Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Barbatii au „orbul culorilor”

Barbatii au „orbul culorilor”

Luni, 19 Septembrie 2005
Femeile sunt predispuse la boli oftalmologice, dar nu sunt discromate

Discromatopsia este un deficit de perceptie a culorilor, spun oftalmologii. Cele mai grave forme ale bolii, cunoscute si sub numele de „orbul culorilor”, se manifesta prin confundarea de catre pacient a tuturor nuantelor unei culori cu cele ale altei culori. Studiile facute pana in prezent asupra discromatopsiei arata ca cea mai frecventa confuzie este intre culorile verde si rosu, caz in care este vorba despre daltonism. In cazurile „usoare”, medicii sustin ca persoanele cu discromatopsie partiala nu sunt afectate in viata de zi cu zi sau in meserie, pentru ca ei confunda doar anumite nuante ale unei culori cu nuantele unei alte culori. Se pot confunda galben cu violet sau cu albastru, portocaliu cu galben, violet cu gri si altele.

Nu se trateaza

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, dr. Monica Pop, spune ca discromatia este o boala specifica barbatilor, dobandita congenital si transmisa de cromozomii sexuali. Exista insa si pericolul de imbolnavire pe parcursul vietii, dupa o afectiune oftalmologica sau neurologica serioasa, spune dr. Elena Curelea, medic primar oftalmolog la Centrul de Diagnostic si Tratament „Titan”.
Indiferent de modalitatea de imbolnavire sau de formele afectiunii, oftalmologii afirma ca discromatii nu au nici o sansa, din punct de vedere medical, sa poata recunoaste, in culoarea pe care toata lumea o vede rosu, altceva decat verde. Afectiunea poate fi descoperita de medicul specialist prin testele facute pe tabele pseudocromatice (depistarea unor puncte colorate de pe un fundal verde), insa discromatii pot avea o viata normala doar cu ajutorul persoanelor din jur.

Niciodata soferi in Romania

Desi discromatopsia partiala (confundarea nuantelor) nu afecteaza, in opinia oftalmologilor, de pilda sofatul amator, in Romania este posibil sa nu obtii niciodata carnet de sofer daca suferi de aceasta boala. „Este aberant, pentru ca ultimul barem inclus in testul de obtinere a carnetului de sofer interzice din start discromatilor sa conduca o masina”, spune Elena Curelea. Ea a adaugat ca greseala din aceste bareme consta in faptul ca nu este specificata „discromatopsia totala”, cea pentru care intr-adevar ar trebui sa li se interzica barbatilor sa sofeze. „Cei care confunda total verde cu rosu pot fi un pericol pe sosele mai ales noaptea, pentru ca nu disting culorile semaforului”, incheie oftalmologul Curelea. Iar dr. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, completeaza: discromatii total, prin faptul ca nu percep nici ziua culoarea reala a masinii din fata, nu disting nici forma, pot provoca accidente.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.02.2012 21:52 
ochelari 3d
incearca cu ochelari 3d
  05.12.2011 15:50 
discromat
Este cu adevarat aberant. Singura dovada ca am aceasta boala sunt testele isihatra care sunt cateva planse care nu le vad. In rest perfect sanatos: joc biliard si nu confund bilele pe masa, vad culorile clar si le disting, acuitatea este aproape perfecta, citesc radare de aviatie si planse precum un profesionist sanatos. Chiciti ce mi.a zis o doamna doctor: nu are rost sa incerc examenul medical la aviatie ca nu vad culorile. I.am raspuns prin a descrie fiecare culoare de pe hainele ei si i.am citit toata plansa. Dar nu...traim in ROMANIA. Tara truturor posibilitatilor, dar mai putin ale tale.
  25.09.2011 12:49 
Salutare!
Intrati pe site-ul vedereperfecta.com si nu va mai ambalati atata si o sa aflati noi informatii de care nici nu ati auzit.
  22.09.2011 13:45 
ochelari discromati
Ochelari pentru discromati: http://ochelaridiscromati.wordpress.com
  19.09.2011 19:25 
Niste jegosi.
Cand m.au luat în armată au stiut k am probleme cu ochii si nu lea fost frica sa ma bage în gardă 8 luni si când am vrut să ma angajez la ei nu aveam voie cu arma. o tara de cacat.
  31.07.2011 00:53 
discromati
am permis de conducere am facut armata am fost detinator legal de arma specific letala dar traim an romania .am avut un noroc chior sa fiu testat de un doctor adevarat si rezultatul a fost ca nu sant discromat grav .vad toate culorile rosu verde galben albastru .ceva probleme la nuante de maro gri daca nu era acest medic care din pacate a murit nu as fi realizat nimic an tara asta de cocalari
  16.06.2011 13:37 
Prostia romaneasca
Este cea mai mare aberatie. multi dintre cei discromati reusesc sa distinga culorile intre ele , mai ales rosu de verde. e o aberatie cu carnetul care este doar in romania!!!
  01.11.2010 15:55 
o prostie
Eu nu pot sa-i mai inteleg sunt sofer profesionist de 2 ani de zile...cand vine vb de fisa medicala ma strange in spate,tinand cont ca mananc de pe urma permisului..Unde am facut scoala de soferi am platit o taxa de 150 si mi-a dat apt cu precizare pe fisa medicala ca sufar de discrom.... .Acum m-au trimis la CFR si ca sa vezi...inapt.....din pct de vedere oftalmologic
  31.08.2010 20:24 
discromatia
cea mai mare prostie alti nu vad si au permis si eu ca nu vad doua culori nu ma pot angaja
  18.08.2010 11:18 
discromatia
ce are discromatia partiala cu condusul?am fost la examinare pt academia militara undeva in bucuresti pe langa gara de nord....acolo am descoperit ca am aceasta problema...dupa ce am facut o gramada de teste pt ochi(mai ramanea sa ii scoata pe masa sa-i analizeze)..vreo 32 la numar...au spus ca sunt apt si nu este o problema mare...pe cand la mine in oras...la spital...m-au pus sa vad niste litere la distanta..pe care le-am vazut perfect..apoi testul acela cu buline colorate...3 cartoane pe care nu le-am vazut..si gata inapt...concluzia o trageti voi...mai ales ca se incalca si legea...in lege nu zice nimic de discromati
  04.08.2010 21:11 
Oftamologii
Doua doamne doctor isi dau cu parerea stau si ma intreb daca ar fi cineva de la ele din familie discromat acel cineva ar putea lua permisul? Cele doua doctorite vorbesc de conducere si accidente,Aloooooooo doamnelor soferite si doctorite culoarea rosie a semaforului este sus galben in mijloc si verde josssssss nu ai cum sa le confunzi!!!
  27.07.2010 16:17 
Mi se pare aberat ce spun unii din voi
eu astazi am aflat ca sufar de discromatie, partiala, si pana azi nu am avut nici o problema in a distinge vreo forma sau culoare, discromatia esti o boala genetica care consta in lipsa unor celule de pe membrana interoara a ochiului. Din cauza ca suferi de aceasta boala nu poti distinge culorile intr-o imagine unde sunt mix-uri de culori. NU vad legatura cu sofatul.
  03.03.2010 20:09 
Discromatie
Avand aceasta boala te simti cumva discriminat la un moment dat chiar"handicapat " ca si cum tu ai fii de vina.Cand am fost la recrutare am fost admis..deci eram bun sa tin mitraliera in mana si sa trag pentru tara dar sa imi iau permisul de conducere nu se poate. Sa speram ca se va schimba aceasta lege candva...
  05.01.2010 02:17 
...discromatia
pana la urma se poate lua permisul daca ai discromatie partiala sau trebuie sa il iau mai tare pe doctor
  18.11.2009 23:17 
nonsens
Am permis cat b de 8 ani. Nu pot sa spun ca nu am avut si evenimente rutiere...ca orice sofer si mai ales sofer de taxi...dar domnilor doctori discromatia nu ne impiedica sa sofam, la semafor sunt 3 culori mari si late R, G si V.de cateva zile ma chinui sa imi scot un atestat profesional de transport persoane si nu imi da doctorul apt pe fisa medicala pt ca sunt discromat...tre sa i aduc o adeverinta ca in ultimii 2 ani am lucrat ca sofer si sa se convinga el ca intr adevar am lucrat ca sofer...fratilor eu fac taximetrie de 5 ani...oare chiar sa nu pot sa continui din cauza unei carti cu culori amestecate...las o in plm...io cred ca nu esti obligat sa vezi cifrele alea din cartea aia ca sa poti fi apt...dar totusi noapte buna! WE ARE LIVING IN romania!
  01.10.2009 10:48 
aiurea
toata aceastaa problema cu discromatia ramine la apreciarea doct oftamolog care daca vrea sa te treaca te poate daca nu nu am permis de douazeci de ani si vad tote culorile nu am avut evenimente rutiere si am condus si afara din tara sintem o tara condusa de niste idioti care fac legile cum vor ei, daca esti discromat nu inseamna ca nu vezi culorile nu vezi niste nuante dferite culorile le vezi toate cei care nu le vad aceia au prbleme .
  20.07.2009 12:39 
Ce sa mai zicem !!!
In tara asta de doi bani nu poti sa faci nimic, mi se pare o aberatie ca daca esti discromat sa nu poti face o scoala de soferi sau o scoala de politie, etc, in Romania orice este posibil, in tara asta de cacat !
  06.07.2009 13:36 
jenant rau de tot !!!!
cea mai mare prostie se afla in romania trebuie sa iesim in strada si sa ne cerem drepturile ..in primul rand mii de oameni au facut armata si sunt discromati atunci au fost buni ?????si nu au avut probleme de sanatate au fost apt pt armata cand te lua si daca nu vreai sa mergi te cauta cu politia si te duceau fortat atunci toti discromatii din romania erau apti si acum cand e la functii le e frica celor care au functii ca suntem mai inteligenti si le luam posturile ce prostie e asta la armata esti apt ai arma in mana tot anul si la scoala de ofiteri sau sa lucri ca politist nu mai esti apt si apoi haideti sa vedem sunt 100 in politie care la ora actuala au boala asta si sunt ofiteri , sergenti sau mai stiu eu ce grade si pe ei nu ii mai controleaza nimeni ei sunt apti asa prostie numai in romania vezi ....
  29.06.2009 22:35 
buna sunt din oradea
eu deosebesc culorile de la semafor dar in carte nu observ numai primele numere dupa care doar buline am permis de 16 ani acum sa expirat din aprilie sunt disperat am nevoie sa conduc am si 3 copii e gru fara masina dupa 16 ani de condus daca ma poate ajuta cineva mentionez ca deosebesc semaforu si noaptea si ziua astept urgent sfaturi la adresa de mes nmsdd23@yahoo.com
  28.05.2009 15:11 
numai in romania si o tara din lumea atreia se mai tine cont de acest test ,,discromatism'' in rest pe tot globul nu este o aberatie pun pariu ca la ora asta sunt si medici cu aceasta ,, boala''si profeseaza cine citeste si poate sa ia masuri treziti va romani
  14.05.2009 21:59 
Discromatia
Nu avem nici un doctor discromat,sa vedem ce parere are,oare?????.este o porcarie.Alti conduc fara o mana sau picior,deci se poate .Noi de ce sa nu putem???.
  09.04.2009 16:31 
discromatic
sunt si eu discromatic partial...si am si permis de conducere..si oarecum mi-au pus si apt pe fisa cand am data la scoala militara(si nu am intrat)oare acum din cei care au aceeiasi problema ...pt scoala militara li se pune INAPT?..astept raspuns
  15.03.2009 17:45 
Discromatie =handicap?
Intrati pe blogul lui Vasile Tomoioaga si ve-ti gasi raspunsul Comisiei Europene la petitia depusa de acesta cu privire la discriminarea care exista in Romania referitoare la acest subiect.Deci,dragi prieteni de suferinta discromatia este scoasa din bolilele incompatibile cu calitatea de a fi sofer.Asa ca atacatii pe domnii doctori Romani sa nu se mai dea rotunzi si sa evalueze corect un client.Defapt in Directiva 91/439/CEE nu este inscrisa nicio boala ca fiind incopatibila ca calitatea de sofer,totul este lasat la latitudinea doctorului asa este si ppentru cei cu diabet,boli renale,etc.
  09.03.2009 11:02 
Un discromat special!
Sunt sofer de 12 ani si conduc camio in Italia problema se pune acum ca tre sa fac testul cu mozaicul si am o tarsa pe masura pentru ca pot s aimi pierd locul de munca, nu am avut nici o problema gen accident sau alte minni ba chiar sunt considerat un sofer bun, nedrept sa fie un impediment ar trebuii sa se faca ceva...
  05.01.2009 20:19 
Discromat in romania
Sunt discromat si am permis de conducere categ. A, B din 1991. Am condus sute mii de km fara evenimente. Pacat ca nu poate lua cineva o decizie corecta in aceasta tara. Chiar ne fac sa ne simtim handicapati!
  04.11.2008 19:24 
Trebuie sa iesim in strada
Cred ca trebuie sa iesim in stada sa ne cerem drepturile daca avem bani putem trece de orice test daca nu esti respins! Unde este legea? Ce fel de doctori sunt aia care cu bani uita ca esti discromat?
  25.10.2008 10:50 
Fiti linistiti
Sunt descoperit discromat din 85 si tot de atunci am si permis de sofer profesionist. Am si un deget stramb la mana dreapta si bineinteles ca si asta este un motiv ideal de a fi declarat inapt sofer sectiunea chirurgie chiar daca ma urc fara probleme 10 metri pe franghie. Cu toate aceste handicapuri conduc camioane de mare tonaj din 1991 pe toate drumurile tarii si de 3 ani in Europa. Conduc ziua, noaptea, vara , iarna, nu am absolut nicio problema, nu ma deranjeaza cu nimic "handicapurile" mele. Solutia? La chirurg "o suta", la oftalmolog plansele japonezului invatate pe de rost! Cand o sa ma satur de soferie o sa fac testele pe corect si cu fisa medicala in mana o sa cer pensionare pe caz de "handicap". De asta va zic stimati discromati, fiti linistiti, dati spaga luati permisul si masina si la o adica profitati de handicapul vostru si cereti drepturile care vi se cuvin! Fiti mandri ca traiti in ROMANIA!
  07.07.2008 20:09 
cerem pensionarea
Dragi mei,daca tot suntem atat de inapti pentru anumite meserii eu cred ca cel mai indicat ar fi sa ne cerem drepturi de hadicapat si atunci sa-i vedem pe domnii guvernanti.Pentru ca au inceput sa se dea pensii suplimentare celor care sunt de exemplu diabetici ,eu cred ca a venit momentul sa le cerem si noi bani pentru handicapul nostru.Suntem pusi la zid de niste planse descopsrite de un Japonez in 18..nu stiu cat,de ras domnilor am ramas in urma cu cateva sute de ani.Am ajuns sa fim testati discromatic cu niste planse expirate,nu suntem pictori ,nu trebuie decat sa distingem trei culori si nimic mai mult.Conduc de 24 de ani ,am condus pe drumurile publice tot felul de autovehicule fara NICIO PROBLEMA ,am si acei ochelari magnifici cu care treci testul de discromatie cu ochii inchisi ,dar degeaba ,nu sunt inca omologati ,sau nu vor sa accepte omologarea lor.Cum un sofer cu dioptrii este acceptat in trafic cu ochelari de corectie a vederii si acesti ochelari de corectie a discromatiei nu sunt acceptati.Au aparut mini autovehiculel care se conduc fara permis ,acesti conducatori auto nu circula tot pe aceleasi drumuri pe care circulam si noi discromatii?Daragi prieteni ,prea multe intrebari, nu stiu cum o sa ne numim noi mai tarziu cei care traim in aceasta tara. Daca doriti sa stam de vorba pe aceasta tema si sa facem ceva pentru a iesi din acest anonimat va astept pe adresa de e-mail coman_iulian23@yahoo.com.
  26.06.2008 19:05 
dicroanomalie tampita
Buna prieteni, e o mare tampenie ceea ce ni se intampla fac armata lucrez in armata fac servicii misiuni imi iau categ b ce nicio problema incerc sa ma angajez sofer si nu pot dintr-o data sunt discromat ei hait ca asta-i buna pana acum a fost totul ok acum cred ca tre sa dau pe undeva spaga. Asta e prieteni europa noastra e departe de nu o sa reusesc sa ma angajez o sa-mi cer drepturile sunt handicapat vreau pensie statule tampit
  17.06.2008 11:53 
Nedreptate
Am fost recent diagnosticat cu aceasta "boala". Vroiam sa dau admiterea la Academia militara si in urma controlului medical am fost declarat INAPT, automat pica si scoala de soferi!!! Este corect sa fim tratati asa??
  11.04.2008 20:46 
Discromatia nu este o boala
Sunt femeie si am descoperit ca am discromatie cel putin asa mi sa spus, am permis de 14 ani si nu am avut niciun accident asa ca nu vad de ce atatea opinii negative. Putem trai la fel de bine si conduce poate mai bine decat cei care spun ca sunt normali. Sunt foarte multe ore in fata calculatorului ptr. ca asta este meseria mea si totusi vad foarte bine. Vad absolut toate culorile in afara de un ansamblu si toata consultatia a decurs fara niciun fel de problema asa ca putem conduce fara nicio grija. Nu avem nimic.
  24.02.2008 21:58 
romania de k****t
Sa fi respins de pompieri. Inseamna ca nu vezi culoarea focului..........
  06.02.2008 00:59 
sunt de-al vostru
Sunt si eu discromat.Am permis de conducere de 7 ani si nu am avut probleme.Ce ma deranjeaza?Am vrut sa ma angajez si eu la MAI dar am fost respins pt ca sunt discromat.Ce ma deranjeaza si mai tare e ca cei da la cab.med.mi-au spus ca pers.discromate nu se pot incadra si nu pot detine armament.Si atunci vin eu si intreb:CUM pusca mea am facut armata?Acolo am avut voie sa detin armament,am avut voie sa fac paza.Am facut armata la Politia de Frontiera si faceam paza pe fisie.Dracu mai intelege ce e in tara asta.
  19.10.2007 19:23 
Hai sase implicam
Pai hai sa facem si noi o discromineriada!!!500000 de mii e oameni in drum spre bucuresti nu e floare la ureche. Si in loc de torte arzande sa avem plansele alea nenorocite.Pai noi om fi mai fraieri decat restu Europei?
  17.10.2007 09:12 
sunt de acord
am permis de 10 ani categ B si de 3 ani categ A,desii am fost diagnostikat cu faptul ka nu vad anumite nuante d eculori adika o usoara discromatie,nu am avut probleme in trafik si nici evenimente,poate ca doamna doctor respectiva si-ar schimba parerea daca ar fi vorba de fiul ei sau o alta ruda apropiata,dara asta i doctrina komunista kare ia fost inokulata cu ani in urama ,asteptam noul val ,ku mentalitate mai vasta ,nu ka a doamnei doctor care se vede ca sufera ea de o anumita forma de "discromatie"in modul kum vede lukrurile
  21.03.2007 18:54 
Discromatia nu este grava,linistiti-va!
Din pacate pentru Romania, inca avem astfel de doctori in pozitii de conducere, ramasi in urma, retrograzi, care nu sunt la curent cu cercetarea stiintifica, si care fac afirmatii din burta. In Romania din pacate, discromatopsiile sunt INCA incompatibile cu calitatea de sofer amator. Tin sa ii mentionez doamnei doctor ca dreptul de a conduce un autovehicul, este un drept FUNDAMENTAL. Lucrarile stiintifice arata ca intre 8 si 12% dintre barbati au o forma sau alta de tulburare de vedere legata de perceptia culorii. A spune cu non-salanta ca acesti oameni nu au dreptul sa conduca un autovehicul, este o condamnare la imobilitate pentru ei, si o discriminare de proportii. In tarile dezvoltate, unde s-au efectuat studii stiintifice solide, s-a demonstrat fara drept de apel ca discromatii nu constituie un pericol sporit pentru circulatia publica, dimpotriva, ei sunt implicati chiar in mai mica masura la accidente de circulatie, luandu-si masuri suplimentare de siguranta in trafic. In plus, identificare vizuala a obiectelor, doamna doctor ar trebui sa stie, nu se face numai dupa perceptia elementului de crominanta, ci si dupa lumininozitate, pozitie, forma, context. In timpul bombardamentelor aeriene din cel de-al doilea razboi mondial, pentru identificarea tintelor camuflate la sol, se foloseau persoane cu diverse forme de discromatopsie, pentru ca s-a constatat faptul ca in incercarea de a determina forme si obiecte, ei foloseau perceptual mai putin componenta de culoare din spectru, pe cat contrastul si luminozitatea, ne-fiind astfel "pacaliti" de camuflajele artificiale bazate pe culoare. S-a constatat de asemenea ca discromatii folosesc alte elemente de ghidaj atunci cand au dificultati in a determina culoarea semaforului, cum ar fi pozitia lampii aprinse. Din acest motiv pozitiile lampilor rosu, galben, verde sunt standardizate in Uniunea Europeana. Experienta "personala" a doamnei doctor, desi anecdotica, nu are absolut nici o relevanta, si nu se constituie intr-o proba relevanta din punct de vedere stiintific. Capacitatea de a conduce un autovehicul poate inseamna diferenta intre a fi apt de munca si a fi somer, intre a fi mobil si a fi "sechestrat", intre a fi 100% functional, si a fi handicapat. De aceea dreptul de a conduce, dreptul de a obtine acest amarat carnet categoria "B", in tarile "normale" nu poate fi grevat de imposibilitatea de a vedea culori. Nici macar de daltonism, sau asa zisul "total color blindness". Discromat fiind, ti se poate interzice sa devii controlor de trafic aerian, pilot de avion, politist, sofer de autobuz sau chiar sofer profesionist, in tarile dezvoltate in UE sau SUA/Canada. Nu ti se poate interzice insa sa conduci ca sofer amator. Intrebati un american sau un european cum ar putea sa-si traiasca viata fara masina si v-ar spune ca ar fi ca si cum ar trai viata intr-un carucior cu rotile. Iar faptul ca nu exista "solutii" pentru aceasta problema, sau ca este ne-tratabila este incomplet daca nu complet fals. Compania "Cantor & Nissel" (http://www.dyslexia-help.co.uk/) are de ceva timp un produs care se numeste Chromagen, care se bazeaza pe o lentila colorata, care produce un "shift", o modificare in spectru, dinspre culori greu perceptibile sau greu diferentiabile, inspre culori mai usor de diferentiat, si este util in special discromatilor cu deficienta de rosu-verde. Din pacate in Romania, nu exista o voce care sa apere drepturile oamenilor cu astfel de deficiente, si care sa lupte pentru modificarea legislatiei care ii afecteaza. Rog redactorul acestui reportaj sa transmita aceste opinii mai departe doamnei doctor, si pe cei interesati sa faca front comun in spiritul ideilor enumerate mai sus, sau pe cei pur si simplu afectati de aceasta problema sa scrie un email la discromat@gmail.com Discromatopsie 26-05-2005 15:21 dr. Dan a scris Cu parere de rau va pot spune ca si eu consider pozitia anumitor medici oftalmologi de la noi ce sustin indepartarea din trafic a celor ce sufera de dediscromatopsie total gresita. Probabil ca daca s-ar face o analiza statistica foarte serioasa in ceea ce priveste implicarea discromatilor in accidentele de circulatie s-ar vedea ca de fapt cei ce fac accidente grave nu sunt discromatii ci persoane cu defecte pe care medicii si sociologii nu le pot depista in nici un caz (prostie, neatentie, inconstienta, obraznicie, agresivitate, nivel de instructie scazut, ignorarea intentionata a legislatiei, alcoolism, oboseala etc.). In ceea ce ma priveste pot spune ca desi sufar de acest defect de vedere totusi conduc masina personala de 26 ani fara sa fi fost implicat in acest timp in nici un eveniment rutier. Pana in prezent am circulat cateva sute de mii de km, pe tot felul de drumuri, atat in conditii meteorologice normale cat si dificile si nu imi amintesc sa fi intampinat dificultati in distingerea obstacolelor de pe sosea, a indicatoarelor, a culorii semafoarelor sau sa fi pus pe cineva in pericol in timpul deplasarilor mele. Mentionez de asemenea ca nu am fost niciodata sanctionat de politie pentru erori in trafic. De altfel multi din cei afectati de discromatopsie au de fapt dificultati in distingerea anumitor nuante de culoare sau a anumitor combinatii de culori pe care s-ar putea sa nu le intalneasca niciodata in viata de zi cu zi si nu a culorilor propriu-zise. In ceea ce priveste accidentul specificat de d-na doctor il consider total irelevant, intrucat el s-a datorat mai degraba neatentiei biciclistului sau a lipsei acuitatii vizuale a acestuia si nu discromatopsiei de care suferea deoarece o masina este ditamai obstacolul pe care il vezi indiferent daca este alb, negru sau colorat si nu seamana nicidecum cu o capsuna ascunsa printre frunze. Dat fiind cele prezentate nu ma mir ca in tarile civilizate din UE cei ce sufera de acest defect de vedere pot sa-si coduca masinile personale pe drumurile publice fara probleme si consider ca pozitia unor medici de la noi ce sustin cu tarie si nonsalanta incompatibilitatea intre discromatopsie indiferent daca aceasta este totala sau partiala si calitatea de conducator auto amator transformandu-ne cu multa usurinta pe toti in handicapati, ca fiind excesiva. Sper totusi ca odata cu aderarea tarii la UE se vor face atat corectiile legislative necesare astfel incat macar o parte din noi sa ne putem desfasura o activitate normala fara a ne fi ingradita capacitatea de miscare fara o justificare medicala foarte serioasa cat si informarea medicilor in legatura cu rezultatele cercetarilor legate de acest domeniu, deoarece in prezent au aparut o serie de lentile pe baza de coloranti speciali (COLOR Max Lansez sau/si Solaz) care pot corecta macar partial aceste defecte.
  21.03.2007 03:43 
Las-o'ncolo de smecherie
Sunt discromat si sunt mandru de asta. Prieteni, nu uitati: traim in rRomania. Tara tuturor posibilitatilor. Ai bani, ai ce vrea sufletul tau. Teoretic nu as vedea semaforul noaptea spre dimineata si/sau ziua spre seara. Practic, n-am ratat niciun semafor pana acum. Pe toate le vad. Poate nu de la 200 de metri, dar de la 50 de metri tot il vad. In plus sunt zeci de manevre posibile pe care un discromat le poate efectua pentru a scapa din situatii de "criza". In alta ordine de idei: foarte putini discromati sunt implicati in accidente. Iar majoritatea accidentelor in care sunt implicati, n-au nici cea mai mica legatura cu culorile. Inainte sa ne dati la o parte, lasati-ne sa traim si noi. A nu avea permis inseamna libertate restransa. Sa fim seriosi.. una e sa te duci cu ratb-ul/taxiul la gratar si cu totul alta e sa te duci cu masina proprie. Una la mana. Majoritatea oamenilor normali sunt idioti. Am citit mesaje de genul "vai discromatule spune-mi cand iesi in oras cu masina ca sa nu circul". Cretinii dracu. raportul e de 1(discromat) la 10(oameni normali) accidente provocate de oameni cu probleme in perceperea culorilor. Repede ne catalogati drept handicapati
  15.12.2006 20:42 
discomatia
Am inteles ca exista o solutie de a distinge culorile in cazul discromatiei,cu lentile de contact corectoare.Poate imi dati si mie mai multe amanunte...
  04.11.2006 20:41 
Discromatopsia poate fi corijata
Cu toate ca nu ma credeti (sunt discromat)si acum cateva zile am descoperit ca pot trece cu usurinta testul lui Ishihara cu ajutorul unor ochelari normali fara dioptri. pentru mai multe informatii d_florea763@yahoo.com
  16.08.2006 00:06 
Romania
da....Romania ptr ca numai aici o afectiune usoara te poate arunca in calvarul vietii tale Nu vorbim despre daltonism . Acolo lucrurile mi se par clare . Sa confunzi rosu cu verdele mi se pare intr-adevar periculos , dar sa ,,scobesti,, ochiul pana la ultima nuanta....e putin cam frustrant
  14.08.2006 12:52 
discromatopsia
e o mare discriminare,cu toate ca vad rosul semaforului unde trebuie nu pot avea carnet din cauza unui text editat , probabil, de unul care nu stie cu e sa ai
  01.05.2006 18:06 
Discromatopsie
Pai medicii specialisti ar trebui sa solicite completarea legii
  10.04.2006 10:46 
e o aberatie
eu sunt discromat,catalogat de medici specialisti,la teste din 36 de planse doar vreo 5 nu am vazut.sunt f convins ca,ceea ce vad eu,sau cum vad eu,vede toata lumea,inclusiv cei care vad 'normal'.apropo si permis am
  14.02.2006 16:16 
ce treaba are discromatia cu politia de frontierA.NU DISTING ROSU PE ROSU
  02.02.2006 22:56 
Discromatia
Nu inteleg care e ideea, eu vad absolut toate culorile inafara de un ansamblu si pentru asta nu pot sa fac scoala de soferi e total aiurea sa nu pot face ce mi-am dorit de mic din vauza unei planse cu doua nuante diferite
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie