Terapia familiei
Tipuri de violenta domestica
Bataie! Te infioara cuvantul? Te credem pe cuvant! Dar, desi auzim adesea vorbindu-se doar despre violenta fizica, pierdem din vedere ca acesta este actul final dupa certuri, injuraturi, insulte sau amenintari repatate. "Ne despartim!", "Iti trag una!", "Te omor tu", sunt cuvinte care anunta uneori bataia sau umilinta fizica si verbala. Agresorul isi discrediteaza "prada" in fata altor persoane, ii distruge obiecte dragi sau relatii care conteaza. Acesta este pe scurt portretul violentei psihologice. Acest tip de violenta, cea psihologica, insoteste si alte tipuri de violenta cum ar fi abuzurile fizice, sociale, economice si sexuale.
I. Violenta psihologica
Profilul victimei violentei psihologice in familie
Profilul persoanei agresor
De ce ramanem totusi impreuna? Motivele pentru care femeile isi pleaca mandria si suporta jignirile si violentele sunt nenumarate. De multe ori, ca sa-si justifice atitudinea de indolenta, femeile agresate invoca cel mai adesea problemele financiare si/sau lipsa unei locuinte, se gandesc sa nu isi produca suferinta copiilor, dar le este teama si de gura lumii. Trebuie luat in considerare si faptul ca victimele s-au obisnuit: "asa ceva gasesti in orice familie" sau nu inceteaza sa spere ca agresorul se va schimba. Cauze si factori favorizanti Violenta psihologica ca si celelalte tipuri de violente nu este determinata de o singura cauza, ci reprezinta un efect de interactiune intre o serie intreaga de factori. Alcoolismul, saracia, lipsa de spatiu, supraaglomerarea locuintei, cresterea intr-un mediu viciat de violenta, relatii de putere asimetrice in cuplu formeaza toate un mediu care intretine si favorizeaza violenta psihologica. Exista anumiti factori care sunt semnificativi in determinarea violentei psihologice:
Efectele violentei psihologice
II. Violenta psihologica pasiva-violenta sociala Ce inseamna violenta sociala?
Toate acuzele frecvente si nefondate duc la disconfort psihologic, care peste un anumit prag devine abuz psihologic. Profilul psihologic al victimelor violentei sociale Victimele violentei sociale au acelasi profil ca si victimele violentei psihologice. Aproximativ 40% locuiesc impreuna pentru ca s-au obisnuit si/sau pentru ca "il iubesc" si "spera sa se schimbe", iar 60% dintre victime deoarece nu au unde sa plece si stau doar de nevoie. Profilul agresorului Profilul agresorului este similar cu cel al violentei psihologice III. Violenta economica Violenta economica este considerata imediat urmatoarea dupa cea psihologica si se coreleaza atat cu violenta psihologica, cat si cu violenta sociala si sexuala. Ce inseamna violenta economica in familie?
Profilul victimei violentei economice
Factori favorizanti Sunt factori comuni ca si la celelalte tipuri de violenta in familie precum alocoolismul, saracia, expunerea la violenta inca din copilarie (eventual doar de ordin economic "eu aduc banul in casa"), dar se mai adauga si alte sentimente favorizante: gelozia exagerata si dorinta de control, de putere. Efectele violentei economice sunt similare violentei psihologice.
IV. Violenta sexuala V-a fortat cineva din familie sa aveti relatii sexuale impotriva vointei voastre (inclusiv sotul)? Violenta sexuala este raportata numai impreuna cu alte forme de violenta in familie si se incadreaza ca durata la fel ca violenta psihologica. Profilul victimei
Factori determinanti ai violentei sexuale in familie Factorii favorizanti sunt similari violentei psihologice si fizice, dar puternic semnificativ in acest caz este alcoolismul, agresorul fiind beat in aproximativ 75% din cazuri. Efectele violentei sexuale Se observa aceleasi efecte ca in cazul violentei psihologice si fizice, dar se ramarca un procent mai ridicat in cazul femeilor nemultumite de relatia cu partenerul. Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
05.12.2011 14:02
acAqfRsNlrBGaIdyQc
Very true! Makes a change to see smooene spell it out like that. :)
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |