Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Vitamine si minerale
Home > Stil de viata > Nutritie > Vitamine si minerale > Rolul vitaminelor in melancolia vacantelor

Rolul vitaminelor in melancolia vacantelor

Adesea iti este greu sa reintri in ritmul sustinut de lucru, intrerupt in perioada vacantei. Aura vacantelor se pierde de indata ce iti deschizi calculatorul si descoperi in casuta de "inbox" o gramada de mailuri ce asteapta raspuns cat mai grabnic. Nu este cazul sa te deprimi! Exista lucruri ce pot fi facute pentru a nu ti se parea ca timpul trece atat de greu.
Melancolia te poate face letargic, surmenat si poti sfarsi abatut si prost dispus. Nu trebuie sa te lasi doborat de nostalgii!

Cu putin efort - muzica placuta si respectarea unei dietei zilnice - poate disparea orice urma de melancolie.

Secretul unui tonus bun, in mod constant, sta, pe langa exercitiile zilnice si consumul de apa, in alimentatia corespunzatoare.

Produsele organice cu un continut bogat in vitamine, minerale si fitonutrienti se afla intotdeauna in varful listei ce recomanda o alimentatie sanatoasa.

Asociate carbohidratilor esentiali si proteinelor, ele ajuta organismul sa arda eficient caloriile si sa produca energia de care ai nevoie zilnic.

Iata o lista cu nutrientii care te vor elibera de starea de surmenare, ajutandu-ti "motorul intern" sa functioneze la capacitate maxima in cele mai bune conditii:

  • Vitamina B contribuie in mod direct la metabolismul energetic celular prin tiamina - vitamina B1; riboflavina, lactoflavina si ovoflavina - vitamina B2; acid pantotenic - vitamina B5; piridoxina - B6; biotina - B8; acid folic - B9 si cianocobalamina - B12. Ia aceste vitamine din cereale integrale, paine, fasole, cartofi, nuci, seminte, peste, oua iaurturi si alte produse lactate.

  • Vitamina C - acidul ascorbic - indeplineste un rol important in metabolismul acidului folic, al glucozei si al colagenului, ajutand intregul organism sa faca fata factorilor stresori. Aceasta vitamina se gaseste in multe legume si fructe crude (capsuni, afine, fragi, citrice).

  • Fierul asigura transportul cantitatii de oxigen spre celule. Cand o persoana prezinta deficiente de fier - este anemica - se simte obosita si letargica atat fizic, cat si psihic. Sursele alimentare bogate in fier includ semintele, nucile, fasolea si produsele marine. Este adevarat ca si produsele animaliere (caltabosul, pestele) contin fier; insa pe langa continutul de fier ele pot fi bogate in grasimi saturate care amplifica oboseala si favorizeaza formarea cheagurilor de sange pe artere. Daca optezi pentru un produs animalier cu un continut bogat in fier, asigura-te ca alegi carne macra si nu impanata de grasimi.

  • Potasiul joaca un rol vital in producerea de energie la nivelul celulelor. Principalele surse alimentare de potasiu sunt bananele, cartofii, semintele si granele integrale.

  • Zincul este un oligoelement indispensabil organismului implicat in procesele digestive si metabolice. Zincul se gaseste in scoici, seminte, fasole verde, produse lactate, oua si in carnea animala.


Nu ai observat cum te copleseste somnul dupa savurarea meselor bogate in grasimi?

Cand te gandesti la alimentatie trebuie sa iei in calcul atat alimentele pe care este indicat sa le consumi, cat si alimentele de care este bine sa te feresti. In general, consumul grasimilor saturate (prajeli, deserturi, carne animala) ingreuneaza corpul si produce starea de oboseala.

Este important si consumul grasimilor, dar trebuie sa fii foarte atenta pentru tipul de grasime ales. Acum, pentru ca vacantele si concediile s-au sfarsit, poti avea o independenta mai mare in privinta alimentelor pe care vrei sa le mananci.

Orienteaza-te dupa lumina, culoare, aroma si uita de dulce, sarat si gras. Cauta alimentele care sunt facute cu ulei de masline. Cu cat este mai inchisa culoarea uleiului, cu atat mai multe vitamine si arome sunt incluse. Adauga-l salatelor verzi, rosiilor, pastailor de fasole sau foloseste-l in orice combinatie vrei.

Nucile, ca si uleiul de masline constituie o sursa de grasimi monosaturate. Alimentele bogate in zahar rafinat amplifica starile de surmenare. Zaharul determina cresterea si coborarea rapida a glicemiei in sange. Scaderile subite creeaza senzatie de pierdere completa a energiei (in asemenea cazuri te simti vlaguit, stors de energie).

Daca vrei sa ai energie, limiteaza consumul de dulciuri, bauturi si produse ce au un continut ridicat de zahar. In cazul in care resimti acut renuntarea la dulciuri orienteaza-te spre deserturile diabetice. Aceste produse sunt create special pentru a preveni schimbarile bruste ale nivelului glicemic in sange.

Regretul "vacantelor trecute" este de cele mai multe ori inevitabil. Nu fi trist si nici nu te alarma! Mananca sanatos, fa exercitii, bea multa apa si esti pregatit sa infrunti orice obstacol pe timpul toamnei si al iernii in asteptarea Craciunului si a Anului Nou!

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.01.2006 16:13 
tratamente naturiste
acum 20 de ani mi am tratat ulcerul cu apilarnil +propolis/singura problema m_am ingrasat /dar stomacul nu ma supara de atunci
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie