Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Ulcerul se trateaza si fara regim alimentar

Ulcerul se trateaza si fara regim alimentar

Miercuri, 10 August 2005
Piperul, prajelile si ardeiul iute nu sunt contraindicate dupa tratament

Pacientii cu ulcer nu trebuie sa tina nici o dieta, sustin medicii gastroenterologi. Ei spun ca vechile metode de a urma regimuri dupa o astfel de boala au ramas doar niste prejudecati care nu au legatura cu realitatea. Acum exista tratamente moderne care vindeca rapid ulcerul si care nu interzic bolnavilor sa manance dupa bunul plac, explica dr. Oliviu Pascu, gastroenterolog la Clinica 3 de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. El spune ca metoda impunerii regimului alimentar s-a perpetuat atat din cauza medicilor conservatori, cat si a bolnavilor care nu concep sa renunte la indicatiile alimentare.
Majoritatea se infecteaza in copilarie cu bacteria care da ulcer
La noi, 10% din populatie sufera de ulcer, cele mai frecvente cauze fiind infectiile cu Helicobacter Pylori - bacteria care provoaca boala si consumul mare de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau diclofenacul. Daca in strainatate infectia cu bacteria care provoaca ulcerul este de 15%, in Romania, procentul se ridica pana la 70%, de vina fiind, in principal, lipsa de educatie sanitara, considera dr. Pascu.
Infectia cu Helicobacter Pylori, sustin specialistii, are loc inca din prima copilarie din cauza unor obiceiuri proaste, raspandite in randul parintilor, bunicilor, rudelor. Sarutatul pe gura al celor mici de catre oricine, mestecarea alimentelor de catre un adult inainte de a fi servite copilului sau umezirea biberonului cu saliva sunt obiceiuri daunatoare si sursa de infectie cu bacteria care provoaca ulcerul, avertizeaza dr. Oliviu Pascu.
Medicii gastroenterologi spun ca, in ultima vreme, ulcerul a devenit o boala destul de frecventa printre varstnicii trecuti de 60 de ani, asta din cauza consumului mare de aspirina si analgezice, mai ales in perioadele de gripa. Pacientii care ajung la hemoragii sau ulcer perforat sunt tratati prin endoscopie sau chirurgical.

Alcoolul este interzis

Indicatiile de dieta in cazul ulcerului se limiteaza acum la interzicerea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice. Consumul de piper, prajeli si ardei iute nu sunt interzise, iar laptele panseaza stomacul doar pe moment. El contine calciu si este un stimulent al secretiei gastrice, ceea ce poate duce mai tarziu la aparitia durerilor. Tratamentele moderne de vindecare a ulcerului se bazeaza pe medicamente care inlatura secretia acida si care protejeaza mucoasa gastrica. De asemenea, sunt folosite antibiotice pentru inlaturarea infectiei cu bacteria care provoaca ulcerul - Helicobacter Pylori.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.03.2010 03:18 
alta parere
din pacate pers care postat comentariul anterior nu a fost atenta la anumite detalii. stimatul doctor spunea despre posibilitatea infectarii datorita riscului de varsta - aici se presupune ( stiintific vorbind ) ca are loc infectarea si implicit se incepe patologia bolii ... a se citi printre randuri ... jumatate din polpilatieeste infectata de bacterie dar ea se manifesta doar in cazuri de dieta defectuoasa sau obiceiuri alimentare nefaste
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie