Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Adevarul despre colesterol

Adevarul despre colesterol

Colesterolul este un component natural al multor alimente sanatoase deci nu trebuie sa-l evitam in intregime ca un principal vinovat pentru bolile noastre.

Colesterolul este etichetat de o parte a mass mediei dusmanul absolut al sanatatii. Asaltati de alimente "de plastic" ne grabim sa ne protejam, alcatuind o lista de ingrediente "rele" care nu pot decat sa ne distraga atentia de la o evidenta. Colesterolul este un component natural al multor alimente sanatoase deci nu trebuie sa-l evitam in intregime ca un vinovat principal pentru bolile noastre.

 

 

Cand e  bun  colesterolul ?

 

Organismul il utilizeaza pentru celulele din piele, creier, muschi, ficat si inima. Pentru sinteza unor hormoni si a vitaminei D colesterolul e esential, la fel si pentru formare acizilor biliari care ajuta la digestia grasimilor.

 

Cun actioneaza

 Exista doua tipuri principale de colesterol in circulatie care se imbina intr-un echilibru dinamic. LDL, cand e in exces, se poate depune pe peretii vaselor de sange ducand dupa mai multi ani la ateroscleroza. HDL  in cantitati mari  are efectul opus: protejeaza impotriva depunerii colesterolului LDL in vase, fiindca il transporta in ficat, unde este metabolizat.

 

 Valorile ideale

 Valoarea optima de LDL colesterol poate atinge cel mult 130 mg/dL dupa American Heart Association, pe cand cea minima de HDL colesterol, pentru ca acesta sa actioneze protectiv, este de 40 mg/dL.

Colesterolul total de 200 mg/dL reprezinta o valoare normala la omul sanatos, care n-ar trebui sa se ingrijoreze decat cand valoarea creste peste 239 mg/dL.

Cand ne masuram aceasta substanta in sange trebuie sa ne interesam de baremul clinicii la care se face analiza, fiindca valorile variaza la fiecare laborator dupa modul de lucru.

 

Cum ne intretinem

 Intrebarea care apare este cum putem sa ne pastram un nivel crescut de HDL si o valoare totala a colesterolului in limite sanatoase... ca sa nu ajungem la medicamente.

Sa mancam margarina in loc de unt? Nu e recomandat, fiindca margarina contine multe grasimi saturate, cele responsabile de formarea LDL colesterolului.

Sa mancam oua mai rar? Un ou contine 213 mg de colesterol alimentar, cand valoarea recomandata pe zi atinge 300 mg.

In opinia specialistilor, este acceptabil consumul a doua oua pe zi, daca nu le asociem cu carne si lapte, alimente care contin colesterol in cantitate mare.

Recomandarile medicilor sunt previzibile: sportul, renuntarea la fumat si mentinerea siluetei. Dar nu oricum. Cei care pot manca oricat si nu se ingrasa sunt la fel de afectati de grasimile saturate ca si persoanele mai putin norocoase, deci trebuie sa fie de doua ori mai atenti!

 

...O veste buna!

 Hormonii estrogeni intretin un nivel crescut de colesterol HDL, deci femeile care nu au ajuns la menopauza se pot simti privilegiate. Din pacate acest avantaj se plateste dupa intrarea la menopauza, cand absorbtia de grasimi creste foarte mult si necesita supravegherea constanta a nivelului din sange.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.11.2011 13:15 
un sfat ...
am colesterolul foarte mare,pierd si sange din nas,ce pot face?
  27.11.2011 13:08 
un sfat ...
am colesterolul foarte mare,pierd si sange din nas,ce pot face?
  16.11.2011 15:26 
despre colesterol
colesterol hdl-68 ldl-167 total colesterol257 este mare ?
  08.11.2011 20:28 
adevarul despre colesterol
am colesterolul 305.Este destul de grav ,nu?
  28.04.2011 07:58 
opinie
Nu as dori sa contrazic pe nimeni insa cred ca articolul contine adevaruri demne de luat in seama.Dupa menopauza se simte orice si lipsa de activitati sportive si alimentatia necorespunzatoare propriului corp si in general sedentarismul duc la acumularea de colesterol rau.Descoperind ca am acest tip de colesterol am inceput sa fac sapaturi si am aflat de la cunoscuti ca se trateaza de ani buni, chiar 30 de ani , cu lecitina si patrunjel atit frunze cit si radacina rontaie cam 1 ligurita de frunze netaiate pe zi .Voi incerca si eu..Sanatate multa si multumesc pentru articol!
  05.12.2010 18:52 
minciuni
Cred ca nu se pune totul despre colesterol. Stres, E-uri,mult prea multe E-uri... Nemtii gatesc si mananca numai cu ulei de rapita, si tot au colesterol... In loc sa bateti apa-n piua, mai bine ati face lobby ptr. interzicerea E-urilor... SINGURA cale ptr. sanatate... In rest: LITERATURA (ca sa nu mai vorbesc de PROFITURI!)
  21.11.2010 13:33 
colesterol
Nu fumez, nu carne de multi ani, nu grasimi, nu margarina ., totusi un colesterol LDL peste 240 ? Am 71 ani. Care este carenta. Am si un colecist lenes.
  19.09.2010 12:33 
nu am inteles nimic
Am tiroida autoimuna, colesterol total 441,trigliceride 380. Am luat crestol/timp de 12 luni. Rezultat= 429 colesterol total,380 trigliceride. Sunt vegetariana, peste destul de rar(numi plac produsele din peste in general). Grasimile le suplimentez cu;omega 3.si uleiuri vegetale cum ar fi;. ulei de rapita extravirgin si eco.care are omega 3, 6, 9. ulei de masline extravirgin. ulei de soia extravirgin. Sunt cei drept stresata de probleme familiale tot/boala. Am osteoporopza si eau osseor. rezultate = 0. Poate nu avanseaza, dar nici nu da inapoi.Am inceput sa ma ingras, fara ca sa schimb dieta alimentara. Intrebare; medicina are ca baza de investigatii si tratament ceva exact, sau doar se balbaie??. Ce alte investigatii tr. sa fac??. Mentionez am facut investigatii si tratament,la un spital universitar/cercetari. Concluzie; medicina este la fel cu ortodoxismul. . Medicina romana, exclude tot ce se chiama alternativa naturista sau altceva, dar nu este in stare sa rezolve boli sau un diagnostic exact/baza de analize si investigatii. Cum si ortodoxismul nu este in stare sasi tina aproape enoriasii. Alta concluzie: amandoua sunt ordin de lege/romana. Eforturi de rezolvare= 0. Se moare cu medicina in brate. iar preotii eau doar baniiiiiii si atat. Este o meserie banoasa nu?????????. efectele........., va doare capul??,NU.
  18.05.2010 17:36 
se poate si mai bine
daca era putin mai detailat era foarte bine
  18.05.2010 17:34 
se poate si mai bine
daca era putin mai detailat era foarte bine
  15.05.2010 17:20 
Felicitari
e bine ca va ganditi si la altii,dar poate mai multe despre alimantatie
  10.04.2010 14:46 
HRANA
depinde ce mai mananci pe langa fructe si legume- am o prietena care e vegetariana si are probleme cu valorile crescute ale colesterolului...
  18.03.2010 14:37 
colesterol
eu maninc f putin si totusi am colesterol mare
  21.09.2008 08:43 
Colesterol
Eu mananc da cand ma stiu fructe si legume si totusi am colesterol aici iasa adevarul cu hormonii, am 62 ani.
  05.06.2008 15:30 
vladislau@costy.ro
foarte interesant si in acelasi timp foarte educativ
  02.02.2008 10:58 
Sunt multe informatii interesante!
  15.11.2007 11:49 
pericol mare
site-ul este minunat,astfel ne mai trezim la realitate,mancam mai putin,mai sanatos,ne expunem mai putin la pericole.
  07.11.2007 10:13 
buna
este bun site-ul vostru pt a-mi face temele la dirigentie
  24.10.2007 09:20 
irelevant
in afara de informatia concreta cu oul, tot n-am inteles ce trbuie mancat si ce nu. In plus, valorile date aici nu sunt chiar corecte. Ele sunt variabile in funtie de marorii de lucru ai laboratoarelor. De exemplu un Hdl la un anumit laborator ar trebui sa fie mai mare de 60 mg/dl, iar un colesterol de 236 mg/dl chiar ar trebui sa ne ingrijoreze.
  25.08.2006 19:42 
Foarte bun articolul fiind pe intelesul tuturor;merita retinut.
  07.08.2006 18:45 
colesterol
De retinut ceea ce este scris in articol dar si de aplicat in practica, pe cat posibil.
  30.07.2006 16:17 
Adevarul despre colesterol .
Interesant!Mai cunosteam amanunte elementare despre colesterol ,dar tot m-a interesat articolul si am conspectat cite ceva si in agenda mea ,cum fac uneori .
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie