Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > "Opereaza" pacientii prin arterele mainii

"Opereaza" pacientii prin arterele mainii

Luni, 4 Decembrie 2006


Sa fii medic la Paris e ca si cum ai ateriza pe alta planeta. Dupa sase luni de stat acolo, Bogdan Dorobat, un tanar doctor de
37 de ani, s-a intors cu picioarele pe pamant la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, unde lucreaza ca angiografist.

De fapt, opereaza "fara taieturi" cazuri greu de tratat prin metode clasice. "Desfunda" vase de sange ingustate pe care s-a depus grasime, opreste alimentarea cu sange a unor tumori cerebrale sau fibroame uterine, redand femeilor speranta de a deveni mame.

Cu ajutorul echipei de specialisti de la Spitalul Universitar, Bogdan Dorobat a ajuns sa faca operatii unicat: nu mai opereaza prin incizii facute in artera femurala, cum se intampla in Occident, ci la nivelul bratului. Avantajele sunt majore pentru bolnavi: au mai putine dureri si se recupereaza mai repede.

EVZ: Cum a privit lumea medicala aceasta specialitate noua, angiografia?

Bogdan Dorobat: Unii bine, altii rau. Sunt doctori care nu vor sa inteleaga faptul ca medicina progreseaza si ca nu inseamna doar cutit. Daca faci o operatie radicala unei paciente cu fibrom, ii scoti uterul si o aduci la menopauza la 30 de ani, cand poti sa o trimiti la embolizare (n.r. - interventie cu angiograful prin care se "usuca" tumorile), cum poti sa numesti asta?! Sunt insa si ginecologi cu care colaboram bine, la fel cu medicii ortopezi sau cu cei de chirurgie vasculara.

Care sunt operatiile pe care le efectuati cel mai des?

Angiografii diagnostice, dilatatii periferice si embolizarile intrauterine. Rezolvam peste 200 de paciente cu fibrom intr-un an. Avem peste 700 de embolizari uterine realizate.

De curand am avut chiar un caz extraordinar de grav: o femeie cu fibroame gigant in burta. Din fericire, am reusit sa oprim alimentarea lor cu sange, tumorile s-au micsorat, pacienta evolueaza bine.

Pentru ce altceva va mai cauta pacientii?

Pentru embolizari in patologia vasculara cerebrala si la nivelul coloanei vertebrale - noi micsoram tumorile, chirurgii le extirpa, pentru embolizari in patologia tumorala ortopedica, vertebroplastii (consolidarea oaselor afectate de osteoporoza prin injectare de ciment medicinal) si pentru montare de stenturi pe arterele carotide, renale sau periferice.

Fara aceasta interventie, pacientii risca accidente ischemice, paralizii, amputatii sau chiar moartea. Ar mai fi si hemoembolizarile (injectare de citostatice in unele afectiuni hepatice) pe care le facem in colaborare cu specialisti oncologi.

Anul trecut ati lucrat sase luni la Paris, la Groupe Hospitaliere Pitie Salpetriere, unul dintre cele mai mari spitale din Europa. Cum a fost experienta?

In Paris am vazut cum arata o birocratie organizata. Intr-o zi mi-am facut toate formele de angajare, iar de a doua zi am intrat in paine: puneam singur diagnosticele. Francezii pun mare accent pe supraspecializare: fiecare cu bucatica lui. Medicul nu face de toate, ca in spitalele de la noi. In Romania totusi poti sa experimentezi mai mult.

Asa se si face ca aici am trecut de la inciziile facute in artera femurala la cele efectuate la nivelul bratului. Ajungem cu instrumentarul chirurgical pe un traseu mai lung, dar fara ocolisuri, iar pacientii au mai putine dureri si se recupereaza mai repede.

Tot asa am ajuns sa fim primii care facem unele interventii in tara (embolizari uterine, cerebrale, vertebroplastii etc.). La francezi, stilul asta se practica mai rar, legislatia nu e atat de permisiva.

Cum sunt pacientii lor fata de ai nostri?

In primul rand, nu stau gramada la usa. Acolo functioneaza sistemul de programari. Apoi, majoritatea pacientilor ajung deja diagnosticati la spital. Isi fac investigatii medicale de-a lungul timpului, nu se prezinta in ultimul stadiu de boala la medic, iar analizele lor sunt stocate in megacalculatoare. Nu stai sa alergi dupa filmele radiologice ale pacientilor si ai acces rapid la istoricul medical al bolnavilor.

PE SCURT DESPRE

Sistemul de sanatate din Romania?

Trebuie reformat.

Pachetul de legi din Sanatate?

De acord cu taxa pe viciu.

Spitalele din Romania?

Nu sunt gandite ca niste spitale. Pe holurile lor nu poti sa intorci nici macar brancardul.

Sperante?

Dezvoltarea sistemului privat si a asigurarilor de sanatate private.

Ce il enerveaza tare?

Pacientii care fumeaza si care nu constientizeaza raul pe care si-l produc singuri.

Calitati?

Indemanatic, cu sange rece, norocos.

Defecte?

Uneori prea tolerant si ingaduitor.

Cazuri interesante?

O femeie care a dus la capat o sarcina obtinuta prin fertilizare in vitro, dupa ce a suferit o interventie de embolizare a unui fibrom.

Regrete?

De ordin tehnic. Ca nu sunt bani suficienti pentru materiale.

Casatorit?

Nu. Prietena.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie