Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatia
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Educatia > Parintii, copiii si temele

Parintii, copiii si temele

Mediul familial joaca un rol vital in cresterea si dezvoltarea copilului atat la nivel comportamental, emotional, fizic, cat si educational. Efortul pe care-l depun parintii pentru educarea copilului este mai important decat saracia sau avutia familiala, decat absolvirea anumitor facultati de catre parinti sau statutul copilului de elev la gradinita, la scoala primara, generala sau statutul de student.
Copiii care acorda o atentie marita temelor se descurca mai bine la scoala, iar meritele lor sporesc pe masura ce avanseaza in varsta si trec de la scoala generala spre liceu, de la liceu la facultate, de la facultate la master si lista poate continua.

Se stie ca indeplinirea unei responsabilitati precum scrierea temelor il ajuta pe copil sa-si dezvolte obiceiuri si atitudini comportamentale pozitive.

Datorita temelor, parintii descopera multe lucruri legate de educatia copilului.

Parintii ar trebui sa il incurajeze pe acesta sa renunte la orele libere petrecute in fata televizorului sau a calculatorului in favoarea cartilor.


Temele - o preocupare a intregii familii

Tema reprezinta o oportunitate pentru elev de a cunoaste cat mai multe lucruri noi, dar si pentru parinte, care are ocazia de a se implica activ in educatia copilului.

Interesul parintelui fata de teme il determina pe copil sa se ocupe mai mult de lectii si sa-si insuseasca informatiile care-i sunt predate.

De multe ori sarcina parintelui de a-si ajuta copilul la teme nu este deloc usoara.

Iata o lista cu problemele cu care se confrunta un parinte dornic sa-si ajute copilul la teme:

  • Cand sa-l pun sa-si faca temele? In fiecare seara se dau adevarate batalii pentru a-l convinge sa inchida televizorul si sa se apuce de teme.
  • De ce copilul meu are o tema atat de mica? De ce fratele lui trebuia sa se apuce cum venea de la scoala de teme pentru a fi sigur ca le termina la timp?
  • Cand ar trebui sa-mi pun copilul sa-si faca temele? Ia lectii de pian, canta in corul scolii, joaca baschet si ajuta la treburile gospodaresti. De-abia se mai gaseste timp si pentru studiu.
  • Cum sa-mi ajut copilul la matematica in situatia in care sunt depasita si nu inteleg nici eu?
  • Ce castiga copilul meu daca isi face constiincios temele, renuntand la acte activitati?

Inainte de a discuta despre cum il poti ajuta pe copilul tau la teme, este mai important sa cunosti de ce dau profesorii teme pentru acasa si care sunt beneficiile copilului daca isi indeplineste corect sarcina de elev.


De ce le dau profesorii teme elevilor?

  • pentru a revedea si a intelege si mai bine ceea ce s-a discutat in clasa;
  • pentru a-si insusi mai rapid informatiile predate la scoala;
  • pentru a intelege ce se va discuta in ziua urmatoare la ore;
  • pentru a se obisnui de mici sa consulte diferite resurse precum cartile din biblioteca, enciclopediile, dictionarele;
  • pentru a explora subiectul amanuntit fata de se face la scoala in timpul unei ore de curs.

Temele il ajuta pe copil sa-si dezvolte atitudini si obiceiuri pozitive. Elevul invata sa lucrezeze independent; el este nevoit sa se autodisciplineze si sa-si asume responsabilitatea de a se prezenta la scoala cu tema facuta si lectia invatata.

In acest punct copilul se confrunta pentru prima data in viata cu programarea timpului si cu intalnirea unui termen limita. In general, este bine ca temele sa fie privite ca pe o experienta benefica, iar copiii trebuie sa fie incurajati sa invete. Temele nu trebuie folosite niciodata ca pedeapsa.


Arata-i copilului ca temele si educatia sunt foarte importante

Copilul are nevoie sa stie ca parintii iau in serios importanta temelor. Daca isi da seama ca parintele este interesat daca tema este sau nu facuta, copilul va fi motivat pentru a-si pregati lectiile in timp util. Pentru a-l determina pe copil sa constientizeze semnificatia temelor, urmeaza sfaturile de mai jos:


1. Stabileste un program fix pentru scrierea temelor!

Fixarea unor ore in intervalul carora sa fie facute lectiile, il va ajuta pe copil sa-si termine la timp temele. Cel mai bun program este unul care sa fie convenabil atat pentru tine, cat si pentru el. Bineinteles programele de lucru difera de la o familie la alta, in functie de varsta copilului, de cantitatea temelor pe care le are de facut, de programul de la serviciu al parintelui care supravegheaza scrierea lectiilor etc. De exemplu: pentru unii copiii timpul optim pentru scrierea temelor este dupa o ora de joaca; altii devin eficienti si se concentreaza mai usor dupa masa de seara. Activitatile suplimentare dedicate sportului, muzicii sau dansului nu trebuie sa existe intr-un numar foarte mare in programul copilului. Riscul care il pandeste pe acesta consta in instalarea unei oboseli cronice de la o varsta frageda. In situatia in care copilul nu reuseste sa-si termine temele din cazul unui program prea incarcat, este bine sa se renunte la anumite activitati suplimentare. Parintele nu trebuie sa uite ca temele au cea mai mare prioritate.


2. Alege un spatiu potrivit pentru scrierea temelor!

Spatiul ideal pentru scrierea temelor trebuie sa fie foarte luminat si linistit. Un birou instalat in dormitorul copilului ar fi util, insa se poate si fara. Cei mai multi copii prefera sa-si faca temele pe masa din bucatarie sau intr-un colt in sufragerie. Copilul poate sa fie incantat daca te arati dornica sa-i decorezi un "colt dedicat studiului". O planta, o vaza cu flori, un suport multicolor pentru pixuri si creioane, o lampa colorata pot ajuta studiul sa devina placut.


3. Indeparteaza factorii care distrag copilul!

Inchide televizorul si descurajeaza telefoanele "de curtoazie" in timpul alocat temelor. Unii copii se pot concentra mai bine daca asculta o muzica in fundal; la un volum incet ii poti permite copilului tau sa asculte muzica. Nu face insa nici un fel de concesie in privinta unui volum prea tare: din cauza sunetelor puternice copilul se poate deconcerta foarte usor de la ceea ce are de facut. Daca traiesti intr-un casa mai mica si mai galagioasa, roaga-i pe ceilalti membri ai familiei sa faca liniste cand e ora temelor.


4. Asigura-i copilului materialele de care are nevoie!

Fii atent ca de pe masa de lucru a copilului sa nu lipseasca creioanele, cariocile, markerele, radierele, dictionarul si colile de scris. Alte lucruri care ar mai putea fi utile sunt: un tub cu lipici, clame pentru prinderea colilor, un calculator, o foarfeca si cateva rigle. Daca nu dispui de resurse financiare, vorbeste cu directorul scolii sau cu invatatoarea/dirigintele pentru a vedea daca poti beneficia de mijloace de asistenta.


5. Fii un bun exemplu!

Copilul are o alta motivatie pentru a studia daca te vede pe tine cititind sau scriind si nu uitandu-te la televizor. Vorbeste cu el despre cartile pe care le citesti sau despre ceea ce scrii, chiar daca este vorba de o simpla intocmire a unei liste cu produsele ce urmeaza sa fie cumparate de la magazin. Incurajeaza activitatile care presupun invatarea unor lucruri noi - jocurile educationale, vizitarea muzeelor, a gradinii botanice, indeplinirea unor activitati gospodaresti care implica asumarea responsabilitatii (ordonarea periodica a jucariilor, pastrarea ordinii in camera).


6. Arata-ti interesul pentru temele copilului!

Chiar daca ai o agenda incarcata de lucru, este bine sa-ti faci timp pentru a merge la librarie cu scopul de a cumpara cartile de care are nevoie copilul tau. Intreaba-l zilnic ce a invatat la scoala. Daca nu are foarte multe de spus, procedeaza altfel: roaga-l sa-ti povesteasca lectia ce i-a fost predata in ziua respectiva. In acest fel iti dai seama cat de bine si-a insusit copilul noutatile predate de cadrul didactic.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.11.2011 17:29 
mate
părerea mea e da
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie