Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Chirurgie estetica
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Chirurgie estetica > Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica

Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica

Ridurile de expresie sunt ridurile care apar din cauza tractiunilor repetate ale pielii exercitate de muschii mimicii. Acesti muschi ai fetei ne ajuta sa exprimam diferite sentimente cum ar fi mirarea, ingrijorarea, bucuria, tristetea.
O parte din actiunea acestor muschi poate fi contrabalansata prin folosirea toxinei botulinice, cu ajutorul careia se obtine o expresie mai odihnita, cu riduri mult diminuate.

Ridurile de expresie care pot fi tratate cu ajutorul toxinei botulinice sunt:

  • la coltul extern al ochilor ("laba de gasca");
  • intre sprancene, cu distributie verticala ("de incruntare");
  • la nivelul fruntii, orizontale.

Toxina botulinica este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numita Clostridium botulinium  si este produsa strict supravegheat in conditii de laborator si se utilizeaza in concentratii foarte mici.

Actiunea de stergere a ridurilor este datorata relaxarii muschilor subiacenti, ea actionand prin intreruperea transmiterii mesajului de contractie de la creier la muschi.

Injectarea toxinei botulinice se face cu ace foarte fine, direct la nivelul ridurilor si nu este o procedura dureroasa (se face fara anestezie). Nu necesita spitalizare, iar pacientul isi poate relua activitatea imediat.

In Europa, cea mai folosita schema, consta in 4 sedinte de injectare cu scopul de a impiedica muschii sa revina la tonusul initial. Efectul nu este permanent si procedura poate fi repetata cand efectul diminueaza.

Daca din diferite motive nu se realizeaza toate sedintele de injectare, se revine la starea initiala (NU se produce o accentuare a ridurilor). Efectul se instaleaza intr-o perioada de timp variabila, diferita de la un pacient la altul, intre 2-14 zile.

Dupa injectare este bine ca pacientul sa evite masarea zonei, sa evite eforturile fizice in primele zile, iar timp de 3 saptamani este bine sa nu faca tratamente cosmetice agresive.

Rezultatele cele mai bune se obtin la tineri (35-45 ani). Uneori la barbati, datorita musculaturii mai puternice efectele pot fi mai putin spectaculoase iar dozele folosite trebuie sa fie mai mari.

Efectele secundare sunt pasagere si pot consta in edematierea (umflarea) sau aparitia echimozelor la locul de injectare.

Efecte secundare mai serioase constau in caderea pleoapei sau diplopie (vedere dubla), dar ele nu necesita nici un tratament (dispar de la sine in cateva zile - 2 saptamani).

Contraindicatiile efectuarii acestui tratament sunt sarcina, alaptarea, miastenia gravis, alergia la albumina.

Toxina botulinica se mai foloseste cu rezultate foarte bune in tratamentul hiperhidrozei axilare, a benzilor verticale de la nivelul gatului, in oftalmologie si neurologie.

Injectarile de toxina botulinica se fac numai de catre medicii dermatologi si chirurgi esteticieni care au cursuri de pregatire in acest sens!

Stergerea ridurilor cu toxina botulinica reprezinta un tratament modern, eficient si nedureros care ajuta la obtinerea unui aspect mai tanar si mai odihnit fara a fi nevoiti sa recurgem la interventii chirurgicale complicate!


de dr. Andra Orosan, medic specialist, CMU Unirea
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  12.04.2009 19:20 
toxina botulinica afost inventata ca noi sa o folosim
este super ....vreau si eu sa stiu cat costa...am 25 de ani si deja mi-a aparut un rid de expresie la frunte.... din cauza ca ma incrunt...toata lumea imi zice ca sunt nebuna...dar eu vad diferenta...se poate face o injectie cu toxina botulinica la mine???ma intereseaza...io zic ca daca nu tratez o sa se faca si mai mare si nu vreau
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie