Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Totul despre alergare
Home > Stil de viata > Sport > Totul despre alergare > Cum trebuie sa respiri atunci cand alergi

Cum trebuie sa respiri atunci cand alergi

Corpul uman functioneaza cu oxigen, in acelasi mod in care un automobil utilizeaza carburanti. Respiratia este o activitate extrem de naturala. Totusi, la fel de natural se intampla si sa ramai fara aer atunci cand alergi.
Atunci cand alergi, se intampla ca la un moment dat sa ai impresia ca nu mai ai aer. Acesta este un fenomen normal si natural. Atunci cand faci un exercitiu fizic - fie ca este vorba despre alergare, mers sau orice alt tip de miscare - muschii tai au nevoie de un plus de oxigen. Corpul intampina aceasta nevoie si pompeaza sange cu oxigen in muschi. De asemenea, plamanii muncesc mai greu pentru a putea absorbi acest oxigen din aer. Iar tu simti ca ramai fara suflare.

Fara a se gandi prea mult la acest subiect, majoritatea alergatorilor respira intr-un raport ritmic de 2/2. Inhaleaza in doi pasi; iar apoi expira in alti doi pasi. Atunci cand alearga foarte incet, raportul este de 3/3. Iar atunci cand alearga foarte repede, pot respira cu 2/1 sau 1/1, dar raportul de 2/2 este cel mai des intalnit. Daca atunci cand numeri de cate ori inspiri si expiri observi ca folosesti un alt ritm, nu iti face griji; schimband stilul de respiratie nu vei deveni un alergator mai bun. In acelasi fel trebuie sa iti pui si problema respiratiei pe gura sau pe nas. Arthur Lydiard, un antrenor celebru din Noua zeelanda, intrebat cum trebuie sa respire un alergator, a spus: "Respira pe gura. Respira pe nas. Trage aer si prin urechi, daca este posibil".

Nu uita ca atunci cand respiri sa tii maxilarele relaxate si gura intredeschisa. Oxigenul va patrunde prin nas si gura in plamani, apoi in sange si in muschi, fara ca tu sa trebuiasca sa te ocupi de acest lucru in mod constient. Respiratia este o activitate foarte naturala. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ritmul care ti se potriveste tie cel mai bine.
 
Crosul Petrom va avea loc duminica, 27 Septembrie. Inscrierile se fac intre orele 8.30-10.30, iar startul se va da la ora 11.00 in Piata Chaerles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si cuprinde Bd-ul Prezan – Arcul de triumf – Bd-ul Kiseleff – Piata Victoriei si Bd-ul Aviatorilor. Pe langa beneficiile pentru sanatatea nostra, Crosul Petrom vine cu numeroase premii: 4800 de litri de combustibil pentru alergătorii de la categoriile Seniori şi Veterani (locul I: 300 de litri, locul II: 200 de litri, locul III: 100 de litri) si premii speciale pentru Juniori (locul I: un dvd player portabil, locul II: un Ipod Shuffle si locul III: o rama foto digitala). Petrom mai ofera alergatorilor si 100 de premii surpriza in cadrul unei tombole.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  17.11.2011 21:14 
laergare mare
eu am fugit azi 10 km non stop si nam obosit secretul este sa faci inainte putina miscare si sa fugi in fiecare zi
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie