Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Anorexia nervoasa - o tulburare a tinerelor femei

Anorexia nervoasa - o tulburare a tinerelor femei

Cand devine slabitul o problema? Aceasta este o intrebare pe care si-o pun din ce in ce mai multi parinti cand observa ca fiicele lor adolescente slabesc continuu si au impresia ca sunt grase. Anorexia a devenit si in tara noastra o problema "la moda" care naste o multime de intrebari.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Cum putem recunoaste o persoana anorexica?

Anorexia nervoasa este o boala ce afecteaza in general tinerele femei, desi poate afecta de asemenea si femei sau barbati mai in varsta. Cele mai importante schimbari tin de scaderea in greutate si de modificari comportamentale.

Scaderea in greutate este una progresiva si de obicei incepe cu o dieta normala pentru scaderea greutatii. Daca dieta continua timp de cateva luni atunci este un motiv de ingrijorare pentru ca scaderea in greutate devine extrema.

Schimbarile comportamentale care au loc tin de cresterea seriozitatii si introversiei, de orientarea mai mica spre distractii si petreceri, de obicei se vor reduce contactele cu prietenii si anorexicul isi pierde interesul in majoritatea lucrurilor de la mancare pana la munca academica.

Bolnavul poate sa aiba de asemenea comportamente obsesive mai ales in bucatarie unde devine obsedat de curatenie, ordine si de timpul exact al meselor. Uneori gateste pentru familie si ii incurajeaza sa manance mult.

S-a recunoscut de mult faptul ca anorexia nevoasa este generata de dorinta initiala de a slabi; se sugereaza ca dorinta de a slabi reflecta nevoia unei experiente comune cu persoane apartinand aceleiasi generatii, precum si nevoia unui autocontrol intr-o societate din ce in ce mai putin structurata.


Ce favorizeaza aparitia anorexiei?

Dintre factorii precipitanti ai anorexiei nervoase putem aminti:

  • plecarea la un colegiu sau o vacanta de vara;
  • boala unui parinte;
  • sarcina mamei sau a unei surori;
  • "scandaluri familiale";
  • infidelitati publice ale parintilor;
  • promiscuitatea unui frate.

Toti factorii de mai sus au fost sugerati drept initiatori ai bolii. Ele pot aparea, de asemenea, cand individul intra intr-o relatie interpersonala care implica intimitate si raporturi sexuale. Situatii care cer noi realizari, o noua afirmare, pot releva expectatiile extrem de inalte si competitivitatea dintre indivizi.

Frecvent maladia debuteaza atunci cand individul experimenteaza sau isi imagineaza un esec. Oricare ar fi evenimentul precipitator rezultatele sunt similare. Pacienta percepe o amenintare cu privire la sentimentul propriei valori si cu privire la controlul ei asupra lumii. Aceasta duce la o preocupare crescuta pentru corpul ei si eventuala convingere ca ea se va simti mai bine si va fi mai stapana pe ea daca va continua sa slabeasca.


Care este starea psihica a anorexicului?

  • Depresia - Anorexicii se izoleaza tot mai mult, suferinta si tristetea sunt comune si isi gasesc deseori expresia manifesta odata cu trecerea timpului. Multe studii au relevat ca suicidul constituie cauza cea mai frecventa a decesului in anorexii.

  • Dezgustul - Anorexicii reactioneaza cu ostilitate fata de ei insisi atunci cand isi pierd controlul asupra instinctului alimentar si nu rezista tentatiei de a manca sau cresc in greutate. In asemenea situatii ei se simt grasi si imbuibati, au sentimentul pierderii controlului si se simt "precum porcii".

  • Furia - Anorexicul reactioneaza cu ostilitate fata de cei care intervin in fragilele lui mecanisme de aparare, respectiv fata de parinti si terapeuti.

  • Ideatia cu privire la mancare - Pentru toti oamenii care starveaza, anorexicul este preocupat de mancare. Exista maniere diferite de a se confrunta cu mancarea. Uneori fascinata de mancare, adopta atitudini diverse ca de exemplu sa gateasca pentru altii la masa. Alteori gandirea ei concreta o determina sa perceapa mancarea drept vie si ajunge sa resimta aceasta cu o intensitate paranoica. Alti anorexici reusesc sa-si indeparteze gandurile de la mancare printr-o activitate intelectuala intensa, cu toate ca gandurile revin la mancare la ora mesei. Activitatea intelectuala nu constituie decat inca o modalitate de aparare fata de o eventuala crestere ponderala.

  • Comportamentul social - Anorexicul este perceput de catre ceilalti ca fiind absorbit de sine, rezistand incercarilor celorlalti de a i se apropia.

De obicei bolnavele sunt populare printre profesori si pot parea ca sunt fara griji. In timp ce colegii lor par sa treaca prin dificultatile varstei ele par modele de comportament. Relatiile familiale tind sa se inrautateasa din cauza bolii chiar daca au parut bune anterior. Familia anorexicilor are expectatii inalte fata de copii lor, iar acestia sunt dispusi sa accepte aceste valori inalte.


Cum se trateaza anorexia?

Tratamentul presupune:

  • elaborarea unei terapii bine definite;
  • tratament medicamentos;
  • abordare nutritionista;
  • conferirea unor responsabilitati pacientului;
  • reluarea relatiilor cu prietenii;
  • imbunatatirea relatiilor cu familia.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  08.10.2011 21:12 
trebuie sa vrea si ea sa se trateze
Ca sa o vindeci, trebuie, in primul rand, sa vrea si ea acest lucru. Este foarte greu sa o convingi sa consulte un psiholog, aproape imposibil. Ea se considera normala, nu realizeaza ca sufera de o boala.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie