Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimente controversate
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimente controversate > Vinul rosu - beneficii si dezavantaje

Vinul rosu - beneficii si dezavantaje

In fiecare zi suntem bombardati cu mesaje - adesea conflictuale - despre vinul rosu. Vestea ca acest "clasic" este benefic si protejeaza inima a fost primita cu mult entuziasm de pasionati. Dar care este adevarul: vinul rosu chiar are numai efecte pozitive asupra organismului?

Nutritie

Cauta in site mai multe informatii despre Strategii nutritionale de succes
Top Sanatate iti recomanda
·Puterea cartofilor!
Mancarea preferata a americanilor nu este numai lipsita de grasimi si colesterol, ci este foarte bogata in vitamina C si potasiu.
Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europeana si mediteraneana, vinul rosu este un produs gasit in multe varietati, reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte.

Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 - 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in general in cazul bauturilor alcoolice.

Partile bune

Antioxidantii

Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul - care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.

Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie - in care contactul prelungit dintre zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti. In principiu, aceasta este si explicatia asa-numitului "Paradox Frantuzesc". S-a observat ca vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanti, ceea ce ii ajuta pe localnici sa fie mai sanatosi decat altii.

In regiunile din Franta in care se consuma alimente bogate in grasimi, de exemplu, rata de incidenta a atacurilor de cord este mult mai scazuta decat in alte zone ale globului - desi dieta este asemanatoare. Motivul? Francezii alatura mereu unei mese bogate un pahar de vin rosu. Si vinul alb contine anumite cantitati de resveratrol, dar in cazul sau pielita si samburii sunt indepartate mult mai devreme in procesul de productie, decat se intampla in cazul vinului rosu. Astfel, nivelurile de antioxidanti sunt mult mai scazute.

Prevenirea cancerului

Studiile de laborator au scos in evidenta faptul ca resveratrolul are si proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost observata in urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave si blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii, pentru a o hrani. Acest antioxidant are si capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte zone (metastaza).

Evident, se asteapta studii aprofundate in aceasta directie, dar rezultatele initiale arata foarte promitator.

Subtierea sangelui

Resveratrolul are un rol important si in subtierea sangelui. El actioneaza prompt, impiedicand trombocitele (celulele implicate in formarea cheagurilor de sange) sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului.

Efecte fitoestrogenice

Resveratrolul este un fitoestrogen. Exista anumite plante similare estrogenului si care pot juca rolul acestuia in organism, avand efecte asemanatoare. S-a sugerat astfel ca vinul rosu poate combate unele probleme cauzate de lipsa estrogenului, ca osteoporoza sau menopauza prematura. Totusi, aceste supozitii nu au fost inca dovedite. Pentru cei carora nu le place vinul rosu, vestea buna este ca resveratroul se mai gaseste si in alune, afine si macese.

Partile rele

Este trist, dar adevarat - femeile sunt mai expuse decat barbatii riscurilor provocate de alcool. Dar partile negative ale vinului sunt legate in principal de cantitatea de alcool ingurgitata, nu de particularitatile vinului rosu, cu o exceptie:

Durerea de cap cauzata de vinul rosu

Aceasta durere este cauzata de tanin, o substanta chimica responsabila pentru culoarea rosie si pentru gustul puternic al vinului rosu. Aceasta chimicala se gaseste de obicei in pielita strugurilor - de aceea este mult mai rar intalnita in cazul vinului alb.

Taninul poate provoca migrene celor care sufera de obicei de asa ceva sau poate cauza dureri de cap chiar si persoanelor fara astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variaza insa de la persoana la persoana. Alte probleme sunt legate de cantitatea de alcool prezenta in vinul rosu - aceasta poate varia de la 10% pana la 15%! Puterea vinului trebuie luata in considerare neaparat - de aceea merita sa citesti eticheta.

Caloriile din alcool

Situata printre cele mai mici neplaceri cauzate de alcool, problema caloriilor este totusi demna de mentionat pentru cei care isi supravegheaza serios silueta. Nu are nici un rost sa te infometezi, dar sa dai buzna in vin. Un pahar de 125 ml contine aproximativ 80 de calorii, deci nu trece cu vederea acest lucru. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii.

Accidentele

Alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Contributia lui nefasta se face simtita in toate tipurile de accidente, in special in cele rutiere. Interactiunea cu medicamentele Se stie ca regula generala ca alcoolul nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat in ficat si poate interfera cu actiunea substantelor medicamentoase in mod nedorit. Combinatia dintre somnifere si bautura este in mod special periculoasa.

Afectiuni serioase

Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata. Cum am amintit si mai sus, in randurile femeilor riscurile sunt mai mari, chiar si raportate la cantitati de alcool mai mici decat in cazul barbatilor.
Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:

 - distrugerea ficatului (ciroza)
 - osteoporoza
 - riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de esofag
- presiune arteriala ridicata
- ulcere de stomac
- afectarea muschiului inimii
- pancreatita acuta si cronica
- nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in sange)
- obezitate.

Ce inseamna totusi  "a bea cu masura"?

Sfatul de a bea cu masura este de bun simt. Totusi, cantitatile acceptate de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4. In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi stabileasca limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.01.2012 20:30 
bun pentru circulatia singelui
e bine sa bei cite un pahar de vin rosu pe zi te ajuta sa te simti mai bine.
  21.12.2011 16:29 
un pic din fiecare
cei mult strica si cel mai bine este sa facem lucrurile cu masura in viata nu numai in bsutaura
  21.12.2011 16:27 
ALEGEM CE NE PLACE
Fiecare e liber sa-si aleaga ceea cei place si ceea ce nu-i place in viata ,unsa toate mai devreme sau mai tarziu au un impact asupra celui care le creaza,sa dea domnul ca fiecare sa-si aleaga calea cea buna in viata si sa fie multumit de el.
  18.12.2011 19:02 
sugestie
de ce lasa-ti pe toate gunoaiele sa posteze....
  02.12.2011 18:23 
ba prostule de ce dracu intri dak vb asa.tarane
  22.11.2011 23:07 
vin fara alcool
Am cumparat de curand, la recomandarea unui prieten, un vin fara alcool. E un Merlot de la Bonne Nouvelle, are un gust deosebit si pe langa asta e si foarte sanatos.
  21.11.2011 22:55 
9341
nu ar trebui sa editati asemenea comentari rusine din partea celor care nu au decenta de a vorbi educativ, si lua in vedere un asemenea articolpt.sanatatea noastra
  20.11.2011 19:36 
vinul dauneaza grv plictiseli
AS COMENTA DACA asi sti cum sa aleg vinul bun de cel mazluit; dar in cazul asta ma abtin ........noroc la sprit
  20.11.2011 19:36 
vinul dauneaza grv plictiseli
AS COMENTA DACA asi sti cum sa aleg vinul bun de cel mazluit; dar in cazul asta ma abtin ........noroc la sprit
  19.11.2011 19:08 
sanatate
foarte bun articol...
  10.11.2011 19:45 
anemia
Vinul rosu trateaza si anemia
  10.11.2011 19:28 
anemia
Vinul rosu are un efect bun si in cazul anemiei, racelii sau in cazul unei usoare indispozitii relaxeaza.
  10.11.2011 19:24 
anemia
Vinul rosu are un efect bun si in anemie, raceala sau in cazul unei usoare indispozitii da o stare de relaxare.
  30.10.2011 18:20 
pentru gaoaza asta
gaozare esti un puseu de jeg.
  30.10.2011 03:23 
.......
ESTI PRAF.....FRATE...
  27.10.2011 22:02 
AVIZ ANALFABETILOR !
cel care a postat ultimul mesaj este fara indoiala un dobitoc analfabet. invata limba romana,boule...
  22.10.2011 08:33 
pentru idioti
de ce lasati toti idiotii sa comenteze?
  18.10.2011 17:54 
dezgustat
COMENTARIUL ULTIMULUI CITITOR DIN ROMANIKA ma face sa imi aduc aminte ca acolo departe gigiloii domina Romania cu MarlaniA; Articolul mi se pare extrem de bine scris, si este pacat ca un asemenea mitocan are access si i se publica grosolaniile....
  11.10.2011 09:24 
leobosulica@yahoo.com
vinul rosu este cel mai bun pentru oameni care au tensiunea prea mica dar pentru care o au prea mare nu prea este valabil acuma ce crede si persoana care il bea este viata lui face ce vrea cu ea!!! si mai ajuta la sex foarte tare asa k aveti grija sa nu beti prea mult k nici asa nu este recomandat...
  11.10.2011 09:17 
Vinurile rosi...
vinul rosu este cel mai bun pentru oameni care au tensiunea prea mica dar pentru care o au prea mare nu prea este valabil acuma ce crede si persoana care il bea este viata lui face ce vrea cu ea!!! si mai ajuta la sex foarte tare asa k aveti grija sa nu beti prea mult k nici asa nu este recomandat...
  14.08.2011 14:49 
sex suficient = sanatate
Ba gaozarilor sa va fut in noroc pana va sar sprancenele ! Beutura si fomei = viata scurta cat pula vastra ! fara feomei si beutura viata lunga cat pularaul meu ! Si muie dinamo !
  14.08.2011 14:48 
sex suficient = sanatate
Ba gaozarilor sa va fut in noroc pana va sar sprancenele ! Beutura si fomei = viata scurta cat pula vastra ! fara feomei si beutura viata lunga cat pularaul meu ! Si muie dinamo !
  31.07.2011 08:46 
alcoolul distruge
nu va lasati inselati de gustul divin al unor vinuri, cele mai multe sunt "ajutate" cu pastilutze! oricum alcoolul sub orice forma e otrava care te face dependent si apoi iti omoara trupul si mintea. Dezavantajele sunt mult mai mari decat asa-zisele avantaje. Resveratrolul il gasim in multe alte alimente, inclusiv struguri proaspeti!
  13.06.2011 15:15 
bun gust
vinul rosu e de nota zece cu masura 1-2-1 pe o perioada de 4 zile apoi pauza 4 zile
  22.05.2011 21:55 
beau
bai fratilor o viata avem si o gaura in cur beu ,mananc si ma fut
  21.04.2011 18:36 
Pareri si pareri
Leacul nu-i cu sacul. In Romania sunt vinuri bune! Orice vin trebuie tratat pentru a nu se 'casa'. Unele vinuri din comert sunt mai curate decat cele ale taranilor care pun zahar in must. O tampenie!
  09.11.2010 01:24 
vin fara alcool
Eu am fost un mare bautor si m-am lasat, o perioada am incercat cu bere si suc. Am gasit si am reusit sa aduc un vin fara alcool bun, puteti sa va uitati la http://www.youtube.com/watch?v=aeixKvZv1AY
  17.10.2010 12:01 
vin
bun articolul.am invatat ceva nou despre vin.felicitari!
  08.10.2010 22:15 
uu
iahhhhh fffff jjjjj
  03.10.2010 04:28 
Vinul nostru
Dacă e puţin nu ajunge, dacă e mult strică. În consecinţă, cum ai da-o, tot rău e.
  10.09.2010 15:14 
gustos
IMI PLACE FOARTE TARE BAUTURA SI MAM CONVINS CA-I SANATOASA.SUNT FANA A BAUTURILOR ALCOOLICE
  13.07.2010 07:45 
vin2
Cel mai complet articol citit despre vinul rosu... din cate am mai inteles, acum s-au sintetizat niste pastilutze ce ar contine resveratrol, si ar fi folosit ptr tratamentele anti-imbatranire ...
  19.05.2010 20:16 
vin
super articol facut despre avantajele si dezavantajele vinului.
  10.05.2010 17:39 
VINUL SI SANATATEA
vinul rosu - pentru cine il bea cu moderatie reprezinta elixirul tineretii. Marele savant L. PASTEUR a spus ca VINUL ESTE CEA MAI NOBILA SI MAI IGIENICA BAUTURA DIN LUME.
  05.05.2010 19:41 
a mea nu concide cu a ta
Beau,mananc si fut adanc
  19.04.2010 14:51 
parerea mea
de nu bei , de nu mananci, tot in "gaura" ajungi !
  18.04.2010 14:47 
vinul in alimentatie
nu am nici-o parere
  14.04.2010 11:32 
tot despre vin
cel mai bun vin este VIN LA TINE.iar cel mai rau este VIN DEGEABA.sa lasam bancurile si sa mai bem cite un pahar ca o viata are omul si scurta.
  12.04.2010 20:21 
pentru antevorbitorul meu
...tu esti miezul din dodoasca, de asta esti de alta parere....
  26.03.2010 19:00 
Vinisor
Este foarte bine sa ai ce soarbe in fiecare seara cand vi de la munca obosit si incerci sa te reculegi cu un paharel de vin rosu.Mie mia recomandat doctorul frectii cu vin rosu pe cerul guri.
  13.02.2010 17:16 
PAREREA MEA
Consider ca un pahar de vin rosu la fiecare cina va aduce numai beneficii sanatatii
  28.01.2010 10:57 
DESPRE VINUL ROSU
EU SINT DE ALTA PARERE; SA NU SE BEA NICI UN FEL DE BAUTURI ALCOOLICE, MAI ALES DACA SUFERI SI DE O ANUMITA BOALA.
  05.11.2009 00:11 
Cabernet - regele vinurilor
Am citit atat articolul cat si parerile tuturora. Tin sa va recomand sa consumati cu regularitate, cu RESPONSABILITATE si cu masura(da' nu cu aia mare)vinurile rosii, dar in special CABERNET. Eu sunt un ardelean de pe Valea Tarnavei Mici, dintr-un orasel din zona Jidvei, iar de-a lungul experientei mele am observat calitatile soiului sus-mentionat. De pilda, in 1992 socrul meu a fost diagnosticat cu afectiuni ale sistemului circulator si ale inimii, destul de grave. Acum s-a intors la spital pentru a-si reface analizele. Medicul care atunci s-a ocupat de el, a cautat in arhiva spitalului(si a gasit) rezultatele analizelor de atunci. In urma studiului lor i-a spus "Domnule, trebuia sa fi mort demult cu ceea ce ai avut Dumneata!". L-a intrebat ce a facut? Raspunsul a fost "Am consumat frecvent Cabernet facut acasa, de mine!". Tin sa precizez ca socrul meu este si genul de om care mananca gras si totusi se tine foarte bine. La saizeci si ceva de ani parca e un fecior. Medicul respectiv s-a aratat interesat de un studiu referitor la impactul vinului rosu(Cabernet, in special) asupra sistemului circulator. Pe Valea Tarnavei Mici (si Mari) este un sol cu un puternic caracter acid, care face vinul atat de bun(si tare). Aici sunt vinuri dure! Sa va dea Dumnezeu sanatate!
  29.05.2009 22:40 
Vinul bun
Vinul se gusta si apoi se decide!
  15.04.2009 19:24 
Interesant
Astept totusi un articol despre cum alegem un vin bun. In ziua de azi nu mai stii ce cumperi.
  06.03.2009 16:55 
poftim?
ai 87 de ani si scrii cu k in loc de c?=)))))))))
  27.12.2008 14:43 
vin rosu - putere
Am 87 de ani.Din pct.de vedere sexual multi k mine sunt morti de mult.Eu inca mai conduc o firma ex/imp de vinuri de peste hotare si merge f. bine. Sa nu uitati ca adevarata Viagra naturala se afla in vinurile rosii sau negre ROMANESTI.Va spun din proprie experienta.Am sotie cu 27 de ani mai tanara k mine.Am amanta de 29 de ani care fuge noaptea de akasa ptr.a veni la mine.Dar ce sa va mai spun ca suna a lauda si la anii mei nu-mi sade bine.
  29.09.2008 21:38 
De acord
Vinul rosu este bun.
  23.09.2008 12:54 
An articol foarte ineresant. Chiar doream sa aflu particularitatile acestei bauturi.
  26.08.2008 13:40 
Curiozitati
As vrea sa stiu aditivi utilizati la fabricarea vinului din comert. Studiez medicina si cunosc aproape toti cumpusii chimici existenti si fiecare cu urmarile lui in cazul consumului. Sunt consumator de vin rosu si chiar as vrea ca cineva sa ma informeze in legatura cu pericolele care ma pasc consumand vin din comert. Multumesc
  10.06.2008 11:31 
Nu va imbatzatzi cu apa rece!
Cred ca tot continutul acestui articol este real si obiectiv dar nu se refera decat la vinurile produse acasa fara substante chimice si altzi aditivi de gust, culoare, conservantzi. Eu stiu mai bine ce se baga in vinurile care sunt in comertz deoarece am lucrat in domeniu si cred ca sunt foarte putine persoane care stiu. Cand se vb de efecte terapeutice ale vinului rosu se vb de cel facut de bunicul, unchiul in nici un caz de cel din comertz care este plin de chimicale care in niciun caz nu te ajuta sau daca te ajuta... te ajuta sa mori mai repede. PS: Daca toata lumea ar stii cum se face vinul si ce se pune in el (cel din comertz) nici la friptura nu l-ar mai folosii.
  15.05.2008 16:00 
Sanatate curata
De cand m-am nascut bunicul meu spunea, ca cel mai bun pt. sange este vinul rosu. Atunci cand am ocazia si merg la tara servesc un pahar doua de vin rosu, aducandu-mi aminte ce spunea bunicul meu. Niciodata nu am avut probleme de sanatate, dar nici nu am abuzat de nimic. Bunicul a murit dar vita si casa batraneasca au ramas acolo. In viata sa iei cate putin din toate.
  26.03.2008 11:28 
Vinul rosul si vasele de sange
Este f. bun articolul dar ma intereseaza mai mult actiunea lui asupra vaselor de sange, vene, venule, capilare, fragilitate, varice, etc
  04.02.2008 20:05 
Bine de stiut
Interesant articol.
  28.01.2008 16:58 
Hai sa bem un paharel....
Da, este foarte bun, ne da mai multa viata si cateodata mai uitam de necazuri... dar retineti... un paharel nu mai mult... sa traiti.
  13.01.2008 22:53 
Intrebare
As dori sa stiu daca un paharel mic de vin rosu se poate bea pe zi, desi fac tratament cu tamoxifen pentru cancer de san.
  31.12.2007 20:06 
vin:);;)
Si mie imi place sa beau vin. E... acum ca este revelionu am baut cam 2 pahare si inca nu e 12 noaptea ... sper sa nu patesc nimik :)). An nou fericit si voua tuturor si sa ne revedem sanatosi la anu'! Cheeers!
  12.12.2007 12:03 
Vinul meu
Foarte tare site-ul...sunt din Bucuresti si am avut nevoie de niste pareri despre vinul rosu si am gasit. Site de site.
  25.04.2007 07:14 
vinul
s-a facut afirmatia ca vinul rosu stimuleaza conceptia. in ce masura este adevarata aceasta idee. nu este tocmai o parere ci o intrebare la care poate se gaseste un raspuns plauzibil.
  11.01.2007 13:51 
ok
vinul rosu stimuleaza conceptia
  07.01.2007 15:02 
vinul rosu
este bun si sanatos atunci cand este natural ! mai bine un pahar de vin rosu decat o gura de tarie colorata chimic sau facuta din etilic
  07.01.2007 14:57 
vinul rosu
este bun dar trebuie baut cu masura !
  08.10.2006 19:29 
vinul rosu
sunt impotriva bauturilor alcoolice,deoarece ma deranjaza faptul ca omul sub influenta acestora pierde controlul asupra gandirii si se manifesta instinctual mai rau decat animalele.detest oamenii beti si cel mai rau imi repugna o femei beata pentru ca din punctul meu de vedere femeia este cea care trebuie sa ajute barbatul in corectarea defectelor,tinand cont de faptul ca este mama si trebuie sa stapaneasca regulile primare ale educatiei "bunul simt".de asemenea o femeie trebuie sa miroase a curat si a parfum bun, nu a alcool.chiar daca se intampla sa servim un pahar de vin sau altceva in niciuncaz nu trebuie sa ne expunem public deoarece este cartea de vizita patata mai mult decat daca ai varsa un pahar cu vin rosu pe ea,care din cate stim iese cu vin alb.detest "betivii" oriunde si oricand si ma irita atat de tare incat nu pot sa-i tratez ca pe niste oameni bolnavi.din acest considerent cred ca socitatea trebuie sa faca mai mult in privinta expunerii unor comportamente de oameni sub influenta alcoolului, la stiri in special pe care le privesc marea majoritate a oamenilor si cei care se stiu in cauza s-ar putea sa se jeneze de acest comportament, pentru ca le este greu sa se vada asa.de asemenea in restaurante cred ca trebuie sanctionat ospatarul care serveste un om care a depasit o limita in consumul de alcool. procedand astfel am scapa lumea de marele rau care il face alcoolul celui in cauza dar si celor din jur intrucat cele mai mari acte de violenta si agresiuni de toate felurile se produc in cazuri de drog si alcoolism, care este tot un drog. sa recunoastem insa ca vinul rosu este un aliment pentru organism care te scapa de doctori numai in cazul in care este tratat ca aliment adica este conumat cu masura asa cum ati relatat in articolul de mai sus.sper in diminuarea alcoolismului,numai cu implicarea tuturor factorilor educationali.saracia nu scuza viciul nimanui.
  23.09.2006 12:32 
vinul rosu
atentie la bauturile spirtoase
  08.06.2006 09:56 
vinul rosu
Este bun in cantitati mici (1 pahar pe zi la masa),dar e bine sa fie natural. Ajuta inima si nu da dureri de cap. Felicitari pentru temele alese in articole!
  29.05.2006 12:01 
vinul rosu
Este bun in cantitati mici.
  23.05.2006 22:26 
vinul rosu
Imi place, imi face bine, dar ma tem de el
  07.05.2006 18:31 
medic
Alcoolul? UZ , nu ABUZ!
  19.01.2006 17:48 
vinul e bun.
vinul rosu e bun pentru ea cand il bea el!
  19.01.2006 17:48 
Fara pahare zilnice.
Este adevarat, te faci dependenta.Si treptat maresti "doza",pan' te interneaza. Mai bine sa mananci poama proaspata cat mai multa cand e sezonul.
  19.01.2006 17:48 
De acord !.
Vinul rosu baut cu masura (1-2 pahare pe zi...)este recomandat de cardiologi si nu prea de internisti...! Dar e clar ca face bine, nu pot sa adaug toate articolele care justifica....
  19.01.2006 17:48 
surogatele ucigase
Recomandarile din articol sunt valabile numai in cazul vinurilor veritabile. Noi, romanii, suntem insa condamnati sa consumam mai mult surogate de vin. Astea ne ucid.
  19.01.2006 17:48 
Parerea mea
Cunosc persoane care, in unele perioade consuma regulat vin rosu(zilnic), sunt dependente,nu se imbata,dar le afecteaza memoria si in cele din urma au ajuns sa fie internati,pt.ca din cauza vinului au avut caderi nervoase.......
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie