persoane sufera de aceleasi fobii ca si mine. Sunt claustrofoba, mi-e frica de ace, sange(maine trebuie sa imi fac niste analize), de soarecei si altele...am avut si cateva atacuri de panica. O solutie buna este sa incerci sa gandesti pozitiv si sa iti pui toata nadejdea in Dumnezeu, care cu siguranta ne va ajuta sa trecem peste. Putem spune macar o mica rugaciune, sa incercam sa ne gandim ca nu vom pati nimic. Ar fi bine sa incercam si sa ne spovedim, pentru a ne simti mai eliberati de pacate, cu sufletul mai usor si pentru a ramane cat mai aproape de Dumnezeu, singurul ajutor care nu ne lasa niciodata. Multa sanatate tuturor!
  20.06.2010 23:35 
Biblia o prostie
mai fratilor... din prima nu exista nici un mos cu barba sus.. doi, fobia nu o rezolvi ca citesti biblia ca te rogi si alte prosti din capul vostru.. scrie clar mai sus ce se intampla si lasati prostiile deoparte...
  20.06.2010 23:34 
Biblia o prostie
mai fratilor... din prima nu exista nici un mos cu barba sus.. doi, fobia nu o rezolvi ca citesti biblia ca te rogi si alte prosti din capul vostru.. scrie clar mai sus ce se intampla si lasati prostiile deoparte...
  01.06.2010 10:24 
Ophidiophobia
d ea kum scapi? :(
  20.04.2010 11:19 
agorafobie
si eu am facut numeroase tratamente ,imi e bine o perioada si apoi revin toate simptomele,uneori mai acute ca cele dintai.
  13.04.2010 18:32 
mi-e frica de apa
am avut un vis ciudat si mi s-a facut foarte frica de apa
  30.03.2010 20:05 
alternativa naturista
Va dau cateva exemple vitamine/plante care pot ajuta, in diferite combinatii: complex vit B, vit C, gincko-biloba, ginseng cu una din acestea: rhodiola-rosea, L-triptofan, 5-HTP.
  22.03.2010 17:30 
fobi sau altceva
buna tuturor nush ce sa ma, mai fac de ceva timp pare sa am o fobie pe langa atacurii de panica ce le am de vre-o 7,8 luni am si anxietate si am un sentiment mi-e frica sa nu fac rau cuiva drag sau chiar mi-e ce pot sa fac ???
  12.03.2010 19:12 
fobia de intuneric de violenta si de lume ceva inexplicabil
nu stiu ce se intampla cu mine de la o vreme imi este frica parca sa mai plec de acasa sau sa mai spun ceva adevarul este ca am avut ceva probleme pe care mai mult sau mai putin le vad rezolvate dar nu mai ma pot controla cand ma gandesc acolo mai ales ca de curand am avut si un mic accident rutier din care am scapat nevatamati eu si sotul meu nu stiu cum sa fac sa nu tremur si sa nu ma gandesc la ceva rau si cand suna tel dar mai ales cand cineva vorbeste mai rastit sau se cearta parca nu mai pot respira si imi vine rau
  10.03.2010 15:52 
imi este frica sa uit sa respir
ma obsedeaza gandul ca eu trebuie sa controlez respiratia
  10.03.2010 15:49 
sa uiti sa respiri?
Vi s-a intamplat sa va ganditi ca uitati sa respiratii?...pe mn ma obsedeaza gandul si nu pot scapa de el...
  05.02.2010 20:25 
nush cum sa scap de leganat...
buna ziua...am si eu o problema cu leganatul....de cand eram mic mama obisnuia sa ma legane ca sa adorm ca cica eram mai afurisit si nu dormeam...acuma la 22 de ani nu pot sa scap de leganat...inainte trebuia sa ma leagan ca sa adorm altfel nu puteam sa inchid ochii toata noaptea...acuma ma leagan in somn..si stiu asta ca mi-au spus niste prieteni la care am dormit...si nu prea imi place ca mie rusine la varsta ema sa ma mai leagan...cu toate ca nu mia zis nici un prieten ceva despre asta or zis toti ca se mai intampla...dar as vrea sa stiu si eu cum as putea sa scap de leganat,daca se poate cumva...astept si eu un raspuns....shady_eminem1985@yahoo.com
  08.01.2010 17:28 
sa fie sau nu?
Nu stiu daca ce am eu se numeste fobie,inca nu mi-e foarte clar.Defapt pentru a se numi fobie trebuie sa existe de mai mult de 6 luni.La mine e de putin timp. E ciudat,mai exact imi e foarte frica atunci cand cineva se loveste de scaunul meu.Ma ia o panica si simt ca si cum as fi in pericol.
  29.12.2009 20:20 
cred ca am o fobie grava si nu stiu ce sa fac
am 22 de ani si cred ca imi este frica si de mine de fiecare data cand vad un om cazut sau lesinat incep sa plang si mi se face rau,problema asta o am de mica adica de la 10 ani niciodata nu am stiut cum sai dau de cap am fost la biserici dar nu a trecut,sau de fiecare data cand vad un om mort incep sa nu mai gandesc cum trebuie sa am ameteli daca cineva vb cu mine nu pot sa inteleg cemi spune„nu stiu ce sa fac un timp am luat pastile dar nici asa nu am reusit sa fac mare lucru. cu toate ca stiu ca totul tine de psihic nu pot sami revin va rog spunetimi ce sa fac adresa me de mail este angel_maria182007@yahoo.com
  21.12.2009 22:12 
fobie de moarte
buna ziua.eu am 11 ani shi cred ca am o fobie f grava.cand ma gandesc la moarte incepe sa mi se faca rau.sa simt ca nu mai sunt pe pamant.shi ma ameteli ma simt cu capulin nori.imi tot pun intrb despre rai despre cum va fi cand o sa mor,,,,,,,,,shi nu vreau caasta sa se intample.va rog dati-mi catev asfaturi shi dak aveti sfaturi ,paresri sau doar vreti sa discutai cu mn adressa mea de email este dumiali1998@yahoo.com
  12.12.2009 23:18 
deapre atacurile de panica anxietate si depresie
Salutare la toata lumea. Si eu m`am confruntat cu toate aceste lucruri care se intampla de fapt numai in mintea noastra de fapt nimeni nu moare de la un atac de panica ci doar te chinuie, si te chinuie rau. este necesar si un tratament medicamentos dar si ceva vointa jumate face tratamentul si cealalta jumatate trebuie sa o facem noi. Mi`ar placea sa putem face o conferinta noi cei trecuti prin asta chiar si cei care trec prin asta pentru ca doar impreuna putem invinge aceasta boala care se afla doar in mintea noastra. Va pup si daca va intereseaza ID meu de messenger este mircea_si_silvia
  26.11.2009 17:35 
am fobiia de serpi:((
buna. am fobia de serpi si de fiecare data cand vad o poza sau ceva despre serpi mai ales daca e noapte mie frica sa nu iese de undeva un sarpe!! mie frica sa nu iese de dupa birou un sarpe sau cv de genul asta... asa la gradina zoo nu ma sperie daca il vad sa asa dar daka vad un film sau o poza mie frica si ma vad inainte de peste tot de unde ar putea iesi un sarpe :(( .stie cineva cumpot scapa de asta?? salistean_cipry
  11.11.2009 21:16 
....
Am o fobie ciudata..si cred k destul de rara..desi am mai auzit la cateva persoane.Frica de ..incheietura mainii unde sunt venele..chiar si acum temur cand ma gandesc k cineva poate atinge locul ala si inca sa se loveasca..incep sa plang sa tremur..sa imi pierd controlul total..cum se numeste aceasta fobie?...vreaw sa scap de ea..nu mai pot..mai ales cand ma strange cineva de acolo..il lovesc cu toata puterea...si nu realizez..numi pasa cine este..chestii...
  08.11.2009 16:34 
teama de violenta
sunt claustrofoba ,dar teama cea mai mare e de sotul meu ,care ma obliga sa infrunt aceste probleme.o face cu multa violenta.ma simt ca intr-o capcana langa el si totusi simt ca n-am cum sa scap.prezenta lui imi duce toate fobiile la paroxism.un sfat va rog.multumesc
  18.09.2009 23:48 
....
si daca o sa fiu eu acela 1 din 500 000 care o sa cad de la balcon ? cum s=a intamplat de curand cu animatoarea de pe litoral care a cazut de la balcon ?sau urcandu=ma in avion ,de unde stiu ca nu voi fi eu intr=unul din zecile de avioane (din milioanele -e adevarat ) care cad anual ? nu cumva e o problema cu necunoscutul in general ?
  10.09.2009 21:45 
un fel de fobie sociala
Articolul mi se pare foarte bun.Si eu am cateva fobii,la fel cum majoritatea lumii.Problema intervine atunci cand nu-ti mai poti desfasura activitatea zilnica din cauza,cand iti influenteaza cariera,viata sociala,personala,etc..Spre ex.,la mine 'expunerea la stimul' in repetate randuri mi-a facut mai mult rau,amplificand simptomele.In cazul fobiei sociale s-ar putea sa foloseasca metoda de a interactiona si in alte conjucturi,inafara de scoala(vb de anxietate de performanata),la un ceai,sau chiar bere:la mine a functionat intr-o oarecare masura :P succes,cheers
  02.07.2009 16:38 
claustrofobia
eu sufar de claustrofobie de cand am ramas insarcinata.M-e frica de spatile inchise si de tot ceea ce ma strange chiar si un inel daca port si dimineata cand ma trezesc am degetele umflate si nu pot sa scot inelu ma sufoc si intru in panica.va rog care ma poate ajuta sa scap de acest chin
  25.05.2009 13:38 
:-s
Am o problema si nu stiu daca pot sa o numesc fobie. Obisnuiesc sa ma uit la multe filme...horror si de obicei eu sunt cel care da stingerea si tot timpu aud zgomote mi se pare k s uita cineva la mine si parca ma simt amenintat; k si cum as fi victima unui spirit(nu sunt inspaimantat de crime sau asa dor de ceva supranatural: spirite,demoni,etc).. ma puteti lamuri si pe mine??contactatima la raulyo22@yahoo.com
  22.05.2009 11:36 
ipohondrie
am si eu o problema, simt ca orice durere cat de mica poate fi o boala grava, mi se usuca gatul simt ca nu mai am aer si ma panichez. cel mai grav e ca nu mai pot iesi din casa. va rog mult daca ma puteti ajuta scrieti la teo4280@yahoo.com
  28.04.2009 14:32 
am toate fobiile posibile
imi este frica de toate insectele posibile....nu stiu,cred ca sunt foarte bolnava.
  03.04.2009 13:06 
Fobie de gandaci
Am o frica teribila de gandaci...cred ca pot zice ca este o fobie...Cand vad unul pe strada il ocolesc...sau dak gasesc unul prin casa tip...plang ...tremur...imi vine sa ma urc pe pereti...fratemiu zice ca sunt nebuna...oare chiar asa e?
  30.03.2009 11:14 
multumesc
eu nu pot sta unde e aglomeratie ,de ex ieri prietena mea a vrut sa mancam in oras,am ajuns acolo iar pe mine m`au luat toate caldurile ,la voce ma schimbasem si eram f incordat..si transpirasem.de multe ori am patit asta si o patesc in continuare.nu stiu ce sa fac help
  18.03.2009 14:48 
fobia de paianjen
sa intamplat cand eram ff mica.aveam 10 ani si mi-a cazut pe fata de atunci mi-se face rau de cate ori se intampla sa dau d el ,ce sa fac? spuneti-mi va rog
  17.03.2009 15:36 
fobia de gandaci
am o frica ingrozitoare de gandaci; mi se zbarleste toata pielea pe mine, ma trec frisoane si cu cat incerc sa ma detasez de aceasta problema parca mai rau imi este, frica creste, nu scade; m-am gandit serios sa apelez la un psiholog; nu cred ca expunerea la stimul m-ar putea face sa scap de aceasta frica, din contra cred ca as lesina daca ar pune cineva un gandac pe mine; realmente nu stiu ce sa fac;
  06.03.2009 08:44 
muzica
am si eu o problema nu pot asculta muzica ,nu imi place nici un fel de gen de muzica ,pur si simplu ma irita nu ma relaxeaza si ma enerveaza
  24.02.2009 18:24 
frica de a dormi dezvelita,de intuneric si senzatie de urmarire cand este intuneric
foarte bun articolul.as vrea adresa de mail a doamnei
  31.01.2009 04:25 
frica de a merge singura pe strada
Mi-a placut articolul, daca se poate as dori sa-mi dati adresa de mail al doamnei lena rusti.
  20.01.2009 15:00 
frica excesiva
Buna ziua! Eu am o frica excesiva de orice:mi-e frica de ce poate aduce ziua de maine,de pierderea serviciului,de creditele de la banca,de batranete,de moarte,cred ca sunt cea cu drobul.Ma puteti ajuta cu ceva?
  06.12.2008 00:31 
Viermi & Rame
Buna! Eu se pare ca am o fobie a viermilor si a ramelor... pur si simplu cand vorbesc despre ei sau vad vreo poza cu aceste nevertebrate imi vine sa lesin... nu stiu ce sa mai fac? Va rog ajutati-ma! Tin sa va anunt ca am 14 ani o varsta foarte frageda de aceea nu vreau sa sufar toata viata de aceasta fobie:| Plz help me !
  05.12.2008 08:16 
Fobie
Imi place articolul foarte mult pana sa citesc asta am crezut ca sunt singura care are aceste frici sau stari de panica. Si eu sufar de asa zisa fobie frica de iesit afar sa nu mi se faca rau sau frica de locuri aglomerate nu pot iesi intr-un club daca e multa lume ca simt ca nu pot lua aer si ca simt ca ma ia cu lesin.mi-e frica deasemenea de inaltime mi-e frica sa nu am vreo boala si mai am si alte mici chichite. Vreau sa zic ca eu nu vreau sa-mi petrec tineretea in casa ca am doar 22 de anu si eu sunt constienta ca daca as iesi si as umbla putin prin oras si sa ma socializez poate as scapa de toate astea va rog spuneti-mi si mie cum sa ma gandesc cum sa scap de aceste temeri ca nu am fost asa si care sunt cauzele ca am ajuns asa va multumesc sper sa-ma ajuye cineva adresa mea de mai e mailath_erika@yahoo.com
  02.12.2008 16:44 
Frica de boala(ipohondrie)
Eu sufar de frica de boala, de moarte. La tot ce ma doare sau ce simt asociez cu ceva grav. De ex daca ma doare capul cred ca voi face atac cerebral, daca ma inteapa inima cred ca voi face infarct etc. Credeti ca voi scapa de aceasta teama?
  23.11.2008 10:04 
fobia...
E bine de stiut si de indrumat persoanele care nu stiau ca are fobie...
  08.11.2008 09:34 
Fobia sau frica irationala
Minunat articol, dar este simplu de zis sa ne expunem de mai multe ori stimulului fobic pentru a ne desensibiliza, din pacate, mai greu de facut;
  06.11.2008 00:24 
Fobia sociala
Si eu sufar de fobie sociala, manifestata in special la serviciu in relatii cu sefii, este o tortura credeti-ma, as fi preferat sa sufar de orice alt tip de fobie, am luat Seroxat 2 ani si m-am simtit excelent dar m-am ingrasat 7 kg. Psihiatrul mi-a prescris Efectin cica sa iau toata viata si nu mai vreau, pentru ca am avut niste simptome groaznice cand am intrerupt Seroxatul cu toate ca am facut-o gradat. Maine ma duc la homeopat sa vad dace se poate rezolva ceva pe aceasta cale. Daca nu, n-am decat sa ma droghez toata viata cu pastile.
  03.11.2008 00:36 
Fobii
Mi-e frica de intuneric, paianjeni si de analiza la sange, sufar de hipertiroidism si trebuie sa fac analiza la sange lunar, dar cand ajung in laborator ametesc si mi se face rau, va rog ajutati-ma. De asemenea nu pot dormi cu lumina stinsa daca nu e cineva langa mine, cat despre paianjeni ce sa spun, cand vad unul mi se inmoaie picioarele.
  19.09.2008 08:08 
Frica de inaltime si claustofobie
Sufar, dupa cum se vede de 2 tipuri de frica: de inaltime si de spatii inchise. Stiu ca de fiecare data totul este exagerat si irational dar de multe ori nu-mi pot controla reactiile. Cosmarurile mele sunt legate de caderea de la inaltime si de a fi uitata intr-o cusca sau o camera foarte mica din care nu mai pot sa ies. Frica de inaltime este atat de mare incat reactionez violent si cand copilul meu se duce pe un balcon la un apartament care se afla la o inaltime mai mare de etajul 5 (am impresia ca va cadea de acolo). Nu stiu daca voi putea sa scap de aceste fobii dar de multe ori ma straduiesc din rasputeri.
  06.09.2008 13:51 
Arahnofobia
Sufar de arahnofobie. De fiecare data cand vad un paianjen fac un atac de panica. AM MARE NEVOIE DE AJUTOR!!! Va rog frumos sa-mi dati un sfat :((
  17.08.2008 17:08 
fobia = control
Noi suntem cei care trebuie sa ne controlam in rest nu ne va ajuta nimeni.
  17.08.2008 17:00 
foooooooooooobia
Eu pot indica fobiile!
  17.08.2008 16:55 
Intrebare: de ce tremur?
Am iesit in urma cu 4 ani cu niste prietei la cafea. Paharul era fierbinte si atunci am avut o stare de tremur - tremurandu-mi mana. De atunci tot timpul cand ies undeva trebuie sa beau 2-3 beri ca sa ma relaxez si implicit sa ma comport normal ca sa nu mai tremur. Ce imi sugerati sa fac?
  07.08.2008 09:46 
Fobie
Buna, cand eram copil dar si cand am mai inaintat in varsta (acum am 29 de ani), aveam o teama inexplicabila ca exista cineva sau mai bine zis o forta sub patul unde dormeam si ca vrea sa ma traga. Imi linisteam aceasta teama teribila invelindu-ma toata lasand doar nasul afara ca sa pot respira. Devenise un chin pentru mine, imi era parca frica sa respir sau sa ma misc ca sa nu-mi observe prezenta, cumva sa nu deranjez. Am incercat sa-mi controlez aceasta fobie dar nu am reusit, ce m-a ajutat foarte mult, dupa multi ani, mai precis pana acum trei ani cand am inceput sa citesc Biblia, ei da, asta m-a ajutat sa inving aceasta obsesie. Din cand in cand mai apare insa ma gandesc ca nu e nimic in universul asta care sa-mi poata face raul asta atat cat Dumnezeu ma iubeste si ma apara. Ma gandeam in clipele alea ca El nu vrea sa-mi fie frica ca nu vrea sa ma sperii de acea "forta" care vroia sa-mi faca rau. Simteam cum ma acopera cu bratele sale si nimic nu poate sa-mi faca nimic. Dumnezeu a fost salvarea mea. Poate parea neadevarat sau... nu stiu cum, dar m-a ajutat .
  05.08.2008 02:41 
Fobie...
Am o problema cu intunericul... am 19 ani si nu am dormit niciodata in camera singura si cu lumina stinsa... ori cu cineva cu mine, ori e lumina aprinsa. Nu stiu exact de ce imi e frica... dar lucrul care imi provoaca cea mai mare frica sunt siritele, fantomele si altele de acest gen... nu ca as fii vazut vreuna. Aseara chiar m-am certat cu prietenul meu pentru ca nu vroia sa dormim cu tv-ul aprins. Ma ia o spaima enorma daca el adoarme inaintea mea... nici nu imi pot imagina cum ar fii sa stau intr-o camera fara pic de lumnia, ma ia groaza, cam asta a fost... vad ca nu sunt singura care are o problema de genul asta... Va poop.
  22.07.2008 15:17 
Frica de inaltime [cred]
Nu stiu ce mi se intampla dar de o luna si ce va mi se intampla niste lucruri ciudate. Acum o luna cumnatu meu sa operat si am fost cu sotul meu sa stam si noi cu el si eu vazandu-l in ce stare este ma impresionat si nu a mai durat mult si mi sa facut rau am lesinat avem tensiunea 7, aveam un gol in stomac imi venea sa plang de ce nu stiu. A trecut cam o luna de atunci am fost in mol si cand am urcat sus nu aveam nimic cand sa coboram eu nu am mai putut sa cobor cand ma uitam in jos aveam un gol in stomac si ma lua ameteala. Astazi m-am dus la un magazin care avea doua etaje m-am urcat linistita cand sa cobor ma luase frica am coborat repede sa nu ma ia ametealea sau sa lesin.
  20.06.2008 00:45 
mi-e frica de gandaci!
mi-e frica de gandaci dar doar daca ii vad in casa, daca sunt afara in iarba pot sa ma si apropii de ei, insa daca ii vad pe lucrurile mele mi se inmoaie picioarele de parca m-as uita la un film de groaza.
  29.05.2008 21:05 
CE SA FAC.
Am o frica de bolnavii epileptici am vazut un caz la varsta de 25 de ani si de atunci nu mai scap de frica acesta am 38 de ani cei mai frumosi ani au trecut cu acesta spima si ma confrunt zi de zi cu teama acesta iau ca tratament coaxil dar nu mai pot sunt ametit am o frica care ma ia din stomac mi se invirte cerul deasupra capului va rog ajutati-ma
  28.05.2008 16:24 
agorafobia
Am 44 ani si din copilarie sufar de teama de spatii inkise si de locuri aglomerate. De 5-6 ani, am descoperit ca sufar de teama de spatii deschise, de locuri necunoscute, de intuneric, de mall-uri, de metrou, treama de a pleca departe de casa, pt ca numar in gind kilometrii ce ma despart de casa si intru in panica. Am facut 2 luni tratam homeopat, si dee un an jumate tratam cu zoloft, rivotril, rispen, si ma simi putin mai bine, insa convingerea mea este credinta in Dzeu, rugaciunea si postul.Asta nu e o boala ce se vindeca,, depinde doar de vointa si autocontrol, insa eu nu pot controla situatiile care stiu ca ma vor duce la starea de panica, ce imi da palpitatii, sufocare, tremuraturi, neliniste. M am saturat si de antidepresive si antipsihotice, asa incit aceste medicam imi dau reactii adverse, cu constip, tulb de vedere, etc. Singuira mea nadejde este in bunul D-ZEU!
  18.05.2008 17:37 
multumesc
ma bucur de aceste intrebari pt ca prietena mea cred eu ca are asa ceva si imi este teama pt ea...ea este o persoana care a avut o traumatiuzare prea rea ..ea este mereu inchisa si vrea mereu sa stea izolata in casa pt ca ii este teama sa nu faca ceva gresit..pt ca mereu ii este bine eu sunt linga ea dar se schimba prea repede si nu stiu cum pot sa o ajut citeodata cred ca eu am gresit dar stiu ca ea se schimba minut dupa minut...vorbeste ceva si nu stie sa termine acel subiect pt ca trece la altul si nimeni nu o intelege...va multumesc pt raspunsuri asa ca acum eu am sa-i fi alaturi..anna
  05.04.2008 08:52 
Am Arahnofobie:((
Ce parere sa am... astzi p data de 5.08.2008... mama mea a gasit un paianjen... si o tipat... si eu m-am dus sa vad ce are... cand colo ea vazuse un paianjen... eu cand am auzi cuvantul paianjen am simtit ca mi se opreste aerul..numai puteam...numai suport boala asta...am inceput sa tremur pana la gasit mama si la omorat...si acuma eu tot tremur..numai suport boala asta..va rog sa ma ajutati cu un sfat..am doar 15 ani..si chiar am nevoie de un tratament
  04.04.2008 16:43 
Fobia
Dupa nasterea gemenilor (fata si baiat) am fobie. De 16 ani nu pot sta singura nicaieri, depind la fiecare minut de o persoana matura si cunoscuta. Este groaznic nu pentru mine ci familia mea. Copii nu au avut si nici nu au o mama normala si ia afectat si pe ei. Cu timpul au devenit sprijinul meu psihologic incercand sa ma sprijine. De copil am avut atacuri de panica dar nu stiam ce este cu mine. Am observat ca si fata mea a avut 2 atacuri de panica la dentist, recoltarea sangelui pt analize. Nu stiu daca din cauza mea traind cu mine sau este ereditar. As vrea pentru ei sa stiu cum sa procedez sa nu aiba aceasta problema. PAREREA MEA ESTE CA AR TREBUI SA SE DISCUTE CAT MAI MULT DESPRE PROBLEMELE PSIHOLOGICE, cred ca daca am fi informati mai mult am trece mai usor peste ele iar pe unele le putem evita.
  23.03.2008 18:58 
Frica de apa desi stiu destul de bine sa inot
Imi place inotul foarte mult... dar in bazine care sa nu depaseasca 2m... cand sunt in apa mai mare de 2m imi apare imediat o imagine cu mine in mijlocul marii... inconjurata doar de apa... este fobie?
  18.03.2008 00:11 
Am o fobie
E interesant articolul pt ca eu chiar mi-am identificat toate starile acestea pt ca am o fobie. Nici nu pot sa rostesc numele sau sa il scriu. Anumite animale... care s-au amintit si in articol. E groaznic. Am ajuns sa imi fie frica de cablul de la dus. O rice forma ma duce cu gandul acolo si imi declanseaza o serie de imagini teribile. O sa merg la psiholog din aprilie pt ca nu pot sa scap singura, dar mi-e frica de ceea ce presupune adica nu imi pot imagina sa iau contact cu... am impresia ca o sa paralizez daca se intampla asa ceva. De multe ori visez oribil din cauza asta. Chiar imi doresc sa scap de aceste lucruri.
  04.03.2008 08:59 
Fobie
Un articol foarte bun si acum ma bucur ca am dat de el. Cred ca este vorba de fobie sociala pentru ca ori de cate ori trebuie sa vorbesc in public ma cuprind niste emotii puternice,cu palpitatii, tremur al vocii, desi am bine intiparit in minte ce trebuie sa spun imi pierd unele cuvinte si-mi vine parca greu in minte inlocuirea lor. Iar cand am incheiat, emotia dispare incet, dar raman cu o jena sau nemultumire pentu ca nu am reusit sa mi controles starea. Ce sfat imi dati?
  25.02.2008 20:03 
Mi-e frica si sa ma tratez
Si eu am o fobie si anume soriceii sau sobolanii, inca nu am incercat sa ma duc sa ma tratez, pentru ca imi e frica sa nu ma puna in vreun contact cu soricei... dar ar trebui pentru ca de multe ori ma duc la cabane... iar odata am intalnit un soricel, iar am intrat intr-o criza, cum nu cred ca am mai fost vreodata..
  21.02.2008 17:43 
As vrea sa stiu concret daca fobia se poate trata medicamentos?
Am 49 ani sufar de fobie de 20 ani. Am fost la foarte multi doctori dar orice tratament nu a fost folositor am facut tratament cu xanax, coaxil, revotril etc dar niciun rezultat. Acum nu mai ies din casa neinsotita pentru ca imi este RAU, AMETESC, AM TULBURARI DE ECHILIBRU DE VEDERE si nici nu pot sa lucrez. As dori sa stiu daca mai e vreo speranta iar daca aceasta boala nu se poate trata medical ar fi bine sa li se spuna celor suferinzi de aceasta boala macar sa isi ia gandul si sa duca aceasta boala pana la capatul puterilor. Va multumesc.
  29.01.2008 19:04 
Anxietate
Sufar de anxietate si am inteles ca daca fac un copil o sa mi revin. Astept raspuns.
  19.01.2008 19:45 
Agorafobia
Am invatat despre agorafobie, ca este teama de spatii deschise, si cred aceasta deoarece am incercat-o pe pielea mea. Apoi, pe langa tratamentul medicamentos de care am beneficiat, am inceput terapia prin expunere, dar nu in colaborare cu un profesionist, ci in urma celor citite, alaturi de sotul meu. Acum mai ies singura, dar mai am inca mult de luptat.
  18.01.2008 18:30 
Despre fobii
Parerea mea este ca persoanele cu fobii sunt foarte sensibile si trebuiesc ajutate am vrea ca totul sa fie roz. Eu am insomnii si o teama ca o sa imi pierd mintile, ca o sa fac rau cuiva drag sau chiar mie.
  09.01.2008 12:12 
Pt domnisoara de 29 de ani
"Am 29 de ani si sufar de anxietate de 10 ani. Am fost diagnosticata cu tulburari de anxietate si atac de panica. Am fost la neuropsihiatru si mi s-a prescris tratament cu Xanax". Stimata domnisoara! Sa stiti ca nu intotdeauna medicamnetele rezolva totul. Puterea de a trece peste un obstacol il reprezinta chiar propria vointa. Linistiti-va, incercati sa va umpleti timpul cu tot felul de lucruri pozitive, la care sa va ganditi toata ziua, sa le analizati etc. Incercati sa va uitati, de exemplu, la desene animate sau pe diferite canale stiintifice gen Discovery. Majoritatea fobiilor raman din cauza ca ne gandim tot mai des la ele. Umplerea timpului cu diferite activitati, trateaza usor dar sigur orice fobie. Conteaza foarte mult un partener de incredere pe care sa-l avem aproape, si care sa ne inteleaga ori de cate ori este nevoie. Va doresc numai ganduri bune!
  09.01.2008 11:45 
Intunericul si cimitirul
Bunicii mei au o casa izolata de restul satului, iar cel mai apropiat vecin este cimitirul, celelalte case fiind la cateva sute de metri. De cate ori ma duc pe acolo, n-am vazut vreo fantoma, nici in cimitir si nici pe langa casa. Recunosc ca nici nu ma plimbam noaptea prin cimitir. Era intuneric si desi stiam ca nu mi se poate intampla nimic...uite ca putea trece pe acolo un om "viu" si inainte sa-ti dai seama ce se intampla, imaginatia devenea foarte bogata. Sa incercam sa ramanem realisti... Toate cele bune.
  01.01.2008 22:28 
Frica de a iesi afara
Este un articol foarte bun. Eu am o problema cu iesitul afara, daca ies din casa simt ca ma ia cu ameteli imi tremura piciorele intr-un cuvant mie frica. Ce sa fac, m-ar ajuta foarte mult sfatul dumneavoasta !
  20.11.2007 09:17 
Fobia de intuneric
Nu as putea spune exact de ce mi-e frica. O numesc fobia de intuneric, dar nu intotdeauna cand e intuneric intru in panica. Cand sunt la mine acasa (in apartament, la etajul 5), poate fi oricat de intuneric...nu ma deranjeaza. In schimb, la bunici, la casa, .... daca nu vad macar o raza de lumina, nu pot sa dorm toata noaptea. Bunicii mei sunt oameni de treaba, dar locuiesc intr-un sat micut care foarte, foarte, foarte rar se intampla sa aiba lumina stradala (se pune, se fura...nu se mai pune vreo 4 ani, vin iar alegerile, iar se pune, iar se fura....). Oricum, oamenilor care traiesc acolo li se pare un lucru normal si nu au nici o problema in acest sens. Eu in schimb, daca mai e si luna noua, si mai adaug copacul din fata ferestrei si mata care umbla pe casa....intru in panica, imi imaginez tot felul de lucruri, tremur, inima imi bate ... cum nu mi-a batut niciodata. Daca sunt in oras, si e noapte, ... nu mi-e frica. Nu stiu cum sa o numesc... eu zic ca este o combinatie intre mai multe fobii....de exemplu: frica de intuneric, frica de spatii deschise, de morti, de serpi,etc. Asadar ar trebui sa se inventeze un nou cuvant pentru frica mea....cum ar fi: agoronoctofobia (pentru ca mi-e frica de intuneric doar in spatii deschise, sau de spatii deschise, doar in intuneric). Daca as adauga si toate lucrurile pe care mi le imaginez atunci (ca au intrat hoti in casa si o sa ma omoare, ca ma viziteaza vreun spirit a vreunui om mort, ca e un sarpe sub pat, sau soareci si sobolani....)va dati seama ce nume lung ar avea fobia mea. Oare de ce am aceasta frica si cum as putea sa scap de ea?
  20.11.2007 09:13 
atacuri de panica
Eu am 51 de ani si in urma unor probleme la serviciu si ale celor legate de varsta, mai exact menopauza, am facut atacuri de panica pe care le-am tratat cu xanax si remeron; la acestea se adauga si tratamentul pentru aritmie extrasistolica cu egilok; dupa un tratament de 2 ani si jumatate acum cateva luni am renuntat la xanax si remeron care din pacate au dat dependenta; de atunci ma chinui cu insomniile si cu lipsa poftei de mancare; dorm f putin si nu am putere de munca; acum iau. la indicatiile medicului, stilnox, care imi da niste reactii ciudate; nu stiu ce sa mai fac, sunt obosita si nu pot sa dorm, pt ca am palpitatii, trepidatii, spasme musculare .....e oribil;dar, arat bine si sunt ividiata ca nu-mi arat varsta; mai trist este ca nu am motive sa fiu asa pesimista si "suferinda"; mi-e frica sa dorm, dati-mi un sfat.............
  18.11.2007 18:59 
fobii
si eu pot spune ca sufar de atacuri de panica dar am incercat sa ma controlez singura. apar senzatii de frica nejustificata care ma ia cu ameteli . frisoane. insomnii. si ginduri negre ca si cum as crede ca mor(mentionez ca imi este foarte frica de morti) si aceste simtome au aparut in urma unui deces. acum multumesc lui dzeu ca ma simt mai bine am renuntat la medicamente . mai mult ma-am tratat cu roinita ., sunatoare,levantica si multa credinta in dumnezeu multa sanatate tuturor
  12.11.2007 02:52 
fobia
fobia inseamna frica.e un subiect vast.eu cred ca ne putem tamadui de fobie prin experiente de viata.
  29.10.2007 23:50 
DE CE TOCMAI MIE?
Am 29 de ani si sufar de anxietate de 10 ani.Am fost diagnosticata cu tulburari de anxietate si atac de panica. Am fost la neuropsihiatru si m i s a prescris tratament cu Xanax. Nu stiu in ce masura m a ajutat ptr.ca eu dau dintr una in alta.Simptomele mele sunt urmatoarele:ma inmoi ,m i se ridica ceva din stomac,frisoane,batai de inima accelerate,un fior pe sira spinarii,stare de lesin,si cel mai important ameteala care imi da impresia ca o sa pic din picioare in urmatorul moment.De aprox. 2 ani imi este frica sa merg singura pe strada ,sa stau singura in casa,sa dorm singura etc.inainte cand faceam atacurile de panica simteam nevoia sa ies afara,numai in casa sa nu stau aveam impresia ca daca raman in casa o sa mi fie si mai rau.Acum este invers imi este frica sa plec singura din casa motivul fiind ca am o ameteala mai tot timpul si daca eu fac acest lucru imi vine rau si cad din picioare.Nu ma simt in largul meu ori unde m as duce numai la mine in casa ma simt in siguranta dar bineinteles sa nu fiu singura nici aici.Am devenit dependenta de sotul meu care ma insoteste peste tot ceea ce imi displace total.De cate ori plec undeva trebuie sa iau medicamente cum ar fi Xanax ,Distonocalm,Exraveral.In permanenta eu port aceste medicamente la mine.De frica de a merge singura pe strada eu nu imi pot lua nici servici pe care m i l as dori foarte mult.Am fost si prin doctori si prin biserici,gandul la Dumnezeu ma mai tine pe picioare ,de aceea va cer ajutorul si va rog sa ma ajutati macar cu un sfat . Ce pot face sa mi inving aceasta boala cumplita?Va multumesc si astept un raspuns.
  19.10.2007 21:51 
fobie sociala
sufar de fobie sociala,accentuata la locul de munca.imi este frica in permanenta de ceea ce ar putea gandi colegii mei despre prestatiile mele si din aceasta cauza nu ma concentra,parca nu mai pot gandi,parca nu mai sunt lucida in momentul in care trebuie sa fac fata unei noi situatii.vreau din tot sufletul sa ma vindec,dar nu pe cale medicamentoasa.ce terapii imi recomandati?
  11.10.2007 11:21 
este o fobie ?
este o fobie daca tot timpul credem ca partenerul ne inseala
  24.09.2007 15:33 
este?
se cheama fobie dak atunci cand iesim pe strada simtim k ne sufoca oameni din jur si nu santem in largul nostru?
  10.09.2007 22:28 
o intrebare
cum scapi de frica de intuneric ?
  10.09.2007 15:14 
anxietatea si atacul de panica
Snt multe articole si Forumuri de discutii pe aceasta tema , dar vreau sa va ntreb :de biochimia creierului ati aflat ? Cititi "Vindecarea emotionala n 7 saptamni" de Dr.Joan Larson , editura All si veti ntelege multe lucruri care se ntmpla cu voi ce care suferiti ( si eu snt n aceasta situatie)si veti vedea ca nu totul depinde de noi, de vointa sau psiholog...Fiecare sntem unici dar biochimia este valabila pentru toti care suferim de anxietate, depresie, fobii, atac de panica..Succes si sanatate multa
  30.08.2007 09:36 
fobie
eu cred ca trebuie sa mergi la un terapeut.In viata trebuie sa risti.El nu iti va face nimic altceva decat sa iti dea niste sfaturi pe care daca vrei le urmezi sau nu.Cel mai bine ar fi sa te duci si sa vb copiilor.Trebuie sa vb unui public fata de care nu ai teama.Astfel vei infrunta frica.succes
  24.08.2007 18:44 
fobie
Fobia mea este vorbitul in public. In prima faza ametesc, ma inmoi toata, pe urma simt cum imi transpira mainile si fata, incepe sa mi se faca frig, dupa care incep sa tremur: intai mainile, pe urma incetul cu incetul tot corpul.. Dupa cateva momente incepe sa imi tremure groaznic de rau vocea. Nu stiu exact de ce mi se intampla asta. Am incercat pana acum doar prin autosugestie sa ma controlez, dar nu a mers. Sau, cel putin, nu pt o perioada lunga. Sunt zile in care ma emotionez mai mult, altele in care ma emotionez mai putin. In orice caz, stiu sigur ca nu e normal ce mi se intampla. Dupa ce termin de vorbit incetul cu incetul imi revin, dar raman cu o anxietate si cu o mare jena. Am vrut sa merg la psihoterapeut, la consilier etc. dar nu stiu exact unde sa ma duc si nu stiu nici cat ar costa o sedinta. Nu cred ca ar fi cazul sa iau medicamente pt asta, dar nici nu vreau sa mai traiesc aceasta fobie. Poate cineva sa ma ajute? macar cu un sfat?
  21.08.2007 14:03 
belonefobia
mie imi e foarte frica de seringi,ace..nu suport sa vad ca cineva face o injectie sau se inteapa..nici macar la filme nuh pot sa ma uit..acum cateva zile mi-am facut analiza la sange si am facut un atac de panica;incercau sa ma tina 3 asistente si prietena mea:)..nu stiu ce sa mai fac si ce sa fac ca sa nu-mi mai fie frica
  21.08.2007 12:45 
Fobia sau frica iraţională
Acum doi ani am avut o puternica hemoragie nazala care s-a oprit abia dupa ce am ajuns la spital. Hemoragia nu s-a repetat, am avut doar mici sngera, dar de atunci nu reusesc sa mi revin. Am citit articolul cu atentie se vorbeste de a doua etapa;, diferena erea dintre real si imaginar iar eu cred ca am nevoie de exercitiu. Puteti sa-mi dati un sfat? Va multumesc.
  02.08.2007 15:16 
intrebare
si tulburarea hipocondriaca este tot o fobie????
  30.07.2007 19:49 
Fobia sau frica irationala
Mi se pare foarte bun articolul. Intrebarea este daca in Romania se pot vindeca fobiile prin hipnoza. M-ar interesa foarte mult pentru ca am ceva probleme. taranu_a@yahoo.com
  11.07.2007 07:34 
mania pariuriluor
am o parere buna de ce am citit pana acum
  10.07.2007 22:51 
bun articol
eu una , am mai invatzat cate ceva....:) in setea mea de cuoastere, de informare ...multumesc
  26.06.2007 15:41 
Buna!cred ca majoritatea avem o fobie oricat de mica ar fi.eu de exemplu am fobie de apa...ma refer la a invatzat sa inot..simt ca daca nu o pot controla ma inec....si asta se datoreaza unor intamplari din trecut...dar sunt si constienta ca e totul in capul meu...si daca e sa mor...o sa mor oricum..asa...ca eu incerc sa imi educ psihicul..intrand treptat in apa..facandu-mi curaj...
  16.06.2007 16:30 
despre fobie
Buna! Din randurile care le-am citit, mi-am dat seama ca si eu sufar de fobie de inaltime si ca toate simptomele pe care le-ati descris mai sus ma caracterizeaza;insa mai sufar si de fobie de intuneric.Daca se intampla sa raman singura acasa pe timpul noptii sau atunci cand am nevoie noaptea de un pahar cu apa sau de toaleta, aprind toate luminile din casa.Mi-e teama sa nu vina cineva din spatele sau din fata mea si sa ma sperie.Mentionez ca atunci cand eram copil,fratele meu obisnuia sa se ascunda si sa ma sperie.Cum as putea sa scap de aceasta fobie de intuneric?
  16.06.2007 12:18 
fobia sau frica irationala
ingrijesc o persoana in israel bolnava de parkinson si are si depresie cronia.Cel mai tare se sperie de patul din dormitor il numeste capcana si are o frica numai cind o asezi in pat si atunci tipa .ce sa fac ?
  24.05.2007 11:02 
fobia sociala
Buna,as dori sa aflu daca exista vreo diferenta intre fobia sociala si anxietatea sociala,si cum pot fi tratate acestea?va multumesc
  18.05.2007 11:30 
Sufar de trei probleme,paianjeni,intuneric si leganat
Am trei probleme,mi-e frica de paianjeni ,sunt obsedata,nici o poza cu ei nu pot vedea dar sa-i vad in realitate,cred ca o sa fac infart...ca noroc ca cei din familie ma inteleg si nu fac glume ...si nu stiu cum se face ca parca trag la mine,cred ca frica mea ii ,,cheama''. Alta problema a mea din copilarie este leganatul.Am 33 de ani si inca ma leagan inainte de culcare...ma leagan noaptea in somn fara sa-mi dau seama,iar dimineata sunt franta de oboseala.Nu stiu ce sa mai fac! A treia frica a mea este intunericul .La varsta asta inca dorm cu becul aprins,in intuneric am impresia ca vad tot felul de entitati! Va rog ajutati-ma cu un sfat!
  08.05.2007 20:37 
fobie sociala
buna,nu stiu de la ce a pornit dar as vrea sa scrieti si despre fobie sociala pls.
  25.01.2007 15:50 
Atac de panica
Eu am 20 de ani si fac atacuri de panica foarte des si in momentul can intru in panica mi s-e opreste respiratia si cateodata ma lesin si nu stiu ce sa fac ca sa pot controla atacul de panica chiar as avea nevoie de sfatul unui psiholog
  23.01.2007 10:00 
Fobia sau frica irationala
sufar de atacuri de panica, spasmofilie,claustrofobie si agorafobie de 18 de ani, dupa nasterea copilei mele.nici un dr n-a reusit sa imi dea un tratament adecvat, si credeti-ma ca am fost la destui, care mi-au recomandat antidepresive, anxiolitice etc, care ma ameteau incat umblam pe strazi de parca eram beata.am renuntat la ele, mi-am luat inima in dinti, si-am iesit din casa, intai insotita, apoi singura, pe distante scurte.a fost foarte greu,dar, cu vointa, am reusit.mai sufar si acum de atacuri de panica, dar cand se intampla, ma opresc cateva minute,spun in gand o rugaciune, si apoi plec mai departe, cu palmele transpirate si multumita ca m-am controlat si n-am luat-o la fuga, asa cum aveam tendinta initial.este foarte dificil sa te controlezi, dar nu imposibil. uneori, mai iau Xanax,o saptamana sau doua, un medicament care este destul de eficient pt.mine.va urez sanatate, succes dar mai ales curaj.poate suna banal, dar puterea e in noi
  27.12.2006 20:54 
fobie
imi este frica sa ies din casa singura,daca sunt insotita de cineva ma mai descurc.simplul gand ca trebuie sa ies ma innebuneste. nu stiu ce sa fac
  08.12.2006 21:56 
atac de panica
am 3 ani de cand sufar de atac de panica nu pot iesi din casa si tare mult as dori sa stiu daca exista ceva care sa inhibe starea de panica ptr ca cu aceasta boala se confrunta multi tineri si totusi ar trebui ceva dar nu antidepresive care sa te faca ca o leguma multi suntem tineri si am dori o viata activa alaturi de cei dragi. De ce nimeni nu da o explicatie clara a atacului de panica ptr ca datorita stresului cotidian din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu o frica, cu un atac de panica iar in Romania inca este o rusine sa ceri un sfat la psiholog sau psihiatru ptr ca cei din jur te vor privi cu alti ochi.Oare in 2006 nu s-a descoperit ceva care sa poti trece frica, atacul de panica sau alte fobii?Spun multi ca te poti ajuta si singur, nu este, asa ceva acolo in noi nu ne da voie
  01.11.2006 13:48 
Sar din somn
De cate ori am o problema si nu stiu cum sa o rezolv adorm cu greu .Ma apuca o stare de somnolenta si cand sa adorm ma trezesc din somn si am senzatia de teama.Mi s-a intamplat de mai multe ori desi problemele au fost diferite. Aproape ca s-a cronicizat aceasta stare deoarece destul de des apare cate o problema mai mare sau mai mica. Am sperat ca-mi va trece "saritul din somn" odata cu disparitia problemei curente. Nu stiu daca e cazul sa apelez la un specialist.
  10.10.2006 20:05 
mi -e frica sa ies din casa
acum vreo 4 ani am fost la dentist acolo a fost totul ok dar cand am iesit am lesinat si de atunci imi este frica sa mai ies ca poate mi se va intampla din nou,dar in casa ma simt in siguranta.Cand e vorba sa ma ducundeva ma pornesc dar imi amintesc ca eu nu pot sa ies ca mi se va intampla ceva rau.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Va multumesc.
  03.10.2006 15:33 
imi e frica de intuneric..si sa stau singura
e greu tare cu fobiile..mie imi e frica tare de intuneric si nu cred ca as putea suporta sa zic de exemplu sa ma puneti intr-o camera intunecoasa si sa ma lasati sa stau acolo..nu cred ca voi rezista 5 minute. dak as putea face ceva as face-o k sa scap de frica asta..si nu mai zic de frica de a sta singura...in nici un caz
  11.09.2006 23:33 
a..am arahnofobie..si crede ti ma...expunerea la stimul nu m ar face dkt sa mi doresc s mor in urmatoarea clipa....in nici un caz nu m ar vindeca...so..:-ss nu cred k e chiar o solutie
  12.07.2006 12:35 
am o fobie
mie foarte foarte frik d sobolani.doar knd imi imaginez k ar fi langa mine ma ingeozesc,imi vine sa plang si incep sa tremur.
  04.07.2006 14:21 
frica
parerea despre articol-excelenta.Inrebare.Ce pot sa fac ca in permanenta imi este frica ca mor?Sunt terminata psihic si ii chinui si pe cei de langa mine,si anume pe copilul meu.Trebuie sa va spun ca suntem numai noi doi pe lume si de aceea imi este frica sa nu mor ,sa nu-mi ramana copilul nimanui.
  26.06.2006 15:12 
intrebare
Daca este adevarat sau nu , nu pot sa ma pronunt dar orice incercare de a te apropia de motivul fobiei, iti da un sentiment de nesiguranta. E normal oare sa te expui in acest caz unor noi probleme, si unor noi sentimente de frica?
  25.06.2006 13:28 
anxietatea
Se spune daca suferi de anxietate,primul pas spre a te vindeca este sa infrunti acea situatie care ti-a creat aceasta anxietate,dar nu este asa.Un bun exemplu sunt chiar eu,care sufar de anxietate(agorafobie),am incercat sa ies cat mai mult din casa,la inceput pe distante mai mici,dupa care am inceput sa ies mai departe,fiind studenta trebuia sa ma duc mereu la examene,si trebuia sa fac naveta,din orasul meu in orasul unde era facultateta,si totusi nu m-am vindecat de anxietae
  13.06.2006 14:16 
Fobii
Fobiile trec de la sine ? Am vazut pe national geografic un om de 35 de ani care avea o frica de pisici si nici la varsta asta nu i-a trecut de cand in copilarie a fost atacat de motani :)
  13.06.2006 14:13 
despre fobie
Desi trebuie sa imi spun parerea eu vreau sa va intreb ceva . Cum se numeste fobia mea Mie imi este frica de rame...de viermi ! Pur si simplu am palpitatii cand le vad dupa ploaie!! Cand eram mica nu imi era frica de ele si nu stiu de unde a pornit frica mea. Unora li se pare o prostie .....dar nu am ce face !!! ce parere aveti ?
  11.06.2006 21:23 
multumesc!
da foarte bun articolul, intr-adevar e greu de stapanit aceea stare, eu de exemplu am fobie de fulgere si metrou, fobii aparute cu vre-o 2-3 ani in urma.in urma citirii articolului sper sa depasesc aceste faze neplacute.
  05.06.2006 04:34 
Student Psihologie &Sociologie (Laurier Canada)
Ma bucur ca am dat de articol. Explicatiile sunt foarte clare. Fiind in psihologie sunt fascinat cu tot ce este corelat cu creerul. Am prieteni aici in Canada care au fobii. O sa le trimit lincul. Multumesc frumos pentru contributia Dumneavoastra.
  04.06.2006 19:35 
Chiar asa sa fie?
"Expunandu-ne de mai multe ori stimulului fobic, ne desensibilizam si fobia trece de la sine".
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie