Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Fibrilatia

  inapoi

Iti oferim un ghid al tulburarilor de ritm cardiac pe care le intalnesti frecvent. Fibrilatie sau tahicardie sunt notuni folosite dar nu indeajuns explicate pe intelesul tuturor. Afla cauzele, cand si cum apar, cum sa le depistezi si cum sa te protejezi de disfunctiile cardiace.

Citeste aici despre Tahicardie, Bradicardie, Extrasistole


 

 

 

 

Inima este un muschi care se contracta pentru a pompa sangele in artere. O inima sanatoasa face aceasta actiune de minim 60 maxim 120 ori intr-un minut. Ritmul e dictat de o... retea electrica care descarca impulsuri in interiorul muschiului cardiac. Cand reteaua functioneaza prost, inima bate mai rar, mai des sau haotic.


Fibrilatia atriala

In inima sanatosa atat atriile (cele 2 camere care primesc sangele din corp) cat si ventriculii (2 camere din care pleaca sangele spre arterele corpului) bat in acelasi ritm. Uneori reteaua electrica care ii conduce se poate deregla incat sa trimita impulsuri desincronizate intre atrii si ventriculi. In fibrilatie, atriile bat cu 350-600 de batai pe minut, pe cand ventriculii raman in ritmul normal sau unul modificat patologic, neadaptat la
bataile atriilor.


Fibrilatia ventriculara

Un ventricul care pompeaza sange in artere cu 200 de batai pe minut inseamna stop cardiac. Singura sansa e defibrilatorul. Putem trai cand atriile se contracta de 600 ori pe minut insa maximul ventriculilor nu poate atinge 200.


Cand sa-ti suspectezi inima

Senzatia ca inima iti bate haotic, ca aripile de fluture, esti anxios, obosit si simti ca nu ai aer sunt caracteristice pentru fibrilatie. Evident, cand bataile sunt foarte dese, respiratia e afectata si sangele nu se oxigeneaza bine.

Se intampla totusi sa nu-ti dai seama deloc, sa te simti perfect sanatos, dar la un control medical de rutina sa descoperi o fibrilatie usoara care trebuie tratata ca sa nu se agraveze.


De ce e periculoasa

Simti ca nu ai aer fiindca sangele stagneaza in plamani si in restul corpului. Picioarele devin reci si se umfla fiindca retii apa, la fel si plamanii care pot ajunge la stop respirator.


Stop cardiac

350 de batai pe minut nu pot elimina toata cantitatea de sange din atrii. Printr-un proces asemanator cu coagularea dintr-o taietura, in inima sangele care stagneaza formeaza cheaguri. La reluarea circulatiei cheagurile vor ajunge in creier, in plamani, in picioare, unde se pot bloca intr-un vas ingust, provocand paralizie sau stop respirator.


Cine risca sa faca fibrilatie


Daca ai peste 60 de ani, sau stii ca tiroida ta e prea harnica, chiar da semne de hipertiroidie trebuie sa-ti faci analizele care iti vor spune daca ai fibrilatie. Cei care s-au nascut cu probleme de inima au mare risc pentru fibrilatie. Daca ai avut o perioada in care ai baut mult alcool sau ai luat droguri e bine sa-ti faci un EKG ca sa previi efectele secundare ce pot aparea rapid.


Cum afli daca ai fibrilatie



Pe langa EKG, atunci cand simti ca e ceva in neregula cu bataile inimii tale poti cere medicului o ecocardiografie. In functie de rezultate vei afla ce trebuie sa faci ca sa combati problema.

 

de Ada Tudor


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie