Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Exercitii pentru spate
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Exercitii pentru spate > Uita de durerile de "sale"

Uita de durerile de "sale"

Durerea de "sale", cum mai este cunoscuta durerea din zona lombara, este deseori resimtita ca o durere brusca, ascutita, persistenta. Prin ortostatism, omul este predispus la dezechilibru al coloanei cervicale si lombare.

Sanatatea spatelui

Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
Aceasta durere poate aparea la un om sanatos in urma unei intinderi musculare asociate cu o munca fizica grea (cu o actiune de ridicare sau mutare a unor obiecte grele) sau cu o rasucire brusca. Durerea apare, de asemenea, si daca stai in aceeasi pozitie deficitara pe o perioada lunga de timp. In cazul persoanelor cu probleme deja existente in zona lombara, toate aceste actiuni le pot chiar agrava.

Durerea de "sale" nu trebuie asociata intotdeauna cu o intindere musculara, ci poate sa fie un semn al unei afectiuni mai grave, cum ar fi artrita, osteomielita, discopatia sau o fractura vertebrala. Numai in urma unui consult medical, vei sti cu siguranta cauza durerii tale.

 
Ai primit diagnosticul de discopatie lombara?

"Din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele preseaza discul intervertebral iar acesta aluneca intr-o parte, vertebrele presand nervul, acest lucru ducand chiar la paralizii. De obicei, dicopatia lombara poate fi controlatata daca urmezi un program de recuperare (care include si exercitii). Pacientii nu trebuie sa renunte daca nu se recupereaza intr-un timp foarte scurt. In general discopatia poate sa nu evolueze, dar, pentru recuperare, iti trebuie perseverenta", considera Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Clinicii Medicale Romar.

"Simptomele discopatiei lombare sunt: durerile pe fesa in jos, pana in talpa sau in varful degetului. Durerea se simte in diferite parti ale corpului. De aceea, majoritatea pacientilor sunt tentanti sa te intrebe de ce le lucrezi spatele cand durerea e in deget", mai spune Aurelia Popa.


Williams iti usureaza durerea

Programul de exercitii propus de kinetoterapeutul Aurelia Popa este cunoscut sub denumirea de programul Williams. Exercitiile pentru discopatia lombara se fac pe saltea sau la spalier.

"In cazul in care pacientul a fost diagnosticat cu discopatie lombara, nu se recomanda exercitiile de extensie, cum sunt acelea pentru discopatia cervicala. La discopatia lombara, se produce un dezechilibru intre abdomen si spate. Musculatura abdomenului este mult mai pronuntata si cedeaza mai usor si atunci apar discopatiile. Discul herniaza si astfel coloana se arcuieste foarte mult. Programul Williams tonifica musculatura abdominala, care, intarindu-se, strange, aducand spatele in pozitie cat de cat normala fiziologic", explica Aurelia Popa.

Coloana vertebrala nu este dreapta, ci prezinta o serie de curburi in regiunea cervicala, toracala si lombara. In zona cervicala, exista o curbura cu concavitate posterioara care se numeste lordoza, in timp ce la nivelul coloanei toracice exista o curbura cu concavitate anterioara, denumita cifoza. Curbura in zona lombara are concavitatea posterior si se numeste lordoza lombara.

In regiunea pelviana, adica la nivelul bazinului, exista o curbura cu concavitatea orientata anterior si este formata de sacru si oasele cocigiene. Curburile coloanei vertebrale sunt conditionate mecanic de inclinatia bazinului.


11 exercitii pe saltea

Daca nu ai saltea, poti improviza una din doua paturi. Kinetoterapeutul te sfatuieste sa nu faci exercitii niciodata in pat, indiferent de cat de tare este. Aurelia Popa precizeaza ca primele exercitii sunt de incalzire a musculaturii. Exercitiile sunt eficiente daca se fac de doua-trei ori pe saptamana, timp de 15-20 de minute pe zi. Fiecare exercitiu se face in seturi de cate zece exercitii-pauza-inca zece.

1. Intins pe spate pe saltea, se trage varful piciorului si se intinde. Se efectueaza zece exercitii, se face o mica pauza, si inca zece.

2. Aceasi pozitie, picioarele indoite, cu talpa pe saltea, se ruleaza piciorul pe calcai si pe varf.

3. Din aceeasi pozitie, cu picioarele indoite, se apropie si se departeaza genunchii.

 4. Din aceeasi pozitie, se face bicicleta cu un picior. Zece exercitii pe un picior si inca zece pe celalalt picior.

5. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, intinde un picior. Piciorul intins se ridica. In momentul in care piciorul este ridicat tragi varful si il intinzi cand piciorul este coborat.

6. Cu genunchii indoiti cu talpa pe saltea, efectueaza balansari de bazin. Spatele ramane lipit de saltea si ridici doar putin fesierii.

7. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, trage cate un genunchi la piept.

8. Avand picioarele indoite cu talpa pe saltea, tine mainile pe coapsa (partea anterioara a picioarelor). Mainile aluneca in sus pana la genunchi si revin. Acest exercitiu este contraindicat pentru spondiloza cervicala, deoarece accentueaza curbura cervicala.

9. Pe spate, genunchii indoiti cu talpa pe saltea. Trage cate un genunchi la piept concomitent cu ridicarea capului stanga - dreapta.

10. In aceeasi pozitie, trage amandoi genunchii la piept. Este un exercitiu dificil, care s-ar putea sa nu fie efectuat de pacientii cu o discopatie acuta. Daca se poate face, se efectueaza maxim zece exercitii.

Kinetoterapeutul Aurelia Popa subliniaza ca este important sa se revina cu talpa pe saltea, avand genunchii indoiti, si nu intinsi. Daca se revine cu ei intinsi, curbura lombara se accentueaza, avand loc un efect invers fata de cel dorit.

11. In aceeasi pozitie, se trag amandoi genunchii concomitent cu ridicarea capului.

Pentru urmatoarele exercitii se schimba pozitia.

1. Culcat pe o parte, pe saltea, mana de aceeasi parte este sub cap, indoaie usor genunchii. Cu cealalata mana ramasa libera, trage genunchiul la piept si intinde-l.

2. Aceeasi pozitie, genunchiul de jos usor flectat, celalalt intins, ridica piciorul in lateral. Se ridica piciorul la aproximativ 45 de grade. Nu trebuie sa se ridice piciorul combinat cu o rotatie externa.

3. Culcat lateral, cu piciorul de jos usor indoit, flexeaza piciorul (adu piciorul intins spre fata).


Exercitii in patru labe. Numarul exercitiilor: zece-pauza-zece

1. Se trage alternativ cate un genunchi la piept. Se alterneaza stangul cu dreptul.

2. Aceeasi pozitie, se duce fundul pe calcaie si se revine. Se relaxeaza.
"Acest exercitiu este foarte relaxant. Majoritatea celor care il descopera stau in pozitia asta" spune Aurelia Popa.


Important de stiut pentru persoanele cu discopatie lombara

Pacientii trebuie sa invete sa se ridice, cu genunchii indoiti si spatele drept.
Se evita rasucirile.
Daca lucrezi la birou, pune-ti sub picioare o cutiuta de o inaltime de 10, 15 cm.
Cand conduci, trage-ti scaunul cat mai in fata.
Evita extensiile, deoarece accentueaza curbura lombara.

 Articol realizat in colaborare cu Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.01.2012 23:04 
Am sapte interventii pe coloana,pot sa fac si eu exercitiile respective?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie