Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bebelusi
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Bebelusi > Totul despre alimentatia bebelusului

Totul despre alimentatia bebelusului

Modul in care il hranesti pe noul nascut va deveni una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui sa le iei referitor la bebelusul tau. De aceea, este important sa fii cat mai bine informata in legatura cu acest aspect, pentru a sti ce este bine pentru el si cum trebuie alimentat pentru a se dezvolta armonios si in pas cu cerintele grupei sale de varsta.

Cresterea copiilor

Cauta in site mai multe informatii despre strategii de alimentatie pentru copii
Top Sanatate iti recomanda
·Comunicarea parintilor cu bebelusul
Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei.
Alaptare sau biberon?

Diferite institutii internationale avand ca obiect de activitate ingrijirea nou nascutilor, precum Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. In mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat in primele sase luni de viata, urmand ca macar pana la varsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la san. Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu inseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care isi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv intruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului.


Avantajele alaptarii

 Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut. Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata incearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, in mare masura - insa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.

Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii in cursul vietii. Mai mult decat atat, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut in industrie. Prin urmare, gandeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel incat iti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatandu-ti si silueta pe care o aveai inainte de sarcina.

Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa incalzesti biberonul in mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.

De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tanara mamica sa se simta mai increzatoare in posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile in comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier.

 Laptele pentru bebelusi este produs in conditii sterile si incearca sa reproduca laptele matern. Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa incat, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti in prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.


Tinand cont de avantajele alaptarii, de ce unele mame prefera alimentatia artificiala?

Dupa nastere, unele femei se confrunta cu asa-numita depresie postnatala si, epuizate, nu mai au energia necesara alaptarii. Dar este important sa privesti lucrurile din punctul de vedere al bebelusului: timp de noua luni, el a "locuit" in burtica ta, a fost permanent in legatura cu tine, auzindu-ti bataile inimii si vocea, primind caldura ta si alimentandu-se din resursele furnizate de organismul tau. Dupa ce a aparut pe lume, el are inca nevoie de aceasta legatura si de hrana produsa de organismul tau - care, in acest caz, este laptele matern.

Dupa cateva saptamani, interval in care micutul a fost deprins cu alaptarea, poti sa scoti laptele (exista dispozitive speciale in acest scop) si sa-l hranesti pe bebelus cu lapte matern, dar din biberon. Din moment ce laptele matern este digerat cu usurinta de bebelus, acesta va incepe sa manance alimente diversificate mai repede decat daca ar fi hranit artificial si le va tolera mai bine. Desigur, alaptarea implica disponibilitatea mamei la fiecare 2-3 ore - cel putin in primele saptamani de viata ale copilului - fapt care poate fi obositor, insa exista si aici un aspect pozitiv: aceasta situatie nu va dura mult timp iar avantajele sunt incontestabile. Pe de alta parte, tatii s-ar putea simti oarecum intimidati de aceasta rutina nou instalata a alaptarii si ar putea fi chiar putin gelosi din cauza legaturii unice stabilite intre mama si bebelus.

De aceea, este important ca si ei sa fie implicati in aceasta activitate - de exemplu, roaga-l pe sotul tau sa-ti aseze in brate bebelusul, in pozitia pentru alaptare. Astfel, il vei ajuta sa nu se simta exclus. Cateodata, femeia se poate simti jenata sau ingrijorata referitor la alimentarea la san a micutului. Aceste sentimente dispar insa, o data cu satisfactia si fericirea care insotesc alaptarea la san.

Pentru eliminarea anxietatii, este bine sa ceri sfatul altor mame care au alaptat si sa le asculti relatarile si impresiile. Impartasirea sentimentelor lor se va constitui intr-un argument suplimentar pentru tine, si te va ajuta sa te linistesti. Ai luat cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau! Din nefericire, exista cazuri in care starea de sanatate a mamei nu permite alaptarea. Dar aceste situatii sunt foarte rare, pentru ca putine medicamente sau afectiuni interzic alimentarea la san.

Daca ai inceput sa alaptezi si pe parcurs survine o problema care te impiedica sa faci, temporar, acest lucru, este bine sa-ti scoti in continuare laptele, cu dispozitivele special destinate, pentru ca secretia de lapte matern sa nu fie inhibata in organism. Daca urmezi un tratament medical, cere in prealabil sfatul medicului, pentru a te asigura ca laptele nu este nociv pentru sanatatea bebelusului. In alte situatii, alaptarea este imposibila din cauza situatiei copilului - de exemplu, unii micuti nascuti prematur nu au capacitatea de a suge, astfel incat sa-si poata lua singuri laptele de la san. In acest caz, se va recurge la alimentatia pe cale artificiala, dar tot cu lapte matern.

De asemenea, in functie de sfatul medicului, ar putea fi necesar sa suplimentezi laptele si cu alte elemente nutritive, pentru ca bebelusul sa recupereze distanta parcursa de un copil nascut la termen. Daca ai o problema a mameloanelor (sunt infundate, de exemplu) si nu poti alapta, un specialist in probleme de lactatie rezolva de obicei situatia. Mamele care urmeaza un tratament chemoterapeutic, precum si cele infectate cu virusul HIV nu ar trebui sa alapteze, iar cele care au hepatita ar trebui sa solicite avizul medicului inainte de a aseza bebelusul la san. In general, este bine sa eviti suzeta, intrucat cel mic ar putea face o confuzie cu sanul matern si sa refuze, in timp, alaptarea.


Cateva reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia cu biberonul

Asa cum alaptarea isi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. In primul rand, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat in frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. In general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea in frigider decat 24 de ore si incalzit cu grija inainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata incalzita in cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraincalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.


Cat de mult si cat de des ar trebui hranit bebelusul meu?

Raspunsul este relativ simplu: majoritatea specialistilor spun ca micutul trebuie hranit ori de cate ori ii este foame. In general, un nou nascut are nevoie de hrana la fiecare doua ore, sau chiar mai des, la inceput. Pentru a evita suprasolicitarea mamelonului, incearca initial sa alternezi sanii, punand copilul cate 10-15 minute la fiecare san. Daca este hranit artificial, ar trebui sa manance cate 70-100 de grame de lapte la fiecare masa. In cazul in care ti se pare ca nu mananca suficient, ori ca trebuie sa-l trezesti tu prea des pentru a-l hrani (cu alte cuvinte, nu cere el insusi de mancare), cere sfatul medicului.


Dar cum poti fi sigura ca a mancat suficient?

 Iti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, isi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal in greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi impreuna propriul ritm. Bebelusul va sti cand ii este foame (si te va anunta si pe tine fara intarziere) si la fel va sti cand s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care iti spune ca a mancat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, intoarce capul de la san sau de la biberon.

Pe masura ce bebelusul acumuleaza in greutate, va incepe sa manance mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamand decat in mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pana cand iti da semnalul ca este suficient. Daca il alaptezi, nu te ingrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pana la varsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manance de sase pana la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi varsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa. In jurul varstei de trei luni, va avea nevoie de inca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.


Indicii de subalimentare si supraalimentare

Indicii de subalimentare:
1.  Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.


Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.

Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.

Posibile probleme in alimentatia bebelusului

Alaptarea

Problemele pe care le pot intampina mamele cand alapteaza la san constau in asezarea bebelusului in pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului in gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care ii va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sanilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atat de ea, cat si de bebelus.

De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atat mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel incat mama sa se poata relaxa si ocupa cat mai bine de noile sale indatoriri.

Alimentatia artificiala

Si in cazul in care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte. Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul in care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza intocmai instructiunile de utilizare atunci cand amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca. Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sangelui in scaunul bebelusului. In alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce inseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.

Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui. Suplimente nutritive Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru. Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care ii sunt suficiente copilului pana cand, in jurul varstei de sase luni, va incepe sa manance cereale imbogatite cu fier. Vitamina D nu se gaseste in concentratie prea mare in laptele matern, dar ea este sintetizata in organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza in functie de tipul sau de piele si de masura in care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.

Daca iti hranesti copilul artificial, nu ai motive de ingrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor in primele sase luni de viata. In intervalul cuprins intre varsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.

Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Insa tot medicul te poate edifica in aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare in primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pana cand va incepe sa consume si alimente solide.

Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu varsta de pana in sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. In cazul in care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manance. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. In tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si incearca sa-l diluezi putin cu apa.


Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala varstei?

Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza. Medicul pediatru il va cantari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru varsta lui sau nu a acumulat corespunzator in greutate.

Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu inseamna ca este bolnav. Adreseaza-te insa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.12.2011 17:52 
Am o fegiga de 2 luni ai are dearee ..o hranescu cu NAN...poate sa fie de la mi care?
Ceaiul de musetel e foarte bun
  29.11.2011 15:15 
buna
buna am o fetita de 3 saptamani si ai dau piept ce ceai sa ai dau sau apa e bine sa ai dau dak ai dau san
  29.11.2011 15:14 
buna
buna am o fetita de 3 saptamani si ai dau piept ce ceai sa ai dau sau apa e bine sa ai dau dak ai dau san
  03.11.2011 17:57 
Buna!
Si eu am o fetita de o luna si aproape doua saptamani,este constipata de 5 zile,i-am dat ceai de tei,tot felul de pliculete cu plante,un fel de sirop insa in zadar.Am vb.si cu medicul pediatru si mi-a spus ca bebelusul meueste constipat din cauza mea fiind si eu constipata la randul meu.Nu am incercat ceaiul de musetel,insa acum sigur voi incerca,deoarece fetita mea are dureri puternice la stomacel mai ales ca face pipi si numai pipi de 5 zile.Orcum am sa-ti iau sfatul in considerare daca tot l-am citit.Multumesc!
  03.11.2011 11:22 
somnul
am un baietel de 3 luni si jumatate.merge foarte bine,are 6 kg 200 si 64 cm.de la 2 sapt am inceput cu lapte raf supliment.nu se saturanumai cu piept.dar nu ii place somnul.o ora pe zi daca doarme.seara cade frant.ce sa-i fac?poate s-a mai intalnit cineva cu asa o situatie.ce a facut?
  24.10.2011 01:43 
Laptele praf, constipatia,cresterea dintisorilo
Buna,sunt mamica unei fetite de 2 luni si aproape 3 saptamani. Pt mamicile care au spus ca le-au dat la bebelusi Nan 1 si nu au nici un scaun...va dau dreptate, la fel am patit si eu. Au intevenit niste probleme si n-am mai putut alapta..i-am dat Nan 1 si in ziua respectiva a avut numai dureri abdominale..plans..scaun deloc.. exact cum ati spus multe dintre voi..eu am trecut pe milupa milumil de 1 luna ..si ne merge foarte bine, mananca...are scaun acum,doarme toata noaptea...s-a linistit. Se pare ca nu este prea indicat Nan 1, multe mamici se plang de el, si din cate am inteles..nu e foarte bun..pt ca, contine prea mult fier, si nu este indicat pt micuti. Pt burtica e bun ceaiul de chimen, eu i-am mai dat si Bonisan(picaturi), o linisteste, si este indicat si pentru micutii carora incep sa le creasca dintisorii, ii linisteste si le amelioreaza durerea. Este indicat pt multele alte chestii...si il recomand, in special, pt ca este doar din plante. Diversificarea alimentatie consider ca se face in functie de copil, pt ca fiecare e diferit...reactioneaza in alt fel, eu i-am dat putin suc de portocale si i-a placut foarte mult...si n-a patit nimic.. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, pt ca si pe mine m-au ajutat multe dintre sfaturile voastre .Multumesc!
  10.09.2011 19:06 
2 saptamani
Buna, am si eu o intrebare.. Fetita mea are 2 saptamni si sunt nedumerita in ceea ce priveste alimentatia ei. o hranesc la san iar medicul de familie spune ca ar trebui sa manance la o masa, 60 ml, 70 ml, 120 ml...in timpul unei zile. mie mi se pare mult. am facut proba suptului si la o masa mananca 50 ml, 60, 40, 30.. M-a cam speriat cand am auzit de 120 ml la un singur supt, la varsta ei.. multumesc anticipat.
  04.09.2011 21:46 
buna!
buna....am un bebe de 3 luni si am o problema...nu am san destul sa se sature iar lapte praf a mancat doar pana l 2 luni akum nu mai primeste deloq///doarme fff putin timp din cauza ca nu este satul....cu ce a putea sal alimenteez....as vrea un raspuns cat mai urgent....
  24.08.2011 13:56 
ce mananca la 5 luni
BEBE AL MEU ARE APROAPE 5 LUNI SI MANCAM LA ORA 9 LAPTE FORMULA 150 ml apoi la 12 piure de legume apoi nani pana la 3 apoi fruct cu biscuit si pana la 5 sau 6 lapte formula iar seara iaurtel cu biscuit si cam atat si este bn are 6 kg si jumatate
  17.08.2011 00:10 
BUNA
Buna am o fetita de 3 luni si 2 sapatmani.cand am avut probleme ca era constupata ii dadeam ceai de musetel,este ff bun
  25.07.2011 15:08 
lapte praf
am un baiat de 2 luni si tot nan ii dau si eu si de cateva zile nu are scaun decat daca il ajut eu cu termometru ce sa fac
  16.07.2011 17:48 
alaptarea
eu am un bebe de opt luni si pana la sase lam alaptat la san apoi am ramas fara lapte si de atunci refuza orce lapte praf
  14.07.2011 10:20 
eu am un bebelus de aproape 3 saptamani. doarme relativ mult si mananca rar si mult (chiar si 120 ml). ar trebuie sa ma ingrijorez? pediatra cred ca e si ea depasita de situatie sau deja e disperata de mamici care ar dori "instructiuni de folosire" a bebelusului....
  17.06.2011 15:45 
ce trebuiesa fac sa ia in greutate
copilu meu ie mik dabi la 6 luniare 5 kg'ce sa fac ii dau milupa ?
  17.06.2011 03:27 
alimentatia bebelului
sunt mamica unei fetite de 2 luni si 3 saptamani.s-a nascut cu 3100 si acum are 5200.o hranesc la san si de o saptamana am inceput cu sucurile de mar,para,morcov.pare ca ii place.am incercat sa ii dau ceai dar nu il vrea sub nici o forma.credeti ca am inceput prea devreme cu diversificarea?astept pareri si sfaturi.
  02.05.2011 12:06 
lapte praf
am patit si noi asa...eu am un baietel de 1 luna...Nan ne-a dat din spital,din cauza laptelui nu poate iesi...noi am schimbat cu Milumil si nu mai avem probleme
  23.04.2011 21:48 
ajutor
am o fetita de3 luni si nu face caca decat ajutata si mananca lapte praf nan 1
  23.04.2011 21:40 
am o fetita de 3 luni si nu face caca decat ajutata cu termometru ce pot sa fac
  24.03.2011 08:02 
alimentatia bebelusilor
Sunt mamica unui baietel de 4 luni si o saptamana.As vrea sa stiu daca ii pot da spanac.Problema noastra este ca nu face kk in fiecare zi.Ma puteti ajuta?
  22.03.2011 20:53 
3luni
fetita mea are 3 luni si 4 ziled si a inceput sa planga cand ii fac baita pana acum nu mam confruntat cu aceasta problema care ar fi cauza?
  03.03.2011 18:24 
3 saptamani
bebele meu are 3 sapt si 2 zile si mananca 120-140 ml laptic la o masa... dar depinde de la organism la organism...
  22.02.2011 10:36 
bb-ta mea
BUNA ZIUA!am si eu o nelemurire:fetita mea are 2 luni si 5 zile si manaca la masa cam 100 110 ml de lape formula manaca cat trebuie? sunt ifoarte ingrijorata deoarece ea s-a nascut de 4200g si taote moasele sin sp si dct imi ziceau k o sa manace foarte mult.va rog sa imi dati un rasp.aaaaaaaa si manca la 3 ore asa si-a facut ea programul
  01.02.2011 22:53 
buna!eu zic ca ar trebui sa consulti medicul pediatru sa iti propuna el un meniu sa zicem daca nu incearca asa dimineata cand se trezeste laptic dupa 2ore cremuta de fructe la amiaza supa de legume sau se pui sau vita inainte de nani iar laptic un iaurtel cand se trezeste si dupa iar o cremuta de biscuiti sau banana cu branzica si laptic pt somnic.sper sa iti fie de ajutor
  01.02.2011 14:37 
alimentatia bb
Am o fetita de 5luni si mananca mixt(san si lapte praf). Ajutati-ma cu diversificarea care trebuie sa o incep.Stiu:supa legume,mar cu biscuite,branzica de casa si carne de pui.Dar cum,in ce ordine?ajutor!
  24.01.2011 12:33 
despre bebei
Sunt la a 2-a nastere si as vrea sa imi spun si eu parerea din experienta mea.
  16.01.2011 10:06 
alimentare artificiala
buna ziua, sunt proaspata mamica a unui baietel care la nastere a cantarit 4100g. la ultimul cantar, adica la varsta de 2 saptamani si 1 zi, aveam aproximativ 4500g. mentionez ca ne-am externat cu 3900g. are mese la care mananca si 150 ml, la 2-3 ore, insa are si poerioade cand doarme 5-6 ore si mananca numai 80-80 ml.
  11.01.2011 13:44 
greutate
fetita mea sa nascut cu 3100 si acum la 3 luni am cantarito si are 5200 medicul a zis ca nu a luat bine in greutate acum in ultima luna a zis sa-i dau completare cu nan dar dupa ce suge la san nu vrea sa suga nan pentru ca se satura ce sa-i fac?
  11.01.2011 12:35 
alimentatia bebelusului
sincera sa fiu, cred ca depinde de fiecare bebelus in parte cum asimilieaza, cum scrie si in articol, eu am un baietel de 2 luni si o saptamana, il alaptez, si are deja 6.700 kg,nascut la 3.150. ce pot face? sa-l las sa planga cand vrea sa manance ca e prea grasut? mi se pare prea mic pt asta..
  09.01.2011 17:32 
alimentatia bebelusilor
parerea mea in legatura cu greutatea copilului tau este urmatoarea fiecare copil are ritmul lui de crestere si nu trebuie sa te ingrijoreze faptul ca alt copil de aceeasi varsta are10 kg sau 9 al meu are 4 luni si jumatate 7 kg si65cm dar asta nu conteaza depinde si daca doarme suficient si cat de agitat este
  09.01.2011 12:41 
alimentatia bebelusului
am o parere buna eu am o fetita de 2 luni si are 5kg si jumatate si 65cm
  02.01.2011 21:28 
alimentatia bebelusului
am o parere buna despre aceste sfaturi eu am un baetel de 7 luni si are 8 gk si 67 cm nu stiu daca e destul de bine pentru virsta lui
  07.12.2010 19:58 
bebelusi
bebeul meu are o luna si jumatate pot sa ai dau sa bea apa
  12.11.2010 13:20 
pt colici
cel mai bun pt colici este ceaiul de chimen. bebelusului meu i-a facut fff bine.
  12.11.2010 13:18 
alimentatia bebelusului!
Sunt mamica unei fetite de 5 luni jumatate si o hranesc numai la san , abia acum am inceput sa ai dau suc de morcov si cu mar(eu i le dau amestecate pt k asa ai plac si nu mi-a facut alergie)e o nazdravana si nu are stare de loc are 10 kg si 70 de cm.Insa am o curiozitate, mi-a zis medicul ei k nu pot sa ai pun nici un pic de sare in supa de legume(fara sare sau ceva dulce nu o mananca, mu i-am pus nimik pana akum)pana la 1 an, dar am cunostinte care la 10 luni ai dau bebelusului supa de care mananca si ei.ce sa fac? sa ai pun un picut de sare in mancare>
  03.11.2010 21:33 
super
sunt foarte bune sfaturile pentru orice mamica mai ales dacaeste la prima sarcina .si eu am un baietel de 7luni si ma bucur ca am gasit multe lucruri care sa ma ajute
  26.10.2010 00:01 
cooll
am o fetita de 3 luni jumate si mia lacut tot ce sa scris ma ajuta mult niste sfaturi pt ca si sunt la fel la prima sarcina
  08.10.2010 17:25 
incantata
in calitate de mama a unei fetite de 3 luni sunt incantata de ceea ce am citit in articolul de mai sus.sunt niste sfaturi pe care nu ai de unde sa sti mai ales eu la prima sarcina.sunt incantata. va multumesc
  30.08.2010 23:35 
ajutor pt mamici
NU SA SPUS DE LA CATE LUNI SE POATE ALIMENTA BEBELUSU CU MERISOR BISCUITE BANANA ETC.SI CUM?MULTUMESC
  19.08.2010 21:10 
ajutor pt mamici
PT MINE AU FOST DE MARE AJUTOR DEOARECE SUNT PT PRIMA DATA MAMICA
  03.08.2010 14:28 
excelent articol
mi se par foarte utile aceste sfaturi daca le putem numi asa,mai ales pentru mamicile care acum asteapta primul bebelus.
  21.06.2010 00:45 
UTIL
foarte utile informatiile din acest articol si foarte aproape de adevar(mama a doi copii)
  20.05.2010 15:16 
primul aliment dat bebelusului
NU AM GASIT CARE ESTE PRIMUL ALIMENT,AL DOILEA,AL TREILEA,ETC
  20.05.2010 15:00 
primul aliment dat bebelusului
MU AM GASIT CARE ESTE PRIMUL ALIMENT,AL DOILEA,AL TREILEA,ETC
  16.05.2010 14:22 
roberta maria
am o fetita de 3 saptamani si e constipata si nu stiu ce sa fac.
  02.05.2010 14:37 
diversificarea alimentatiei la un an
Difera de la un bebe la altul s
  19.03.2010 18:52 
intrebare
Bunaziua copilul meu iau iesit primi dintisori de sus incisivi laterali apoi ii dau cei laterali ...si nu mai mananca . Ce sa fac ? iam dat si lapte praf si nu stiu cum sa ii mai dau mesele . Va multumesc !
  14.03.2010 17:27 
raspuns
burta nu-l doare de la laptele praf il doare deoarece e constipat asa sunt toti bebelusi la inceput de la laptele praf pana se invata corpul cu el,iar colicii sunt normali pana la 3-4 luni.da-i sa bea ceai de colici si sunt picaturi la facrmacie de colici naturiste care poti sa i le dai bebelusului.te inteleg si eu am fost incepatoare si tanara dar totul se invata
  10.03.2010 14:51 
alina
BUNA AM SI EU UN BAETEL DE TREI LUNI SI O SAPTAMANA SI NU STIU DACA AR TREBUII SA INCEP SAI DAU SI ALTCEVA DECAT LAPTE MA GANDESC SA INCEP SAI DAU SUC DE MERE PT INCEPUT SAU AR TREBUII SA MAI ASTEPT
  10.03.2010 10:44 
!!!!!!!!!
pentru colici eu am folosit Infacol.Intr-o saptamana i-a trecut de tot,nu mai avem nicio problema.Se gaseste la farmaciile Sensiblue
  28.02.2010 02:05 
incearca un lapte praf usor digerabil de bb
  09.02.2010 23:12 
alimentatie
incearca Milumil
  25.01.2010 21:56 
baietzelul meu are mult mai multe dureri de burticade cand i dau lapte praf nu stiu ce sa mai fac pt ca are scaunelul foarte tare daca stie cineva ceas putea sa fac???????????????cAAS MAI TINERICA SI AM O PEDIATRA TARE DIFICILA......
  18.01.2010 03:06 
alimentatia mixta
Din alimentarea mixta am vazut consecintele laptelui praf. Dupa fiecare masa din lapte praf copilul regurgita mult, pe cand cu lapte matern copilul avea stomacul mai linistit si nu regurgita nimic. Iar datorita acestei probleme copilul in timp a refuzat sa manance datorita durerilor de burtica provocate de lapte praf, dar foamea era mai mare si trebuia sa manance ceva. Doar cate putin, ceea ce a dus si la o luare in greutate mai mica, nu insuficienta zic eu, pentru ca arata bine, chiar daca nu este in graficele facute de nu stiu cine. Acum fiecare hotaraste, poate ca totul depinde si de copil.
  10.01.2010 14:19 
alimentatia artificiala
baieteluilui meu i-am dat lapte praf in completare de la 3 saptamani si nu a vut nimic!acu la aproape 6 luni cantareste 9kg iar diversificarea alimentatiei i-am facut-o de la 3luni jum.hotarati singure ce e mai bine pt.copilul vostru!bafta
  03.01.2010 21:11 
mancare pt bebei de 6 luni
am o fetita de 6 luni si jumate am inceput diversificarea pe la 5 luni jumate,nu mananca mar simplu nici cu biscuiti nici suc de mere,ce sa fac?
  27.12.2009 02:40 
alimentatia mixta
Sunt o proaspata mamica cu un bebel frumos de 2 luni si jumatate.De la inceput nu am avut lapte suficient si mi s-a recomand completare cu lapte praf. Copilul dormea bine si lua in greutate bine chiar daca nu manca suficient. L/ au pus pe cantar dupa ce a supt vreo jumatate de ora si nu luase decat grame. posibil in acel moment sa nu ii fi fost faome si a mancat mai putin. Cea mai mare greseala a fost completarea cu lapte praf. Din alimentare mixta la nici 4 saptamani copilul deja nu mai vroia sa suga cum trebuie la san vroia la lingurita si ce e cel mai rau este ca din cauza laptelui praf a capatat o sensibilitate la burtica cu dureri groaznice si balonari, regurgitari si diaree. Sfatul meu este sa nu introduceti nimic pana la 2 saptamani. Laptele vine mai greu la san din cauza canaleleor infundate la san si bebelul de abia invata si el sa suga.Acum am lapte dar s/a mai pierdut de cand tot mulg si dau la sticluta. Daca va permiteti cumparati o pompa daca nu incercati masaje sub dus si incercati sa va mulgeti la inceput singure chiar daca nu curge nimic cate 10 minute la fiecare san.Am repetat aceeasi greseala si la primul copil dar nu a avut cine sa ma invete. Acum am vazut cel mai bine unde este greseala. Este o problema ca nu ai lapte cum trebuie de la inceput dar merita asteptat iar daca ati inceput cu lapte praf scoateti/l din timp pana nu a disrus stomacelul bebelului ca vin colicile si apr problememe si mai mari.
  22.12.2009 15:46 
alimentatia la 5 luni jumate
am un baietel de 5 luni jumate,sa nascut cu 3.3 kg si pana acum a ajuns la 8,700 gr e normala greutatea zic eu,,papica solida am inceput de la 3 luni si jumate adica am inceput cu suculete de morcov combinate cu mere sau pere sau portocala,,apoi incet am inceput mar cu biscuite iar acum imi papa un mar si jumate cu 2 biscuiti la o masa,,,ii mai dau sa pape si piureuri din mar cu banana,pere,mazare,prune,,ii fac si piure din cartofior si morcov,supica,si papa si cereale dar mai rar ..cam asta papa mihnelu meu ,,aaa,,,ii dau cam 2 mese pe zi solide restu bea laptic praf,,,multa sanatate si sarbatori fericite tuturor
  14.12.2009 09:54 
pentru colici
Cel mai bine este sa o tii pe micuta cu burtica lipita de tine...de obicei fuctioneaza . Mai poti folosi si Sab simplex...Mai sunt si niste ceaiuri pe care le bei tu ...asta in cazul in care alaptezi...Astea sunt sfaturile pe care le pot da. Trec si astea!
  13.12.2009 19:37 
greutatea pe varste
este un articol bun
  07.12.2009 14:31 
despre colici
am o fetita de o luna jumate si are colici cum scapam de ei?
  15.10.2009 15:52 
despre bebe
Am un bebe de 8 luni. Pana la ce varsta este bine sa-l alaptez?
  20.08.2009 21:25 
de aceste sfaturi,orice mamica are nevoie......vrem tot ce e mai bun pt micutii nostri.....nu-i asa?
  05.07.2009 17:12 
bebelus cuminte
foarte interesant articolul va multumim pt sfaturi mai ales ca avem nuvoie noi mamicile tinere.
  02.07.2009 19:28 
ce trebuie sa manance o mama
este foarte buna parerea mea despre aricol
  20.02.2009 19:15 
de la cate luni putem hrani solid copilul
eu cred ca de la 4 luni voi ce spuneti?Am un baetel de 5luni jum si ii dau lapte praf de la 3luni jum pentruca nu prea aveam si nu era consistent acuma la 5luni jumate are 8kg merge cu greutatea bine
  20.02.2009 19:04 
cu ce hrani bebelusi de la 6 luni inafara de lapte praf
EU AM UN BAETEL DE 5LUNI ACUS 6 SI II DAU PIREU CU FICATEL SI CARNE DOAR DE PUI,CIORBA DOAR DE PUI SI VITA CA SUPA NUI PLACE,PIREU DE LEGUME,BRANZICA DE VACI CU GALBENUS SAU BANANA,MAR CU BANANA,OU FIERT ODATA PE SAPTAMANA OARE FAC BINE CAM 3MESE PE ZI PANA IN ORA 5 ULTIMA MASA
  18.02.2009 16:45 
alimentatia copilului
am un baetel de 11 luni maninca foarte rau si putin ce sa fac sa manince bine
  08.02.2009 20:06 
bucuria de a fi mama
pina acum 4luni si o saptamana eram doar mama de baieti iar acum sunt din nou mama dar am o fetita minunata pe care o alaptez si asta ma face si mai fericita si de aia recomand alaptatul va urez bafta
  08.02.2009 19:56 
bebelusa
sunt mama pt a treia oara si consider ca alaptatul la sin este foarte important atit pt bebe cit si pt mama
  06.02.2009 19:28 
BEBE
BEBELE MEU ARE 4 LUNI JUMATE SINU VREA SA MANANCE MANCARE SOLIDA DE CE?
  06.02.2009 19:23 
ALAPTAREA
BEBELUSUL MEU A MANCAT SANPANA LA 2 LUNI IAR INTRE TIMP AMINCEPUT SA-IMAI DAU SI LAPTE PRAF CREZAND CA NU SE SIMTE SATULSI AM GRESIT F MULT.PENTRU TOATE MAMICILE LAPTELE MATERN TINE DE FOAME SI DE SETE BEBELUSULUI
  12.01.2009 19:50 
frumos
Este super pentru bebe laptele praf mai ales trebuie sa beaa din biberon.
  11.01.2009 19:30 
fa asa
nu le mai dati lapte sa moara de foame
  11.12.2008 21:27 
alimentatie 6 luni
Am o fetita de 6 luni si ii dau suc de morcovi cu mar si mandarina, piure de cartof cu morcov si carne de pui.
  28.08.2008 17:26 
Totul despre bebe
As vrea sa stiu ce am spus eu.
  28.08.2008 17:25 
Bebelusul meu
Da de ce nu se dau aici: sampoane, spreiuri, parfumuri, pe pagina totul despre bebe, si carti cu bebelusi?
  07.07.2008 23:35 
laptele matern si altele
stelutza mea are 2luni,2sapt si o zi, sara nu suporta portocala si tot la fel in timpul sarcini nu puteam sa mananc sau sa beau suc de portocale ptr ca vomitat si aveam acid, am baut de curand suk de porto si a plans de numa si a vomitat tot ce a papat, dupa aceea mi`am dat seama.. :(( Concluzia : mamelor, avetzi grija ce mancatzi, e important ...:) in rest e bine are 5kg, mananca ori de cate ori vrea ea si o data noaptea. ptr constipatzie am auzit si citit ca e bine sa i se de`a la bebelush si cate o linguritza de apa plata sau fiarta pe zi pentru al ajuta, ceai nu accepta nici apa nu pot sa zic dar inainte de masa cand ii e foame putzin cate putzin. Ptr. bebelushi alaptatzi artificial tot la fel daca mamele doresc sa ii adauge apa sau ceai incercatzi inainte de a ii da biberon`u putzina apa ca de foame si sete o sa bea. eu zic ca normal laptele matern sau din biberon e necesar pan la 6 luni de viata a bebelushului si dupa 6luni se poate incepe diversificarea concomitent cu laptele.. P.S - rabdare... Sanatate
  10.06.2008 09:21 
nu disperati!
Am o fetita de 4 ani ai una de 3 luni. Pe cea mare am alaptat-o 3 saptamani si din cauza unor probleme nu am mai putut. Aum, dupa ce am nascut (tot prin cezariana) medicii mi-au spus ca am probleme hormonale si ca nu o sa o pot hrani prea mult la san. Intr-adevar doar doua saptamani am alaptat, dar le-am dat laptele formula de la Milupa si am fost si sunt in continuare foarte multumita de felul cum cresc. Asa ca nu e de condamnat ca nu poti!
  06.06.2008 09:30 
bebe 10 luni
am un baietel de 10 luni care are 10 kg si 77 cm.Nu l-am alaptat nici macar o zi din cauza unei complicatii la operatia de cezariana dar l-am hranit pana la 4 luni cu lapte praf Milupa si apoi am inceput diversificarea.Este un copil sanatos si sfatuiesc mamicile care nu pot alapta sa nu dispere.
  05.06.2008 11:17 
27
ma numesc roxana si am o fetita de 4 luni mi-ar fi placut s-o alaptez mai mult dar nu a vrut decat 2 luni. Pana in prezent este un copil sanatos si nu am avut nici un fel de probleme. roxana.
  16.05.2008 16:25 
Ma numesc Ana, si am un baietel de un anisor. L-am alaptat pana la varsta de 7 luni si a fost foarte bine pentru amandoi. Eu am revenit la silueta dinaintea sarcinii. Sfatuiesc pe toate mamicile sa faca acest lucru deoarece este foarte frumos.
  13.05.2008 15:38 
Sal
eE am un baiat de 3 luni si 3 saptamani. M-am chinuit vreo 3 saptamani sa-l alaptez, dar nu am reusit (plangea, nu dormea). M-am hotarat sa-i dau lapte artificial si acum are aproape 8 kg. De vreo 3 zile am inceput sa-i dau pireu de fructe si mananca fara nicio problema.
  03.05.2008 20:06 
Baietelul meu are 5 luni si il alaptez. Ce as putea sa-i mai dau inafara de piept?
  18.04.2008 11:41 
Ajutor
Fetita mea are 8 luni si 6,7kg ce pot sa fac pentru a recupera diferenta de greutate. A fost alaptata la san pana la trei luni jumate si apoi i-am dat NAN1, diversificarea am inceput-o la patru luni. CE SA-I DAU PENTRU A LUA MAI MULT IN GREUTATE?
  18.04.2008 09:46 
Alimentatia bebelusului
Bebelusa mea are 5 luni, papa san si ink nu stiu ce sa fac in legatura cu suplimentul alimentar, nu stiu daca e bine sa incep sa-i dau sa pape si manance si mancarica. Va rog sfatuiti-ma ce sa fac...
  07.04.2008 12:45 
Solutii
Buna sunt mamica fericita, am doi copii frumosi baiatul meu are 5 ani iar fetita are 1 luna ii dau san dar au inceput sa-i apara niste bubite pe fata si pe gat poate cineva sa-mi spuna cauza. Cu baiatul nu am avut asemenea probleme.
  05.04.2008 19:05 
Baiatul meu nu vrea sa primeasca niciun fel de aliment are 7 luni si 2 saptamani nu stiu ce sa fac nu mananca decat lapte si ala fortat decat 120 ml la o masa.
  11.02.2008 15:41 
In legatura cu sucul de morcov
Eu zic totusi sa mai asteptati putin... macar pana la 3 luni, mai ales daca inca mai alaptezi.
  05.02.2008 19:07 
sunt mamica unui baietel frumos si sanatos in varsta de 2luni si2 saptamani dar sfatuitima va rog ce sa fac sa intronucem sucurile acum de morcov si portocale sau sa mai asteptam.Am uitat sa va spun il alaptez exclusiv la san.PUP.
  18.12.2007 11:29 
Alimentatia artificiala
Bebelusul meu are 4 luni si este alientat artificial, dar de cateva zile nu vrea sa manance tot...lasa lapte in biberon. De ce??
  15.12.2007 23:21 
Despre diversificarea alimentatiei
Tot citind cele de mai sus, am ajuns la concluzia ca diversificarea alimentatiei se face dupa capul fiecarei mamici. Bebita mea are 4 luni, o alaptez exclusiv la san si inca n-am indraznit sa-i introduc nimic in alimentatie; mi-e inca teama, poate sunt derutata de diversele pareri. As vrea totusi sa stiu daca procedez corect cu asteptarea in vederea diversificarii?
  14.12.2007 21:07 
Alimentatia bebelului
Sunt mama unui baietel superb de 3 luni si 2 zile. S-a nascut la 4.400kg, acum are 7.800kg si i-am dat doar san. Ma gandeam sa-i bag si un supliment. Aveti vreun sfat ceva?
  10.12.2007 20:51 
Eu i-am dat tot nan1, apoi nan2 dar la 8 luni i l-am schimbat pentru ca vomita mult de la el. Acum ii dau Milumil si sunt foarte multumita de el.
  06.12.2007 18:48 
Am un baietel de aproape 3 luni, l-am alaptat la san cam o luna si un pic dar si completare cu formula nan, si a luat foarte bine in greutatate, 2, 200, si in lungime a luat 10 cm, in 2 luni.
  26.11.2007 22:19 
Mancarica
Am o fetita de 3 luni si deocamdata o alaptez la san, dar daca nu s-ar satura as incerca toate tipurile de lapte praf pana l-as descoperi pe cel potrivit.
  05.11.2007 13:48 
Lapte
Am o fetita in varsta de 5 luni si la ultimul control medicul pediatru a observat ca nu a luat in greutate in ultima luna decat 200 grame. Mi-a recomandat sa ii completez masa - alaptarea la san- cu lapte praf Nan2, dar nu il accepta sub nicio forma. Am inceract de cateva ori dar...Am incercat si cu lapte Dorna dar acelasi rezultat. Ce ma sfatuiti sa fac, mai ales ca laptele matern nu mai suficient?Multumesc pentru intelegere! ______________________________________
  15.10.2007 10:33 
nu am putut sa alaptez
copilul meu are 5 luni si l-am nascut prin cezariana pt ca nu am reusit in 6 ore sa-l nasc normal cum de fapt am si vrut, iar pe aici citesc alaptati copilul alaptati copilul, ma obsedeaza credeti-ma pt ca nu am putut sa-l alaptez la san deoarece a trebuit sa fac tratament cu antibiotice f puternice pt ca am ramas cu probleme genitale, nici acum nu ma simt bine dar...asta e m-am consolat cu ideea . lapte am avut sa alaptez 2 copii .credeti ca daca il alimentez artificial e vreo problema ce putem face noi mamele care efectiv am avut si nu am putut sa dam san bebelusilor nostri. trist foarte trist
  03.10.2007 16:56 
alimentatia sugarului
Am un baietel de 4 luni si 4 zile. Are 8 kg si 68 cm. Pana in acest momeny alimentatia lui este strict naturala. La 6 luni va trebui sa incep serviciul iar bb va sta cu bunica. Ma gandesc sa incep sa-i introduc hrana diversificata cu alaptare seara si dimineata. Ma ajutati va rog, cu ce sa incep, ce masa sa inlocuiesc ?
  20.09.2007 22:24 
alimentatie bebelusi
Nu sunt de acord cu mamicile care dau suc de portocala ( unele chiar de la 6 saptamani!!). Sucul de portocala, este acid si face rau bebelusilor. Eu as vrea sa-i dau de de acum din iarna, cand bebelusa va avea 1 an. Din pacate mai sunt pediatri de moda veche care recomanda diversificarea de la 6 saptamani. Asta era valabil acum cativa zeci de ani cand mamicile se intorceau la munca la 3 luni de la nastere.
  20.09.2007 22:13 
NU INCEPETI SA DATI NICI MACAR SUCURI PANA CEL MAI DEVREME DE 4 LUNI
Bebelusii NU au nevoie de apa, ceai sau alt lichid (gen suc de morcovi )pana la cel putin 4 luni (pt cei alimentati artificial) sau 5-6 luni (pentru cei alimentati natural sau mixt). Noi am inceput de la 5 luni si ceva cu 1-3-5-7-9 lingurite de suc de morcov, progresiv, apoi cu suc de mere, tot la fel. Dupa aceea am trecut la piure de fructe amestecat cu cereale, apoi in luna urmatoare la ciorbita de legume (2 saptamani ), apoi ciorbita cu carnita de vacuta, piure cu pui etc. Apoi am introdus iaurtul cu cereale sau fructe ( NU Danone !!!). Bebelusului incepe sa-i fie sete cand incepe sa pape mancarica. Chiar daca mananca bebe mancarica pe care i-o dati, nu inseamna ca e bine sa incepeti prea din timp ! Au toata viata inainte sa manance mancare, lasati-i sa pape laptic pentru ca le face cel mai bine. Sper ca o sa va ajute ce-am scris, pentru ca e din experienta personala si din ce-am citit din carti si de pe net. Sa aveti bebei sanatosi!
  18.09.2007 12:18 
ce mananca
copilul la 3 luni?cand se introduce marul cu biscuitele?
  14.08.2007 13:48 
alaptarea
Copilul meu s-a nascut la 1850 gr si a scazut in urm 3 zile la 1720 gr. Medicul mi-a recomandat sa o alaptez, fara a mai adauga altceva... Dupa numai o luna si jumatate fetita mea are 4 KG!
  13.08.2007 12:10 
alimentatie
sunt mamica unui baietel de 2luni si 2 saptamani il hranesc cu biberonul si imi ia foarte bine in greutate plus ca am incept sai dau diferite sucuri portocale mere nectarine etc.si sunt foarte multumita si cu ceiutul stam la fel de bine mananca orice
  06.07.2007 13:56 
vreau un fratior
vreau un fratior si mama mea mi-a promis k o sa-mi faca.varsta mea este de 13 ani si vrea sa stiu si cum se creste un bebelas pentru a sta mai mult cu el
  04.06.2007 15:32 
am o fetita de 11 luni si inca o mai hranesc la san
cred ca laptele mamei este vital pt bebelus
  07.05.2007 20:11 
alaptarea
am si eu un baietel de 9 luni si 3 zile, si pot sa va spun ca pina la varsta de 4 luni si jumatate l-am hranit numai de la sin, iar apoi i-am introdus treptat hrana solida si este un copil plin de viata, sanatos,istet.cred ca in mare parte(mai mult de 50%) conteaza ca a fost alimentat la sin si inca mai este.nu i-am dat niciodata lapte formula si sint foarte multumita.este foarte greu, mai ales ca maninca si noaptea inca, dar pentru copilul meu nimic nu este greu.va recomand tuturor mamicilor, ALPTATI COPIII, este un bine ce-l faceeti copiilor vostrii si se va vedea toata viata lor.
  02.05.2007 10:47 
alimentatie la bebelusi
am un bebelus de 4 luni si o saptamana...mananca san..dar am inceput de la 4 luni sa ii dau suc de morcov....apoi ii dau suc de mar.Parerea mea este ca sucul de portocale mai trebuie amanat pana la 6 luni.vreau sa stiu si parerea unui specialist.multumesc.
  20.04.2007 18:49 
alimentatie
as vrea si eu sa vad ceva concret....am un baietel de 2 luni si as vrea sa stiu care e ste alimentatia necesara pt acest copil?....ce mananca sau ce poate manca un copil de 2 luni?
  28.03.2007 19:07 
alaptarea
fiecare copil are ritmul sau de crestere.,daca copilul nu plange si doarme primeste suficient lapte. bebelusul meu s-a nascut la 37 sapt,il alaptez dar in prima luna nu a luat in greutate decat 200g dar in urmatoarele luni a recuperat iar acuum la 6 luni are 7.600kg.sanatate la bebe
  12.03.2007 20:46 
alaptarea
Copilul meu are trei saptamani si nu a luat deloc in greutate.Sotia il alapteaza la san.Care poate fii cauza?
  27.02.2007 19:05 
Alaptati-va copiii!
Mi-am alaptat copilul timp de sase luni, atunci m-am imbolnavit si nu am mai putut face asta, si sfatuiesc toate mamele care pot sa-si alapteze copiii sa o faca. In ceea ce priveste suplimentele sau tratamentul profilactic eu i-am dat fiului meu doar Vigantol. Este un copil perfect sanatos si are dantura excelenta la cei 7 ani si jumatate ai lui.
  08.02.2007 15:07 
controverse
de ce suntem noi cei supusi la atatea controverse.eu ii dau fetitei mele zymafluor ca profilaxie a cariei incepand din prima luna de viata,iar aici se specifica faptul ca bebelusii nu au nevoie de surplus fe fluor
  29.01.2007 13:50 
mama a 2 copii
pt mine cel mai intens si cel mai placut moment este atunci cand tin in brate puiutul meu si il alaptez.In timp ce puiul meu mananca eu pot sa vb cu el linistita si il simt aproape de mine de parca am fi din nou o singura persoana.sugerez la toate femeile care devin mame sa nu uite ca acest lucru este cel mai minunat moment petrecut impreuna cu bebelusii lor.nu vor mai exista aceste momente de magie dupa ce se intrerupe alaptarea.
  21.01.2007 21:30 
consulta un medic pediatru
  12.01.2007 12:25 
am o fetita de 3 luni si 3 saptamani
am nascut-o cu 3100 ci 50 cm,la trei luni avea 5600 imbracata cu badi si un dres la care mi-a scazut 300 gr imbracamintea.mie mi se pare cam slabuta ,manaca la o masa mai putin de 70-80gr,mai rar imi mananca cate un biberon de 90gr.dar in schimb are foarte multa energie.nu stiu ce sa fac ma manance mai mult .voi ce ma sfatui-ti sa fac ?
  15.12.2006 04:40 
BAIETELUL MEU
Baietelul meu are 8,5 luni si cintareste 7,5kg si are 70 cm.S-a nascut cu 2.500 si 45 cm.Pediatrul mi-a spus sa-i dau de doua ori pe zi legume cu carne si i-am dat dar de o saptamina nu mai vrea sa manince deloc cu lingurita.Accepta doar lapte cu cereale si atit.sint tare ingrijorata si nu stiu ce sa fac sa il ajut sa-si revina si sa accepte iar mincarea.daca poate cineva sa-mi dea un sfat.va multumesc frumos si va spun sarbatori fericite.
  01.12.2006 00:31 
alimentatia copilului
Am un baietel de aproape 11 luni pe care le va implini pe 3 decembrie. Il alaptez din prima zi de viata. Acum pot sa spun ca a contat foarte mult acest lucru. In primul rand a luat in greutate. La 7 luni avea 11 kg si 74 cm inaltime. L-am nascut prin cezariana dar mi-am dorit foarte mult sa il alaptez, de aceea m-am sfatuit cu personalul din maternitate si am luat un produs pentru stimularea lactatiei GALACTOGIL, plus punerea lui la 3 ore la san de a doua zi dupa iesirea de la reanimare si faptul ca si el este foarte mancacios au facut sa am suficient lapte pentru primele 2 luni. Acum i-am diversificat alimentatia, respectiv de la 6 luni, pana atunci completand laptele de mama cu laptele praf BEBELAC. Este un copil sanatos, acum avem 6 dintisori si ne straduim sa scoatem la iveala doua masalute. Il mai alaptez si acum dar foarte putin pentru a-l adormi sau linisti cand doarme seara. Cum as putea renunta la alaptat definitiv ? Am inceput treptat sa-i scad orele de san dar oare este bine pentru el oprirea brusca si luarea acelor pastile care le recomanda medicul de pediatrie ? Sau este sanatos sa-i dau in continuare pana la o varsta mai mare daca lui ii place atat de mult ? Astept sugestii. Cu multumiri si urari de sanatate si sarbatori fericite !
  06.11.2006 17:59 
nu acumuleaza
Am un baietel, in varsta de 1 an si avem mari probleme cu mancarea. E tare mofturos, nu mai stiu ce sa-i gatesc sa accepte cateva lingurite. Nu ia nici in greutate, cam 30-40 g pe saptamana si nu are decat 8,250 kg. El este vioi, poate prea inimos, nici de dormit nu doarme deajuns. Poate ma ajutati cu ceva sfaturi. Multumesc anticipat
  17.10.2006 10:36 
Alimentatia bebelusilor
Sunt mamica unui baietel de 4 luni si doua zile . Copilasul meu cantareste 8,700 kg si 70 cm. De la 2 luni si jumatate i-am dat suc de morcovi. Il alaptez dar ii dau si mancare: supa de legume, iaurt cu branzica, mar cu biscuit , piure de fructe.Sunt multumita de cresterea lui si ma bucur in fiecare clipa de prezenta lui. Este un copil adorabil.
  15.10.2006 15:13 
va multumesc!
am un copil de 2 luni si o saptamana si a luat in greutate foarte bine!Il hranesc artificial de la nastere!Se simte foarte bine si sunt multumita de el!ii dau si suc de morcivi si babana,dar foarte putin!e un baietel sanatos de care sunt foarte mandra!
  25.09.2006 20:22 
alaptarea
am un papusel frumos de 2ani si trei luni si l-am alaptat pana la 1an si 7luni, nu prea a avut probleme de sanatate si cred ca asta se datoreaza in primul rand alaptatului
  16.08.2006 12:52 
alaptarea
Sunt mamica a doua fetite, una de 4 ani si una de 3 saptamani.Pe cea mare am fost nevoita sa o hranesc mixt pentru ca dupa 2 saptamani nu luase in greutate. Cauzele au fost sfarcurile ombilicate si o mare parte a canalelor infundate. A doua am reusit sa o hranesc numai de la san datorita mameloanelor din silicon recomandate de o asistenta. Ce pot sa spun e ca mi-am dorit mult sa-mi alaptez copiii (datorita efectelor benefice ale laptelui matern)dar de multe ori am avut si tendinta de a renunta la alaptat datorita senzatiei de lapte insuficient. Dar, ma repet, dorinta de a avea copii sanatosi m-a facut si ma face sa lupt pentru a nu ceda alimentatiei artificiale.In acest scop am grija sa fiu relaxata, sa ma odihnesc cat mai mult posibil si sa fiu atenta la starea mea emotionala.
  30.07.2006 16:59 
alimentatia artificiala
am un bebe de 3 luni si 10 zile pe care nu am putut sa-l alaptez(am facut o tromboflebita dupa nastere si de la medicamentele luate am ramas fara lapte).Bebe al nostru a mancat doar lapte praf TOP FER BIO 1.A luat in greutatat fff bine, de la 2,700kg la nastere la 6,250kg acum.Bea si ceai intre mese, mananca deja la 5 ore si dupa 4 luni de viata am sa incep cu introducerea de alimente...Este bine ca trecerea pe alimente sa se faca dupa 4 luni pt. a nu avea asa de multe crampe bebe. Am si o fetita de 6 ani pe care am alaptat-o 3 luni dupa care am introdus laptele de vaca si alimentele si totul a fost ok daca am inceput totul dupa 3-4 luni de viata.
  05.06.2006 10:14 
Alimentatia bebelusului
Sint mamica a doi copii o fetita de 5 anisori si un baietel de 4 luni.Baiatul l-am hranit la sin pina la 3 luni jumate pe urma artificial(nu am mai avut lapte).In primele doua saptamini de cind am inceput alimentarea artificiala nu a luat nimic in greutate a "stat" pe loc, dupa aceea a inceput sa ia iar in greutate.In pofida sfaturilor medicilor am inceput diversificarea cu mar cu biscuite pt ca suge f. putin lapte.Vreau sa spun ca a primit f.bine diversificarea si se dezvolta f. bine acum.
  26.05.2006 22:33 
alimentatia bb
foarte bun articolul de mai sus.va multumim pentru raspunsurile date la multele intrebari care ne framanta.sunt mamica unui baietel de 3luni si 3zile pe care il hranesc cu lapte matern dar in biberon,pentru ca nu a vrut sa suga deloc.pana acum am facut fata dar de cateva fata dar de cateva zile am inceput sa ii dau 1masa lapte formula si vad ca ii place.a luat 3 kg si arata f bine.inca nu am inceput diversificarea,cred ca de la 4 luni.
  24.05.2006 12:51 
Alimentatia bebelusului
Sint mamica unui baietel de 2 luni si 3 zile.Il hranesc la sin si am introdus suc de portocala cu morcov si mar(desigur pe rind)incepind cu virsta de 6 sapt.Ceaiul nici nu intra in discutie si ici apa fiarta pe care le refuza cu incapatinare.In rest sunt f.multumita...ia in greutate,constant,cate 300-350gr pe saptamina.
  02.04.2006 19:39 
Alimentatia bebelusului
Sunt mamica unei fetite de 2 luni si o saptamana si o hranesc numai artificial si vreau sa spun ca se dezvolta bine adica a luat pana acum 2,400g si 7cm.Am inceput sa-i dau si suc de morcov.
  28.03.2006 08:23 
Alimentatia bebelusului
Sunt mamica unui bebelus de 2luni si il hranesc exclusiv de la san.A luat 1,200g in fiecare luna. Citind art. m-am linistit pt. ca mi s-a spus ca nu e bine sa-l alaptez exclusiv si ca trebuie sa-i dau diferite sucuri si ceai. Am incercat sa-i dau ceai dar nu vrea.
  19.01.2006 17:48 
Va multumesc!
Am gasit raspunsuri la multele intrebari pe care le aveam la acest capitol si va multumesc.Sunt o proaspata mamica singura si mereu ingrijorata ca nu procedez cum trebuie cu cea mica. Acum,ma ajuta sfaturile voastre.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie