Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Barbatii au „orbul culorilor”

Barbatii au „orbul culorilor”

Luni, 19 Septembrie 2005
Femeile sunt predispuse la boli oftalmologice, dar nu sunt discromate

Discromatopsia este un deficit de perceptie a culorilor, spun oftalmologii. Cele mai grave forme ale bolii, cunoscute si sub numele de „orbul culorilor”, se manifesta prin confundarea de catre pacient a tuturor nuantelor unei culori cu cele ale altei culori. Studiile facute pana in prezent asupra discromatopsiei arata ca cea mai frecventa confuzie este intre culorile verde si rosu, caz in care este vorba despre daltonism. In cazurile „usoare”, medicii sustin ca persoanele cu discromatopsie partiala nu sunt afectate in viata de zi cu zi sau in meserie, pentru ca ei confunda doar anumite nuante ale unei culori cu nuantele unei alte culori. Se pot confunda galben cu violet sau cu albastru, portocaliu cu galben, violet cu gri si altele.

Nu se trateaza

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, dr. Monica Pop, spune ca discromatia este o boala specifica barbatilor, dobandita congenital si transmisa de cromozomii sexuali. Exista insa si pericolul de imbolnavire pe parcursul vietii, dupa o afectiune oftalmologica sau neurologica serioasa, spune dr. Elena Curelea, medic primar oftalmolog la Centrul de Diagnostic si Tratament „Titan”.
Indiferent de modalitatea de imbolnavire sau de formele afectiunii, oftalmologii afirma ca discromatii nu au nici o sansa, din punct de vedere medical, sa poata recunoaste, in culoarea pe care toata lumea o vede rosu, altceva decat verde. Afectiunea poate fi descoperita de medicul specialist prin testele facute pe tabele pseudocromatice (depistarea unor puncte colorate de pe un fundal verde), insa discromatii pot avea o viata normala doar cu ajutorul persoanelor din jur.

Niciodata soferi in Romania

Desi discromatopsia partiala (confundarea nuantelor) nu afecteaza, in opinia oftalmologilor, de pilda sofatul amator, in Romania este posibil sa nu obtii niciodata carnet de sofer daca suferi de aceasta boala. „Este aberant, pentru ca ultimul barem inclus in testul de obtinere a carnetului de sofer interzice din start discromatilor sa conduca o masina”, spune Elena Curelea. Ea a adaugat ca greseala din aceste bareme consta in faptul ca nu este specificata „discromatopsia totala”, cea pentru care intr-adevar ar trebui sa li se interzica barbatilor sa sofeze. „Cei care confunda total verde cu rosu pot fi un pericol pe sosele mai ales noaptea, pentru ca nu disting culorile semaforului”, incheie oftalmologul Curelea. Iar dr. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, completeaza: discromatii total, prin faptul ca nu percep nici ziua culoarea reala a masinii din fata, nu disting nici forma, pot provoca accidente.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.02.2012 21:52 
ochelari 3d
incearca cu ochelari 3d
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie