Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Prevenire > Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima

Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima

Modul sanantos de intretinere a igienei intime se ascunde, in constiinta publica, intre obiceiuri vechi din popor si mode "de sezon". Fiind un subiect care nu se discuta deschis in mod uzual, multe femei si multi barbati se intreaba care este conduita corecta de igiena intima, care le face bine. Dr Iuliana Baltes, doctor cu 15 ani de experienta in planificare familiala, ne explica cum ar trebui sa-si intretina fiecare dintre noi igiena intima, dupa ultimile cunostinte ale medicinei.

Vor, nu vor, femeile isi "pierd" mai mult timp


Pentru igiena zonei genitale egalitatea dintre sexe e cu siguranta nesanatoasa. Femeile, din cauza asezarii, formei organelor genitale si fiziologiei lor, au nevoie de mai multa atentie si grija in efectuarea igienei.

O singura spalare cu apa si sapun pe zi este, in principiu, suficienta in afara perioadei menstruale. E preferabil ca toaleta sa se faca dupa scaun.

Multe infectii vaginale sunt provocate de germenii care se elimina odata cu scaunul. Din acest motiv se recomanda ca femeile sa foloseasca hartia igienica doar in directia fata-spate pentru a nu antrena germenii in vagin.
Dupa urinat, modelul ideal de stergere este tamponarea. Oricum recomandarile nu sunt la fel de stricte fiindca urina este de obicei sterila.

Vaginul este o cavitate umeda si ...intunecoasa, mediul propice pentru dezvoltarea multor germeni. In mod obisnuit vaginul are o flora bacteriana proprie, nepatogena, care nu trebuie "deranjata" prin spalaturi repetate sau substante agresive. Spalaturile vaginale, in abundenta prescrise de unii ginecologi in trecut, s-a descoperit cu nu sunt benefice fiindca tulbura acest echilibru al ph ului si florei vaginale, ducand la diverse boli. In prezent, controversele despre cat de des ar trebui facute aceste spalaturi vaginale nu au ajuns la o concluzie clara, insa nu se mai recomanda decat in cazul infectiilor locale, ca metoda aditionala de tratament. Nu se mai folosesc pentru toaleta zilnica, saptamanala sau lunara.

Persoanele obsedate de curatenia genitala, care se spala de mai multe ori pe zi sau folosesc tot felul de produse antibacteriene se imbolnavesc des. "La persoanele care exagereaza cu spalatul, dupa ce au reusit sa se spele mai rar flora s-a refacut", si infectiile au cedat, afirma Dr Iuliana Baltes.

Produsele speciale pentru igiena intima nu trebuie sa contine substante agresive. " Nu oricare produs este benefic, datorita sensibilitatii zonei, singurele recomandate sunt cele cu ph neutru, care se gasesc mai degraba la farmacie decat la magazinele de cosmetice" spune Dr Iuluana Baltes. Atat produsele speciale cat si sapunul obisnuit e bine sa aiba ph neutru. Daca nu urmariti sa va faceti o toaleta speciala, apa si sapunul obisnuit( cu cat mai putine ingrediente cosmetice) sunt suficiente.

In timpul ciclului menstrual se impune, in functie de persoana, o toaleta mai riguroasa, adica de 2-3 ori pe zi. Sangele este pentru mediul din vagin un nou factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Tampoanele interne sunt periculoase fiindca ele cresc acest risc, mai ales ca pot fi uitate inauntru. Insa cum sunt indispensabile la mare, la o unele haine, etc. trebuie schimbate doar in locuri in care exista apa si sapun pentru spalarea mainilor inainte si dupa.
4 ore e limita maxima de "viata" a unui tampon intern.

"Inca mai am pacienti care cred ca in zona genitala e bine sa se spele doar cu apa", spune Dr Iuliana Baltes. Desi e greu de crezut, mai supravietuiesc in societate astfel de conceptii bazate pe o gandire magica, in dezacord cu realitatea corporala si sanatatea.
  1 2 3  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.02.2012 11:21 
fericita
buna, si eu am fost diagnosticata cu candida albicans si ginecologul mi-a dat 4sau5 tratamente,degeaba.Pana la urma mi-a spus ca nu ma voi scapa de ea decat dupa ce voi naste[natural] pt.ca atunci ,,se desprinde microbul''.Nu stiu daca chiar asa a fost dar cert e ca am scapat de ea dupa nastere.
  18.01.2012 14:15 
Ginecologul mi-a spus sa folosesc doar apa calduta pt zonele intime
Ginecologul mi-a spus sa folosesc doar apa calduta pt. curatarea zonelor intime, si nu sapunuri, geluri de dus, nici chair geluri intime care pot irita si provoca probleme. Va rog sa ma lamuriti, in ce priveste "gandirea magica in dezacord cu realitatea corporala si sanatatea" la care va referiti in articol, ca sa inteleg ce este mai bine pt mine. astept rasp, va multumesc!
  30.12.2011 21:21 
????
numai contraziceri!!!!
  09.12.2011 11:48 
tot ce e de folos
multumesc am gasit sfaturile utile.
  09.12.2011 11:47 
foarte de folos
am gasit tocmai ceea ce nu stiam,multumesc mult.
  03.12.2011 10:02 
igiena este importanta
avem multe de invat sfaturile sunt foarte interesante ce ne omaoara pe noi oamenii PRACTICA pe care fff rar o punem in aplicare
  17.09.2011 00:19 
ANONIM
BUNA:XASI DORI SA STIU SI EU DACA ESTE IGIENIC SA TE SPELI INAUNTRU CU BICARBONAT DE SODIU ... SAU CU CEAI DE GALBENELE..:|AM AVUT O INFECTIE URINARA SI AM FST LA GINEOCOLOG SI MIA DAT TRATAMENT SI DUPA CEVA TIMP DUPA CE AM TERMINAT TRATAMENTUL MIA SPUS BUNICA MEA SA MA SPAL CU CEAI DE GALBENELE SAU CU BIOCARBONAT DE SODIU .. SI ASI VREA SA STIU DACA AM FACUT O GRESEALA :(:(:(?
  30.07.2011 06:10 
interesant
foarte interesant...pentru toate femeile care au probleme...
  23.07.2011 20:35 
Sfaturi
Eu de cand sunt mica am fost invatata de mama mea sa ma spal astfel: 1. O data pe saptamana ma spal cu bicarbonat.(pun putin bicarbonat pe deget si ma spal)(nu si inauntru) 2.Ma spal de 2 ori pe zi, dimineata si seara. 3.O data la 2 zile ma spal inauntru(ce e prea mult strica, nu miroase ce e inautru ci doar ce e afara) 4.Folosesc apa plata atunci cand ma spal (apa de la robinet contine clor si calcar sau o puteti fierbe apa inainte de spalare) 5.Sapun de casa facut de bunica mea 6.O data la 2 zile ma spal cu ceai de galbenele. 7.Iar pt un miros placut folosesc servetele intime..cu extract de galbenele si aloe vera, la fel si crema Va spun sincer ma duc o data la 6 luni la ginecolog, mi-am inceput viata sexuala de 2 ani, nu am avut niciodata probleme , nu am avut candida sau alte infectii, e bine sa te speli de fiecare data dupa ce faci sex deoarece barbatii sunt purtatori de microbi, nu mai folositi prezervative sunt foarte daunatoare femeilor, irita si pot distruge peretii vaginali... astea sunt sfaturile mele, daca gresesc cu ceva corectati-ma dar eu asta fac de cand sunt mica.. inauntru am inceput sa ma spal dupa ce am inceput viata sexuala..
  08.06.2011 21:29 
hai mai purin
nu puteti si voi sa mai puneti informati ca am cautat ogramada si nu gasesc vreti sa iau 4 la educatie pt sanatate:((:(:(( ????????? bagati va rog si rebusuri mai repede:):D mai repede ca ma enervati la culme ne suparam daca nu bagari rebusuri :((
  08.06.2011 21:28 
hai mai purin
nu puteti si voi sa mai puneti informati ca am cautat ogramada si nu gasesc vreti sa iau 4 la educatie pt sanatate:((:(:(( ????????? bagati va rog si rebusuri mai repede:):D
  01.06.2011 07:38 
hello
eu cred ca normal este sa faci ceea ce crezi u k este bn pt tn nu sa te iei dupa tot felul de afirmatii gen astia mai de sus
  14.05.2011 17:00 
FARA
VSFGGFZSF DSBGSA
  14.04.2011 18:09 
curmei
mai bine mai multe ori pe zi sa te speli pe minii
  30.03.2011 10:16 
Buna
Nu este recomandat sa te speli de mai multe ori pe zi,o singura data este suficient.
  18.03.2011 13:51 
buna
buna!!!!!!si pana la urma e bine sa te speli de mai multe ori sa nu?
  23.02.2011 17:19 
eu cred ca am candida si nu stiu ce sa fac pt ca sunt obsedata de igiena intima
  08.02.2011 20:48 
important
cand am inceput sa folosesc gel intim am fscut-o doar ptr ca de la sapun imi recidiva candida incontinuu si nu mai stiam ce sa fac...asa k am luat sfatul medicului...cat despre spalaturi ,,interne" eram si eu ingrijorata...ca stric flora...k scria pe sticluta de gel intim ,,doar pentru uz extern"si m-am intors la el si mi-a zis k vaginul si fosele nazale de ex sunt externe...nu interne si nu are cum sa imi afecteze organismul decat daca are ph acid.......asa k spalaturi ,,interne ' de cate ori este nevoie..
  30.01.2011 19:34 
LAMURIRE
Pt dna care are probleme Dna Doctor nu exagereaza spunand ca tb sa te speli dupa ce faci sex, e ceva care tine de bunul simt al fiecaruia...Daca adori mirosul de dupa si nu te speli pt ca vrei sa ramai gravida...Spala-te si cu siguranta vei ramane si insarcinata! Nu imi vine sa cred ca mai exista astfel de persoane in anul 2011 - care nu se spala ...pt a ramane insarcinate!!!!! DE NECREZUT!!!!
  20.01.2011 01:45 
am probleme
mi se pare ca doamna doctor cam exagereaza bpitin daca ne spalam ddupa ce facem sex spunetimi si mie cum o femeie mai ramane gravida.ast.raspunsurile dvs.va ay loviu pe toti
  09.01.2011 00:10 
sunt disperata
salut!am mare nevoie de ajutorul vostru pt k nu reusesc sa inteleg ce mi se intampla!c-am de un an de zile am scurgeri urat mirositoare urmate de mancarimi si usturimi! am fost la medic sa vb de chestia asta,amm facut analize si totul este ok!igiena intima mio pastrez in fiecare zi1nu reusesc sa inteleg problema!ast un sfat de la voi,multumesc!
  12.12.2010 18:03 
f folositor
de 20 de ani imi fac zilnic spalaturi vaginale nu am stiut si nici med ginecolog nu mi-a spus in discutiile avute cu ea
  08.12.2010 16:48 
folositor
este extrem de folositor si de luat in considerare, este bine ca cineva se gandeste la asa ceva. santem foarte multe cele obsedate de spalaturile vaginale
  02.12.2010 17:45 
interesant
de la un timp am inceput sa am o secretie care mirose din ce in ce mai urat...din ce cauza si ce pot sa fac?
  18.11.2010 13:24 
igiena intima
Eu folosesc un gel crema de la avon pentru spalarea vaginului dar dupa ce fac sex imi curge o secretie care incepe sa miroase din ce in ce mai urat.ce pot sa fac?
  13.11.2010 21:04 
igiena
am o mancarime pe labia stanga.mie rusine sa vb despre asta dar nu mai stiu cum sa fac.am folosit tot felul de unguente inclusiv macmiror dar nu se vindeca.cand incepe vindecarea am un prurit ingrozitor si ma scarpin pana la sange.ajutatima va rog.
  29.08.2010 15:54 
eu cred ca un control nu ti-ar strica si nu inteleg de ce ti-e frica,este mai bine sa nu stii ce se intampla in interiorul tau?
  12.06.2010 13:08 
parerile sunt impartite
am citit multe articole si se bateau cap in cap.cu toate ca am auzit ca e mai bine sa folosesti decat apa,eu folosesc si un gel intim cu ph neutru pe baza de plante.ma spal de 2 ori pe zi:inainte si dupa contactul sexual.folosesc numai lenjerie intima alba din bumbac pe care o schimb zilnic si tot am probleme:dureri menstruale si uneori secretii cu sange.mi-am inceput viata sexuala de aproape 5 ani si nu am avut relatii sexuale decat cu o singura persoana.imi este frica sa merg la doctor si ma tratez singura cu norfloxacina si spalaturi cu ceaiuri de galbenele.imi trece, dar secretia imi reapare dupa un timp.nu stiu ce altceva as mai putea sa fac...
  10.06.2010 12:26 
salut
sunt foarte utile aceste articole pentru fiecare persoana pt k sunt multe persoane care nu stiu cum sa isi faca igiena intima
  29.05.2010 23:55 
referat
sunteti fraieri
  24.05.2010 15:58 
corect
este absolut corect tot ceea ce sa scris mai sus.multi oameni nu stiu cum se procedeaza corect igiena intima.
  23.05.2010 00:23 
Bravo!
Foarte util articolul, felicitari!
  23.05.2010 00:21 
Bravo!
Foarte util articolul, felicitari!
  21.04.2010 17:33 
IIIIIIIIIIIIII
AR TREBUI SA AIBA O IGIENA DRASTICA AMANDOI INAINTE DE ACTUL SEXOAL SI DUPA
  15.04.2010 10:46 
buna(salve)
buna(pt salve) mc mult. am sa incerc si eu sper sa ma ajute. Si ink o intrebare dupa ce faci spalaturi 2 sapt nu tre sa mai repeti si alata data ?sunt de ajuns 2 sapt?
  03.04.2010 00:57 
buna
ms pt sfaturu...de ceaiuru sincer nici nu stiam...am o intrebare dak imi poate rasspunde cineva as fi recunoscatoare...nu stiu kre si cum ar trebui sa fie igiena anala...as vrea sa incerc si nu as vrea sa cad in penibil cumva.Multimesc!!
  03.04.2010 00:48 
ok
ms...poate puneti si ceva despre sexul anal ...as fi curioasa cum ar trebui sa te sa te "igienizezi"acolo:)as vrea sa incerc dar fara sa dau cumva in penibil.ms si ast un rasp.
  11.03.2010 19:06 
parere
este bine sa te speli inauntru cand esti in timpul menstruatiei
  04.03.2010 18:32 
igiena intima
foarte educativ
  22.02.2010 19:54 
igiena
sunt de acord cu tot ce scrie mai sus
  22.02.2010 19:53 
sunt de acord cu tot ce scrie mai sus
  09.02.2010 00:41 
dc?
cred k 80/%dintre femei nu stiu k nu urineaza pe unde fac sex! e si o metoda contrapcetiva pt ele.merg la wc dp sex,crezand k gata au rezolvat problema!
  04.02.2010 15:35 
ptr penibil
dupa s-ar putea sa fie prea tarziu.....este normal urinezi , te speli si apoi ai contact sexual. este sanatos pentru femeie acest lucru ....dar sa-l faca si barbatul.
  24.01.2010 17:23 
ce e bine si ce e rau pt igiena intima
BUNA .E BINE SA NE SPALAM CU SAPUN PT COPII.
  04.01.2010 15:54 
penibil
Cum adica urinat inainte de actul sexual??? Parca trebuia dupa, D-na Doctor...
  14.12.2009 14:26 
aberant
parerea unui medic ginecolog, barbat..va fi cu totul alta..petinenta de altfel..barbatii chiar sunt cei mai buni medici ginecologi. o singura spalare pe zi cu sapun este suficienta?????????adica dus zilnic mai nou, nu dusuri zilnice????
  06.12.2009 23:09 
sfaturile utile si de luat in cosidereare
oarte corect,va multumim de sfaturi si ar fi bine k toti cei care citesc sa ia in considerare sfaturile unui specialist astfel nu vor mai aparea probleme de genul acesta...multumim
  25.09.2009 08:01 
super articolul...va multumim din suflet pentru sfaturile corecte...
  19.09.2009 08:44 
foarte bun articolul eu nicodata nu am folosit tampon intern si nici nu voi folosi..nu imi place ideea....la fel si cu spalauri intravaginale...doar daca e cazu
  15.09.2009 21:17 
adevar
f bune recomandari sunt aici,ai ce invata,recomand tuturor sa citeasca si sa faca cum scrie in articol.eu,am descoperit f multe,dar pt mine e cam tarziu acum,cam degeaba am aflat,dar macar stiu motivul imbolnavirii.am infectie urinara puternica cauzata de spalaturi vaginale aproape zilnice si asa mi-am distrus flora,nemaiputand ramane nici insarcinata.
  31.08.2009 02:13 
super
Ma bucur ca am unde citi ceva util pentrumine..sfaturi interesante!
  27.08.2009 12:55 
buna
interesant...e bine de stiut!asteptam si alte sfaturi.multa sanatate
  22.08.2009 22:31 
buna
interesant articol....chiar educativ...ar trb ca unele prs sa ia in considerare cea ce scrie aici altfel riasca sa se imbolnaveasca...mult succes in continuare...
  19.08.2009 21:17 
msg
Intra adevar super educativ si interesant articolul!
  19.08.2009 15:08 
super articol...chiar ai ce invata de aici..
  11.08.2009 11:38 
ciclul menstrual
cite spalaturi e corect sa faci in timpul ciclului menstrual
  01.07.2009 22:32 
buna
daca miroase fa-ti un control,nu stiu daka esti baiat sau fata
  25.06.2009 21:48 
buna
eu ma spal chiar de 2 ori pe zi in zona intima pt k miros urat si nu pot sa stau asa..ce sa fac? ajutati-ma
  25.06.2009 18:37 
EXCELENT
POT SI TINERI DE AZI SA SE INFORMEZE USOR DAR TOT DEGEABA ( BOLI TOT MAI MULTE)
  25.06.2009 18:34 
o sursa sigura
FOARTE BINE SI TINERI VOR STI FARA SA MAI INTREBE PARINTI CARE SUNT FOARTE RUSINOS
  30.05.2009 12:32 
e super
cititi ca interesant
  21.04.2009 00:28 
prosusele igienice
PRODUSELE PENTRU IGIENA INTIMA CARE SE GASESC IN CATALOGUL AVON ,ESTE BUN DE RECOMANDAT? VA ROG SA IMI RASPUNDETI PE ADRESA MEA DE EMAIL lumi_dumitru@yahoo.com sau la nr de telefon 0745641243 . VA MULTUMESC
  20.02.2009 07:06 
Igiena perfecta
Din acest articol am clarificat cateva nelamuriri in legatura cu igiena intima , referindu-ma in special la spalaturile vaginale.Consideram ca acestea sunt foarte benefice si am constat ca situatia nu sta asa cum credeam.Ar fi foarte bine daca mai multe femei ar afla acest lucru.
  19.02.2009 20:16 
parerea mea...
ma bucur ca am aflat mai multe de la dna dr. am 19 ani si sunt la inceputul vietii sexuale si am nevoie de informatii...
  06.01.2009 02:31 
nu stiu ce sa mai cred
In articolul cu "12 sfaturi pt igiena intima" spune a nu se folosi sapun ci doar produse speciale din farmacii cu ph neutru, iar in articolul asta spuneti sa se foloseasca apa si sapun pt igiena zonelor intime. din cate stiu si eu nu e bine sa folosesti sapun pt zona intima pt ca distrug bacteriile "bune".
  16.12.2008 20:59 
igiena
As vrea mai multe informatii despre scurgerile vaginale pentru ca ma confrunt cu aceasta problema si as vrea mai multe informatii.
  16.12.2008 20:55 
Faine articolele dar prea scurte as dori mai multe informatii, in rest e bine.
  12.12.2008 19:56 
Scurgeri urat mirositoare
As vrea sa-mi raspundeti la intrebare.
  27.11.2008 18:01 
geo20
super articol... dar daca am infectie urinala pot sa fac spalaturi vaginale?
  30.09.2008 23:11 
Igiena
Super articolul.
  09.09.2008 17:45 
Cinecologie
cine poate sa imi recomande un ginecolog bun in pitesti? Ms!
  09.09.2008 17:42 
Igiena
Multumesc pentru informatie, dar as fii dorit sa-mi raspunda scris. Nu pot ajunge prea curand la dansa.
  09.09.2008 17:26 
Dr. Iuliana Baltes - medic de planificare familiala. In prezent o puteti gasi la Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) din Bucuresti, Sos. Mihai Bravu Nr. 43, prin intrarea Avrig. Telefon: 021/ 3103385. Adresa de mail: cabinet.b@secs.ro
  09.09.2008 17:19 
Igiena
As vrea daca se poate sa-mi raspunda si mie doamna dr la niste intrbari. Se poate? Cum pot lua legatura cu dansa?
  09.09.2008 17:16 
Igiena
Este foarte important de stiut aceste lucruri. Eu le stiam deja. Multumesc oricum.
  08.09.2008 13:34 
Totul ok...
Sunt niste sfaturi bine de stiut... igiena intima este cea mai importanta... multumim pentru sfaturi... :))
  07.09.2008 15:30 
Ce dilema!
Ei bine.... nu stiam daca este bine sa te speli in zona intima atunci cand ai menstruatie si datorita acestui site am vazut... nu shtiu dar multa lume mi-a zis... nuuu nu te spala acolo pentru ca nu e deloc bine si nu stiam ce sa cred.. multumesc!
  30.07.2008 18:51 
Igiena - mama sanatatii
Parerea mea este ca in ziua de azi toti avem posibilitatea sa avem grija de corpul nostru, in special ca sunt atatea produse. Consider ca toate femeile ar trebui sa poarte in poseta un pachetel de servetele umede intime. Eu una, ma bazez foarte mult pe el si de aceea le cumpar doar din farmacii. Asa ca merita sa avem grija de noi in special ca din cauza cancerului si a altor boli mor milioane de femei.
  12.07.2008 10:29 
pt pers care a scris comentariul anterior
E jenent ce zici, ar fi mai bine sa revii la modul natural de a face sex cel cunoscut de toata lumea, nu oral caci acesta este injositor, de ce trebuie utilizate toate cavitatile? care sunt dealtfel multiple si care au utilizari, scopuri diferite.Dupa cum se stie anusul e pt eliminarea toxinelor, gura pt introducerea mancarii si pt vorbire,etc. mai gandeste-te la chestiunea asta.
  10.06.2008 14:16 
igiena
Desi am grija de igiena mea intima am o problema: mirosul jenant. Ma simt prost knd prietnul meu imi face sex oral. Help
  02.04.2008 20:25 
Fa o vizita la doctor - cel mai bun sfat.
  26.03.2008 10:52 
Buna
Am si eu aceea problema miros jenant si nu stiu cum sa scap aveti o parere?????????????
  06.02.2008 04:19 
igiena intima
articolul e super,si totusi am o intrebare...la care v-as ruga din suflet sa imi raspundeti.eu,tot timpul am folosit degetul pentru igiena interna.am auzit ca nu este normala folosirea degetului,deoarece,peretii vaginului,sunt foarte delicati,si ii poti zgaria cu unghia.aste adevarat?
  01.02.2008 11:27 
sexul
Sexul este foarte bun.
  19.01.2008 23:47 
Nu stiu ce sa fac
Sunt virgina! Nu stiu din ce cauza ctitorul sa marit! Ajutor daca stiti.
  08.01.2008 19:59 
Buna
Care este diferenta dintre spalaturi vaginale si intravaginale?
  08.01.2008 19:56 
Salut
E indicata folosirea irigatorului si cat de des?
  29.12.2007 17:55 
Sunt ingrijorata
Sunt necesare sfaturile dar am si eu o problema; am o fetita de 2 luni si am descoperit ca este putin umflata in partea dreapta la zona intima si cam tare va rog sa imi dati si mie un sfat ce inseamna asta din ce cauza sa umflat este ca si cum ar avea ceva acolo. Va multumesc.
  07.12.2007 22:11 
Igiena intima
Vreau sa stiu daca e bine sa folosim irigatorul pentru spalarea interioara? Si cu ce se face aceasta spalare??
  21.11.2007 20:34 
buna
pt igiena noastra, de cate ori trebuie sa ne facem spalaturi vaginale. multumesc
  20.10.2007 17:06 
prezervative
se folosesc des
  19.09.2007 08:55 
spalaturi vaginale
pentru spalaturi vaginale se foloseste irigatorul si ca solutie- ceaiul de plante caldut.(papadie,musetel, pelin).se foloseste in fiecare seara.
  14.09.2007 13:35 
neclaritate
buna!am 21 ani si sunt studenta.ma confrunt de vreun an de zile cu dueri la urinat.bineinteles m-am prezentat la doctor,chiar in repetate randuri.mi s-a spus ca as avea infectie urinara,am urmat tratamentul dat.am repetat aceasta poveste de 3 ori,deoarece la o oarecare perioada reapareau acele dureri.si acum s-a implinit un an si inca nu am scapat de asa zisa"infectie urinara".asa ca am hotarat sa ma informez mai mult in legatura cu aceasta problema si sa incerc oarecum sa ma "salvez" singura,sau macar sa incerc sa fiu mai convingatoare ca am o problema mare si poate asa o sa fiu tratata cu mai multa seriozitate si in final poate voi obtine diagnosticul cel adevarat.fiind mai atenta cu mine am observat ca aceste dureri la urinat apar mai mult ca sigur dupa intretinerea actului sexual.am o relatie stabila de aproape 2 ani,eu si prietenul meu ne protejam cu prezervativ,dar doar in "partea a doua a actului sexual".deci,dupa cum spuneam cred ca acele dureri la urinat survin ca urmare a actului sexual.sunt foarte speriata din aceasta cauza,mai ales ca nu inteleg cum am fi putut contacta vreo boala cu transmitere sexuala,daca ar fi sa fie asa,pentru ca atat eu cat si prietenul meu ne suntem fideli.neavand alta optiune ma voi prezenta la medicul ginecolog si-i voi expune aceasta teama a mea si voi cere o investigatie in sensul acesta.ce parere aveti despre problema mea?este chiar atat de grav?multumesc!
  09.09.2007 01:24 
secretie alb-galbuie
de ceva timp am o secretie care ma deranjeaza enorm...mi-as dori sa aflu ce se intampla.va rog raspundeti-mi.
  02.09.2007 12:38 
anexita =no sex?
buna. am si eu o intrebare in legatura cu anexita.prietena mea are sangerari de 2 saptamani.s-a dus la doctor si i-a spus ca are anexita si i-a dat tratament.inplus a recomandat repaus si evitarea eforturilor.ce ma deranjeaza e ca nu am facut sex de 2 saptamani si doctorul a interzis sexul pt inca o luna. e atat de important asta? sincer o luna mi se pare cam exagerat. dar o iubesc si sanatea ei are prioritate. as vrea parerea dumneavoastra. multumesc!
  03.08.2007 14:55 
UN SFAT
PENTRU ATROFIE VAGINALA.IN URMA CU 10ANI MI S-A EXTIRPAT UTERUL SI ANEXELE.ACUM LA RAPORTUL SEXUAL ESTE F DIFICIL DEOARECE SIMYT CA MUSCHII VAGINALI SUNT F SLABITI.FAC EXERCITII ZILNIC DE CONTRACTARE A VAGINULUI,DAR ESTE INN ZADAR.POATE IMI SPUNETI DACA EXISTA VREUN TRATAMENT LOCAL CU HORMONI.VA MULTUMESC
  07.07.2007 13:33 
vreau un sfat
fosrte bun acest articol...dar nu am inteles cu ce ceaiuri ginecologice se fac spalari pt a disparea mirosurile neplacute.
  05.07.2007 22:51 
Este foarte important ceea ce ati spus si ne este de mare folos.VA MULTUMIM !
  30.06.2007 20:56 
raspuns pt claritate
folosesc septomicon de la mag naturiste este un extract de plante care se fol. diluat 30 ml la100 ml apa distilata si faci spalaturi vaginale e eficient
  19.06.2007 12:16 
claritate
am citi articolul si comentarile...ma intereseaza cel mai mult o comentare care spune ca foloseste ceaiuri ginecologice si nu mai are mirosuri neplacute.va rog daca puteti sa-mi spuneti si mie mai exact ce ceaiuri folostiti,ce contin pentru ca in ultima vreme ma simt jenata de mirosurile pe care le am si totusi ma spal destul de des.multumesc
  24.04.2007 12:38 
sanatate
as dori cat mai multe informatii daca se poate despre anexita marturisesc ca nu am fost niciodata la doctor (am considerat ca nu e cazul atata timp cat nu miam inceput viata sexuala) despre anexita vreau ca stiu cat de grava este iar despre ovare as dori ca stiu ce inseamana daca unul dintre ei are forma foliculara .Va multumesc mult o zi buna
  11.04.2007 15:57 
Salve
Parerea mea este ca spalarile vaginale frecvente sunt indicate desi unii specialisti spun ca nu este asa. Spun aceasta afirmatie fiind convinsa 100%, iar ceea ce am sa va spun in continuare mi-a salvat viata sexuala. Acum 6 ani in urma mi-a aparut o infectie care ma deranja teribil si care se manifesta destul de urat. Am apelat la foarte multi doctori si am facut tot felul de analize din care reesea ca pur si simplu am candida. Indiferent de tratamentul si de durata tratamentului nu a cedat nici macar o zi, doar se diminuau semnele caci se stie ca in perioada tratamentelor nu ai contact cu partenerul si prin urmare te simti un pic mai bine. Astfel 3 ani la rand am umblat din clinica in clinica, din cabinet particular in cabinet particular pana m-am saturat, am spus "Nu mai stiu ce sa mai fac, poate cad voi creste mai mare o sa-mi treaca ca mamicei mele, ia 3 ovule si cateva pastile de nistatina sau stamicina si ii trece". Trebuie sa recunosc ca in toate aceste vizite la doctor doar unul din ei - un strain - mi-a pus ca " Nu-ti faci igiena corecta pt. ca nu te spel si in interior cu sapun" - lucru care m-a suparat foarte tare, i-am ras in fata si nu m-am mai dus la el caci mi s-a parut ca ma jigneste spunandu-mi ca nu ma spal, ca nu stiu ce este mai bine pt. zona mea intima si ca trebuie sa ma spal in interior. Iata ca vorbele lui mi-au servit drept un mare ajutor cand acum 2 ani in urma m-am dus la un ORL-ist intrucat imi curgea nasul. Ciudat dar doctorul isi iubea foarte mult pacientii si pana sa iasa pe usa ii intreba de toate - ceea ce mi s-a intamplat si mie. Si MAREA SCAPARE A VENIT DE LA UN ORE-LIST FETELOR, mi-a spus sa ma spal cu Cloramina B,care costa cred acum 7 Roni 50 de pastile. Mie mi s-a parut ciudat caci m-am interesat ca aceste pastile se folosesc pt. dezinfectari puternice prin spitale. Dar intrucat viata mea sexuala era la pamant si starea mea zinlina era in cea mai urata situatie am zis ca nu am ce sa pierd. In plus deja stiam de la acel ginecolog ca spalarea cu sapun in vagin ca o igiena intima te poate scapa de belele. Si m-am spalat o saptaman si jumatate cu 3 pastile in irigator, dupa care am renuntat de frica dar dupa fiecare act sexual m-am spalat mai intai cu un sapun cu ph neutru si cu multa apa apoi inca cu o pastila de cloramina B - dar atentie asa de frica mi-a fost incat ma clateam bine dupa fiecare spalare . Bucuria a aparut pe fata mea dupa 4 luni cu adevarat caci mai intai a trebuit sa inlatur durerea, apoi neincrederea, apoi uimirea si abia bucuria intrucat rezultatele se vad chiar dupa o saptamana. Azi vreau sa va spun ca ma spal dupa fiecare act cu putin sapun lichid in irigator si dupa care multa apa pt. clatire si vreau sa va spun ca sunt FERICITA !!!! Si doctorii cat de destepti sunt nu au reusit sa ma trateze cu toate studiile lor de miloane de lei . Si daca spun ca nu este bine sa te speli inautru eu spun este adevatat pt cei care nu au nevoie, care au o flora faorte bune si de ce oare te-ai spala daca ai fi perfect sanatos si daca ai raspunde la tratamente medicale. Dar sunt si persoane mai sensibile ca mine care au cautat si nu au gasit solutii avizate ginecologic si care merita sa fie fericite - fericire pe care un ginecolog nu prea poate sa ti-o dea caci la consultatiile ginecologice daca le spui de ce ai mai auzit iti rade in fata si te da mai repede afara pe usa si daca ai un organizm care se autoapara esti norocos si doctorul a fost bun :)))). Iar pt. fetele care nu pot scapa de infectii ( eu cunosc fete care nici nu si-au inceput viata sexuala si nu-si gasesc solutia de ani de zile) va recomnd sa faceti ca mine, pote nu cu Cloramina B caci eu cred ca daca ma spalam si numai cu sapu in interior scapam, sa va spalati zi de zi timp de 2 saptamani dupa care doar dupa contactul sexual. Si pt. ca specialistii spun ca nu este bine sa ne spalam cu apa de la robinet, ok, sa fierbeti apa dupa care sa o incalziti putin daca s-a racit.
  05.04.2007 09:43 
este foarte bine venit acest articol
problema e ca sunt perosane care cu adevarat ar trebui sa citeasca acest articol..dar nu au acces la internet..multe domnisoare considera ca spalare in timpul menstruatiei nu este benefica..lucru total aberant..si nu-mi vine sa cred urechilor ca mai sunt persoane care gandesc asa..in acest secol al iformatiilor
  04.04.2007 22:45 
am fost la un control ginecologic,chiar dupa c am citit articolul vostru ,iar sfatul mediqlui a fost acela k spalaturile vaginale sunt chiar indikte.....ne avand practic nici o problema sau vreo infectzie cv,ci pur si simplu pt igiena intima....
  27.03.2007 13:23 
necesar
Este bine ca din ce in ce mai des se discuta despre aceste lucruri intime . A inceput sa dispara rusinea de a discuta despre lucruri atat de necesare oricarei femei ,dar si barbat. Ar trebui sa se acorde o importanta deosebita acestui subiect atat de delicat...
  13.03.2007 21:35 
Util
Un subiect care ar trebui discutat des si in toate mediile sociale ptr.ca,la toate nivelele,exista oameni care nu dau importanta igienei intime...
  12.03.2007 18:45 
E interesant ceea ce ziceti in articolul dumneavoastra
  11.03.2007 18:46 
important
iata un subiect cat se poate de util.exact de ce aveam nevoie , dar mi-ar fi trebuit mai multe detalii.tocmai ma confrunt cu o problema :aparitia unei "mici umflaturi" in zona genitala , putin dureroasa .sunt una din persoanele care se preocupa in deaproape de igiena personala si totusi...
  08.03.2007 12:23 
IGIENA INTIMA
INTRADEVAR IGIENA INTIMA ESTE UN LUCRU IMPORTANT DE CARE O FEMEIE TREBUIE SA AIBA GRIJA.EU DE EXAMPLU SPALATURILE LE FAC DIMINEATA SI SEARA DAR NU STIU DIN CE CAUZA ME-AU APARUT SCURGERI.DACA IMI POATE SAPUNDE CINEVA,IL ROG SA-L FACA PE EMAIL.AM FOST LA UN CONTROL SI MI S-A ZIS SA MA SPAL MAI DES DE 4-5 ORI PE ZI DAR IN ACELASI TIMP SCURGERILE SUNT MAI ABUNDENTE.MULTUMESC
  06.03.2007 19:12 
Igiena intima
Eu folosesc tampoane zilnice si ma simt perfect. Cele mai placute sunt cele sensitive. In igiena intima eu folosect ceaiuri ginecologice in care am observat ca mirosul neplacut dispare iar unele secretii dispar.
  06.03.2007 12:04 
Igiena intima
M-am confruntat cu aparitia gardenella vaginalis si candida , chiar daca am respectat regulile de igiena fara exagerari. Am constatat ca sapunurile obisnuite ( chiar de buna calitate )nu sunt potrivite. Utilizez acum un sapun neutru si sper sa nu ami am probleme.
  03.03.2007 20:20 
daca se pierde urina
cred ca enevoie sa te speli de mai multe ori daca suferi de o boala
  03.03.2007 16:17 
buna
multumesc de sfat.
  03.03.2007 13:11 
buna
super sfat,mult mai detailt ar nultumi multi cititori.
  03.03.2007 12:36 
sfaturi foarte utile...
...pentru care multumesc foarte mult!
  03.03.2007 10:27 
igiena intima
Multumim pentru asemenea sfaturi.Sunt intr-adevar persoane care considera igiena intima un lux si spalatul de sambata o necesitate.Este bine ca aceste sfaturi sa fie transmise prietenilor,citite si aplicate de noi si sa le dam exemplu celor care uita de aceste norme uzuale de igiena.Multumim inca o data!
  03.03.2007 07:51 
BUNA
SI TOTUSI,NU CRED,CA ESTE FOARTE CLAR,LA CAT TIMP SE POATE FACE TOALETA INTRAVAGINALA?
  02.03.2007 14:14 
AJUTOR
PE MINE DUPA ACTUL SEXUAL MA USTURA FF RAU NU STIU DE CE
  01.03.2007 13:40 
BUNA
DE NOTA 10 ACESTE SFATURI!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie