Alimentatia si sanatatea
![]() ![]() Proteine bune versus proteine rele
O silueta de vis nu este usor de dobandit si mentinut, dar nu este un lucru imposibil de realizat. Trebuie doar o vointa puternica, cat mai mult sport si o dieta bogata in proteine. Atata vreme cat vei alege proteinele bune, te vei putea bucura de tine insati si de corpul tau!
Este un lucru stiut de toata lumea faptul ca grasimile sunt rele, carbohidratii sunt suspecti pentru organismul fiecaruia si proteinele sunt inofensive - sau cel putin asa credeam cu totii. In timp ce majoritatea proteinelor sunt bune, exista totusi o categorie care dauneaza organismului.
Inca din 1990 au fost popularizate o multime de diete care recomandau consumul unei cantitati mari de proteine si consumul redus de carbohidrati. Asadar, intr-o perioada de doar cativa ani de zile proteinele au crescut in topul preferintelor (tot mai multa lume luand suplimente proteice sau batoane) si, implicit, si consumul de carne de peste, vita s-a marit. Insa mare atentie ca nu toata carnea de vita este la fel de bogata in proteinele bune: de exemplu exista o mare diferenta intre un cheeseburger si o friptura din muschi de vaca. In primul rand se presupune ca proteinele fac bine organismului nostru, dar cum actioneaza ele de fapt? Proteinele sunt esentiale intr-o dieta echilibrata, deoarece dezvolta musculatura si mentin colagenul. Proteinele constituie piatra de temelie a enzimelor, hormonilor, factorilor imunitari si a multor molecule esentiale pentru organism. Potrivit unor studii efectuate in Statele Unite ale Americii, un adult are nevoie de minimum un gram de proteine pe zi pentru fiecare kilogram in parte ca sa fie asigurata sanatatea tesuturilor. Asta nu insemna ca poti face exces de proteine. Cu toate ca nu exista studii care sa indice faptul ca un consum excesiv poate avea efecte nocive asupra organismului, trebuie sa fii atent la cantitatea ingerata. Important este sa deosebesti proteinele bune de cele rele si sa-ti cunosti limitele. O proteina buna poate fi cunsocuta dupa nutrientii de baza, dupa modul de ingrijire si recoltare, dupa acizii grasi Omega 3 si dupa cantitatea mare sau mica de grasimi saturate. Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasimi polinesaturate - grasimi bune - care se gasesc in carnea de peste, cu proprietati benefice pentru persoanele cu probleme de inima. Produsele din soia Au nascut numeroase controverse. Daca la inceput, aceste produse aveau ca target vegetarienii stricti, in prezent si-au extins publicul fiind considerate un fel de "mancare speciala, extra". Si asta numai datorita faptului ca este o proteina vegetala, care imbina numerosi nutrienti de baza. Atentie! Consumul excesiv de soia poate conduce si la efecte adverse (alterarea sintezei hormonilor), pentru ca soia contine fitochimicali si fitoestrogeni cu efecte benefice pentru femeile aflate la menopauza, dar mai putin benefice pentru celelalte. Singura modalitatea de a avea o sanatate de fier este prin adoptarea unei diete echilibrate - una care sa asigure necesarul zilnic de nutrienti esentiali si o senzatie de satietate. De exemplu, cu toate ca ne gandim la orez sau la paste ca fiind carbohidrati, trebuie sa stii ca o farfurie de orez fiert contine 5 grame de proteine, iar una de paste chiar 7 grame de proteine. De aceea este atat de importanta o dieta echilibrata, si nu una saraca in carbohidrati (de exemplu). Lista cu proteinele bune
Lista cu proteinele rele
de
Ioana Marosan
![]() Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
![]() ?
as dori sa stiu daca proteinele(acele pastile) au efecte adverse si care sunt acelea?
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |