Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Frumusete & ingrijire
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Vitamine care intineresc pielea

Vitamine care intineresc pielea

"Tineretea vesnica" este un miracol la care fiecare dintre noi visam. Cine nu isi doreste o piele mereu ferma, bronzata si fara riduri? Intr-o oarecare masura, acest vis poate deveni realitate. Exista trei antioxidanti esentiali care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor solare si a altor probleme: seleniu, vitamina E si vitamina C.
Antioxidantii sunt astfel conceputi pentru a neutraliza actiunea radicalilor liberi de a distruge membranele celulare. Acesti radicali liberi deterioreaza macromoleculele cheie esentiale pentru viata precum AND-ul, ARN-ul si proteinele. Afectarea AND-ului sta la baza imbatranirii premature, insa cu ajutorul antioxidantilor acesta poate fi ajutat sa se refaca.

Alte studii recente au dovedit eficacitatea vitaminei E si C, precum si a seleniului in protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete.


Seleniul 

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si parte esentiala a enzimei Glutation peroxidaza. Ajuta la prevenirea cancerului, inclusiv a celui cauzat de expunerea excesiva la soare. Asigura, de asemenea, elasticitatea tesutului si incetineste procesul de imbatranire a acestuia prin oxidare. Alimentele care constituie bune furnizoare de seleniu sunt: cerealele integrale, fructele de mare, usturoiul si ouale.

Luat ca supliment alimentar, aportul zilnic recomandat de normele internationale este de 50-200 micrograme, lucru care ofera o protectie eficienta impotriva razelor solare. De asemenea, ultimele experimente efectuate pe animale au dovedit ca administrat pe cale orala sau asociat cu L-metionina (L-selenometionina) efectele seleniului sunt amplificate, iar arsurile solare sunt mai rare in cazul expunerii solare.


Vitamina E

Este cel mai important antioxidant din organism care protejeaza membranele celulare, mentine activitatea unor enzime si protejeaza globulele rosii impotriva substantelor oxidante, precum radicalii liberi. Sursele alimentare cele mai bogate in vitamina E sunt: uleiurile si margarinele vegetale, orezul brun, ovazul, alunele, germenii de cereale, legumele verzi, iar intr-o cantitate mica se regaseste si in carne.

Noile cercetari au demonstrat ca avand rol de antioxidant, vitamina E protejeaza organismul de radicalii liberi. Numeroase alte studii s-au concentrat asupra efectelor acesteia de a reduce arsurile solare si a preveni aparitia cancerului. Administrata in combinatie cu vitamina A reduce cu pana la 70% riscul aparitiei carcinomului.

Vitamina E grupeaza 4 substante numite tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol, gamma-tocoferol si delta-tocoferol), iar cea mai activa dintre acestea, alfa-tocoferolul, calmeaza pielea uscata si arsa de soare. In combinatie cu vitamina C se poate forma o lotiune cu eficienta maxima de protectie impotriva arsurilor solare.


Vitamina C

Cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai folosite in intreaga lume datorita proprietatilor sale care ajuta la mentinerea sanatatii prin revigorarea organismului. Poate fi procurata din leguminoase si citrice. La fel ca vitamina E, aceasta vitamina actioneaza impotriva radicalilor liberi, avand un puternic efect antioxidant si previne cancerul si efectele imbatranirii premature.

Cantitatea de vitamina C scade considerabil prin expunerea corpului la soare, poluare si fum de tigara!

Chiar si cea mai scurta expunere la razele ultraviolete produce o diminuare a aportului de vitamina C cu pana la 30%, in vreme ce poluarea o poate diminua cu pana la 55%!

Vitamina C are capacitatea de a preveni consecintele unei expuneri prelungite la soare care creste riscul aparitiei cancerului de piele. Un studiu recent a demonstrat ca administrarea vitaminei C in 15-30 de minute de la expunerea solara, celulele arse vor regenera. Este recomandat un consum de 500-1000 mg de vitamina C pe zi care poate fi procurat din fructe, legume si sucuri naturale. Bineinteles ca fiecare dintre noi poate sa ia zilnic un supliment de vitamina C.

In timp ce efectele benefice ale unor vitamine sunt de necontestat in cazuri de arsuri solare, cercetarile in domeniu nu se opresc aici. Pentru o utilizare adecvata a vitaminelor si a modalitatilor diverse de administrare a acestora este indicat sa consulti un dermatolog.


Mic dictionar de termeni  (definitii preluate din "Dictionar de medicina Larousse", Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic, 1998)

Carcinom = tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale. Carcinoamele reprezinta in jur de 80% din cancere;
Radical liber = molecula prezenta in anumite celule, care poseda la periferie un electron celibatar. Radicalii liberi ar fi foarte toxici pentru celule daca n-ar exista substante destinate sa-i neutralizeze (antioxidantii);
Enzima = proteina care accelereaza reactiile chimice ale organismului.

de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.01.2012 18:49 
19DC
Sal. Anul asta dau bacul iar tata vrea sa ma tunda la chelie ca parul mananca vitaminele. A zis ca la primavara cand s-o incalzi afara o tunsoare pe piele nu-mi strica si ca o sa ma concentrez pe invatat nu pe stat toata ziua la coafor.
  20.01.2012 18:48 
parul si vitaminele
Sal. Anul asta dau bacul iar tata vrea sa ma tunda la chelie ca parul mananca vitaminele. A zis ca la primavara cand s-o incalzi afara o tunsoare pe piele nu-mi strica si ca o sa ma concentrez pe invatat nu pe stat toata ziua la coafor.
  18.03.2011 17:30 
un ten perfect
va pot da o masca care va face tenu frumos,stralucitor un galbenus de ou o lingura de ulei de masline putina zeama de lamaie si miez de avocate toate astea se amesteca foarte bine pana cand se face crema se foloseste de 3 ori pe saptamana
  21.12.2010 21:33 
tratament pentru par
eu am avut pelaga am fost chiala si mam tratat cu ustroi si spirt sanitar,trei capatin de usruroi le cureti le pisezi fara sare, si faci o batista din tifon pui usturoiu il aduni si il legi si il pui intrun borcan cu capac si torni spirtu sanitar si i-i pui capacu il ti 4zile la intuneric si te freci cu legatura acei pcap numai seara dar te legi bine la cap sa poti sa transpiri noaptea spirtul desinfecteaza si usturoiu regenereaza
  23.12.2008 20:04 
de cate ori pe saptamana
Rasul parului ajuta. Eu pe fiica mea o radeam de 2 ori pe saptamana. Am ras-o timp de un an si am uns-o pe piele cu un tratament de la vichy. Acum o rad mai rar cam la 2 saptamani.
  17.09.2008 21:02 
Rasul capului
Sotia mea are parul foarte rar de i se vede pielea capului. Am ras-o pe cap complet si am uns-o pe piele cu ulei de ricin. Din luna mai o to rad si i s-a mai indesit cat de cat.
  07.08.2008 16:23 
LAPTELE DOINA
.... este foarte bun, dar cred ca mai buna este crema de propolis naturala (cat se poate) si sa nu radeti dar nu costa decat 20 de mii insa eu merg tot pe DOINA.
  07.08.2008 16:19 
UN TEN DE INVIDIAT
Fetelor eu folosesc LAPTELE DOINA de vreo 2-3 ani am inceput sa-l folosesc de cand am vazut ca matusa mea care are in jur la 40 de ani are un ten superb arata ca la 20 dar folosea de ani buni LAPTE DOINA (Nu ma dau cu el decat seara, dimineata nu este neaparata nevoie, iar cat despre L'Oreal, Garnier si mai stiu eu cate alte minuni de creme sa stiti ca sunt la fel chiar mult mai daunatoare, iar diferenta nu o simti decat la pret. Va pup... asta este parerea mea, nu toate lumea trebuie sa faca ca mine.
  01.11.2007 18:48 
mai multe detalii despre masti
as dori mai multe detalii despre mastile faciale,se spune ca mierea de albine este buna dar nu stim cate minute sa o tinem,nu stim ce marci de produse sa folosim...........mai multe detalii va rog..........in rest interesante ideile
  01.10.2007 22:19 
ulei de ricin
foloseste ulei de ricin...eu personal nu l-am utilizat...insa multi spun ca ajuta...
  27.07.2007 17:52 
par slab,rar
da,va multumesc ptr.aceste sfaturi sant foarte utile,dar am si eu o rugaminte;am nevoie de o reteta ptr. par ca mi-a cazutf,tare aproape ca sant cheala.poate ma ajuta cineva!!!va multumesc.
  04.06.2007 13:53 
vitaminele tinereti
va multumesc asta ar trebui sa stie toata lumea
  04.06.2007 12:26 
Intrebare
stie cineva de ce nu se mai gaseste la farmacie vitamina C, fiola?
  26.03.2007 13:16 
multumiri
f.interesant si util!
  03.12.2006 23:42 
implant
imi plac fff mult sfaturile dvs imi sunt practice.ce m ar interesa un cabinet med pt implant silicoane la cluj
  29.11.2006 23:06 
vitamine si minerale
medicii din occident iau de chiar 3,5,ori doza zilnica recomandata!!!!!sigur ca stiu ei ce stiu
  28.11.2006 08:19 
......vitaminele!!
...cred ca ceea ce mancam , aceea suntem !!!!
  27.11.2006 13:45 
vitaminele
sunt bune,dar pretul lasa de dorit.
  27.11.2006 13:28 
intrebare
de unde sti cat sa suplimentezi vit E sau Seleniu. Sunt tot felul de produse. Le iei o luna, doua, o tb / zi fctie de gramaj? Poate un medic sa-mi raspunda ?
  05.09.2006 20:35 
vitamine
SI EU FOLOSESC VIT. DE LA CALIVITA SI SINT MULTUMITA.PRETUL E ACCESIBIL,DAR TOTUSI FRUCTELE SINT FRUCTE.
  05.09.2006 14:58 
sugestie
Ar fi frumos daca ati putea sa ne spuneti si cateva alimente care contin aceste vitamine atunci cand ne oferiti astfel de informatii.
  05.08.2006 13:01 
Vrei sa consumi fructe si legume,trebuie sa ai BANII
Vrei sa consumi fructe si legume,trebuie sa ai BANII ca sa cumperi zilnic 4-5 fructe si 3-4 feluri de legume si fa-ti socoteala......Eu consum vitamine de la Calivita(americana).............m-au ajutat f.mult si economisesc banii.....fiindca nu am un venit frumos ca sa-mi pot permite cuparand fructe si legume.............
  01.08.2006 14:00 
tinerete cu mama natura;nu interventii plastice
consider ca e mult mai simplu sa ne mentinem tineri si in forma,consumand fructe si legume, facand sport decat sa ajungem la o amumita varsta ca nu mai putem face nimic pt ca e prea tarziu.ar trebui sa devina un mod de viata, o cultura-viata naturista.chiar si sa-ti traiesti viata in deplina armonie cu natura.
  17.07.2006 22:31 
tinerete fara batranete
ador tineretea, faptul ca pot afla informatii despre cum o pot intretine ma face mai fericita.sunteti elixirul meu.
  15.07.2006 23:31 
TINERETE VESNICA
TINERETE VESNICA AI ATUNCI .VEI AVEA TINERETE VESNICA -NUMAI ATUNCI
  16.06.2006 12:11 
tinerete vesnica
sunt de acord si este adevarat vitaminele te mentin vesnic tanar ,dar nu in cantitati mari doar atat cat iti cere organismul,vei fi tanar dar si sanatos.
  15.06.2006 19:56 
tinerete vesnica
f interesant articolu dar nu prea cred . putem sa aratam mai bine adica sa nu ne aratam ani dar ce facem cu sufletu cum il intinerim ok pa oricum va iubesc
  03.06.2006 20:47 
tenu uscat
Eu cred ca produsele naturale iti fac un ten catifelat si anume cremele din plante naturale si mastile preparate acasa di fructe
  27.04.2006 17:33 
Ce vitamine imi recomandati pentru un ten mai ofilit?
  24.03.2006 19:58 
Un site foarte bun
Multumesc foarte mult pentru informatiile pe care le dati.
  16.02.2006 05:03 
opinie
cred ca nu e de ajuns doar sa folosesti produse de calitate de ingrijire a pielii sau numai sa mananci produse abundente in vitamine ... ingrijirea pielii trebuie privita drept o investitie de timp,rabdare,putere de vointa si bani. De vrem rezultate trebuie sa reexaminam cremele noastre,alimentele ce le mancam,sa mai facem cate un masaj, sa mai facem sport,sa invatam as zambim si in nici un caz sa nu lasam pe maine masca pe care am vrut sa o facem azi.. caci pana la urma, toate astea sunt doar pentru "dragele" de noi :) fiti frumoase,scumpelor.
  19.01.2006 17:48 
miracolul intretinerii tenului
Eate Important Sa Folositi Minim 5 Produse, De Calitate F Buna, Care Sa Fie Adaptate Varstei Si Tipului De Ten, Dimineata Si Seara. Cele 5 Produse Sunt : Demachiant, Tonic, Crema , O Masca (minim),crema De Ochi. Diferenta Se Va Vedea In Scurt Timp Daca Ati Ales Produsul Corect. Daca Credeti Ca Nu Reusiti Sa Va Alegeti Produsele Corecte, Cereti Parerea Unui Specialist , Unui Consultatnt De Imagine Personala
  19.01.2006 17:48 
apa minerala
dimineata sau sera dup demachere spalati-va fata cu apa minerala.Are acelasi efect cu fiolele de oxigen folosite de catre cosmeticene
  19.01.2006 17:48 
miracolul uleiului de masline
Este important sa consumati zilnic fructe si legume in stare cruda iar seara la culcare un pahar de lapte.Inlocuiti "miraculoasele"creme pentru ten cu un ulei de masline de o buna calitate.Aplicati pe fata citeva picaturi inlocuind cremele si veti avea rezultate ne asteptate.Este important sa nu fumati.
  19.01.2006 17:48 
Ten curat si luminos
Pentru a avea un ten curat si luminos, trebuie neaparat sa incepi de la varsta de 13-14 ani, sa faci o curatare (demachiere) a tenului cu un lapte demachiant DIMINEATA si SEARA - eu folosesc de 24 de ani lapte ,,DOINA,,-foarte bun pentru toate tipurile de ten. Ceea ce spun este verificat. Dupa 30 de ani am inceput sa folosesc creme antirid si de hranire a pelii. Degeaba ingrijesti fata doar cand iti aduci aminte, trebuie sa fii foarte riguroasa, indiferent daca iti este somn seara, sau te grabesti la scoala/serviciu dimineata.
  19.01.2006 17:48 
vitaminele
eu am tenul f uscat dar mananc in fiecare zi 2 morcovi si 2 mere si pe bune chiar se vad rezultatele; f important este sa nu beti apa de la robinet ci doar apa plata sau minerala iar daca bugetul nu va permite atunci ceaiurile de sunatoare,soc, levantica, tre frati patati, .. dau rezultate miraculoase.
  19.01.2006 17:48 
despre vitamine
vreau sa ma-mi dati un indiciu , pentru intinerirea pielii de ce vitamine am nevoie si in ce produse alimentare se pot de gasit
  19.01.2006 17:48 
adria-par
lasa prostiile si urmarestema putin:fara sampoane,balsamuri,etc;spalate odata pe saptamana cu sapun de casa dupa care te clatesti cu sol. de otet cu apa,fructe si vegetale[nefierte],salate si fara stres.Fi optimista ,OK?
  19.01.2006 17:48 
nu renunt la par nici moarta
Aura ,m-ai bagat in depresii cu raspunsul tau ....glumesc ,ador pletele si urasc parul scurt (nu e genul meu si nici nu ma prinde )deci ras zero nici nu intra in discutie ,apreciez oricum sfatul tau ...
  19.01.2006 17:48 
referitor la plete - pt. Adria
Si eu cred ca cel mai bine ajuta foarfeca, ba chiar aparatul de ras! eu aveam din nastere un par foarte subtire, care cadea tot timpul (caci avea radacina slaba). La 26 de ani m-am ras in cap. Am ras parul la 2-3 zile de 8 ori; asadar, vreo 3 saptamani l-am tot ras cand crestea un pic. Dar a avut efect: parul meu are un fir mai gros si radacina mai puternica de atunci incoace - adica de vreo 10 ani. Este un tratament radical dar eficient. E nevoie numai de curaj.
  19.01.2006 17:48 
multumesc
multumesc pt raspuns referitor la antioxidanti ,si daca tot suntem la capitolul sanatate si frumusete am sa mai pun o intrebare .Parul tratat chimic ,mai clar f deteriorat din cauza vopsirilor repetate mai are sanse de a se regenera ? pun aceasta intrebare pt ca am incercat de a face asta incepand de la tratamentele de f buna calitate comercializate in farmacii si nu la preturi mici ,destinate acestui tip de par ,pana la tratamente efectuate acasa cu galbenus de ou si ulei de masline facute nu dupa ureche ci dupa reviste de specialitate.Daca cineva cunoaste o alta alternativa astept cu nerabdare sa o aflu ,desi parerea mea este ca doar foarfeca ma mai ajuta :((
  19.01.2006 17:48 
Pentru Adria
Nu exista o doza anume care luata permanent sa poate incetini imbatranirea celulelor. Antioxidantii trebuie administrati cate o pastila pe zi, in cure nu foarte lungi. Este recomandat un numar de 2-3 cure pe an (la intervale de cateva luni), durata uneia fiind de maxim o luna.
  19.01.2006 17:48 
Cunoasterea ajuta prevenirea neplacerilor
Subiectele sunt inspirat selectate si faptul ca exista si un minidictionar este o treaba foarte buna.
  19.01.2006 17:48 
respecta-ti sanatatea
deplin satisfacuta de continutul site-ului.sper numai sa fie accesat de cat mai multa lume...si,sper ca informatiile oferite sa fie luate in consideratie...ai de invatat cate ceva de aici
  19.01.2006 17:48 
tinerete fara batranete
sunt f multumita de informatiile de pe acest site dar as dori mai multe sfaturi in privinta administrarii antioxidantilor ,si anume : nu stiu cati dintre noi (mai ales cei care au o munca haotica de birou )se hranesc corespunzator cu produse care sa imbine toti acesti antioxidanti atat de necesari organismului .As dori sa stiu cum se administreaza acesti antioxidani sub forma de pastile si daca exista o doza anume care sa fie administrata permanent pt incetinirea imbatranirii celulelor
  19.01.2006 17:48 
Sanatatea Mai Inainte De Toate
Va Multumesc Pentru Toate Informatiile Furnizate Pe Acest Sait,sunt Bine Venite.
  19.01.2006 17:48 
obuna informare o sanatoasa viata,
Multumesc pentru profesionismul aratat si sper ca pe viitor sa avem aceasta sansa de la dumneavoastra de a ne inbunatatii viata cu aceste valori informationale pe care nu le putem avea decat de la specialistii nostri. Multumesc inca o data pentru ca existati.
  19.01.2006 17:48 
capi
va multummesc pentru toate inforrmaaatiile care le-am gasit pe scest site.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie