Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Metoda Pilates
Home > Stil de viata > Sport > Metoda Pilates > Principiile tehnicii Pilates

Principiile tehnicii Pilates

Pentru orice persoana este important sa fie respectate anumite principii stiintifice in timpul exercitiilor. Unii invata aceste principii pe fir logic, altii absorb semnificatiile la un nivel conceptual, in timp ce altii le invata in functie de modalitatea in care corpul le transmite aceste informatii. Indiferent de calea optata pentru a le intelege, este insemnat sa stii fundamentele tehnicii Pilates.

Sport

Cu totii admiram in secret persoanele care au un corp bine tonifiat.
Top Sanatate iti recomanda
·Pilates pentru picioare
Aripioare de grasime, celulita, gambe inestetice - toate aceste aspecte neplacute pot fi ameliorate.
Principiile actuale sunt usor comprehensibile. Pilates combina o serie de exercitii care sunt conectate intr-o maniera specifica cu sistemul circulator, cu flexibilitatea si puterea unor zone caracteristice trupului uman. Rutina exercitiilor conduce organismul catre o stare de armonie, astfel incat partile corpului lucreaza ca un tot. Spre deosebire de restul exercitiilor, metoda Pilates nu pune accentul pe cantitate sau pe cat de mult sa fii solicitat, ci ele trebuie sa te faca sa fii constient ca intregul tau corp lucreaza concomitent.


Respiratia

Respiratie este o functie vitala oricarui organism, indeplinita indiferent ca suntem constienti sau nu. Unul dintre punctele cheie ale acestor exercitii se axeaza pe modalitatea in care respiri. Fiecare miscare este conectata cu o metoda specifica de respiratie. O respiratie corecta ingaduie oxigenului - prin intemediul sistemului circulator - sa irige muschii ce sunt utilizati si sa elibereze o cantitate de substante chimice nocive depozitate in muschi. Substantele chimice eliberate sunt conectate cu durerea si starea de oboseala, fiind substante de care organsimul nostru incearca sa scape. Din aceasta cauza este necesar sa inspiram adanc o cantitate cat mai mare de oxigen si sa expiram profund, "golindu-ne" plamanii de chimicale.

Pentru exercitiile Pilates trebuie sa inveti sa respiri intr-un mod specific. Cand inspiram, ne dilatam partea de sus a pieptului. Poti crede ca aceasta este o forma de inspiratie profunda, insa, de fapt, este vorba de o falsa inspiratie profunda. In loc sa inspiram dilatandu-ne pieptul si sa expiram umflandu-ne burta, trebuie sa ne concentram sa umplem cu aer partea de jos a plamanilor. Aceasta forma de respiratie profunda ne permite sa ne intindem si sa ne miscam fara sa restrictionam cantitatea de oxigen pe care o inspiram. Cantitatea de oxigen permite substantelor nutritive sa calatoreasca spre muschii asupra carora se lucreaza. In timp ce expiram cu putere, toate gazele si substantele nocive organismului au o cale de evadare. Cand aceste elemente daunatoare sunt eliminate, capul devine mult mai limpede, energia creste, acidul lactic (acidul care se acumuleaza de obicei in muschi si care produce crampe musculare) se elibereaza din musculatura si devenim mult mai relaxati.


Relaxarea

Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le inveti cat mai rapid se refera la modul in care executi exercitiile fara a crea tensiune in zonele corpului ce nu sunt lucrate. Partile care nu sunt lucrate, sunt angajate in actiunea miscarilor, dar nu sunt tinute in tensiune. De exemplu, in cazul in care calaresti nu te concentrezi numai la a avea o pozitie adecvata hipismului. Tii fraiele, umerii tai sunt relaxati, dar gata sa actioneze daca este cazul, laba piciorului este fixata in lacasul de sustinere carateristic - intregul tau corp este implicat. Asemanator, metoda Pilates implica intregul trup in timpul executarii fiecarei miscari. Dupa ce termini rutina exercitiilor, vei observa ca ai eliminat stresul atat la nivel mental, cat si la nivel fizic.


Puterea de concentrare

In multe contexte, cand ne miscam, o facem fara sa o constientizam. Creierul primeste o informatie cu ce avem noi de gand sa facem, si, fara ca noi sa-i acordam o foarte mare atentie, corpul executa miscarea comandata de creier. De exemplu, exista o diferenta notabila intre miscarea pe care o faci pentru a te intinde dupa ceasca de cafea dupa ce ai terminat de rasfoit ziarul de dimineata si miscarea prin care ridici un pahar care e plin ochi. Pe masura ce exersam, abilitatea de concentrare a atentiei asupra partii pe care o lucram creste. Astfel castigam calitatea miscarilor pe care le facem. Miscarea pe care o faci este caracteristica unei anumite parti a corpului; este esential sa-ti concentrezi atentia asupra ei pentru a te asigura ca zona respectiva este lucrata corect. Cand suntem constienti de miscarile noastre, corpul si mintea conlucreaza efectiv si armonios.


Controlul

Controlul reprezinta elementul principal pentru atingerea calitatii miscarilor. Cu exercitiile Pilates nu trebuie sa-ti depasesti masura, sa te straduiesti sa faci cat mai mult si cat mai bine. Nu trebuie sa te certi pentru exercitiile gresite; este necesar sa te misti cu gratia unui dansator, concentrandu-te ca mai multe parti ale corpului sa se miste simultan in armonie. Exercitiile Pilates se executa cu ajutorul unei respiratii adecvate, prin concentrarea atentiei asupra zonei la care lucrezi si asupra miscarii in sine. Cand vei experimenta pentru prima oara aceasta metoda Pilates este posibil sa fii mai neindemanatic si miscarile sa fie executate cu stangacie. Nu te speria! Cu timpul vei reusi sa te misti cu gratie, exercitiile continuandu-se de la sine. De indata ce vei intelege miscarile de baza, le vei executa cu gratie si armonie.


Fluiditatea

Calitatea de a fi gratios in timp ce executi miscarile se bazeaza pe fluiditatea exercitiilor care decurg unul din altul. Executarea exercitiilor cu gratie implica, de fapt, o mare precizie. Fiecare miscare in parte are un punct precis de unde incepe si un loc unde se termina. Oricum le-ai executa, depinde de tine, de cum imbini aceste exercitii pentru a curge firesc fara sa mai resimti punctele de deschidere si pe cele de inchidere. Chiar daca esti instruit sa te opresti intr-un anumit punct la fiecare miscare pentru a o executa de mai multe ori, oprirea nu reprezinta o pauza, ci un loc unde intinderea sau miscarea se continua - desi un privitor nu ar putea sa observe acest lucru din exeterior. Fiecare exercitiu constituie un punct de plecare pentru urmatoarea miscare. In realitate, miscarea nu se opreste nici o clipa, sfarsitul unei miscari reprezentand de fapt inceputul alteia.


Interior - exterior

Conceptual, metoda Pilates se bazeaza pe premise ce par la prima vedere diametral opuse. In timp ce executi miscarile Pilates, lucrezi atat pentru interiorul, cat si pentru exteriorul organismului tau. De exemplu, lucrezi asupra unor grupe musculare mici pentru ca intreaga musculatura a organismului sa suporte miscari ample. In timpul exercitiilor lucrezi pentru a-ti elibera mintea si-ti folosesti creierul pentru a-ti coordona miscarile trupului. La sfarsitul exercitiilor va exista o stransa conexiune intre doua aspecte ale persoanei tale: te vei simti plin de energie psihica si puternic din punct de vedere al fizicului.

Cand exercitiile sunt executate corect, interiorul devine radacina fiecarei miscari in parte. Datorita acestei metode vei resimti schimbari profunde de la cum stai, mergi, te misti pana la modalitatea in care ii percepi pe cei din jurul tau. Lucrand deopotriva asupra fizicului si psihicului, vei ajunge sa ai o claritate mentala, increderea si energia vor spori, creandu-se un sentiment al echilibrului si o stare de pace launtrica.


Libertate si control

Pentru a-ti mentine coloana vertebrala intr-o pozitie adecvata, trebuie sa-ti intaresti musculatura abdominala. Daca lucrezi muschii abdominali, umerii coboara, gatul se inalta si coloana vertebrala sta din ce in ce mai dreapta. In cazul in care inveti cum sa-ti controlezi aceasta regiune abdominala, vei resimti concomitent o noua stare fizica si psihica. Daca te poti concentra asupra fiecarei miscari in parte, ti se va releva o excelenta stare de spirit. Pentru a ajunge aici trebuie sa vizualizezi cu ochii mintii fiecare miscare pe care o executi.

Puterea de concentrare iti va oferi controlul necesar pentru fiecare exercitiu. Miscarile nu trebuie sa fie rapide sau sporadice. Accentul cade in primul rand pe control, metoda Pilates fiind, de fapt, o serie de exercitii controlate si executate pentru fiecare parte a corpului. Miscarile lente si fluide necesita o mare precizie ce solicita la randul ei un control fizic al trupului. Precum Tai Chi, aceste miscari nu sunt agitate si inflexibile, ci, mai degraba, extrem de fluide. Miscarile alterneaza intre o buna respiratie, o intindere adecvata si intarirea organismului.

Rutina exercitiilor este mult mai activa decat pare, putand fi executata fara riscul de aparitie a plictiselii. In timp ce faci exerctiile, poti fi surprins in mod placut de imaginile relaxante ce-ti traverseaza mintea, de parca imaginile ar fi piese de puzzle ce-si gasesc locul potrivit. Acest lucru nu se intampla gratie unei surse divine de inspiratie, ci se petrece datorita starii de concentrare a mintii asupra fiecarei parti a corpului.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.08.2011 18:17 
pilates sarcina
salut stie cineva unde se face pilates in Iasi pentru femeile insarcinate, sau altfel de exercitii? Merci!
  01.07.2011 14:33 
pilates in iasi
Active Body Pilates este o sala de Pilates din Iasi ce ofera doritorilor posibilitatea de a invata exercitiile si tehnicile Pilates. Recuzita necesara difera de la sala la sala. Noi dispunem de benzi elastice care opun rezistenta, mingea mare si mingea mica de exercitii, inele,greutati si bineinteles salteaua de fitness. Antrenorii iti vor monitoriza fiecare miscare, astfel incat vei sti cu siguranta ca lucrezi muschii eficient si obtii rezultate optime. O sedinta de Pilates dureaza aproximativ 50 minute. Intre sedintele de Pilates exista un moment de respiro de 10 minute pentru a putea pregati ora urmatoare. Trebuie sa avem in vedere faptul ca rezultatele vor incepe sa se vada abia dupa cateva saptamani de lucru si ca orice efort depus are ca scop remodelarea corporala la care ai visat dintotdeauna. Va asteptam cu drag la noua noastra sala de pilates din IASI, Bld. Tudor Vladimirescu, nr.42, etaj 3, cladirea OTP Bank . Mail/Ym: activebodypilates@yahoo.com Telefon: 0744 341 995
  11.04.2010 23:10 
CENTRUL MEDICAL DE APITERAPIE
Centrul Medical de Apiterapie se gaseste acum la 9 km de Tg-Jiu, in localitatea Balanesti, nr. 336-337, nr. tel. cabinet : 0253.270.221, 0353.568.802, 0763.655.629, 0764.218.336. Dr. Vasile Andritoiu, PhD
  11.04.2010 23:09 
CENTRUL MEDICAL DE APITERAPIE
Centrul Medical de Apiterapie se gaseste acum la 9 km de Tg-Jiu, in localitatea Balanesti, nr. 336-337, nr. tel. cabinet : 0253.270.221, 0353.568.802, 0763.655.629, 0764.218.336. Dr. Vasile Andritoiu, PhD
  09.11.2008 16:55 
Pilates in Iasi
IN IASI SE FACE PILATES INTR-O SALA DEASUPRA LA PIZZERIA DIAVOLO DE PE INDEPENDENTEI. TIPA E DE TREABA SI ARE REZULTATE. ARE SI UN SITE WWW.TONUSPLUS.RO
  23.07.2008 13:56 
Pilates in Iasi
Pentru prima data in Iasi, cursuri de Pilates sub indrumarea Elenei Gheorghita, cadru certificat Stott Pilates. Intrati pe www.tonusplus.ro pentru mai multe detalii.
  21.11.2007 23:13 
despre pilates
fac pilates de o buna bucata de timp cu mici pauze.Am probleme cu nervul sciatic si inainte orice gimnastica faceam aveam dureri,de la pilates nu am.Rezultatele sun foarte bune,desii nu am slabit pe cantar am scazut in centimetrii.Rezultatele sunt mult mai vizibile dupa ce inveti sa executi corect miscarile.Pe fiecare zi fac cate 20 minute pilates.Le recomand,sunt foarte eficiente
  21.09.2007 14:21 
Pilates
De cateva luni incerc sa-mi calmez durerile produse de scolioza dorso-lombara cu osteofite,dar inca nu am reusit,poate exerci.Pilates ma va ajuta.Imaginile animate au fost ft. bune. Multumesc Bibi.
  13.09.2007 13:06 
pareri despre pilates
eu am inceput sa practic pilates de aproximativ o saptamana jumate si am observat ca abdomenul e mai plat..si cred ca schimbarile ce vor urma vor fi in bine.
  14.06.2007 14:03 
pareri despre Pilates
As dori sa aflu pareri de la cei ce practica Pilates-ul. Cum va simtiti , va mentineti greutatea . As vrea sa incep si eu sa practic Pilates-ul insa inca nu sunt sigura daca da rezultatele scontate.
  24.03.2007 16:11 
pilates in timisoara
Nu stiu sa iti spun de Iasi dar in Timisoara este la All4body str Constanta nr 8 relatii la tel 0722 341 620 sau 497 555 (ora 16-21)
  07.02.2007 15:26 
pilates
se practica si in iasi pilates in vreun centru?vreau dar nu stiu unde.astept raspuns.multumesc anticipat
  28.01.2007 14:54 
da ,asa e....
e adevarat si eu am cautat ex. PILATES si le-am gasit si le-am savat ca altfel nu le poti vedea.....am cateva zile decat le practic, e buna tehnica.
  25.01.2007 10:57 
Adrese
As dori adrese ale salilor unde se fac antrenamente Pilates si preturi.Multumesc
  23.01.2007 19:50 
Pilates
Pilates este o metoda naturala de a te mentine(fara medicamente,ceaiuri,etc)si poate fi practicata de oricine,indiferent de varsta.
  23.01.2007 10:43 
Pilates
Cred ca daca era atasata si cite o poza la exlicatiile respective,era mai bine.Si este o metoda pe care poate s-o practice multa lume care nu au sali specializate pentru a face sport( ma refer la orasele mici ).
  22.01.2007 20:30 
pilates
subscriu la ideea cu imaginile.......fara imagini e putin sec
  22.01.2007 16:11 
pilates
dati imagini, fara imagini este ca si cum am citi despre muzica
  18.01.2007 21:33 
SUNT INSTRUCTOR DE AEROBIC
CAT POATE SA DUREZE UN CURS (UN MAXIM POSIBIL) FARA SA DEVINA MONOTON,PLICTISITOR,OBOSITOR SI INCA O INTREBARE:TEHNICA PILATES ESTE NUMAI LA SOL SAU SI IN PICIOARE?
  17.12.2006 13:33 
locatie
As vrea va rog sa imi spuneti daca exista si in Cluj Napoca vreun centru unde se practica metoda Pilates.va multumesc anticipat
  02.12.2006 15:11 
tehnica Pilates
excelent, doresc o adres une se practic astfel de tehnici,
  22.10.2006 18:31 
astept sugestii
iubesc tehnica Pilates i a vrea s deschid un centru de fitnes n care cei interesati sa poata practica pilates. Nu stiu insa de unde pot lua un instructor si ce trebuie sa fac ptr a deschide un astfel de centru care sa fie recunoscut de reeaua Pilates.Daca ma puteti ajuta cu informaii n acest sens, va atept sugestiile pe mailul: oana_mro2002@yahoo.com
  13.10.2006 08:58 
respiratia
As vrea sa stiu mai multe despre cum si cand trebuie sa respiri in momentul cand faci aceste exercitii pilates.
  23.06.2006 12:34 
da, se poate face pilates la World Class Academy - hotel Marriott
  10.06.2006 22:50 
recomandari
exista in bucuresti locuri unde se practica pilates?si daca da unde?
  09.05.2006 08:19 
Va rog sa ma ajutati!
Am 32 de ani si sunt din Constanta. Ma intereseaza foarte tare sa urmez un program de exercitii Pilates sub indrumarea unui profesionist, mai ales c-am fost diagnosticata recent cu o forma de lombosciatica. Va rog respectuos sa-mi recomandati o locatia in Constanta (daca aveti cunostinta) unde sa pot efectua exercitii de Pilates. Va multumesc!
  30.04.2006 10:45 
pilates
vreau sa stiu daca exista dvd cu exercitii pilates si daca da de unde le pot procura;adresa mea este danab1978@yahoo.com
  15.04.2006 20:26 
?
vreau sa stiu daca in Craiova exista centre unde se proactica metoda Pilates si daca da, care e adresa acestora. Va multumesc anticipat
  13.04.2006 11:50 
si eu vreau adrese
Ma intereseaza Pilates, imi puteti trimite va rog adrese unde se fac antrenamente? Multumesc anticipat. Adresa mea este geocrist@yahoo.com
  12.04.2006 13:30 
vrem adrese
As vrea sa imi spuneti , va rog, unde, in Bucuresti, se fac antrenamente Pilates, si cit costa. Va multumesc! Adresa mea, ioana@protv.ro
  20.01.2006 22:44 
exercitii Pilates
Este primul tip de exercitii care m-au atras pana acum, si intr-adevar cred ca pot avea rezultate mult mai bune decat alte nebunii de tip aerobic, etc. Cine doreste sa incerce, sa se duca pe situl idieta.ro, in sectiunea download, le gaseste free. Este un film de 20 de minute, in engleza, f. bun si explicit. Succes.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie