Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Tulburarea borderline a personalitatii

Tulburarea borderline a personalitatii

Tulburarile de personalitate ocupa zona incerta dintre patologia psihica si normalitate � persoanele care prezinta astfel de tulburari nu sunt bolnave mintal, dar nici deplin normale.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
In ultimul deceniu al secolului trecut, J.A.Koch a numit aceste tulburari drept psihopatii, termen care a fost larg adoptat pe plan international si mentinut timp de un secol, cand a fost inlocuit cu cel de tulburari de personalitate.

Tulburarea de personalitate este un pattern persistent de experienta interioara si comportament care deviaza in mod clar de la asteptarile pe care le avem din partea insului; acest pattern este pervaziv si inflexibil, cu debut in adolescenta sau timpuriu in viata adulta, stabil in timp si care determina disfunctionalitate. Studiile sugereaza ca aproximativ 10-13 % din populatia generala prezinta tulburari de personalitate (DSM-IV).

Tulburarile  de personalitate general validate (DSM-IV) sunt urmatoarele:

  • tulburarea paranoida;
  • tulburarea schizoida a personalitatii;
  • tulburarea dissociala a personalitatii;
  • tulburarea borderline a personalitatii;
  • tulburarea histrionica a personalitatii;
  • tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii;
  • tulburarea dependenta a personalitatii;
  • tulburarea anancasta (obsesiv-compulsiva) a personalitatii.

Exista si tulburari de personalitate partial-validate (tulburarea schizotipala, tulburarea narcisica si tulburarea emotional - instabila a personalitatii); tulburari de personalitate in curs de validare, (tulburarea depresiva si tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii) si tulburari de personalitate controversate (schimbarea persistenta a personalitatii dupa o traire catastrofica si schimbarea persistenta a personalitatii dupa o boala psihica).

Ceea ce la varsta adulta numim tulburare de personalitate, la varsta copilariei este denumita tulburare de comportament, deci este improbabil ca diagnosticul de tulburare de personalitate sa fie potrivit inainte de 16-17 ani. Tulburarile de personalitate apar la adultul tanar, dar nu toate tulburarile de comportament ale copilariei devin tulburari de personalitate.

Tulburarea  borderline prezinta trasaturi si manifestari clinice nespecifice, provenite din principalele arii nosografice ale nevrozelor, psihozelor si tulburarilor de personalitate. Aceasta tulburare a fost numita de-a lungul timpului sindromul de granita (intre psihoza si normalitatea psihica), stare de granita, caracter psihotic, psihoza de granita, schizofrenie pseudonevrotica  (George Ionescu - "Tulburarile personalitatii").

Tulburarea borderline este ilustrata in plan clinic printr-un "pattern pervaziv de instabilitate a relatiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor si o impulsivitate accentuata" (DSM-IV).

Trasaturile caracteristice ale tulburarii de personalitate borderline sunt urmatoarele:

  • Intensificarea si versatilitatea relatiilor interpersonale: acestea sunt intense si trec rapid de la o extrema la alta;
  • Binomul dispozitional in raportul interpersonal: fata de aceeasi persoana, se poate manifesta o stare de admiratie nelimitata sau furie si rejectie;
  • Reactii impulsiv-agresive la incitatii minime, cu dezlantuiri agresive, incontrolabile;
  • Intoleranta solitudinii, care duce la disconfort si anxietate;
  • Sentimentul de vid interior (imensa plictiseala, zadarnicie);
  • Sentimentul inconsistentei si dispersiei identitatii.

Trasaturile facultative sau asociate ale tulburarii borderline sunt urmatoarele :

  • comportament imprevizibil;
  • acreditare afectiva exclusiva;
  • acte autodistructive repetitive.

Tulburarea de personalitate borderline poate prezenta numeroase complicatii, dintre care: episoade psihotice, simptome psihotice propriu-zise, episoade depresive majore, tentative de suicid, alcoolomania.

Credintele fundamentale ale acestor pacienti sunt: "nu detin control asupra mea" si "nimeni nu ma intelege", iar atitudinile de baza: "daca nu fac ceea ce doresc altii de la mine, ma vor abandona", "nimeni nu doreste sa fie cu mine, daca ma cunoaste cu adevarat" si "daca nu reusesc sa-mi controlez emotiile, este catastrofal".

Abordarea psihoterapeutica este esentiala in cazul tulburarii de personalitate borderline, dar trebuie remarcat faptul ca acesti pacienti sunt mai greu de tratat, datorita rigiditatii si negativismului lor. Ei prezinta probleme care se repercuteaza asupra tuturor sectoarelor vietii: profesie, dispozitie afectiva si relatii interprofesionale, iar gandurile lor automate sunt: "voi fi intotdeauna singur", "suferinta mea este intolerabila", "am gresit ca am avut incredere in aceasta persoana, care acum ma dispretuieste".

Se recomanda psihoterapie individuala intensiva, avand in vedere ca cei cu tulburari borderline sunt rezistenti la terapia de grup. Deasemenea, avand in vedere ca ca aceste persoane provin din familii instabile, tensionate, abuzive, este recomandabila si terapia de familie.

In urma studiilor efectuate, Pretzer si Fleming  au elaborat in 1989 un ghid practic de terapie cognitiv-comportamentala pentru pacientii cu tulburari de personalitate.


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.10.2011 12:05 
cateodata raman socata de ignoranta anumitor persoane..am citit ,,sfaturile'' doamnei si sincera sa fiu ar fi fost mai bine daca s-ar fi abtinut.. eu am fost diagnosticata acum ani cu aceasta boala si pt prima data in viata mea am inteles de ce in viata mea era asa intuneric..de atunci am incetat sa ma mai invinovatesc pt ceea ce pana atunci considerasem greseli si mi-am dat seama ca erau doar simptomele unei boli care in tarile civilizate este considerata una dintre cele mai invalidante. nu pot decat sa urez din suflet mult succes si curaj celor care se lupta in fiecare zi cu aceasta boala
  26.04.2011 15:04 
nu stiu daca se poate identifica in timp de cand sunt bolnava,poate din totdeauna....am fost diagnosticata anu trecut prin decembrie.se poate traii foarte bine nu ii ceva grav chiar daca nu se trateaza,aceasta tulburare poate trece odata cu varsta,daca nu se sinucide pana pe la 30-40 de ani!stai linistita ca nu pateste nimic si in fond va ofera o viata f interesanta voua cei din jurul ei.nu o bagati in seama cand ii mai rautacioasa si fiti de acord cu ea cand vedeti ca nu aveti de ales si totul va fi bine!bafta!
  01.01.2011 20:12 
buna, de cat timp esti bolnava? surorii mele i.au pus acelasi diagnostic si nush cum sa procedez ,se poate traii cu asa ceva adik iti poti reface viata? multumesc
  15.12.2010 19:50 
si eu am diagostic de borderline si am luat tratament medicamentos pentru anxietate si depresie timp de 2 saptamani. ca urmare a efectelor medicamentelor, am decis sa incetez tratamentul pt ca eram disperata de faptul ca nu mai pot simti, ceea ce a condus la comportamente autoagresive pt a incerca sa simt. cred ca psihoterapia este absolut necesara.
  30.10.2010 06:26 
Salut
Si eu am borderline si nu te sfatuiesc sa recurgi la medicamente. Mai bine psihoterapie. Eu am trecut prin tratament medicamentos si internare la psihiatrie si nu mi-a fost bine. Acum am inceput psihoterapie. Sper sa mearga.
  02.09.2010 08:00 
comment
Am fost si eu diagnosticata cu acesta afectiune sa zic asa si nu stiu daca sa incep tratamentul medicamentos . ce sa fac
  18.02.2010 11:24 
bpd
http://borderline.forumup.ro/index.php?mforum=borderline
  03.02.2010 12:54 
....
maca tu ai pe cineva drag.... nu esti complet singura... ai grija de tine... stiu ca e vor enerva cuvintele acestea (sufar de acelasi lucru)! am incredere in tine ca vei reusi... (si totusi sper sa ramai asa) dar sper ca ma vei intelege (sau ca ma vei ura)
  07.01.2010 17:29 
Sufar cumplit...
Si eu sufar de acelas sindrom...trec de la o stare la alta si am impresia ca toti imi vor raul.Sunt dependenta de pers.iubita si mereu speriata ca ma va parasi.Am momente in care ma vad frumoasa si unele in care ma dezgust...nu am incredere in nimeni si nici in mine,sunt foarte visatoare dar si constienta de ceea ce fac gresit.Vb.cu placere despre simptomele mele si ma consider unica.Nu suport femeile si sunt geloasa rau de tot...am impresia ca iubitul meu ma insala si daca lipseste 5 min din casa.Sunt foarte agresiva verbal si uneori chiar si fizic.Izbucnesc in plans incontinuu si tanjesc mereu dupa iubire,mangaiere si vb.frumoase.Sunt intr-o continua agitatie psihica si am cosmaruri noaptea cum ca as fii inselata si parasita.Nu stiu ce sa fac...incerc sa ma controlez dar nu pot mereu.As vrea sa fiu normala si sa am o viata frumoasa.Aaaaa in plus sunt foarte introvertita si am un comportament sexual foarte dezvoltat.Ce sa fac???nu vreau iar la psihiatru.
  06.01.2010 03:38 
intrebare
voiam sa stiu daca si consumul de droguri poate duce la acest diagnostic?
  20.11.2009 17:24 
numai
sufar de borderline cel putin asa mi a spus terapeutul si din cate am inteles acest sindrom nu se trateaza. oare asa sa fie?
  20.02.2009 15:20 
scriu in chineza cumva?
geniu mic bucurestean, daca am zis ca nu are legatura cu tine trebuia sa te gandesti ca are legatura cu mine! tie ar trebui sa iti trim un articol cu "paranoia", si unul cu "sa invatam sa citim".. daca te regasesti nu e vina mea. eu mi-am dat seama ca am ceva in genul asta, si nu numai eu si altii! drac impielitat!
  19.02.2009 06:25 
ce tare...
primesti un link pe mess si sub el scrie: "interesant nu ? dar nu are legatura cu tine sa fie clar" si ce sa vezi ma pot diagnostica singur cu aceasta "boala" interesant totusi ca am descoperit ca defapt sunt "bolnav la cap"... ms ramona pt "subtilitate"
  03.07.2008 19:53 
Sunt diagnosticata cu personalitate borderline dupa un test. Am o depresie majora rezistenta la medicamente din tot ce am citit deduc ca este foarte dificil de tratat aceasta problema si as dorii sa stiu de ce si mai ales care sunt cauzele.
  11.04.2008 16:33 
Tratament
Educarea mintii e singurul tratament eficient si fara efecte secundare. E dificil, dar efectele sunt de durata....
  20.03.2008 17:50 
Salut
Am borderline (personalitate de tip instabil-emtional) trecut in biletul de iesire din spitalul Titan, sectia de psihiatrie. Ma cam regasesc in descriere. Ce pot face?
  02.02.2008 20:15 
Am citit articolul si ma comport exact asa cu spuneti. Asta inseamna ca sufar de sindromul borderline?
  23.09.2007 13:28 
borderline
Eu fac terapie centrata pe persoana de 4 ani pentru tulburare borderline.Nu am luat nici macar o farama de medicament pentru asa ceva.Consider ca orice antipsihotic sau drog ma tulbura mai rau.Acum ma cunosc mult mai bine pe mine dacat acum 4 ani,sunt mai stapana pe mine si imi cunosc reactiile in diverse situatii.Mi-e greu sa ma schimb ,sa ma organizez,sa ma gandesc la nevoile mele.Merg insa inainte si fac cat pot eu de mult pentru a deveni mai echilibrata si mai listita.
  06.08.2007 19:36 
tulburarea borderline a personalitatii
daca se poate, as dori mai multe informatii despre aceasta boala
  03.08.2007 21:47 
prietenul meu,medic neurolog are aceasta tulburare de personalitate.cum pot sa-l ajut ca si partenera?
  24.07.2007 18:14 
tulburarea borderline a personalitatii
citeste acest articol, il vei gasi foarte interesant!
  29.06.2007 18:18 
Tulburarea borderline a personalitatii
un articol foarte interesant. Chiar am un coleg cu aceasta tulburare si am sa incerc sa-l ajut.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie