Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Usturoiul nu scade concentratia colesterolului din sange

Usturoiul nu scade concentratia colesterolului din sange

Miercuri, 28 Februarie 2007
In urma unui studiu anterior s-a stabilit ca usturoiul ar avea proprietatea de a reduce nivelul colesterolului in experimentele efectuate in laborator sau pe animale de laborator.
Insa, un studiu recent efectuat a demonstrat ca un consum de usturoi crud sau a unor suplimente pe baza de usturoi nu reduce nivelul colesterolului in cazul subiectilor umani, informeaza BBC News Online.

Expertii sunt de parere ca doar o dieta echilibrata combinata cu sport poate oferi o protectie impotriva bolilor de inima. Usturoiul este folosit ca remediu impotriva bolilor cardiovasculare de mii de ani, prima insemnare care confirma acest lucru datand in Egiptul antic, de acum 3500 de ani.

Cercetarile recente au scos la iveala proprietatiel benefice ale alicinei, un ingredient din usturoi care se presupunea ca ar preveni marirea nivelului de colesterol in cazul a 90 de animale. Dupa 1990, unii cercetatori care au analizat efectele alicinei au declarat ca ar exista asemenea beneficii si in cazul subiectilor umani. Insa, toate aceste studii nu s-au bazat pe dovezi concludente.

In studiul de fata, cercetatorii de la Universitatea Stanford au monitorizat pe o perioada de 6 luni 170 de subiecti cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, cu un nivel usor ridicat de colesterol "rau" (LDL). Participantii au fost divizati in 4 grupuri: primul a luat zilnic cate 4 grame de usturoi in stare cruda, al doilea pudra de usturoi, al treilea extract de usturoi tratat in alcool timp de 2 ani de zile si al patrulea grup un tratament placebo. Subiectii au fost sfatuiti ca in perioada de derulare a studiului sa evite mancarurile care contin usturoi si sa excluda din alimentatia lor ceapa si arpagicul, recunoscute pentru ingredientele asemenatoare cu ale usturoiului.

"Niciuna dintre cele trei forme ale usturoiului administrate subiectilor nu s-a dovedit a avea efecte semnificative asupra concentratiei de colesterol LDL", concluzioneaza dr. Christopher Gardner, coordonatorul studiului.

De asemenea, nu s-au constatat nici efecte adverse (in afara unei respiratii urat mirositoare de care s-au plan subiectii care au consumat usturoi crud).
Sursa: Stiri24
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.12.2011 09:48 
consumati usturoi
Buna ziua! Doresc sa spun ca de 3 ani iau 2 catei de usturoi in fiecare dimineata pe "stomacul gol" si am trigliceridele 73 , iar colesterolul total 180 (48 ani). Nu mai spun ca celelalte analize mi-au iesit aproape perfecte. SANATATE SI LA MULTI ANI!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie