Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Totul despre alergare
Home > Stil de viata > Sport > Totul despre alergare > Programul in 15 pasi pentru alergatorii incepatori

Programul in 15 pasi pentru alergatorii incepatori

Daca te-ai gandit cumva sa te apuci de jogging, dar ai avut ezitari, noi iti venim in ajutor. Inceputul este intotdeauna dificil, dar, cu programul nostru de 15 etape, vei observa imediat cat de placut si energizant poate fi sa te apuci de sport. Deci nu mai astepta nici o zi, imbraca-te si fugi spre cel mai apropiat parc.
1. Bine ai venit la linia de start 

Indiferent daca acum te-ai gandit pentru prima oara sa te apuci de alergat sau ai mai exersat in trecut, dar ai renuntat, linia de start este locul unde se hotaraste soarta programului tau de jogging. Stabileste-ti de la inceput doua obiective foarte clare: sa maximizezi rezultatele si sa minimizezi accidentarile. Prin perfectionare continua nu ai decat de castigat. Prin accidentari, ai doar de pierdut. 

2. Cumpara pantofii potriviti 

Fiind cea mai costisitoare piesa de echipament pentru alergatori, este vital sa alegi corect inca de prima data. Cheltuieste-ti banii in mod inteligent, cumparand o pereche de pantofi speciali pentru alergare, de la o firma cunoscuta. Alege un model care sa ti se potriveasca perfect si care sa fie conceput exact pentru suprafata pe care o vei utiliza cel mai des: strada, pista sau banda pentru alergare. Daca nu stii exact ce ti se potriveste, cere sfatul profesionistilor din magazine. Si nu uita, chiar si cel mai bun model de pantofi are o durata de viata limitata - asa ca pregateste-te sa ii inlocuiesti dupa cateva luni de antrenament intens. 


3. Fa-ti un plan 

Spatiul si timpul sunt cele doua coordonate de baza ale unui program de alergare eficient. Dar si cele doua motive pe care se creeaza scuzele celor care nu vor sa alerge: "Nu am timp pentru asa ceva" sau "Nu am unde sa alerg". Daca stam sa disecam aceste doua scuze, observam ca realitatea este diferita. Poti fi in forma si alergand numai 30 de minute pe zi - foloseste deci timpul pe care il petreceai sa vizionezi reluarea unui serial. Cat despre locurile potrivite pentru alergat: oriunde poti merge in siguranta poti si alerga. Regiunile din afara oraselor sau portiunile moi (iarba, pamant) sunt preferabile strazilor si asfaltului, dar orice loc este mai bun decat statul pe canapea. O sugestie: gaseste cele mai bune locuri pentru alergat din vecinatatea ta. Astfel economisesti timp, rezolvi problema "spatiului" si este foarte probabil sa te tii cu adevarat de programul pe care ti l-ai facut. 


4. Calculeaza-ti timpul 

Prietenii care vor auzi ca te-ai apucat de alergat te vor intreba in curand "Ce timp scoti?", asa ca ar fi ideal sa te obisnuiesti cu acest lucru. Iti vei putea calcula timpul in mod profesional abia mai tarziu, dar poti incepe cu patru ture de stadion pentru a vedea care este punctul tau de plecare. Gandeste-te ca este un test simplu, nu o cursa. Alearga intr-un ritm putin peste "usor", dar nici nu te lupta cu tine; timpul pe care il scoti se va imbunatati in cursele ce vor urma, pe masura ce obtii si o forma fizica mai buna. Mai bine te pozitionezi in locul broastei testoase decat in cel al iepurelui - asa ca grabeste-te incet. 


5. Urmeaza formula "fit" 

Alearga intre 3-5 kilometri, 3-5 zile pe saptamana, intr-un ritm confortabil. Medicul specialist in fitness Kenneth Cooper numeste aceasta formula "fit" (frecventa, intensitate si timp). Alearga cel putin o data la doua zile (frecventa), intr-un ritm care iti convine (intensitatea) si cel putin 30 de minute (timpul). 


 6. Gaseste-ti ritmul

 Multi alergatori incepatori nu stiu exact ce inseamna un ritm confortabil. Ca urmare, se forteaza prea tare uneori si ajung sa oboseasca, devin descurajati sau chiar se accidenteaza in timpul alergarii. Din pacate, nu exista o regula pentru a intra in ritmul potrivit. Din fericire, este usor sa gasesti ritmul care te avantajeaza: atunci cand poti vorbi cu cineva in timp ce alergi vei sti ca ai gasit ritmul perfect. 


7. Nu uita sa te incalzesti si sa te relaxezi

 Nu confunda cateva exercitii usoare de streching cu o incalzire buna. Eficienta incalzirii este data de marirea ritmului cardiac, de transpiratia pe care o elimini si de pregatirea muschilor in vederea antrenamentului. O alergare usoara sau un mers mai apasat ca in mod obisnuit constituie o incalzire adecvata. Recomandarea antrenorilor celebri: mergi mai rapid timp de 5 minute, apoi alearga intr-un ritm confortabil. Cand simti ca ai terminat incalzirea, rezista un pic tendintei de a te opri brusc. In schimb, transforma alergatul la loc in mers, pentru a te opri in mod gradual. Acum urmeaza momentul cel mai bun pentru intindere - muschii sunt incalziti si nu risti sa intampini probleme. 


8. Nu ezita sa mergi 

Oprirea din alergat pentru a merge nu este o forma de a trisa, dupa cum ai putea crede. Dimpotriva, ea este specifica marilor atleti. Este vorba despre un antrenament pe intervale, care imparte munca in bucati mai mici si, astfel, mai usor de realizat de alergator. Amesteca alergatul cu mersul dupa cum urmeaza: cand incepi sa alergi pentru prima data; cand vrei sa iti recapeti forma fizica dupa o pauza mare, dupa o accidentare sau dupa o boala care te-a oprit din exercitiu; cand vrei sa te incalzesti, inainte sa alergi, sau cand vrei sa te relaxezi, dupa ce ai terminat incalzirea; cand vrei sa alergi si mai rapid (aceasta este utilizarea clasica a intervalelor; cand vrei sa lungesti kilometrajul propus ori cand vrei sa simplifici un traseu. Vei observa ca mersul ajuta la imbunatatirea performantelor daca il practici intre 1 si 5 minute, nu mai mult. 


9. Ai grija sa alergi mereu in siguranta 

Cel mai mare pericol care ii pandeste pe cei ce alearga pe strada sunt masinile. De obicei, trebuie evitate soselele; insa pentru unii acestea sunt singurul loc de antrenament. Trebuie sa iti iei toate masurile de precautie: sa alergi pe strazi cu putin trafic, sa fii mereu cu fata in directia din care vin automobilele, sa respecti intocmai toate regulile de circulatie si, in mare, sa iti amintesti tot ce te-au invatat parintii in copilarie. Trebuie sa privesti fiecare masina ca pe un obiect letal. Pentru ca acesta este adevarul. 


10. Ghideaza-te dupa durere

 Si alergatorii se accidenteaza, desi nu chiar atat de des precum schiorii sau fotbalistii. Poti sa iti creezi singur neplaceri, alergand prea repede, prea mult sau prea curand. Prevenirea este cea mai buna politica, dar uneori te accidentezi si trebuie sa te recuperezi. Foloseste-ti durerea ca indicator: daca nu poti alerga, mergi. Sau inoata. Sau mergi pe bicicleta. Fa ce poti mai bine si fara a simti durere. In timp, vei reveni la forma fizica initiala. 


11. Ai grija la stilul de alergare 

Stilul in care alergi este ca o amprenta - innascut si greu de schimbat. Totusi, in timp, iti poti imbunatati performantele. Alearga cu spatele drept si nu te apleca prea mult in fata. Tine privirea indreptata inspre orizont, nu inspre picioarele tale. Incearca sa mentii un efort constant, nu neaparat acelasi ritm. 


12. Mananca si bea ce trebuie 

Nutritia sportivilor este un subiect de prea mare intindere pentru a fi epuizat aici. In general, alergatorii trebuie sa fie atenti la cateva lucruri importante: - controlul greutatii, fiindca kilogramele in plus te incetinesc; - sa manance usor cu o ora inainte de antrenament si cu doua ore inainte de o cursa; - sa bea apa sau bauturi speciale pentru sportivi inainte de antrenament si chiar si in timpul acestuia, deoarece deshidratarea poate fi periculoasa. 


13. Adauga in program exercitii de intindere si de forta

 Alergarea este o activitate specializata, care lucreaza in special picioarele. Daca tu cauti un antrenament pentru intregul corp, trebuie sa incluzi si exercitii de intindere si de forta, care lucreaza si alti muschi, in final conferindu-ti acea forma fizica pe care o doresti. 


14. Utilizeaza sistemul zi grea/zi usoara 

Nu poti munci din greu in continuu. Este valabil si in cazul marilor atleti, care isi dozeaza bine momentele de lucru intens si cele de antrenament mai usor. Alege o zi din saptamana in care sa lucrezi mai mult ca de obicei (sa alergi pe distante mai lungi si mai incet sau pe distante mai scurte si mai rapid). 


15. Felicitari! Esti in top! 

Frumusetea alergatului consta in faptul ca oricine poate fi castigator. In acest sport nu lupti contra oponentului, ci ai doar de intrecut propriul tau record personal. Atunci cand iti imbunatatesti timpul, cand maresti distanta de alergat sau cand stabilesti un standard personal intr-o cursa - castigi - indiferent de ce a facut altcineva in aceeasi zi. Poti fi un castigator si fara a bate vreun record ci doar practicand in mod constant acest sport. Este iarasi vorba despre aceeasi poveste cu broasca testoasa si cu iepurele. Cei care avanseaza incet si sigur castiga in final.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.02.2012 13:25 
raudealergat
daca depun efort vomit. din ce cauza ? poate stie cineva
  16.01.2012 09:50 
Salut
alerg de 2 saptamini,si ma simt super,dar inca nu stiu unele kestii care imi sunt necesare;de exemplu daca se permite folosirea esarfei pe timp rece??
  17.12.2011 12:37 
muschi la picioare
auzi: "alergatul poate forma muschi la picioare:"....:)) muschii la picioare sunt deja formati poate tii mai cnturezi putin... si nu te gandii ca o sa faci niste picioare ca de mister olimpia ca nu e asa
  18.10.2011 18:48 
''timp''
Pai daca faci si culturism la ce vii si te bagi aiurea in seama si mai ai si tupeul sa il faci mincnuinos pe autor? ''nu e adevarat eu fug intre 10-20 de minute cand cum am chef si intr-o luna am slabit 2 kg''.... Ti se pare o mare realizare ca ai slabit 2 kg intr-o luna???? Esti patetic...
  18.09.2011 21:21 
Se spune ca cel putin 30 de minute din motivul urmator; in primele 30 de minute corpul consuma ce ai consumat tu , dupa 30 de minute incepe sa se hraneasca cu particulele de grasime de pe abdominali si asa mai departe..de aceea este recomandat cel putin 30 de minute, sa fie dimineata pe stomacul gol, doar hidratat eventual si o fructa bogata in vitamina C..daca bagi in tine o groaza de grame de carbohidrati logic ca vei avea energie si va trebuii sa alergi mai mult de 30 de minute sa arzi si din grasimi :D
  26.07.2011 12:17 
Timp
Interesant articolul dar cu un singur lucru nu sunt de acord ci anume timpul de alergare , zice ca cel putin 30 de mnute de alergare , nu e adevarat eu fug intre 10-20 de minute cand cum am chef si intr-o luna am slabit 2 kg , tin sa precizez ca am avut "colacei" la burta si de ei am vrut sa scap , si in aceasta luna rezultatele sunt vizibile si am alergat doar 10-20 de minute , bine tin sa precizez ca fac si exercitii de bodybuilding inafara de alergat ...
  21.07.2011 17:16 
FANTASTIC
PRIN ALERGARE TIMP DE 1AN ZI DE ZI INDIFERENT DE ANOTIMP AM SLABIT 26 KG AM 59 ANI
  21.07.2011 17:08 
fenomenal
am 59 ani in 14 febr,2009 am avut 102 kg prin alergare zi de zi timpde o ora am ajuns aztazi 22 iulie 2011 la 76 kg maninc orice.
  15.07.2011 14:19 
Hello
Foarte frumos! sa stiti ca merita efortul depus
  15.07.2011 14:18 
Buna!
Este foarte interesant articolul si in acelasi timp cu siguranta este foarte bun si sanatos! Vreau sa ma apuc incepand de acuma...preferabil pentru mine este seara.Nu imi doresc sa slabesc deoarece nu consider ca sunt grasa! am 45 kg,dar ceea ce nu imi place mie si nu inteleg de ce,este faptul ca am putina celulita.Ceea ce vreau eu este sa scap de ea si sa fac putini muschi la picioare... chiar numai sa mi se intareasca.Am o intrebare. In cat timp se observa ceva schimbat?O zi buna!:*
  15.07.2011 14:16 
Buna!
Este foarte interesant articolul si in acelasi timp cu siguranta este foarte bun si sanatos! Vreau sa ma apuc incepand de acuma...preferabil pentru mine este seara.Nu imi doresc sa slabesc deoarece nu consider ca sunt grasa! am 45 kg,dar ceea ce nu imi place mie si nu inteleg de ce,este faptul ca am putina celulita.Ceea ce vreau eu este sa scap de ea si sa fac putini muschi la picioare... chiar numai sa mi se intareasca.Am o intrebare. In cat timp se observa ceva schimbat?O zi buna!:*
  05.06.2011 18:04 
dat afara
alerg de 3 ani cu 2 luni inainte de a fi destituit in mod miselesc.nu am facut depresie sunt extrem de optimist,suplu dupa 140 la 90 de kg.alerg minim 25 pana la 35 de km zilnicsi vreau sa maresc.nu tin cont de starea vremii,de anotimp.am trecut de 40 de ani dar forma care o am nu am avut-o nici atunci camd eram sportiv de performanta.nu m-am imbolnavit in acesti ani,glicemia minima tensiunea 10-11/7-8.gasiti ritmul suportabil si incet cu durere inainte.nu fugiti de durere.am plans si am luptat.folositi echipament cat mai putinsi nu luati pe nimeni in seama.puterea de a lupta cu credinta ca nu facti rau nimanui si nu este rusinos sa fii sportiv va va ridica.miscarea trebuie practicata indiferent de starea de sanatate pana la sfarsitul vietii asa spun marii initiati chinezi.va doresc tuturor putere mentala de a trece peste durere si de a gasi placere in exercitiul fizic.cel mai frumos este sa alergi prin tunete si ploaie torentiala!
  26.04.2011 09:56 
foarte buni la alergat
http://www.originals.ro/adidasi-haine-accesorii-ads.php?cid=45141
  10.04.2011 22:03 
frig
bun articolul. cei care se gandesc sa alerge ca sa slabeasca trebuie sa aiba grija si de dieta. alerg de mai mult de 2 ani in medie 5 km cam la 3 zile. uneori mai alerg si 8 iar max a fost de 16. daca vreti sa alergati distante cat mai mari trebuie sa aveti un ritm care sa va permita o respiratie normala ( sa puteti conversa, cum scrie si in articol) altfel va veti epuiza resursele prea repede. alerg si iarna, chiar daca sunt -10C afara sau daca ninge viscolit. cand e foarte frig imbrac pantaloni de trening captusiti, tricou, bigman si eventual o vesta + fes. daca beti doua cani de ceai cald acasa dupa ce veniti de la alergat sunteti ca nou :)
  30.03.2011 00:44 
toti avem nevoie de sport
eu am fost fumatoare pentru 8 ani si de 2 ani m-am lasat si m-am apucat de sport.alerg cate 8-10 km in fiecare zi la aer liber in parcul de langa casa mea,plus fac 20 km pe bicicleta de 2-3 ori pe saptamana.vreau sa spun ca nimic nu ma face mai fericita decat sportul,ma simt super mishto si imi pare foarte rau ca candva mi-am rovinat sanatatea cu toate prostiile(fumat,alcool...)va sfatui sa faceti sport,asta e succesul unei vieti fericite si fara de probleme!
  21.03.2011 11:55 
sfat de incepator pt incepatori
Un sfat de la un incepator in alergat. Pentru a nu avea dureri ale talpilor in timpul alegarilor lasati adidasi sa vina lejer in picioarem, nu-i strangeti foarte tare pentru ca riscati sa va doara talpile atat de tare incat sa renuntati nemaiputand alerga dupa un timp ...
  14.03.2011 20:36 
sa ai vointa
este un bu articol ar trebui respectact alergarea este foarte buna am alergat si mam simtit foarte bine
  07.03.2011 07:23 
ma simt bine
Voi cititi articolul si comentati ca Bravo,da eu alerg,faceti acelasi lucru. Lasati PC. Aveti grija de corpul vostru.
  31.01.2011 14:49 
LifeStill
Eu personal alerg de 4-5 ori pe saptamana,seara,in curtea unui liceu.Fac 3 serii de 12 ture( o tura are in jur de 150-200 m) Conteaza si alimentatia,sa ai in jur de minim 4 mese din 3 in 3 ore pe zi,hidratare cat se poate macar 1l de apa pe zi, ca lichide iti iei si din super,fructe etc. Faceti-va un program de care va puteti tine in functie de timpul fiecaruia si rezultatele o sa apara, aveti rabdare rezultatele sa vad in timp, bineinteles daca respecti acel program.
  18.01.2011 01:44 
hello!!!
am sa incep sa alerg si eu numa ca nu cred ca pe vremea asta e indicat afara sunt - grade,sau ma insel?
  26.12.2010 18:12 
i-mi place cum ma simt
alergatul este ok ... dar din experienta mea (alerg de 2 ani zilnic 3-4 km)va spun ca nu se slabeste fara a te abtine si de la mancat gras si seara
  10.12.2010 21:53 
sanatate
Este foarte sanatos sa faci jogging.Eu am iinceput acum un an si sincer sa fiu ma simt excelent,parca sunt o alta persoana.Multi cred ca dupa o zi de lucru la servici nu mai pot sa faca jogging datorita oboselii.Si eu lucrez 10 ore zilnic dar una este oboseala de la servici si alta este cand faci jogging.Fceti miscare si veti vedea ce satisfactii veti avea dupa max. 2 saptamani.Eu daca nu alerg la un interval de 2 zile mi se pare un lucru foarte ciudat.FACETI JOGGING!!!!
  01.12.2010 12:11 
Bravo
Tot ce spuneti aici in articol, incurajeaza o persoana potential supraponderala, obeza sau de ce nu diabetica. Haideti fratilor la miscare, chiar daca vine frigul, chiar daca vine zapada, ploaia, soarele arsita si alte chestii care ne fac mai comozi. Alergarea ne face mai sanatosi!
  14.11.2010 08:21 
articolul
Super articolu....gata de maine am sa duc sa larg:).Tineti-o tot asa:))
  08.08.2010 23:11 
08.08.2010
acum sunt pregatita de alergat:):)abia astept...sa ma eliberez de stres...
  16.07.2010 17:41 
Am citit acest articol in care sunt specificate multe lucruri pe care atleti le stiu in mare parte deci articolul este real iar metodele sunt folosite si de atleti , spun aceste lucruri ca un practicant de atletism
  29.04.2010 17:02 
...
am citit asta pentru ca trebuie sa dau rezistenta la sport si vreau sa alerg tare fara sa scot un timp bun//ms de sfaturi
  19.04.2010 12:05 
Timp alergare
Buna, As fi interesat cam cat se scoate pe 1200 metri (sau 3 ture de stadion) ? Multumesc
  05.04.2010 18:15 
intrebare
M-am operat de menisc acum 4 luni si vreau sa incep sa alerg,puteti sa-mi dati vreun sfat?Am voie?Cat?
  01.04.2010 17:06 
incercati!
dupa parerea mea cel mai bun mod prin care un om isi mentine sananatatea e alergatul...ar fi bine ca si eu la cei 15 ani ai mei sa ma apuc de alergat..ma gandesc serios sa-mi imbunattatesc stilul de viata sedentar si sa o iau de la capat..poate e mai bine pt mine si pentru cei din jurul meu...incercati si voi!...o viatza frumoasa!
  18.03.2010 21:18 
buna
in curand o sa fie mai cald si atat eu cat si prietenele mele vom incepe antrenamentele...succes celor care vor sa slabeasca prin alergat dar si celor care fac asta pentru sanatate..bye:*
  04.03.2010 14:30 
alergarea -dumnezeul sporturilor
salutare. si eu alerg, cel mai bun moment pt alergat il consider dimineata. Il consider dumnezeul sporturilor pt ca , ca sa-l practici iti trebuie musai un lucru si atat: ambitie. Apropos eu alerg in Pitesti, singur , cine vrea sa alerge cu mine il astept -mess ionuts29. respect pentru toti care fac sport
  01.03.2010 20:35 
buna
ce sfaturi bune...de maine am sa practic si eu sportul asta.....dar cand e mai bn sa alergi seara sau dimineatza?....astep raspuns
  30.01.2010 03:45 
Alergati
alerg de 3-4 luni,3-3,5 km fara pauza,o zi da una nu..nu m-am uitat niciodata la ceas/cronometru sa vad in cat timp ii fac..oricum undeva in jur de sub 30 min dar asta nu e important..important e ca ma simt super..abia astept sa ies la alergat...am fost si pe -5 grade..si pe ploaie..nu tin cont de vreme atata timp cat sunt pana in -5-6 grade...acuma am facut o pauza ca a fost cam frig..si cu zapada asta dar de sambata o iau din loc...mancati cat mai multe fructe..iaurturi..mieji de orice fel(nuca,alune,seminte..etc)...legume,sucuri naturale..macar 1 pahar de 300 ml la 2 zile..renuntati la fumat,prajeli..fast food...eu am renuntat la ele acu 4 ani...este un lucru extraordinar sa faci sport...simti fiecare celula cum lucreaza..si inca un sfat...daca alergati si vreti sa slabiti faceti-o minim 30 de minute..fara oprire,fara pauze..pastrati acelasi ritm..iar inainte de a va opri..minim 50 de metri sprint.iar daca simtiti ca nu puteti face fata..iar uneori va simtiti obositi la urmatoarea alergare..incercati ca inainte cu 1h de a incepe..sa serviti un iaurt cu fulgi de porumb si o banana..si nu beti decat 1-2 guri mici de apa..spor la alergat si numai bine
  29.01.2009 09:36 
Mergi mai departe
Incerca sa te imbraci in straturi si sa consideri temperatura de afara cu 10 grade mai mare, deoarece te vei incalzi in timpul alergarii. Pentru primul strat (tricou) incearca sa folosesti ceva din Polyester sau spandex care lasa transpiratia sa iasa afara si tu te mentii relativ uscat. Spor la treaba!
  06.01.2009 11:58 
Si eu ...
Salut, si eu m-am apucat de alergat...dar nu rezist decat 10 minute pentru ca sunt imbracat gros si este fff frig afara...plus am observat ca nu pot bea multa apa dupa ce am alergat. Am citit undeva ca nu e bine sa alergi cand este frig afara decat imbracat special pentru frig transpiratie etc. Dar de saptamana viitoare ma duc in IORE sa alerg, poate gasesc pe cineva cu care sa alerg. Respect for all
  04.01.2009 18:13 
RUN
fa si u, ce a facut, Forrest Gump>>>>> ruuunnnn..... :)
  24.10.2008 23:09 
Trasc alergarea , saritul cu coarda da rezultate?
Urasc alergarea, vreau sa dau burta jos. Daca sar cu coarda o sa scada oare?
  03.09.2008 14:56 
Eu personal ma simt mult mai bine cand alerg singura. Nu vad de ce as mai avea nevoie de o persoana. Dimpotriva, prezenta altcuiva atunci cand alerg ma streseaza, ma OBLIGA sa nu ma opresc (pt. ca mi-e rusine de acea persoana) si asta nu imi place. Prefer sa imi impun singura distanta sau timpul.
  21.08.2008 10:40 
Buna
e buna treaba cu alergatul,eu imi doresc foarte mult,dar din pacate nu am cu cine sa alerg si imi este frica de caini.fiind 2 persoane ar fi altceva.este cineva dornic sa faca miscare dimineata sau seara?am parcul Titan langa mine si e pacat....alearga cineva pe-acolo?Daca da,as vrea sa ma alatur si eu.vreau un raspuns va rog
  08.08.2008 16:45 
:)
Multumesc mult de tot pentru sfaturile bune recomandate! Sper... ca sa am rezultatele dorite! Va multumesc!!!
  08.08.2008 09:47 
Este bine daca dormi dupa ce ai alerget... insa inainte sa adormi asigura-te ca ai baut 1 litru de apa... sau pana la urma cat poti. Apa inante de culcare ajuta la tonifierea pielii, la eliminarea toxinelor si bineinteles nu te vei deshidrata. Alergatul este una dintre cele mai bune metode de a te mentine in forma, care te ajuta sa scapi si de celulita. Totusi te sfatuiesc sa iti cumperi o crema anticelulitita si sa te dai inainte si dupa ce ai alergat... vei vedea rezultatele sunt super. Mult succes.
  08.08.2008 01:38 
Buna
Am 20 de ani 56 de kg, inaltime 1,61 cm alerg de 3 saptamani in jur de 20-30 de min pe zi dimineata fac lucru asta pe la 6 iar pe la 7-8 ma culc din nou si ma trezesc foarte tarziu 13-14. Spuneti-mi va rog faptul ca dorm dupa ce alerg are vreo importanta?? M-am apucat de alergat cu ideea ca am sa mai scap de cateva kilograme... si totodata as dori sa scap si de celuilita care mi-a aparut pe picioare, este posibil acest lucru sa scap de kilogramele in plus si de celulita prin alergat?? Va multumesc si astept sfaturi.
  30.07.2008 15:40 
Daca vrei sa scapi de celulita atunci poti sa te apuci de alergat linistita. Nu vei face muschi la picioare daca ai celulita pana nu scapi de ea.
  30.06.2008 20:05 
Alergatul face muschi la piciooare?
Am si eu o intrebare... alegatul poate provoca formarea muschilor la picioare? Fiind fata nu as dorii sa am niste picioare musculoase... De fapt m-as apuca de alergat pt a elimina mai usor celulita. Credeti ca alergatul m-ar ajuta? poop
  13.04.2008 01:01 
Prieteni care nu le plac sportul
Oricat mi-ar placea mie sa sustin contrariul, exista oameni care pur si simplu nu sunt facuti pentru sport. Unul din ei e si cea mai buna prietena a mea, care numai ca nu suporta sa mearga la sala, nu suporta nici sa se auda vorbindu-se de asa ceva. Ea are sincera sa fiu 350 kg din cauza ciocolatei.
  20.03.2008 23:01 
Alergatul face minuni... iti da forma fizica de invidiat... e sportul in care iti este pusa la incercare ambitia...
  23.01.2008 15:33 
sal!
Vreau un program de exercitii pentru o fata de 15 ani (pentru burtica, coapse). Va rog ajutati-ma!!
  07.01.2008 15:16 
Alerg
Alerg de 3 ori pe saptamana, 3-5 km.
  03.11.2007 21:25 
alergare
Timp de 6 luni pe an, alerg cu o intensitate de 4-5 fregvente pe saptamana,cate 3-5 km/zi.Ma simt excelent, si par cu 6-7 ani mai tinar decat normal.
  31.10.2007 09:18 
Poti slabi si doar cu sport, fara regim, cu conditia sa faci suficient efort ca sa consumi mai mult decat mananci ;). Si va fi mult mai bine decat cu orice regim.
  26.10.2007 17:01 
re:
nu kred k poti sa ajungi piele si os dak alergi d 3=4 ori p sapt..in primul rand k alergatul nu un efort atat de intens..si apoi k doar sportul nu t slabeste niciodata dak nu tii si regim..si pana la urma poti sa reduci din intensitate dak ajungi la greutatea dorita..
  16.10.2007 21:05 
si pt cei mai slabi?
eu sunt cam slaba (de mica), acum am 16 ani si am avut cateva mici tendinte de ingrasare dar mi-am revenit prin sport, mai bine zis exercitii o data la doua seri, facute singura, dar cu cap. vreau sa alerg, ador sportul, dar mie frica sa nu ajung numai piele si os. daca as alerga numai o data pe saptamana, ar fi bine? multumesc
  27.09.2007 14:20 
BUNA
VA MULTUMESC CU VOI AM TRECUT DE GREU ACUM SUNT PE FELIE PA
  12.09.2007 12:54 
jogging containdicat varicelor?
chiar nu stiu raspunsuL. As vrea sa stiu care exercitii sint indicate si care nu sint indicate.
  01.09.2007 22:00 
BUNA!
Azi a fost prima zi de alergat, a fost cam greu, dar mi-a placut. Mai greu e cu controlatul respiratiei atunci cand obosesti, dar sper sa fie OK.
  16.06.2007 23:42 
alergarea si mintea...
Am descoprit din experienta ca daca alerg in sesiune si invat in acelsi timp pot sa invat mult mai bine, cred ca o sa imi fac un program permanent de alergat.
  30.03.2007 21:00 
sanatate curata
inceputul e greu...dupa care vei simti nevoia sa alergi, si nu neaparat dupa barbati, asa cum ar fi tentati unii sa camenteze...eu ma simt excelent, merg cu bicicleta pana la parc...deci pot considera ca incalzirea e ca si facuta...si echilibru in viata...multa bafta!!! niciodata nu e prea tarziu!!!! incepe acum!!!
  29.03.2007 17:34 
super fain
alergati fratilor
  29.03.2007 17:31 
alerg pt a ma mentine in forma si pentru a slabi
jogging subiect discutat si iar discutat.Ce sa zic e bun aproape pt oricine...insa practicat cum trebuie si cand trebuie..apucati va de la o varsta cat m ai fragede nu lasa ti kg sa va doboare...succes
  30.11.2006 10:57 
alerg sa scot tigarile din mine
eu alerg cam 1 km apoi fak pauza de 3min dupa kare iarasi .alerg kam 7-8 ture.asta k sa uit de tigari k m-am lasat de curand.akasa manank fructe peste si 1l de apa, nectar,lapte chiar si fortat pt hidratare.ma simt bine si cel mai bine ii sa alergi pe muzika si singura pt k nu te deruteaza nimeni.pussy si apucati-va dragelor de sport
  24.11.2006 19:53 
intrebare
eu alerg in fiecare seara de la ora 20.00-21.00 pe o distanta apreciabila de 15 km., cu pauze de 3-4 min. . exista vreun risc? e bine daca alerg seara si apoi ma culc? asta se intimpla in fiecare seara
  19.10.2006 22:30 
totul despre alergare
asa e...mi`as dori sa fac si eu jogging dimineata si seara cum se face in america...la noi se considera ca ai fite daca alergi...oricum aveti dreptate
  17.10.2006 08:42 
Sunt de acord
In Romania insa nu se pune atata accent pe alergat prin urmare nici nu sunt suficiente piste pt alergat,sau mai bine zis in alte locuri nu exista de loc.
  31.07.2006 22:29 
da
mai tbuie stiut si ca e bine sa pui piciorul in pamant cu calcaiul-cel din fata,sa ai spatele drept,etc
  05.07.2006 14:29 
VIATA FARA MISCARE
NU EXISTA UN CULT PENTRU SANATATE PRIN EXERCITIU FIZIC, LA NOI. PAREREA MEA ESTE CA FACAND MISCARE AI CEA MAI IEFTINA RETETA PENTRU SANATATE.
  08.06.2006 15:03 
e bun programul asta
  06.06.2006 13:09 
cand?
cand este mai bine sa alergi? dimineata sau seara? (dupa amiaza nu este o optiune pt mine deoarece sunt la munca)
  05.06.2006 20:21 
o sa alerg
m-ati conbvins, si chiar de maine o sa ma duc pe stadion si o sa ma apuc de alergat, nu stiu de ce nu m-am apucat mai de mult de lucrul asta .
  05.06.2006 12:28 
Parerea mea? ha Am facut sport de performanta, stiu prea bine cu ce se mananca DAR caut o sala de sport numai si numai pentru fete! va multumesc daca ma puteti ajuta.Am 30 ani 2 copii si vro15 kg in plus de cand nu mai fac sport regulat.Am preacticat Kaiac la clubul dinamo .pa si va doresc o zi buna.
  27.05.2006 00:32 
iubesc sportul
la mine sportul este pe primulloc.am facut handball 4 ani,am probleme cu respiratia,inciuda acestui fapt eu am facut pan aacuma.Eu nu pot sa respir pe nas deloc,imi sunt prea stramte caile respiratorii,imi obosesc picioarele de la genunchi in jos cand fac efort maxim si m-i se usuca gura in timp ce alerg.Adeseori ma sufoc sau pur si simplu imi vine sa vomit din cauza efortului.Nu stiu ce sa fac,va rog ajutati-ma
  15.05.2006 14:51 
Mdap
Si am si un varice si am si astm si am fost si fumator si am si burta (21 178 85kg). O sa inceapa sa va tremure pleoapa daca alergati zilnic 30 minute asa ca luati fier care se depune numai in combinatie cu calciu. HAI IN PARCURI. Alergati 3 saptamani sa se invete corpul cu alergarea dupa aceea o sa ii dati super blana si o sa slabiti la fel. IMPORTANT Nu va schimbati adidasii pentru ca o sa va accidentati (dureri la nivelul picioarelor)
  15.05.2006 14:45 
Mdap
Numa scuze de romani lenesi. Fiti grasi. Io am inceput cu 1 tura de iore in 30 minute acum fac 2 ture dupa 3 saptamani. Sunt cel mai sanatos dintre prieteni si abia acum incep sa slabesc pentru ca pana acum greutatea mi-a fost tinuta in loc de dezvoltarea muschilor de la picioare care au crescut pana au ajuns sa suporte efortul. Acu incepe slabitul efectiv.
  07.04.2006 19:52 
ce sa fac?
vreau sa slabesc dar nu pot alerga...vreau sa fac exercitii in casa...ce as putea sa fac???
  06.04.2006 22:00 
jogging
da e o idee buna sa alerg dar unde k la mine in oras adik tulcea nu exista asa ceva mai ales k daca alergi se uita toti la tine de park ai face ceva rau...deci alta idee de a slabi care este ?? ?va rog easpundeti
  24.03.2006 12:24 
Pentru o dezvoltare cit mai armonioasa iti recomand inotul.
  18.03.2006 21:18 
inltare
vreau si eu sa mai cresc putin..nu vreau sa fiu complexaa de acest lucru...ce sport ar trebui sa fac..(bascetul nu imi place)..dati-mi un sfat..va multumesc
  29.01.2006 21:00 
vreau si eu
de mult tot zic ca o sa alerg.si scuza mea "unde sa alerg?".dar pana ce imi fac curaj am sa sar coarda.puteti scrie un articol pentr inaltare?vreau sa mai cresc putin.am auzit de apa plata cu lamaie si sarit coarda.va rog mult.
  19.01.2006 17:48 
Intrebare
Obisnuiesc sa alerg seara in parc.Dar ce mafac ca vine iarna. Exista vre-un risc pe aceasta perioada sa mai alergam?
  19.01.2006 17:48 
Buna idee
Un exercitiu foarte bun pentru toate persoanele de toate varstele... in special pentru ca ajuta foarte mult starea sistemului circulator, a inimii. Eu npersonal fac bodybuilding dar alerg 3-4km cam de 3 ori pe saptamana. Cu timpul ajunge sa fie o joaca de copii.
  19.01.2006 17:48 
multumesc
am practicat acest sport la nivel profesional, si pot sa spun ca a fost perioada cea mai buna din viata mea... e bine sa-l practice cat mai multi oameni. E foarte bun pentru sanatate si frumusete, sunt strans legate intre ele. EVA esti minunata!!!
  19.01.2006 17:48 
multumesc
aveam nevoie de o sugestie de a-mi recapata forma fizica si...uite ca mi-ati dat o idee buna!
  19.01.2006 17:48 
Hello
Eu Personal Practic Alergatul La Nivel De Amator,dar Am Gasit Sfaturi Bune In Recomandarile Tale Si Astept In Continuare Practici Folositoare Te Salut Eva
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie