Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Nutritia si ochii
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Nutritia si ochii > Vitamine nutritive pentru ochi

Vitamine nutritive pentru ochi

Vitaminele si mineralele sunt elemente nutritive esentiale sanatatii ochiului. Organismul uman nu produce propriile vitamine si minerale, fiind nevoit sa si le procure prin intermediul diferitelor sortimente de mancare. Afla care sunt si cum poti procura vitaminele vitale ce trebuie consumate pentru a preveni afectiunile oculare.
Nutritia si ochii tai

Alimentatia are un efect major asupra intregului organism, inclusiv asupra ochilor. Cercetarile in domeniu dovedesc ca antioxidantii reduc riscurile cataractei si ale glaucomului.
Antioxidantii specifici pot avea beneficii aditionale; de exemplu vitamina A previne orbirea si vitamina C joaca un rol insemnat in evitarea glaucomului.
Consuma urmatoarele elemente alimentare pentru a-ti asigura o protectie oculara nutritiva:

Vitamina A: morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varza, mango, pepene galben.

Luteina: spanac, galbenus de ou, morcov, varza.

Vitamina C: varza, capsuni, broccoli, portocale, pepene galben.

Vitamina E: nuci, seminte de floarea-soarelui, alune, migdale.

Seleniu: produse marine, drojdie, alune braziliene.

Zinc: scoici, hamburgeri, alune, faina.

Acizi grasi: peste (somon, macrou, crap).

In general din alimentatia ta nu au voie sa lipseasca legumele, pestele (consumat saptamanal), nucile si fructele (in special citricele).


Vitamina A si carotenii: antioxidanti ai vederii

Carotenul este substanta coloranta naturala prezenta in morcovi, rosii, in fructe si in anumite legume verzi. Acest pigment, precursor al vitaminei A se comporta ca un antioxidant si previne orbirea si cataracta.

Vitamina A este un antioxidant pe care-l intalnesti in produse animaliere precum ficatul si untul, dar si in anumite plante ce contin caroten. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochiului, iar carotenul sub forma luteinei aduce de asemenea beneficii considerabile sanatatii oculare.


Vitamina A

Aceasta vitamina previne cecitatea nocturna. Carenta in vitamina A cauzeaza aparitia xeroftalmiei (uscarea conjunctivei si a corneei), ulcerele corneene si umflarea pleoapelor. Netratata, xeroftalmia conduce treptat catre cecitate. In special populatiile din tarile in curs de dezvoltarea se confrunta masiv cu xeroftalmia.

Daca fumezi si consumi bauturi alcoolice, ar fi bine sa incepi sa-ti administrezi oral vitamina A. Fumatul impiedica absortia acestei vitamine din fructele si legumele consumate, iar alcoolul distruge cantitatea de vitamina A ce este deja acumulata in corp.

Procesele survenite in activitatea de preparare a produselor bogate in vitamina A (morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varza, mango, pepene galben) modifica valorile vitaminei. Daca nu consumi frcute si legume proaspete, opteaza pentru cele congelate decat pentru cele conservate - prin conservare se distrug cantitatile de vitamine si betacaroten.


Luteina

Cercetatorii au demonstrat ca luteina reduce riscurile de producere a cataractei (opacifierea cristalinului care conduce la cecitatea partiala sau totala). Alimentele bogate in luteina sunt legumele verzi, in special spanacul. Legumele gatite sunt o sursa mai bogata de luteina fata de legumele crude, pentru ca in timpul pregatirii sunt distrusi peretii celulelor, eliberandu-se luteina.


Vitamina C

Vitamina A nu este singurul antioxidant care protejeaza ochiul impotriva afectiunilor. Populara vitamina C previne, de asemenea, aparitia glaucomului si a cataractei. Nu numai ca organismul uman nu poate produce vitamina C, dar nici nu o poate inmagazina in corp pentru o perioada foarte lunga de timp.

Daca fumezi, consumi bauturi alcoolice sau esti diabetic, mareste cantitatea de vitamina C, pentru ca valoriile din organismul tau vor tinde spre limita inferioara decat spre nivelul mediu. Varza, broccoli, cartoful, capsunile, zmeura, portocalele, pepenele galben sunt alimente ce au un continut ridicat de vitamina C.

Pregatirea hranei, ca si in cazul vitaminei A, diminueaza cantitatea de vitamina C prin cresterea temperaturii. Un alt factor care distruge proprietatile vitaminei C este lumina. Este mai bine sa consumi sucul de portocale din cutiile de suc opace decat din paharele de sticla. Conservarea fructelor si legumelor cu un continut ridicat de vitamina C are aceleasi repercusiuni ca si in cazul produselor ce contin o mare cantitate de vitamina A: distruge o parte din valorile vitaminice.


Vitamina E si mineralele

Ca si vitaminele A si C, vitamina E reduce riscul formarii cataractei. Vitamina E este cea mai usor de gasit comparativ cu celelate vitamine antioxidante (A si C). Tot ce trebuie sa tii minte este "nuca".

Mineralele seleniu si zinc ajuta organismul sa absoarba antioxidantii vitaminici. In timp ce seleniul ajuta organismul sa absoarba vitamina E si-si aduce aportul si la fabricarea propriilor antioxidanti, zincul ajuta organismul sa absoarba vitamina A si constituie o parte importanta a enzimelor ce reduc numarul radicalilor liberi.


Acizii grasi esentiali pe care ii poti folosi


Acizii grasi sunt esentiali corpului tau pentru ca organismul are nevoie de ei, dar nu-i poate produce asa ca trebuie sa recurgi la diverse modalitati pentru a satisface cantitatea corespunzatoare de grasimi.

Acizii grasi esentiali (EFA - essential fatty acids) creeaza grasimile poli-nesaturate. Cele 2 tipuri principale de acizi grasi esentiali sunt: omega-3(este un acid alfa-linolenic LNA - alpha-linolenic acid) si omega-6 (este un acid linoleic LA - linoleic acid).


Cum afecteaza acizii grasi ochii?

Acizii grasi (EFA) au o influenta majora pentru dezvoltarea vederii copiilor. Deficientele de omega-3 inregistrate in cazul adultilor conduc catre tulburarile de vedere si studiile au sugerat ca prelungirea/accentuarea acestor deficiente pot provoca retinopatii, in timp conducand la cecitate.

Organismul transforma acizii grasi esentiali in prostaglandine. Aceste substante mediatoare intre fenomenele fiziologice si cele patologice ajuta umoarea apoasa a ochiului sa dreneze si sa dirijeze presiunea intraoculara.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.02.2008 10:42 
Vad incetosat!...
De cateva luni, am inceput sa vad in ceata. Ea (ceata) este mai pronuntata la ochiul stang; ochi la care am o deficienta de vedere de 1/10-12% din nastere. La ochiul drept care este mult mai sanatos (ochelari cu dioptrii +2,50). Nu in fiecare zi cecitatea are aceleasi valori, disconfortul fiind mai mare sau mai mic. Sunt si diabetic - Tip II, din 1990. Cu valori glicemice, adesea peste limita normala. La ochi mai am o inflamatie a ploapelor dobandita de cca. 20 ani, si lacrimari (scurgeri) adesea, mai ales la frig. Profilactic, cu riscul cresterii glicemiei, seara dupa cina consum salata de fructe (o portocala, un mar, un greepfruitt, Kiwi- de regula). Procedez corect pentru combaterea cecitatii? Va rog sa-mi recomandati o medicatie adecvata pentru vindecarea -disparitia - ameliorarea disconfortului produs de cecitate. Cu respect, Adrian.
  21.12.2007 11:19 
Diabet
Cei care au diabet au voie sa fumeze?
  25.03.2007 21:42 
as vrea sa stiu mai multe despre antioxidanti
este destul de bun... dar cam incomplet
  15.03.2007 10:43 
AM O FATA CARE SUFERA DE MIOPIE,ARE -6.5 SI -7.5 DIOPTRIILE,A-SI DORI SA AFLU MAI MULTE DESPRE ACEASTA BOALA,DE INDICATII SI CONTRAINDICATII.ESTE OPERATIA CU LASER O ALTERNATIVA LA A NU MAI PURTA OCHELARI?CE VITAMINE AR PUTEA LUA PT SCADEREA DIOPTRIILOR.ARE 19 ANI.
  06.03.2007 09:22 
miopie
As vrea sa stiu daca este recomandat sa fac aerobic daca sufar de miopie? Va rog sa-mi raspundeti cat mai redepe.Va multumesc
  03.11.2006 13:52 
miopie
eu am miopie ., -2,5, port ochelari, dar nu-i suport deloc, as vrea sa stiu daca , concumand vitaminele indicate e posibil sas e mai amelioreze
  02.11.2006 10:30 
sfatul meu
De ceva vreme, un prieten mi-a recomandat Actival Max ce contine printre alte multivitamine si minerale si luteina pt sanatatea ochilor. Doctorul imi recomandase luteina pentru problemele pe care le aveam cu ochii cauzate de alimentatia defectuoasa si de statul ore intregi in fata calculatorului. Nu mai auzisem de Actival Max, acum vad ca ii face reclama si la TV, dar a inceput sa dea rezultate, vad mai bine si nu mai obosesc asa repede.
  29.09.2006 09:00 
Excese
Ati auzit de suplimentele nutritive Ocuvite,Revenol,ABetaCarE(Forever)?Toate au concentratii mari de vit A,C,E. Se pot da copiilor? De ex.Vit.A:7600UI sau 12500UI,Vit.E 200UI ?? Mirtilene ajunge 1/zi(8ani)?
  28.01.2006 08:33 
interesant articol
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie