Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bodybuilding
Home > Stil de viata > Sport > Bodybuilding > Antrenamentul cu greutati - sfaturi pentru incepatori

Antrenamentul cu greutati - sfaturi pentru incepatori

In orice sport, incepatorii au nevoie de un ghid care sa le faca "introducerea" in domeniul pe care l-au ales. Nici in bodybuilding lucrurile nu stau diferit - asa ca iata principalele lucruri de care trebuie sa tii seama atunci cand incepi sa ridici greutati.

Sport

Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
In primul rand, felicitari daca te-ai decis sa lucrezi cu greutati. Este o alegere inteleapta, fiindca vei castiga dublu: pe langa un aspect exterior fabulos, vei avea si o sanatate de fier. Nu pleca insa la drum fara a fi "inarmat" cu cat mai multe informatii despre bodybuilding. Noi am selectat pentru tine cele mai importante probleme cu care se confrunta incepatorii:


Ce este antrenamentul cu greutati si de ce este el benefic?

 Antrenamentul cu greutati este definit ca efectuarea de exercitii utilizand greutati aditionale corpului uman, pentru a mari rezistenta acestuia. Principalele tinte ale acestui tip de antrenament pot fi cresterea fortei, a masei musculare, protejarea sanatatii sau eliminarea grasimii corporale - depinde foarte mult de cum te antrenezi.

Este destul de evident ca aceste exercitii imbunatatesc musculatura si puterea, dar ce legatura are grasimea? Ei bine, antrenorii sustin cu tarie ca prin marirea masei musculare poti arde mai multe calorii decat de obicei, chiar si in lipsa unei diete speciale. Totusi, daca reusesti sa iti creezi un program de antrenament si sa il combini cu o dieta adecvata, vei obtine rezultate neasteptat de bune!


De ce este indicat sa mergi la sala, nu sa exersezi acasa

 Expertii in fitness considera ca principalul beneficiu pe care il obtii exersand intr-o sala de forta este supravegherea unui profesionist. De exemplu, daca incerci sa lucrezi cu greutati prea mari pentru forma ta fizica, antrenorul iti va atrage atentia asupra acestui fapt.

De asemenea, el te poate consilia, aratandu-ti ce exercitii sunt potrivite pentru tine si te poate corecta atunci cand executi gresit o miscare. Acest sprijin este esential pentru incepatori mai ales - ei sunt cei mai predispusi accidentarilor.

Sa nu uitam de contactul uman, care este un alt punct important ce te poate motiva sa alegi o sala. Astfel, vei cunoaste oameni noi, vei lega prietenii si vei putea discuta cu cei pasionati de aceleasi lucruri ca si tine. Bineinteles, nici ideea construirii unei sali acasa - unde sa exersezi cu prietenii tai - nu este rea, cu mentiunea ca macar cativa din grup sa aiba experienta in antrenamentul cu greutati.


Cum sa executi miscarile

Trebuie sa fii foarte strict la acest capitol. Intai, este esential sa inveti care este modul corect de executare a fiecarui exercitiu. Citeste carti specializate, cauta exercitii pe internet si intreaba antrenorii atunci cand ai dubii intr-o anumita problema. Nu te apuca sa lucrezi toti muschii de la inceput - cel mai bine este sa iti stabilesti un program adecvat impreuna cu antrenorul.


Ce inseamna sa trisezi si de ce sa nu o faci

In bodybuilding, a trisa inseamna a executa un exercitiu intr-o forma incorecta, cu o greutate pe care nu ai putea sa o ridici in mod normal, daca ai face exercitiul asa cum trebuie. Trisand, nu faci decat sa te supui riscului de accidentari si sa reduci orice beneficiu al antrenamentului.

Unii sportivi sustin ca trisatul te ajuta cateodata, dar acesta este un lucru pe care il inveti dupa ani buni de antrenament. Pentru ca exista si o "forma corecta" de a trisa, daca se poate spune astfel. Insa a face acest lucru cand esti incepator este total contraproductiv.


Care este diferenta dintre exercitiile simple si miscarile compuse

In comparatie cu miscarile compuse, care lucreaza mai multe grupe de muschi concomitent, exercitiile simple cer mai putina energie si mai putina concentrare, fiind mai usor de realizat - dar sunt si mai putin eficiente.

Acestea din urma nu sunt atat de performante in ceea ce priveste imbunatatirea fortei sau a masei musculare si sunt adesea folosite de sportivi inaintea concursurilor - cand sunt prea obositi pentru a mai face altceva. Miscarile compuse pun in miscare multe unitati motorii si lucreaza mai multe grupe musculare deodata - ceea ce le face extrem de apreciate in randurile sportivilor.


Ce dieta ar trebui sa urmezi

Daca te apuci de bodybuilding, nevoile tale nutritionale vor deveni mai mari - ele nu vor mai fi aceleasi ca inainte, cand mancai pentru a supravietui. Un atlet nu se hraneste doar pentru a trai, ci in special pentru a excela in sportul pe care l-a ales.

Conform cercetatorilor in domeniul nutritiei, o dieta echilibrata ar fi compusa din 20-30% proteine, 50-60% carbohidrati si 20% grasimi. Evident, grasimea este necesara - dar in exces dauneaza - de aceea trebuie sa reduci consumul. Cel mai important lucru in schimbarea dietei este sa o faci pe parcurs, nu brusc. Ajusteaza-ti zi de zi alimentatia in functie de cerintele sportului pe care il practici.


Cat de des trebuie sa ridici greutati

Pentru inceput, antrenorii recomanda sa lucrezi de trei ori pe saptamana, luand seama la faptul ca trebuie lucrati toti muschii. Multi incepatori aleg sa lucreze doar o parte din corp o data pe saptamana, ceea ce antrenorii spun ca este gresit. Aceasta este o metoda pentru sportivii de performanta, care trebuie sa insiste in anumite zone.


Iti trebuie suplimente?

Cel putin la inceput, expertii spun ca suplimentele nu sunt necesare. Depinde insa de fiecare in parte. Totusi, se pare ca perioada cea mai buna pentru a te gandi la suplimentarea in alimentatie este dupa un an de antrenament intensiv.

Niciodata nu lua suplimente "dupa ureche", insa: stabileste impreuna cu medicul si cu antrenorul ce iti trebuie.


De ce este bine sa te feresti de steroizi

Steroizii sunt niste substante care ajuta la crearea de muschi - foarte rapid, dar cu efecte negative asupra starii de sanatate. Din pacate, multi culturisti profesionisti ii folosesc pentru a "creste" si a obtine forma fizica din timpul concursurilor. Marele neajuns al steroizilor sunt problemele de sanatate pe care utilizarea lor in doze mari (sau pe durate lungi de timp) le poate provoca: atac de cord, slabirea ficatului, pierderea parului, scaderea apetitului si a performantelor sexuale, dar si probleme musculare.

Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul ca, dupa incetarea consumului de steroizi, sportivul revine la forma dinainte. Steroizii se folosesc in cicluri scurte, de 3-6 saptamani, cu 2-3 saptamani de pauza. Pentru a putea scoate din ei toate beneficiile, sportivii trebuie sa aiba cel putin 3 ani de antrenament si o varsta de peste 24 de ani.


La ce fel de castiguri te poti astepta

Din pacate, marirea masei musculare nu se obtine chiar atat de usor. Corpul trebuie sa lucreze intens pentru a creste, iar pentru aceasta ii trebuie timp.

Castigurile in masa musculara sunt din ce in ce mai greu de obtinut cu timpul - iata de ce, odata inceput antrenamentul, el trebuie efectuat constant si combinat cu o dieta adecvata si cu un ritm de viata sanatos.


Ce sunt seturile piramidale de exercitii si cum le poti efectua

Aceste seturi piramidale sunt probabil cea mai veche metoda de exercitiu, fiind clasice in domeniu. Pentru a le realiza, incepi prin a utiliza o greutate foarte mica, facand multe repetari. Urmeaza apoi o greutate mai mare, iar numarul repetarilor scade si tot asa, pana ajungi sa folosesti greutatea maxima, realizand 1-4 repetari. Primul set trebuie sa fie format din 12-15 repetari cu o greutate mica. Apoi alege o greutate mai mare si incearca sa faci 6 repetari. Pentru inceput, fa acest exercitiu impreuna cu un antrenor, pentru ca exista riscul sa exagerezi.


Ce inseamna supra-antrenamentul

A exagera in bodybuilding inseamna a te antrena mult mai mult decat este nevoie. Supra-antrenamentul apare atunci cand treci peste limita de recuperare a corpului tau, iar acesta, in loc sa mareasca masa musculara, intra intr-o stare de soc si incearca fara succes sa se adapteze la efortul la care il supui. Supra-antrenamentul poate crea dureri musculare insuportabile, dereglari ale somnului si ale apetitului, pierderea fortei si o stare generala proasta. In mod clar, exagerarea nu iti face nici un bine.


Ce inseamna sa te antrenezi mai putin decat trebuie

Evident, aceasta stare este opusa celei de supra-antrenament. Nici sa lucrezi mai putin decat poti nu este bine, fiindca nu iti mai atingi obiectivele. Starea de sub-antrenament poate fi observata cand te intorci acasa dupa sala si nu te simti deloc obosit. Senzatia pe care trebuie sa o ai dupa antrenamentul la sala de forta nu trebuie sa fie nici de extenuare, nici de relaxare extrema - ci de oboseala moderata.


Ce este sistemul de impartire

Odata cu avansarea in bodybuilding, sedintele de antrenament devin mai complexe si nu iti mai poti lucra tot corpul intr-o singura sedinta. Aici intervine sistemul de impartire, care inseamna antrenarea unei jumatati din corp intr-un antrenament si a celeilalte jumatati in antrenamentul viitor. Exista impartiri de 2 zile, dar si de 3, 4 sau chiar 5.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.01.2012 22:15 
Intrebare
Salut, eu am auzit ca dupa ce te lasi de sala te ingrasi, nemailucrand corpul. Este adevarat? Va rog sa imi raspundeti.
  04.12.2011 04:31 
Results
Pain means results:D
  22.11.2011 10:40 
bodybuilding
nu e chiar atat de greu precum pare.ai sa vezi pe percurs.la inceput asa ni se par toate.dar nu e chiar asa.si eu urmez un astfel de antrenament de 2 luni si ma simt chiar mai bn decat ma asteptam.eu sunt multumit.succes si tie.
  19.11.2011 19:50 
Imi doresc sa pun muschi
am inceput sa ma antrenez la un aparat cu greutati.. am o singura problema cea cu odihna (somnul) daca nu ma odihnesc destul sau nu dorm bine(mult) nu pot efectua antrenamentul regulat! ce imi recomandati? va multumesc
  03.10.2011 16:46 
Ma luminat cat de cat pagina ta de internet acuma am si eu o intrebare . Am 15 ani 60kg 1,67 si dupa un an de jocuri pe calculator am inceput sa realizez cat de inportant este sa ai un corp cu un aspect frumos asta ma facut sa ma gadesc la un sport care miar dobandii cresterea masei musculare si prin urmare aspect . Am tot auzit chesti de genul ca nu e bine sa te apuci de sala doar de la 16 ani in sus dar nu ma sperie . Eu sunt nu unpic plinut NU ca as fi rotund dar in unele locuri corpul meu are un aspect mai neplacut . Intrebarea e in cam cat timp asi da jos acele zone de pe abdomen si fun .. daca asi merge la sala de 3 ori pe saptamana ?? maill cucuian_andrei@yahoo.com daca ai timp pls un raspuns sall .
  21.09.2011 14:58 
este ceva ce ar trebui sa urmam cu totii dar totusi putini o fac cu parere de rau,O sa incerc sa urmez aceste sfaturi asa cum trebuie si fara greseli.
  21.09.2011 12:50 
e ok
cate grupe de muschi ar trebui lucrate la o sedinta ,si cat ar trebui sa dureze o sedinta ????
  03.09.2011 12:42 
Pentru a invata cum sa executi miscarile in culturism intra pe culturismfitness.ro
  09.08.2011 21:12 
mi se pare greu tot ce am citit dar totushi ash incerca macar pe jumate din ce a spus
  25.05.2011 13:12 
2
eu sunt de acord
  05.03.2011 14:42 
Criza de creier
Despre ce se vorbeste in acest articol si despre ce zici tu... clar ti s-a atorfiat ce folosesti tu cel mai putin - CREIERUL
  08.01.2011 13:43 
ce este efortul
cel mai greu lucru este cand te futi si depui mult efort
  25.11.2010 22:09 
lau
ce proteine imi recomandati sa iau ca incepator am 18 ani
  24.09.2010 18:03 
9891
si eu am inceput sa trag de fiare acasa si am inceput sa-mi crasca muschi,da nuprea stui bine ce greutati sa ridic ,adica de cate kg.
  30.06.2010 01:40 
vreau instructor bun sa ma invetze q sa imi dezvolt muschii sau masa musculara id meu e johncenajohncena22
  03.05.2010 23:02 
No Title
Am urmat aceste sfaturi...si le urmez in continuare.Sunt foarte bune si nu mint;)
  01.04.2010 23:08 
zippo18
FOARTE BUNA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  26.03.2010 00:28 
doar
www.getfit.ro Cu placere.
  24.03.2010 18:59 
avansat
buna..numele meu e marius si sunt din oradea..Mam apucat de sala akm 4,5..luni.Am o inaltime de 1.83 si 85 d kg.Masa musculara mediu(nici chiar deloc nici exagerat..Recoman acest hobby s zicem asa..t k ar trebui s fie o placere..Nu iaU nici un fel de medicamente dar se vad rezultatele...
  17.03.2010 10:38 
Credety ca este bine?
as dori sa va spun ca am facut 6 luni de sala acum 2 ani si m-am lasat insa m-am reapucat acum 1 luna lucrez 6 zile pe saptamana iar miercurea fac .pauza.........mananc fructe legume carne de pui,porc,vita....dulciuri din cand in cand.....as dori sa styu daca este bun acest program???......am 40 cm..brat..1.70 inaltime..1.20 spate piept 98
  03.03.2010 14:43 
JORIK
PATANI EU VREU MUSCHI DA IS CALIC ADICA NU POT RIDICA MAI MULT DE UN GRAMM.
  03.03.2010 14:41 
JORIK
BAI IARA EU DACA NU AI INTELES- BAI DUTE N PULA SUCA CE ESTI
  03.03.2010 14:38 
JORIK
BAI TU ESTI PROSTALANUL-PROSTALANILOR.DUTE IN NAHUI PIDAR .TIE NU TIAM MAI DAT SFATURI GRAS IPOCRIT
  16.01.2010 15:46 
Incepator bodybuilding
Am 1.85m si 80 de kg(17 ani) , masa muscualara nu prea... Ce ar trebui sa fac ? sa tin regim ca sa ajung la greutatea potrivita( sa ma slabesc 5kg...)si dupaia sa trag de fiare sau sa trag acum tare cand sunt mai plinut... Ce sfat imi dati ? Daca tin regim si trag cu greutati mai mari iar nu-i bine... ca e ca si cum as fi nemancat , forta nu prea am...
  10.01.2010 15:02 
un sfat?
as vrea ca si multi altii probabil un sfat:daca merg la sala zi de zi 7 zile /sapt.si lucrez numai o grupa de muschi,e rau?dac se poate imi pute-ti scrie pe:mariusghe2002@yahoo.com.multumesc.
  28.09.2009 15:26 
cum sa dau jos din greutate
am 2 saptamani de antrenament cu greutati si nu am slabit deloc, ce se intampla ?poate cineva sa-mi raspunda(daielaiecea@hotmail.com)
  23.08.2009 00:42 
program antrenament
Mi-ati putea recomanda un program de exercitii pentru fiecare zi de antrenament?va rog deoarece sunt incepator si mi-ar trebui un program(ca de exemplu pentru piept cum sa fac exercitiile,ce exercitii si cu ce greutati).Va multumesc si astept raspuns cat mai repede(andreimadalin_nav@yahoo.com)
  26.06.2009 05:12 
depinde de greutatea pe care o si si de varsta eu iti recomand sa incepi cu 10 kg dak ai in jur de 15-20 ani
  15.06.2009 01:21 
nedumerit
la inceput daca folosesc gantere de 5 kg una este bine?
  28.05.2009 19:49 
Este interesant
Este interesant dar putin dupa ce am citit tot mi-am dat seama ca stiam aceste lucruri.
  22.05.2009 21:32 
Prea putin
Totul este atat de general incat dupa ce citesti sti cu 1% mai mult decat inainte. Nu e nimic concret. Un articol slab.
  12.02.2009 22:14 
-
sunt informatii generale pt incepatori pe care ma bucur ca le-am citit
  08.02.2009 14:56 
ANTRENAMENT
Multumesc de sfaturile folositoare. Mai bine ar fi daca veti intrduce niste poze cu exercitiile necesare.
  03.12.2008 20:53 
Muschi sunt tot ce am pe mine;)
Domunule doctor eu am prea multi muschi pe mine si am pieptul mare rau de tot ce sa fac ca sa mai slabesc putin...?
  16.11.2008 18:18 
C8CD
Articolele voastre sunt destul de bune dupa ce le-am citit, pe mine ma ajuta pentru ca eu acum am inceput acest sport, o sa incerc sa ma si folosesc de ele cat mai mult cu putinta.
  07.10.2008 22:03 
Muschii
Sunt sfaturi bune.
  07.10.2008 21:52 
MUSCHII
nu stiu cum sa fac sa cresc in masa vreau sa ma apuc de sala ce ma invatati???
  13.09.2008 22:06 
MUSCHI
AM 15 ANI SI M-AM APUCAT DE BODYBUILDING...AM PUS CEVA MUSCHI....VREAU S AMAI PUN...ORICUM FAC ACASA...AM GREUTATI DE TOATE MASELE: 5kg, 6kg....12kg...pana la 25 kg
  20.08.2008 20:29 
incepator
momentan eu ma antrenez acasa... mi-am facut eu scripeti care imi trebuiesc pentru piept-spate... sunt cam mic de varsta si nu cred ca voi fi acceptat in sala de fitnes pt bodybuilding... asa ca prefer sa citesc pe internet si incerc de unul singur... iar mai tarziu... voi merge in sala si voi lucra alaturi de antrenor
  20.08.2008 00:33 
asa e
am prieteni care s-au antrenat acasa si au pus mai multa masa musculara decat cei care s-au dus la sala si au avut antrenorul de fitness langa ei
  13.08.2008 00:27 
Vrajeala
Poti sa te antrenezi oriunde sala, acasa, puscarie, in gradina, oriunde vrei conteaza sa te concentrezi, sa iti placa si sa tii o dieta, mai urmariti emisiuni de bodybuilding nu mai scrieti prostii numai sa fie scrise.
  23.07.2008 17:06 
Perfect
Eu sunt incepator in acest domeniu bodybuilding... fac bodybuilding de doar 1 saptamana si m-am gandit oare cum ar fi sa iau steroizi... ca m-am gandit ca ce are... ma umflu un pic si ma mentin asa... dar cand am citit acest articol si am vazut riscurile am renuntat total la aceasta idee... multumesc foarte mult :)
  18.07.2008 22:02 
ASTA DA!
AM VAZUT O GROAZA DE ARTICOLE CARE MAI DE CARE CIUDATE, ABSURDE SAU EXAGERATE. DAR ACESTA SE BAZEAZA PE REALITATE! AI CE INVATA DE AICI MAI ALES DACA ESTI INCEPATOR.
  17.04.2008 22:42 
MISTO ARTICOL
UN ARTICOL BINE FACUT CARE SE ADRESEAZA TUTUROR INCEPATORILOR DAR SI CELOR CARE EXAGEREAZA SI BAGA STEROIZI DECI DACA VRETI PERFORMANTA LUCRATI CU CAP SI IN TIMP VETI AJUNGE SA VA IMPLINITI OBIECTIVELE SUCCES LA SALA. SALUT.
  16.04.2008 05:59 
Am 40 in brat la 17 ani
Am 17 ani si m-am apucat de sala, credeti-ma ca nu e bine sa luati steroizi de acum mai bine mancare multa si fara proteine.
  18.03.2008 23:48 
Sunt prea slab
Sunt prea slab, la 1.80 am 56 de kg... si vreau disperat sa ma ingras! "Trasul de fiare" este o solutie? Ar trebui sa iau proteine de la inceput...?
  11.02.2008 10:23 
Marirea masei musculare
Eu sunt un baiat de 14 ani si nu am posibilitatea sa merg la sala si as vrea sa imi recomandati si mie un program de marirea masei musculare. Multumesc
  28.01.2008 22:08 
Asa este... dar as vrea sa stiu...
Totul este adevarat dar as vrea sa stiu daca exista greutati pe care sa le pot atasa de corp asa incat sa le port mereu si sa imi antreneze in permanenta corpul. Daca da va rog scrieti-mi pe adresa (+unde le-as putea gasi) steriealex@yahoo.com.
  16.11.2007 14:13 
program antrenament
ziua 1: impins cu gantere de la umeri (deltoid anterior) - 6 serii; ridicari laterale de gantere pt. deltoid lateral - 6 serii; ridicari laterale de gantere din aplecat pt. deltoid posterior - 6 serii; ziua 2: 3 tipuri de exercitii diferite pt abdomene; trapez - 6 serii; ziua 3: tractiuni la bara priza (foarte) larga pronatie - 6 serii, tractiuni priza ingusta supinatie 4 serii, ramat cu gantera 6 serii; ziua 3: impins cu bara de la piept din inclinat - 10 serii, impins francez 6 serii, impins de la piept din orizontal, priza ingusta - 6 serii; ziua 5 biceps - 10 serii, ischiogambieri - 6 serii; ziua 6: genoflexiuni 10-12 serii.
  06.10.2007 22:17 
Program
Mi-ati putea recomanda un program de exercitii pentru fiecare zi de antrenament?va rog deoarece sunt incepator si mi-ar trebui un program(ca de exemplu pentru piept cum sa fac exercitiile,ce exercitii si cu ce greutati).Va multumesc si astept raspuns cat mai repede
  09.09.2007 13:22 
despre steroizi
un articol destul de interesant.Am 15 ani 1.80 si 76 de kg si am mai luat steroizi fac sala de un an,singurul efect negativ de la steroizi a fost ginecomastia dar nu pot sa inteleg de ce la ceilalti prieteni ai mei nu sa produs,ei luau cate 2 sapatamani sau 3 si eo luam o saptamana si deja se simtea efectul ginecomastiei.As dori sa imi puteti raspunde la intrebarea despre ginecomastie .Apropo prietenii mei au 16,18 ani conteaza si varsta?Va multumesc
  24.07.2007 15:16 
Boli
Care sunt riscurile folosirii steroizilor?
  18.11.2006 20:01 
greu....
fac sala de 3 ani frate..si sunt mezomorf...am in jur de 116 kg..problema e alta....am si ceva burta care mia cam crescut si o dau greu de tot jos....poate imi sphuneti un regim ca lumea...vreunu....a...da..uitai imi trebuie ambitie....si inca ceva.....fara steroizi....dupa vreo 2 ani de sala...incepi sa stagnezi si sa cresti foarte greu...un culturist spunea..."no anabolycs no chance"si asa e...o sa va convingety toti...am prieteni care au luat in doze si timp moderat si arata prea bine....dar nu te poti opry..devine ca un drog....de asta o sa iau si io....bft
  20.06.2006 22:54 
nu am instructor
este un articol interesant, insa p mine m ar interesa un program de exercitii. sunt de cateva zile l o sala de forta si nu am instructir. intrb de diferite exercitii, insa mi se dau mai multe raspunsuri si nu stiu pe care sa l iau in cosiderare. daca a ti putea sa m ajutati pana schimb sala, mi ati fi de mare ajutor. nu vreau sa slabesc ci doar sa mi definesc masa musculara. va multumesc. ana maria 20 ani
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie