Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bebelusi
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Bebelusi > Totul despre alimentatia bebelusului

Totul despre alimentatia bebelusului

Modul in care il hranesti pe noul nascut va deveni una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui sa le iei referitor la bebelusul tau. De aceea, este important sa fii cat mai bine informata in legatura cu acest aspect, pentru a sti ce este bine pentru el si cum trebuie alimentat pentru a se dezvolta armonios si in pas cu cerintele grupei sale de varsta.

Cresterea copiilor

Cauta in site mai multe informatii despre strategii de alimentatie pentru copii
Top Sanatate iti recomanda
·Comunicarea parintilor cu bebelusul
Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei.
Alaptare sau biberon?

Diferite institutii internationale avand ca obiect de activitate ingrijirea nou nascutilor, precum Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. In mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat in primele sase luni de viata, urmand ca macar pana la varsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la san. Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu inseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care isi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv intruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului.


Avantajele alaptarii

 Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut. Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata incearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, in mare masura - insa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.

Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii in cursul vietii. Mai mult decat atat, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut in industrie. Prin urmare, gandeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel incat iti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatandu-ti si silueta pe care o aveai inainte de sarcina.

Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa incalzesti biberonul in mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.

De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tanara mamica sa se simta mai increzatoare in posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile in comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier.

 Laptele pentru bebelusi este produs in conditii sterile si incearca sa reproduca laptele matern. Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa incat, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti in prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.


Tinand cont de avantajele alaptarii, de ce unele mame prefera alimentatia artificiala?

Dupa nastere, unele femei se confrunta cu asa-numita depresie postnatala si, epuizate, nu mai au energia necesara alaptarii. Dar este important sa privesti lucrurile din punctul de vedere al bebelusului: timp de noua luni, el a "locuit" in burtica ta, a fost permanent in legatura cu tine, auzindu-ti bataile inimii si vocea, primind caldura ta si alimentandu-se din resursele furnizate de organismul tau. Dupa ce a aparut pe lume, el are inca nevoie de aceasta legatura si de hrana produsa de organismul tau - care, in acest caz, este laptele matern.

Dupa cateva saptamani, interval in care micutul a fost deprins cu alaptarea, poti sa scoti laptele (exista dispozitive speciale in acest scop) si sa-l hranesti pe bebelus cu lapte matern, dar din biberon. Din moment ce laptele matern este digerat cu usurinta de bebelus, acesta va incepe sa manance alimente diversificate mai repede decat daca ar fi hranit artificial si le va tolera mai bine. Desigur, alaptarea implica disponibilitatea mamei la fiecare 2-3 ore - cel putin in primele saptamani de viata ale copilului - fapt care poate fi obositor, insa exista si aici un aspect pozitiv: aceasta situatie nu va dura mult timp iar avantajele sunt incontestabile. Pe de alta parte, tatii s-ar putea simti oarecum intimidati de aceasta rutina nou instalata a alaptarii si ar putea fi chiar putin gelosi din cauza legaturii unice stabilite intre mama si bebelus.

De aceea, este important ca si ei sa fie implicati in aceasta activitate - de exemplu, roaga-l pe sotul tau sa-ti aseze in brate bebelusul, in pozitia pentru alaptare. Astfel, il vei ajuta sa nu se simta exclus. Cateodata, femeia se poate simti jenata sau ingrijorata referitor la alimentarea la san a micutului. Aceste sentimente dispar insa, o data cu satisfactia si fericirea care insotesc alaptarea la san.

Pentru eliminarea anxietatii, este bine sa ceri sfatul altor mame care au alaptat si sa le asculti relatarile si impresiile. Impartasirea sentimentelor lor se va constitui intr-un argument suplimentar pentru tine, si te va ajuta sa te linistesti. Ai luat cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau! Din nefericire, exista cazuri in care starea de sanatate a mamei nu permite alaptarea. Dar aceste situatii sunt foarte rare, pentru ca putine medicamente sau afectiuni interzic alimentarea la san.

Daca ai inceput sa alaptezi si pe parcurs survine o problema care te impiedica sa faci, temporar, acest lucru, este bine sa-ti scoti in continuare laptele, cu dispozitivele special destinate, pentru ca secretia de lapte matern sa nu fie inhibata in organism. Daca urmezi un tratament medical, cere in prealabil sfatul medicului, pentru a te asigura ca laptele nu este nociv pentru sanatatea bebelusului. In alte situatii, alaptarea este imposibila din cauza situatiei copilului - de exemplu, unii micuti nascuti prematur nu au capacitatea de a suge, astfel incat sa-si poata lua singuri laptele de la san. In acest caz, se va recurge la alimentatia pe cale artificiala, dar tot cu lapte matern.

De asemenea, in functie de sfatul medicului, ar putea fi necesar sa suplimentezi laptele si cu alte elemente nutritive, pentru ca bebelusul sa recupereze distanta parcursa de un copil nascut la termen. Daca ai o problema a mameloanelor (sunt infundate, de exemplu) si nu poti alapta, un specialist in probleme de lactatie rezolva de obicei situatia. Mamele care urmeaza un tratament chemoterapeutic, precum si cele infectate cu virusul HIV nu ar trebui sa alapteze, iar cele care au hepatita ar trebui sa solicite avizul medicului inainte de a aseza bebelusul la san. In general, este bine sa eviti suzeta, intrucat cel mic ar putea face o confuzie cu sanul matern si sa refuze, in timp, alaptarea.


Cateva reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia cu biberonul

Asa cum alaptarea isi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. In primul rand, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat in frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. In general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea in frigider decat 24 de ore si incalzit cu grija inainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata incalzita in cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraincalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.


Cat de mult si cat de des ar trebui hranit bebelusul meu?

Raspunsul este relativ simplu: majoritatea specialistilor spun ca micutul trebuie hranit ori de cate ori ii este foame. In general, un nou nascut are nevoie de hrana la fiecare doua ore, sau chiar mai des, la inceput. Pentru a evita suprasolicitarea mamelonului, incearca initial sa alternezi sanii, punand copilul cate 10-15 minute la fiecare san. Daca este hranit artificial, ar trebui sa manance cate 70-100 de grame de lapte la fiecare masa. In cazul in care ti se pare ca nu mananca suficient, ori ca trebuie sa-l trezesti tu prea des pentru a-l hrani (cu alte cuvinte, nu cere el insusi de mancare), cere sfatul medicului.


Dar cum poti fi sigura ca a mancat suficient?

 Iti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, isi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal in greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi impreuna propriul ritm. Bebelusul va sti cand ii este foame (si te va anunta si pe tine fara intarziere) si la fel va sti cand s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care iti spune ca a mancat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, intoarce capul de la san sau de la biberon.

Pe masura ce bebelusul acumuleaza in greutate, va incepe sa manance mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamand decat in mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pana cand iti da semnalul ca este suficient. Daca il alaptezi, nu te ingrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pana la varsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manance de sase pana la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi varsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa. In jurul varstei de trei luni, va avea nevoie de inca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.


Indicii de subalimentare si supraalimentare

Indicii de subalimentare:
1.  Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.


Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.

Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.

Posibile probleme in alimentatia bebelusului

Alaptarea

Problemele pe care le pot intampina mamele cand alapteaza la san constau in asezarea bebelusului in pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului in gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care ii va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sanilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atat de ea, cat si de bebelus.

De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atat mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel incat mama sa se poata relaxa si ocupa cat mai bine de noile sale indatoriri.

Alimentatia artificiala

Si in cazul in care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte. Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul in care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza intocmai instructiunile de utilizare atunci cand amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca. Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sangelui in scaunul bebelusului. In alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce inseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.

Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui. Suplimente nutritive Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru. Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care ii sunt suficiente copilului pana cand, in jurul varstei de sase luni, va incepe sa manance cereale imbogatite cu fier. Vitamina D nu se gaseste in concentratie prea mare in laptele matern, dar ea este sintetizata in organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza in functie de tipul sau de piele si de masura in care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.

Daca iti hranesti copilul artificial, nu ai motive de ingrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor in primele sase luni de viata. In intervalul cuprins intre varsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.

Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Insa tot medicul te poate edifica in aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare in primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pana cand va incepe sa consume si alimente solide.

Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu varsta de pana in sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. In cazul in care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manance. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. In tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si incearca sa-l diluezi putin cu apa.


Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala varstei?

Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza. Medicul pediatru il va cantari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru varsta lui sau nu a acumulat corespunzator in greutate.

Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu inseamna ca este bolnav. Adreseaza-te insa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.12.2011 17:52 
Am o fegiga de 2 luni ai are dearee ..o hranescu cu NAN...poate sa fie de la mi care?
Ceaiul de musetel e foarte bun
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie