Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Fii in forma
Home > Stil de viata > Sport > Fii in forma > Pastreaza-ti motivatia de a face sport

Pastreaza-ti motivatia de a face sport

Multe femei stiu cat de importanta este activitatea fizica in viata lor. Totusi, dupa cateva zile (in cel mai bun caz, saptamani), majoritatea renunta la a mai practica exercitii de intretinere. De ce? Pur si simplu, le liseste motivatia de a continua. Noi iti prezentam cateva metode auto-motivationale propuse de specialisti - pentru ca tu sa nu fi niciodata tentata sa renunti la sport.

Mareste imaginea
Sport

Afla mai multe despre cum poti slabi prin sport
Adrese utile
· Aerobic
· Fitness
· Masaj
Top Sanatate iti recomanda
·4 scuze pentru a nu face miscare, eliminate
Panica... ambitie... vise... cate sentimente ne "invadeaza" in momentul in care constatam cateva kilograme in plus, celulita sau vergeturi.
O buna modalitate de a-ti pastra motivatia este aceea de a-ti reaminti constant ca urmeaza sa culegi niste beneficii de pe urma exercitiilor practicate; o noua "tu", puternica, sanatoasa si activa urmeaza sa iasa la suprafata. Practicarea regulata a unui sport nu iti va imbunatati doar sanatatea, ci si infatisarea, nivelul de energie si interactiunile sociale. Nu trebuie sa uiti de beneficiile psihice pe care exercitiile fizice le ofera: incredere, forta interioara si un scut impotriva depresiei, anxietatii sau stresului.

Daca te gandesti serios la sanatatea ta si la bunastarea intregului organism, vei incepe sa practici in mod regulat exercitii fizice. Observand rezultatele, vei deveni si mai motivata - pentru ca se stie: actiunea creeaza motivatie!


Stabileste-ti obiective

Stabilirea de obiective este o tehnica excelenta pentru pastrarea motivatiei initiale. Daca esti de felul tau nerabdatoare, vei incepe sa lucrezi din greu, dar te vei plictisi pe parcurs. De aceea, ai nevoie de niste obiective clare - spre care trebuie sa iti canalizezi intreaga energie.

Pe parcurs, o data cu realizarea fiecarui pas, motivatia ta va creste si vei fi incurajata sa continui. Iata cum poti atinge obiectivele pe care ti le propui si rezultatele pe care le meriti.

1. Asigura-te ca obiectivele tale sunt masurabile: o dorinta formulata vag (de exemplu, "Vreau sa fiu in forma") nu spune de fapt nimic. Hotaraste clar ce si cand vei obtine, ca sa ai ce urmari: "Vreau sa elimin 2 kilograme pana pe 1 august".

2. Fii realista: urmareste ca obiectivele tale sa fie realizabile. Daca iti stabilesti niste standarde prea inalte, vei fi frustrata si nu vei mai dori sa continui. Totusi, nu iti propune un scop prea usor de realizat; trebuie sa lupti pentru ceea ce vrei. Atunci cand atingi un obiectiv solicitant, mandria si satisfactia te vor face sa iti doresti si mai mult.

3. Stabileste pasi mici in drumul tau spre "victoria finala": daca scopul tau este sa alergi 20 de km pana la sfarsitul anului, planifica-ti obiective saptamanale sau lunare - creeaza un plan. Este mult mai usor sa atingi obiective mai mici, care, in timp, sa te ajute sa iti indeplinesti visul, decat sa dai totul deodata.


Distreaza-te

O alta cale pentru a te asigura ca iti pastrezi motivatia este sa faci exercitiile fizice distractive. Daca percepi programul zilnic de sport ca pe o corvoada, este clar ca vei incerca sa il ocolesti. In continuare iti prezentam cateva tehnici care te vor ajuta sa astepti cu nerabdare momentele de antrenament.

1. Variaza exercitiile: daca programul tau de sport este plictisitor si repetitiv, incearca urmatoarele remedii:
- schimba zilnic numarul de serii si repetari pentru fiecare exercitiu;
- gaseste alternative exercitiilor pe care le faci (uneori, exista mai mult moduri de a realiza un exercitiu corect - aplica-le!);
- schimba ordinea exercitiilor pe care le faci pentru fiecare grupa de muschi; de asemenea, schimba ordinea grupelor de muschi pe care le vei lucra.

2. Include prietenii si familia: practicarea sportului alaturi de un partener nu face doar experienta sa fie placuta, ci te si incurajeaza sa apari la sala. Persoana potrivita are aceleasi scopuri ca si tine si isi doreste sa te ajute sa dai tot ce ai mai bun pentru a-ti atinge obiectivul.

3. Lupta cu descurajarea: daca mai sari din cand in cand peste antrenament pentru a iesi cu prietenii, nu trebuie sa te simti vinovata. Accepta-ti pur si simplu alegerea si bucura-te de ea. Sentimentele de culpabilitate nu te vor ajuta; dimpotriva, iti vor crea o stare de neajutorare si vei fi din ce in ce mai putin motivata sa exersezi. Concentreaza-te pe rezultatele pe care le-ai obtinut, nu pe cat de mult mai ai de lucrat.

4. Asteapta-te la niveluri de saturatie si pregateste-te pntru ele: daca simti ca ai atins un platou in activitatea ta fizica si ai inceput sa te plictisesti, nu renunta - aceasta este o faza naturala in cadrul antrenamentului. Asigura-te ca variezi exercitiile si numarul de repetari - fa mereu ceva pentru a iesi din rutina si a aduce un plus de dinamism programului tau.

5. Planifica-ti antrenamentul: daca iti incluzi programul de exercitii in rutina zilnica - exersand in aceleasi zile si la aceleasi ore, vei observa ca sportul incepe sa faca parte din viata ta. Astfel, sa nu mergi la sala ti se va parea ciudat. Schimbarea este dificila pentru multi oameni. Totusi, daca ai vointa de a trece peste disconfortul initial si de a parcurge pas cu pas toate etapele, vei observa ca increderea si determinarea iti vor usura calea spre un program de fitness eficient.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.06.2006 17:44 
despre sport
O data ce ti-a intrat in sange "ideea"de a face sport, si, daca iti mai si place, NU RENUNTI !! Daca te preocupa aspectul fizic ( nu mai vorbim cat este de sanatos sa faci sport si sa fii in forma ), te motivezi singur ! Eu, am 25 ani si de la varsta de 5 ani am tot facut sport, ce-i drept cu mici intreruperi ! Dar, nu am renuntat, dupa cum se vede, si in ziua de azi ,merg la o sala de fitness zi de zi ( ma antrenez 2-3h/ zi ),aerobic, BodyPump, BodyShape, Spinning,BodyBalance,BodyAttack, iar dupa toate astea inchei cu o sauna, care, este ca "o ploaie intr-o zi torida de vara" !! Cum ma simt??? :) EXCELENT !! Si NU am de gand sa renunt !! Voi faceti la fel ? :) :)
  11.06.2006 19:38 
SCHIMBARE
DAAM 41 DE ANI AM FACUT SPORT TOATA PERIOADA SCOLII IN PREZENT FAC FITNESS DE O LINA SUSTINUT ADICA PRIN ATRENAMENT LA SALA URMATA DE SAUNA ESTE MINUNAT SA ITI REVII SI SA TE SIMTI BINE CU CORPUL TAU
  06.06.2006 12:52 
Pastreaza-ti motivatia de a face sport
ESTE FOARTE ADEVARAT, DAR IN JUNGLA TREBURILOR ZILNICE UITAM CE ESTE MAI IMPORTANT PENTRU NOI
  06.06.2006 11:53 
Sala de sport doar pentru fete plz
vreau adresa unei sali de sport doar pentru fete in sector2 buc. va multumesc si doresc succes acelora care au luat sportul in serios! multa sanatate si tineti-o tot asa mai departe aveti doar de castigat, de fapt voi stiti mai bine ca mine! nu?
  06.06.2006 11:52 
SHAME ON YOU!!!
Sa nu mai gindesti asa despre tine si activitatea ta!!!! Cum - nu esti in stare....??? daca tu nu reusesti sa te tii atunci eu si altele ca mine cum de pot ??? Alatura-te-ne noua!!!! Si vei renaste!!!! VINO si TU!!!!
  01.02.2006 21:33 
Oare este de ajuns?
Eu nu sunt in stare sa ma tin. Acum mi-am propus sa nu mai renunt. Fac din metoda Pilates cate zece minute seara. Oare este de ajuns? Sper cu timpul sa pot face tot programul dar pt inceput fac doar zece minute. Sunt o molusca si obosesc repede. Facand cate zece minute sper sa ma dezmortesc treptat. Ce credeti? Este corect?
  19.01.2006 17:48 
nelipsit
ideal ar fi sa facem aerobic zilnic
  19.01.2006 17:48 
sport in exces
eu pana acum am facut prea mult sport si am gambele prea groase. se pot face muschi da nu se si poate scapa de ei. acum nu mai pot purta fusta...
  19.01.2006 17:48 
aerobic la prima ora
Eu ma duc dimineata la sala pentru aerobic si ma simt excelent dupa sedinta....mai ales ca la urma facem stretching..este un mod minunat de a incepe ziua cu forte proaspete :)
  19.01.2006 17:48 
la prima ora !
Orice ai face, ca bei apa in loc sa mananci, ca alergi o jumatate de ora prin parc sau in jurul blocului... fa-o dimineatza, la prima ora! trezeste-te inaintea tuturor, bea un pahar de apa cu lamaie stoarsa, apoi du-te la alergat (afara..sau..pe bicicleta eliptica din sufragerie:)) apoi fa repede un dus, fardeaza-te si esti gata pt o noua zi! Trust me!
  19.01.2006 17:48 
sportul e sanatos
degeaba incearca lumea sa tina o cura de slabire daca nu face si un sport.si nu trebuie neaparat sa se duca la sala,atunci cand exista ambitie sportul poate fi facut si in casa ,in fiecare zi,macar o jumatate de ora.
  19.01.2006 17:48 
Bicicleta
Recomand mersul pe bicicleta zi de zi la birou. Am capatat o silueta de invidiat si ma simt foarte bine, sistemul imunitar lucreaza din plin, nu am mai avut o raceala de mai mult de 2 ani. Fac approx 80 mins pe zi total, dar atentie la trafic. Recomand mai ales pentru trasee care includ mers prin parc sau pe stradute laturalnice, fiindca circulatia in Romania este relativ aleatorie.
  19.01.2006 17:48 
A face sport inseamna enorm!!!
Am 24 de ani si de cand ma stiu am fost o fire mai sportiva desi nu am practicat niciodata un sport anume sau de performanta. In schimb de aproape 2 ani am inceput sa practic in mod regulat (3-4 ori/saptamana) aerobicul mai exact exercitii de stretching combinate cu fitness (sala). Pot spune ca a durat luni de zile bune ca sa ajung la performanta pe care mi-am dorit-o mereu dar acum sunt extrem de multumita din toate punctele de vedere pt ca am ajuns sa arat si sa ma simt cum mi-am dorit si cum am visat. Chiar daca uneori nu am timp sau chef fac tot posibilul sa nu sar peste aceste sedinte care imi asigura nu numai o silueta de invidiat dar si un tonus excelent, asa ca recomand oricui din suflet sa nu fuga si sa nu se ascunda de miscare pt ca din punctul meu de vedere ea este vitala in viata noastra de zi cu zi.
  19.01.2006 17:48 
aerobic
eu fac aerobic de 2 luni, de 2 ori pe saptamana si am slabit 4 kg.Mananc mai putin ,pe cat posibil nu mananc seara.Bafta fetelor!
  19.01.2006 17:48 
:)
Un lucru e sigur...Sportul inseamna sanatate.Si cum toti ne dorim sa fim sanatosi...traiasca maria sa Sportul. Bun articolul, am sa-l recomand unor prietene, care vor sa slabeasca, nemiscindu-si macar fundul de pe scaun...Ruuusine!
  19.01.2006 17:48 
Multumesc!
Multumesc... No comment.
  19.01.2006 17:48 
dadadadada :)
De acoooooooord :)
  19.01.2006 17:48 
Cred ca sportul inseamna sanatate curata.Eu joc baschet de performanta de 6 ani si in plus fac si aerobic pentru a ma simti bine si a fi sanatoasa.Recomand tuturor sa faca macar 20 de minute in fiecare dimineata sau seara cateva exercitii fizice.Nu conteaza varsta!Daca iti doresti cu adevarat sa faci ceva,cu putina ambitie si o vointa de fier poti realiza orice.Mama mea este de 5 ani instructor de aerobic si mai are 2 ani si face frumoasa varsta de 50 de ani.Arata bine si in acelasi timp nu are probleme cu sanatatea.Va doresc tuturor sa reusiti sa intergrati in viata voastra sportul si sa intelegeti cu adevarat ce inseamna el pentru noi toti.
  19.01.2006 17:48 
mie mi se pare normal sa ai grija de felul in care arati si nu pentru a atinge standardele impuse de barbati, ci pentru a te simti bine in pielea ta si pentru a avea mai multa incredere in tine. cred ca, sindromul 'nu vreau sa arat bine numai ca sa satisfac dorintele barbatiilor' atat de raspandit printre femei nu se justifica si e doar o metoda de a ne minti pe noi insine si un pretext pentru a nu face miscare si a nu avea grija de sanatatea noastra.
  19.01.2006 17:48 
eu am grija de mine , cum arat, ca sa ma simt eu bine, sa imi placa mie cum arat intr-o rochie mai stramta, in pantaloni scurti, costum de baie..etc....... nu pentru altii. Normal ca iti place si daca esti admirata...dar nu asta este motivul pentru care o femeie trebuie sa aiba grija de ea. Cum sa ne pastram motivatia sa facem sport? IN primul rand sportul ajuta la mentinerea sanatatii. Daca faci sport nu numai ca iti mentii nivelul ridicat de sanatate dar si corpul se tonifica si prinde un aspect frumos. Mie imi place mult sa ma duc la sala gandindu'ma la acel dus dupa sala...cand sunt atat de relaxata si ma bucur ca ma gandesc ca iar am facut ceva important pt. corpul meu, sanatatea mea, lookul meu. Bafta fetelor si ....feciorilor :)
  19.01.2006 17:48 
bla bla
e absurd...in fond toti barbatii sunt niste orgoliosi
  19.01.2006 17:48 
re:baietii :))
Da, pentru ca tu te respecti; eu ma refeream la fraierele care trec prin X chinuri ca sa atinga niste standarde impuse de barbati. jalnic :|
  19.01.2006 17:48 
rere: baietii :))
The Dude, eu personal arat bine pt mine, nu pt tine, dar la cat de simpatic esti, as face efortul asta :P
  19.01.2006 17:48 
re:baietii :))
observ insiruirea ta: femei, moldovence etc. (mare dreptate ai) si deasemenea, ai dreptate, si printre noi sunt destui cu multe probleme, chiar, f. multi, dar sincer, as oferi mai mult respect unei femei care arata bine pentru ea, nu pentru noi :)
  19.01.2006 17:48 
baietii :))
Sa stiti baieti ca si printre voi exista unii cu destule probleme :) Nu mi se pare prea frumos ce ati scris, ori sunteti misogini, ori va jucati prosteste cu frazele. Oricum, inainte sa va luati de femei, moldovence etc., ati putea sa va uitati la voi si sa va intrebati pe unde ar fi util un "upgrade" de muschiuletzi sau un "download" de grasimutza. Va pup si va spun ca suntetzi cam fraieri: tipele vor sa arate bine pt. voi - asa ca mai mult bun-simt! )(
  19.01.2006 17:48 
-> motivatie solida
Ii dau foarte mare dreptate lui The Dude, mesajul asta trebuie citit de toate femeile cu fixuri care nu realizeaza de ce le-a facut cel de sus un astfel de upgrade (cand acum 10 de ani erau slabe pure frumoase si fara riduri).
  19.01.2006 17:48 
motivatie solida
ai putea sa iti aduci aminte in fiecare dimineata ca esti o vaca disproportionata, ca sanii tai arata ca 3 sosete rupte, ca ai picioarele groase cat 2 trunchiuri de copac, ca suncile ti se revarsa in straturi (si-n general sunt mai mari ca sanii) si ca-n general celulita ta se comporta pe corpul tau la fel ca americanii in irak ---- asta ar putea sa te motiveze sa faci niste fitness (sau daca esti din moldova, body building) si sa mai lasi la o parte McDonaldsu... cel putin pt o vreme
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie