Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Spune-mi ce culoare alegi, ca sa-ti spun cum esti!

Spune-mi ce culoare alegi, ca sa-ti spun cum esti!

Cu totii avem propriul nostru stil vestimentar. Ai constientizat vreodata ca preferinta pentru o anumita culoare dezvaluie mai multe lucruri decat ti-ai imagina? Culorile pentru care optezi iti afecteaza inclusiv starea de spirit.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
In prezent este acceptat faptul ca o culoare este utilizata pentru a stimula sau inhiba un anumit comportament. Persoanele care lucreaza in sectorul publicitar sunt constiente ca impactul unui produs depinde foarte mult de culoare.

Psihologii au descoperit ca diferite nuante din mediul nostru ne pot ajuta sa indeplinim anumite sarcini. De exemplu, activitatile sportive sunt executate excelent intr-un mediu ce beneficiaza de nuante calde, in timp ce un ton bleu sau verde este ideal pentru concentrarea mentala.

De-a lungul timpului culorile si-au castigat semnificatii aparte - rosul este asociat cu furia, galbenul cu gelozia, violetul cu pasiunea si albastrul cu melancolia. Oricum am privi aceste lucruri, este clar ca exista un adevarat fascicul de semnificatii asociate cu fiecare nuanta in parte.


Alegerea unei culori

Psihiatrul elvetian Carl Gustav Jung si-a incurajat pacientii sa utilizeze cat mai multe culori in desenele lor, pentru a-si exprima in acest fel cea mai ascunsa parte a psihicului. Cu totii trecem prin stadiul unor culori preferate.

Cercetatorii au descoperit ca anumite aspecte ale personalitatii umane sunt reflectate prin intermediul culorilor preferate. De obicei, extravertitii prefera culoarea rosie, introvertitii albastrul, galbenul este alegerea intelectualilor, in timp ce indivizii echilibrati opteaza pentru verde.


Folosirea culorii intr-un mod pozitiv

Pe langa recunoasterea rationala a unei culori care ti se potriveste sau nu, trebuie sa stii ca, in momentul in care iti alegi culoarea in care te vei imbraca, esti ajutat si de un simt interior. De exemplu, rosu amplifica energia si sustine miscarile indraznete. In cazul unei femei, rosul poate simboliza anumite schimbari ale aparatului reproducator - menstruatia sau ovulatia.

Daca ai o dorinta brusca de a te imbraca in rosu, acest lucru poate indica faptul ca te asteapta o zi dinamica de dimineata pana seara si ai nevoie de ajutor pentru a o depasi cu bine. In momentul in care culorile semaforului au fost introduse pentru prima data, oamenii au intampinat dificultati de adaptare pentru ca la nivel psihologic rosu inseamna "Mergi" si verdele "Stai".

De ce arati minunat intr-o zi datorita unei anumite tinute vestimentare cand aceleasi haine purtate in alta zi te fac sa te simti ingrozitor? Oare acest fapt se intampla pentru ca starea de spirit nu mai corespunde nuantelor ce te imbraca? Este important sa stii ca o simpla culoare iti influenteaza reactiile in viata de zi cu zi.


Culorile si bolile

Fiecare culoare are atat atribute pozitive, adevaruri specifice, cat si partea opusa, reprezentata de provocari ce trebuie rezolvate. De exemplu, adevarul continut de albastru reprezinta increderea si comunicarea; provocarea consta in lipsa increderii, accentuarea unei stari depresive si prezenta unor dificultati de exprimare.

De exemplu, anumite boli pot fi dezvaluite de o culoare purtata frecvent care nu te prinde foarte bine si pe care in mod curent o neglijezi. Daca recurgi la albastru este posibil sa ai probleme cu echilibrul emotional; galbenul tradeaza starea de nervozitate.

Diferitele tulburari constituie de fapt semnale de alarma care ne indica faptul ca organismul nostru are probleme; culoarile te pot ajuta sa restabilesti acest echilibru. Rosul influenteaza sistemul circulator; s-a descoperit ca nuantele portocalii sunt benefice copiilor autisti; verdele aduce beneficii aparatului cardiovascular, contribuind la regenerarea celulelor si la eliminarea toxinelor. Vindecarea prin puterea culorilor a fost utilizata inca din Antichitate in Egipt, China si india.


Non-culorile

Negrul este o populara "non-culoare" la care se recurge in general pentru suprimarea sau protejarea emotiilor. Promisiunea puterii, evocata de negru, exista in constiinta celui care poarta obiecte vestimentare in aceste tonuri. Albul deschide culorile cu care este ascociat; purtat numai el, simbolizeaza puritatea, inocenta si puterea initiala. Provocarile impuse de alb se refera la: manie, vulnerabilitate si lacrimi. Combinatiile negru-alb, respectiv griurile creeaza o stare de alarma permanenta.


Combinarea culorilor

In momentul in care culorile sunt combinate, influentele se reflecta reciproc. Rosu ("mergi") si verde ("stai"): cand sunt combinate, aceste doua culori semnaleaza luarea unei decizii decisive, ce implica de obicei parasirea sau ramanerea intr-un anumit context (de exemplu: la locul de munca, intr-o relatie etc.).

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.01.2006 17:49 
Buna ziua
Un articol foarte interesant, bine studiat si tot odata modern. Eu am observat ca-mi place f. mult combinatia: negru-alb, rosu-negru-alb si rosu-alb.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie