Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Cariera - Succes
Home > Stil de viata > Psihologie > Cariera - Succes > Facilitatea comunicarii prin metoda "Six Thinking Hats"

Facilitatea comunicarii prin metoda "Six Thinking Hats"

Exista tehnici ce renoveaza stilul traditional de tratare a problemelor. Metoda "Six Thinking Hats" te determina sa renunti la modul conventional in favoarea abordarii cat mai multor puncte de vedere fata de o situatie concreta. Astfel poti obtine atat o perspectiva de ansamblu, cat si una detaliata. Descopera care sunt beneficiile acestei tehnici in luarea deciziilor de zi cu zi.

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Fii un lider!
Una dintre caracteristicile majore ale unui lider este viziunea: el stie unde doreste sa isi conduca organizatia.
In general, multi oameni de succes folosesc un mod de gandire pozitiv si rationalist. Insa, exista si situatii cand ei pot pica in capcana abordarii problemelor numai la nivel intuitiv, creativ, emotional sau negativ. Acest lucru poate semnifica subestimarea propriilor abilitati de a lua o decizie optima, valabila pe mai multe planuri. Similar, persoanele emotive esueaza in luarea unor decizii calme si rationale, pesimistii, de exemplu, putand fi extrem de defensivi.

Metoda celor "Sase palarii ganditoare" a fost creata de Eduard de Bono in cartea sa intitulata "Six Thinking Hats". Titulatura ei are la baza proverbul englezesc "Gandeste in conformitate cu palaria pe are o porti". Cele sase palarii intruchipeaza sase posibilitati de procesare a datelor. Schimbarea palariilor iti ofera eliberarea fata de stilul conventional de tratare a problemelor si iti permite cuprinderea cat mai multor informatii variate privind o situatie concreta. Planurile si deciziile tale vor imbina ambitia, functionalitatea solutiei, sensibilitatea si creativitatea.

Tehnica "Six Thinking Hats" isi gaseste aplicatibilitate atat utilizata in grup,cat si individual. La nivel de grup, toti participantii au posibilitatea de a-si exprima opiniile deopotriva pozitive si negative; la nivel individual, cel ce apeleaza la acesta metoda poate evita fixarea pe un singur mod de gandire, invatand treptat sa exploateze subiectul multilateral, printr-o utilizare variata a modurilor de gandire.

Cu exceptia palariei albastre, toti oamenii din grup trebuie sa poarte aceeasi palarie in acelasi timp. Fiecare "palarie ganditoare" reprezinta un stil specific de gandire:
  1. Palaria alba focalizeaza datele legate de o anumita problema. Ea strange informatiile existente, puncteaza aspectele lipsa necesare cunoasterii complete si umple spatiile goale cu noi date. In general, raspunde urmatoarelor intrebari: "Ce infomatii avem?", "Ce ne lipseste?" si "Cum obtinem informatiile de care avem nevoie?". Aceasta palarie este folosita mai ales in marcarea tendintelor vechi si noi pentru a obtine solutii inedite.
  2. Palaria rosie rezolva problemele din punctul de vedere al intuitiei, al reactiilor rapide si al emotiilor. De asemenea, incearca sa acopere modul in care vor reactiona emotional alte persoane.
  3. Palaria neagra contine toate aspetele negative ale problemei. Este foarte importanta pentru ca evidentiaza punctele slabe ale planului rezolvativ, permitandu-va fie eliminarea lor, fie pregatirea unui plan secund. Palaria neagra contribuie la diminuarea riscurilor si a problemelor inainte de stabilirea solutiei finale. In cartea sa, De Bono ajunge la concluzia ca aceasta este cea mai naturala palarie datorita tendintei umane de a privi automat si aspectul negativ.
  4. Palaria galbena te ajuta sa gandesti pozitiv, motivandu-te sa mergi inainte atunci cand totul pare intunecat si dificil. Ea abordeaza punctul de vedere optimist care te face sa constientizezi toate beneficiile si valorile implicate de decizie. Cere efort pentru ca fiinta umana nu este invatata sa perceapa aspectele pozitive ale unor lucruri negative sau ale unor idei ce nu ii apartin.
  5. Palaria verde reprezinta creativitatea si sustine modalitatea de a gandi liber, ideile critice fiind mult diminuate. In general, raspunde la intrebarile "Ce putem modifica pentru functionalitatea solutiilor?", "Cum putem depasi dificultatile identificate in palaria neagra?". Este foarte important de precizat faptul ca nu exista creativitate nativa, orice tip de creativitate putand fi invatat si exersat.
  6. Palaria albastra rezida pentru sustinerea procesului de control. Ea este palaria facilitatorului, a celui ce gestioneaza intregul proces. Palaria albastra indica schimbarea palariilor la momentul oportun si trage concluziile la sfarsit.
Tehnica "Six Thinking Hats" poate fi abordata atat in cadrul sedintelor, alaturi de alte persoane, cat si de unul singur, in cazul solutionarii problemelor de ordin personal. In cadrul sedintelor, metoda elimina vesnicele probleme ce apar datorita confruntarii diferitelor stiluri de gandire in vederea obtinerii unei solutii cat mai bune. Aceasta tehnica este aplicata cu succes de companiile din intreaga lume si, in prezent, este utilizata si de anumite companii din Romania.

Metoda celor "Sase palarii ganditoare" implica tratarea orcarui tip de subiect printr-o plurivalenta a aspectelor abordate, facilitand comunicarea si scurtand timpul alocat luari unei decizi complexe. Ea permite emotiei si scepticismul sa iasa la lumina intr-o lume ce altfel ar contine numai deciziile pur rationale. Aplicarea acestui program este ideal pentru dezvoltarea lucrului in echipa, pentru leaderi, pentru conducatorii diferitelor proiecte ce trebuie sa sublinieze, intr-un timp cat mai scurt, calitatea si concretetea creativitatii, a gandirii si a deciziilor luate.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.06.2011 01:04 
Varianta mea
Recomand metoda celor 6 palarii ganditoare persoanelor care vor sa analizeze o problema din mai multe perspective pentru a gasi solutii creative. Am prezentat aceasta metoda intr-un mod interesant si usor de inteles: http://roxandrei.ro/creativitate/6-palarii-ganditoare
  19.02.2010 19:39 
tipuri gandiri
Foarte interesanta abordare aceasta metoda.Observ unde e locul gandirii pozitive, ca unii prea ii exagereaza rolul . Eu am observat ca gandirea negativa te face sa eviti situatii cu risc,insa uneori modul de gandire pesimist te duce la esec.In general practic o gandire negativa, am recurs la gandire pozitiva in situatia in care nu mai aveam control asupra evenimentelor, pentru reducerea stresului.Ma bucur sa descopar ca de fapt mai exista si alte modalitati de gandire de fapt.
  19.10.2007 19:14 
informare
interesanta tehnica aceasta....sunt interesat unde se desfasoare.....un nr de telef...sau un e-mail....am o idee fixa de ceva vreme....nu-mi iese din cap....iar articolul dvs...m-a facut sa inteleg ca ma pot detasa....astfel.....f.interesant... multumesc anticipat.....si astept raspunsul dvs.
  25.04.2007 21:14 
metode moderne
Sunt incantata sa invat dupa cursurile pe care le-ati postat
  21.04.2007 21:11 
palariile ganditoare
imi place tehnica "palariilor ganditoare";ofera posib.dezbaterilor,analizelor-sintezelor,eficiente...
  04.02.2007 23:34 
Interesant
Am intalnit in facultate metodele lui Eduard De Bono si e chiar un adevarat maestru in solutionarea problemelor.Un om de la care avem ce invata.
  14.02.2006 14:51 
FOARTE INTERESANT
FOARTE FOARTE INTERESANT IMI PLACE POTI ABORDA ALTFEL PROBLEMELE FARA INGRIJORARE SAU CHIAR PANICA
  19.01.2006 17:48 
foarte placut suprinsa
sint foarte placut surprinsa de cele sase palarii ginditoare, si este pentru prima data cind gasesc organizate in aceasta forma cele citeva perspective din care trebuie sa privim o problema, situatie, lucrare,prezentare. Consider ca frumusetea celor sase palarii este data de modul practic in care este ordonata munca de creatie de orice forma. Cele sase ,,vami,, ale palariilor pot face mai usoara munca in echipa cind fiecare poarta o palarie de care se ocupa si usureaza munca fiecaruia pentru sine.
  19.01.2006 17:48 
Totusi....
Stimata doamna nu uitati ca nu cititi un articol despre moda, ci unul ce se refera la psihologie - cariera.
  19.01.2006 17:48 
Doamna draga oare cine greseste primul: cel care ia piatra si o arunca sau carte cel mai intai se gandeste daca are vreun rost sa arunce. Teoretic, da nu are rost sa ne gandim ca dc ne imbracam in verde suntem creativi de exemplu, dar in ceea ce priveste aceasta metoda lucrurile se schimba. Intamplator sunt unul dintre romanii care lucreaza intr-o companie ce foloseste aceasta metoda si credeti-ma ca da roade; discutiile, certurile nesfarsite si divergentele inepuizabile sunt de domeniul trecutului. Chiar vroiam sa spun ca e minunat ca incep sa fie popularizate si la noi metodele care sunt in voga in Occident de cativa ani buni.
  19.01.2006 17:48 
Este o prostie ce culoare porti la palarie.<>
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie