Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Adevarul despre colesterol

Adevarul despre colesterol

Colesterolul este un component natural al multor alimente sanatoase deci nu trebuie sa-l evitam in intregime ca un principal vinovat pentru bolile noastre.

Colesterolul este etichetat de o parte a mass mediei dusmanul absolut al sanatatii. Asaltati de alimente "de plastic" ne grabim sa ne protejam, alcatuind o lista de ingrediente "rele" care nu pot decat sa ne distraga atentia de la o evidenta. Colesterolul este un component natural al multor alimente sanatoase deci nu trebuie sa-l evitam in intregime ca un vinovat principal pentru bolile noastre.

 

 

Cand e  bun  colesterolul ?

 

Organismul il utilizeaza pentru celulele din piele, creier, muschi, ficat si inima. Pentru sinteza unor hormoni si a vitaminei D colesterolul e esential, la fel si pentru formare acizilor biliari care ajuta la digestia grasimilor.

 

Cun actioneaza

 Exista doua tipuri principale de colesterol in circulatie care se imbina intr-un echilibru dinamic. LDL, cand e in exces, se poate depune pe peretii vaselor de sange ducand dupa mai multi ani la ateroscleroza. HDL  in cantitati mari  are efectul opus: protejeaza impotriva depunerii colesterolului LDL in vase, fiindca il transporta in ficat, unde este metabolizat.

 

 Valorile ideale

 Valoarea optima de LDL colesterol poate atinge cel mult 130 mg/dL dupa American Heart Association, pe cand cea minima de HDL colesterol, pentru ca acesta sa actioneze protectiv, este de 40 mg/dL.

Colesterolul total de 200 mg/dL reprezinta o valoare normala la omul sanatos, care n-ar trebui sa se ingrijoreze decat cand valoarea creste peste 239 mg/dL.

Cand ne masuram aceasta substanta in sange trebuie sa ne interesam de baremul clinicii la care se face analiza, fiindca valorile variaza la fiecare laborator dupa modul de lucru.

 

Cum ne intretinem

 Intrebarea care apare este cum putem sa ne pastram un nivel crescut de HDL si o valoare totala a colesterolului in limite sanatoase... ca sa nu ajungem la medicamente.

Sa mancam margarina in loc de unt? Nu e recomandat, fiindca margarina contine multe grasimi saturate, cele responsabile de formarea LDL colesterolului.

Sa mancam oua mai rar? Un ou contine 213 mg de colesterol alimentar, cand valoarea recomandata pe zi atinge 300 mg.

In opinia specialistilor, este acceptabil consumul a doua oua pe zi, daca nu le asociem cu carne si lapte, alimente care contin colesterol in cantitate mare.

Recomandarile medicilor sunt previzibile: sportul, renuntarea la fumat si mentinerea siluetei. Dar nu oricum. Cei care pot manca oricat si nu se ingrasa sunt la fel de afectati de grasimile saturate ca si persoanele mai putin norocoase, deci trebuie sa fie de doua ori mai atenti!

 

...O veste buna!

 Hormonii estrogeni intretin un nivel crescut de colesterol HDL, deci femeile care nu au ajuns la menopauza se pot simti privilegiate. Din pacate acest avantaj se plateste dupa intrarea la menopauza, cand absorbtia de grasimi creste foarte mult si necesita supravegherea constanta a nivelului din sange.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.11.2011 13:15 
un sfat ...
am colesterolul foarte mare,pierd si sange din nas,ce pot face?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie