Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Anorexia nervoasa - o tulburare a tinerelor femei

Anorexia nervoasa - o tulburare a tinerelor femei

Cand devine slabitul o problema? Aceasta este o intrebare pe care si-o pun din ce in ce mai multi parinti cand observa ca fiicele lor adolescente slabesc continuu si au impresia ca sunt grase. Anorexia a devenit si in tara noastra o problema "la moda" care naste o multime de intrebari.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Cum putem recunoaste o persoana anorexica?

Anorexia nervoasa este o boala ce afecteaza in general tinerele femei, desi poate afecta de asemenea si femei sau barbati mai in varsta. Cele mai importante schimbari tin de scaderea in greutate si de modificari comportamentale.

Scaderea in greutate este una progresiva si de obicei incepe cu o dieta normala pentru scaderea greutatii. Daca dieta continua timp de cateva luni atunci este un motiv de ingrijorare pentru ca scaderea in greutate devine extrema.

Schimbarile comportamentale care au loc tin de cresterea seriozitatii si introversiei, de orientarea mai mica spre distractii si petreceri, de obicei se vor reduce contactele cu prietenii si anorexicul isi pierde interesul in majoritatea lucrurilor de la mancare pana la munca academica.

Bolnavul poate sa aiba de asemenea comportamente obsesive mai ales in bucatarie unde devine obsedat de curatenie, ordine si de timpul exact al meselor. Uneori gateste pentru familie si ii incurajeaza sa manance mult.

S-a recunoscut de mult faptul ca anorexia nevoasa este generata de dorinta initiala de a slabi; se sugereaza ca dorinta de a slabi reflecta nevoia unei experiente comune cu persoane apartinand aceleiasi generatii, precum si nevoia unui autocontrol intr-o societate din ce in ce mai putin structurata.


Ce favorizeaza aparitia anorexiei?

Dintre factorii precipitanti ai anorexiei nervoase putem aminti:

  • plecarea la un colegiu sau o vacanta de vara;
  • boala unui parinte;
  • sarcina mamei sau a unei surori;
  • "scandaluri familiale";
  • infidelitati publice ale parintilor;
  • promiscuitatea unui frate.

Toti factorii de mai sus au fost sugerati drept initiatori ai bolii. Ele pot aparea, de asemenea, cand individul intra intr-o relatie interpersonala care implica intimitate si raporturi sexuale. Situatii care cer noi realizari, o noua afirmare, pot releva expectatiile extrem de inalte si competitivitatea dintre indivizi.

Frecvent maladia debuteaza atunci cand individul experimenteaza sau isi imagineaza un esec. Oricare ar fi evenimentul precipitator rezultatele sunt similare. Pacienta percepe o amenintare cu privire la sentimentul propriei valori si cu privire la controlul ei asupra lumii. Aceasta duce la o preocupare crescuta pentru corpul ei si eventuala convingere ca ea se va simti mai bine si va fi mai stapana pe ea daca va continua sa slabeasca.


Care este starea psihica a anorexicului?

  • Depresia - Anorexicii se izoleaza tot mai mult, suferinta si tristetea sunt comune si isi gasesc deseori expresia manifesta odata cu trecerea timpului. Multe studii au relevat ca suicidul constituie cauza cea mai frecventa a decesului in anorexii.

  • Dezgustul - Anorexicii reactioneaza cu ostilitate fata de ei insisi atunci cand isi pierd controlul asupra instinctului alimentar si nu rezista tentatiei de a manca sau cresc in greutate. In asemenea situatii ei se simt grasi si imbuibati, au sentimentul pierderii controlului si se simt "precum porcii".

  • Furia - Anorexicul reactioneaza cu ostilitate fata de cei care intervin in fragilele lui mecanisme de aparare, respectiv fata de parinti si terapeuti.

  • Ideatia cu privire la mancare - Pentru toti oamenii care starveaza, anorexicul este preocupat de mancare. Exista maniere diferite de a se confrunta cu mancarea. Uneori fascinata de mancare, adopta atitudini diverse ca de exemplu sa gateasca pentru altii la masa. Alteori gandirea ei concreta o determina sa perceapa mancarea drept vie si ajunge sa resimta aceasta cu o intensitate paranoica. Alti anorexici reusesc sa-si indeparteze gandurile de la mancare printr-o activitate intelectuala intensa, cu toate ca gandurile revin la mancare la ora mesei. Activitatea intelectuala nu constituie decat inca o modalitate de aparare fata de o eventuala crestere ponderala.

  • Comportamentul social - Anorexicul este perceput de catre ceilalti ca fiind absorbit de sine, rezistand incercarilor celorlalti de a i se apropia.

De obicei bolnavele sunt populare printre profesori si pot parea ca sunt fara griji. In timp ce colegii lor par sa treaca prin dificultatile varstei ele par modele de comportament. Relatiile familiale tind sa se inrautateasa din cauza bolii chiar daca au parut bune anterior. Familia anorexicilor are expectatii inalte fata de copii lor, iar acestia sunt dispusi sa accepte aceste valori inalte.


Cum se trateaza anorexia?

Tratamentul presupune:

  • elaborarea unei terapii bine definite;
  • tratament medicamentos;
  • abordare nutritionista;
  • conferirea unor responsabilitati pacientului;
  • reluarea relatiilor cu prietenii;
  • imbunatatirea relatiilor cu familia.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  08.10.2011 21:12 
trebuie sa vrea si ea sa se trateze
Ca sa o vindeci, trebuie, in primul rand, sa vrea si ea acest lucru. Este foarte greu sa o convingi sa consulte un psiholog, aproape imposibil. Ea se considera normala, nu realizeaza ca sufera de o boala.
  13.09.2009 12:40 
buna ziua la toti!
buna ziua! am citit cu atentie articolul mai sus, si ma revad in el. Ceea e nu am gasit este ca o anorexica are nevoie de foarte multa dragoste si atentie. Vindecarea consta in toate scrise mai sus, dar daca NIMENI nu o duce la un psicolog, terapeut, nutritionist, ea nu o va face singura, pentru ca ii va fi faorte greu sa inteleaga ce nu merge si ce are. Medicii( si imi cer scuze aici pentru o parte din ei) nu stiu ei insisi sa dea exact sfatul corect si imediat a unei anorexice... si cat de usor de vindeca si repede.... dar eu am suferit mai bine de 10 ani sa pot incelege eu singura ce nu mergea bine. Toate analizele medicale erau 100% bune si nici un medic nu a " existat" in cei 10 ani... Ma trimeteau acasa fara un rezultat, fara un tratament, fara un medicament, fara o cura... Urla sufletul in mine, si raspunsul era: " asa e structura ta, slaba!" Rusine!!! la toti care mi-au vorbit asa... Acum structura mea s-a schimbat, dar durerea pentru acesti ani din viata mea a ramas.... si cate alte fete nu o traiesc??? o zi buna va doresc! si calde salutari de la o ex-anorexica nervoasa, Luanna
  28.01.2009 16:33 
....
poi...se poate sa se ingrase dupa tratare?
  08.01.2009 10:12 
E FOARTE BINE CA ATI POSTAT ACESTE REFERATE
  11.12.2007 09:23 
Sunt si eu bolnava de anorexie si caut scapare
Acum am reusit deja sa sesizez ca sunt bolnava si trebuie sa fac ceva. Astazi ma ajuta si parintii si amicii si cred ca voi reusi. Un scop care ma face totusi sa lupt cu mine este dorinta de a deschide in Republica Moldova o organizatie sau centru medical de ajutor pentru persoane ca mine. As fi foarte multumita daca mi-ati propune adresele unor organizatii din Romania sau internationale care ar putea sa ma ajute sa deschid o atare organizatie pentru ca sa ma vindec si eu impreuna cu alte tinere ca mine. E-mailul meu este malish_alla@yahoo.com tel.079526230 Va multumesc anticipat!
  06.05.2007 11:47 
Am 35 de ani casatorita si doi copii de 14 si 8 ani de 3 ani am devenit anorexica datorita faptului ca in urma sarcinilor cintaream in jur de 100kg.Acum am ajuns la 49de kg pt 1,62m nu ma pot desparti de cintar ceaiuri si tigara este foarte grav dar parca cineva din interiorul meu imi spune ca nu sunt suficient de slaba.Sunt constienta caci ceace fac nu este bine dar in acelasi timp imi este frica sa ma ingras.Un sfat pt toate persoanele anorexice nu va lasati in "miinile"acestei boli.Si eu voi consulta un medic deoarece viata mea s a schimbat in rau.
  08.03.2006 16:36 
anorexica
recunosc ca sunt anorexica,dar mi-e frica sa spun cuieva care imi este mai aproape.as vrea sa scap de obsesia asta,dar nu pot.tot timpul ma gandesc ca daca mananc ceva mai mult ma ingras.ma enrvez din orice,nu ma pot concentra la invatat.sunt in anul 3 de fac.si nu pot invata.recunosc abia acum.m-am distantat de prieteni.stau mai mult timp singura.va rog ajutatima.parca as mai avea o persoana in mine.nu stiu ce sa fac?din cauza slabitului,mi s-a oprit si menstruatia.nu stiu ce sa mai fac.ROG TOATE FETELE SA NU MAI FIE OBSEDATE DE SLABIT PT CA DACA AR AJUNGE CA MINE O SA REGRETE MULT,SI OR SA AIBA NUMAI DE PIERDUT.VA ROG DACA MA PETI AJUTA CONTACTATIMA PE SIMONIK_A_21@YAHOO.COM.ASTEPT.VA MULTUMESC PT CA M-ATI ASCULTAT.SI INCA ODATA ROG TOATE FETELE SA UITE DE SLABIT.SA NU AJUNGA CA MINE,IAR MAMELOR SA FIE ATENTE LA FETELE LOR.
  19.01.2006 17:48 
Anumite cercuri oculte urmaresc ca prin diverse mijloace (moda, etc.) sa imprime subconstientului colectiv imaginea unei femei ideale ca fiind femeia snur (scndura). O astfel de femeie devitalizata este foarte labila, manipulabila, ea pierzndu-si calitatile de femeie: farmec, vitalitate, frumusete. Aceste aspecte au efecte negative si asupra barbatilor (imaginati-va o mama "ideala" anorexica". Astfel de fiinte sunt mai usor de condus, se supun ca o turma, nu au energia si forta interioara de a-si spune propriul punct de vedere si de a se opune. Sper ca cele de mai sus sa fie un motiv suficient de bun prin care sa ajungi sa scapi de obsesia de a slabi (nu este ideea ta - este o idee indusa !)
  19.01.2006 17:48 
buna
cum as putea sa scap de obsesia de a slabi?am slabit de la 89 kg pna la 60 iar acum am pus iar 4 kg inapoi cum sa fac ca sa-mi dau seama ca trebui sa-mi schimb stilul de a manca pe viata?vreau sa ma ajutati poate reusesc sa inteleg odata pt. totdeauna ca trebuie sa-mi scimb stilul de viata...
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie