Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatia
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Educatia > Parintii, copiii si temele

Parintii, copiii si temele

Mediul familial joaca un rol vital in cresterea si dezvoltarea copilului atat la nivel comportamental, emotional, fizic, cat si educational. Efortul pe care-l depun parintii pentru educarea copilului este mai important decat saracia sau avutia familiala, decat absolvirea anumitor facultati de catre parinti sau statutul copilului de elev la gradinita, la scoala primara, generala sau statutul de student.
Copiii care acorda o atentie marita temelor se descurca mai bine la scoala, iar meritele lor sporesc pe masura ce avanseaza in varsta si trec de la scoala generala spre liceu, de la liceu la facultate, de la facultate la master si lista poate continua.

Se stie ca indeplinirea unei responsabilitati precum scrierea temelor il ajuta pe copil sa-si dezvolte obiceiuri si atitudini comportamentale pozitive.

Datorita temelor, parintii descopera multe lucruri legate de educatia copilului.

Parintii ar trebui sa il incurajeze pe acesta sa renunte la orele libere petrecute in fata televizorului sau a calculatorului in favoarea cartilor.


Temele - o preocupare a intregii familii

Tema reprezinta o oportunitate pentru elev de a cunoaste cat mai multe lucruri noi, dar si pentru parinte, care are ocazia de a se implica activ in educatia copilului.

Interesul parintelui fata de teme il determina pe copil sa se ocupe mai mult de lectii si sa-si insuseasca informatiile care-i sunt predate.

De multe ori sarcina parintelui de a-si ajuta copilul la teme nu este deloc usoara.

Iata o lista cu problemele cu care se confrunta un parinte dornic sa-si ajute copilul la teme:

  • Cand sa-l pun sa-si faca temele? In fiecare seara se dau adevarate batalii pentru a-l convinge sa inchida televizorul si sa se apuce de teme.
  • De ce copilul meu are o tema atat de mica? De ce fratele lui trebuia sa se apuce cum venea de la scoala de teme pentru a fi sigur ca le termina la timp?
  • Cand ar trebui sa-mi pun copilul sa-si faca temele? Ia lectii de pian, canta in corul scolii, joaca baschet si ajuta la treburile gospodaresti. De-abia se mai gaseste timp si pentru studiu.
  • Cum sa-mi ajut copilul la matematica in situatia in care sunt depasita si nu inteleg nici eu?
  • Ce castiga copilul meu daca isi face constiincios temele, renuntand la acte activitati?

Inainte de a discuta despre cum il poti ajuta pe copilul tau la teme, este mai important sa cunosti de ce dau profesorii teme pentru acasa si care sunt beneficiile copilului daca isi indeplineste corect sarcina de elev.


De ce le dau profesorii teme elevilor?

  • pentru a revedea si a intelege si mai bine ceea ce s-a discutat in clasa;
  • pentru a-si insusi mai rapid informatiile predate la scoala;
  • pentru a intelege ce se va discuta in ziua urmatoare la ore;
  • pentru a se obisnui de mici sa consulte diferite resurse precum cartile din biblioteca, enciclopediile, dictionarele;
  • pentru a explora subiectul amanuntit fata de se face la scoala in timpul unei ore de curs.

Temele il ajuta pe copil sa-si dezvolte atitudini si obiceiuri pozitive. Elevul invata sa lucrezeze independent; el este nevoit sa se autodisciplineze si sa-si asume responsabilitatea de a se prezenta la scoala cu tema facuta si lectia invatata.

In acest punct copilul se confrunta pentru prima data in viata cu programarea timpului si cu intalnirea unui termen limita. In general, este bine ca temele sa fie privite ca pe o experienta benefica, iar copiii trebuie sa fie incurajati sa invete. Temele nu trebuie folosite niciodata ca pedeapsa.


Arata-i copilului ca temele si educatia sunt foarte importante

Copilul are nevoie sa stie ca parintii iau in serios importanta temelor. Daca isi da seama ca parintele este interesat daca tema este sau nu facuta, copilul va fi motivat pentru a-si pregati lectiile in timp util. Pentru a-l determina pe copil sa constientizeze semnificatia temelor, urmeaza sfaturile de mai jos:


1. Stabileste un program fix pentru scrierea temelor!

Fixarea unor ore in intervalul carora sa fie facute lectiile, il va ajuta pe copil sa-si termine la timp temele. Cel mai bun program este unul care sa fie convenabil atat pentru tine, cat si pentru el. Bineinteles programele de lucru difera de la o familie la alta, in functie de varsta copilului, de cantitatea temelor pe care le are de facut, de programul de la serviciu al parintelui care supravegheaza scrierea lectiilor etc. De exemplu: pentru unii copiii timpul optim pentru scrierea temelor este dupa o ora de joaca; altii devin eficienti si se concentreaza mai usor dupa masa de seara. Activitatile suplimentare dedicate sportului, muzicii sau dansului nu trebuie sa existe intr-un numar foarte mare in programul copilului. Riscul care il pandeste pe acesta consta in instalarea unei oboseli cronice de la o varsta frageda. In situatia in care copilul nu reuseste sa-si termine temele din cazul unui program prea incarcat, este bine sa se renunte la anumite activitati suplimentare. Parintele nu trebuie sa uite ca temele au cea mai mare prioritate.


2. Alege un spatiu potrivit pentru scrierea temelor!

Spatiul ideal pentru scrierea temelor trebuie sa fie foarte luminat si linistit. Un birou instalat in dormitorul copilului ar fi util, insa se poate si fara. Cei mai multi copii prefera sa-si faca temele pe masa din bucatarie sau intr-un colt in sufragerie. Copilul poate sa fie incantat daca te arati dornica sa-i decorezi un "colt dedicat studiului". O planta, o vaza cu flori, un suport multicolor pentru pixuri si creioane, o lampa colorata pot ajuta studiul sa devina placut.


3. Indeparteaza factorii care distrag copilul!

Inchide televizorul si descurajeaza telefoanele "de curtoazie" in timpul alocat temelor. Unii copii se pot concentra mai bine daca asculta o muzica in fundal; la un volum incet ii poti permite copilului tau sa asculte muzica. Nu face insa nici un fel de concesie in privinta unui volum prea tare: din cauza sunetelor puternice copilul se poate deconcerta foarte usor de la ceea ce are de facut. Daca traiesti intr-un casa mai mica si mai galagioasa, roaga-i pe ceilalti membri ai familiei sa faca liniste cand e ora temelor.


4. Asigura-i copilului materialele de care are nevoie!

Fii atent ca de pe masa de lucru a copilului sa nu lipseasca creioanele, cariocile, markerele, radierele, dictionarul si colile de scris. Alte lucruri care ar mai putea fi utile sunt: un tub cu lipici, clame pentru prinderea colilor, un calculator, o foarfeca si cateva rigle. Daca nu dispui de resurse financiare, vorbeste cu directorul scolii sau cu invatatoarea/dirigintele pentru a vedea daca poti beneficia de mijloace de asistenta.


5. Fii un bun exemplu!

Copilul are o alta motivatie pentru a studia daca te vede pe tine cititind sau scriind si nu uitandu-te la televizor. Vorbeste cu el despre cartile pe care le citesti sau despre ceea ce scrii, chiar daca este vorba de o simpla intocmire a unei liste cu produsele ce urmeaza sa fie cumparate de la magazin. Incurajeaza activitatile care presupun invatarea unor lucruri noi - jocurile educationale, vizitarea muzeelor, a gradinii botanice, indeplinirea unor activitati gospodaresti care implica asumarea responsabilitatii (ordonarea periodica a jucariilor, pastrarea ordinii in camera).


6. Arata-ti interesul pentru temele copilului!

Chiar daca ai o agenda incarcata de lucru, este bine sa-ti faci timp pentru a merge la librarie cu scopul de a cumpara cartile de care are nevoie copilul tau. Intreaba-l zilnic ce a invatat la scoala. Daca nu are foarte multe de spus, procedeaza altfel: roaga-l sa-ti povesteasca lectia ce i-a fost predata in ziua respectiva. In acest fel iti dai seama cat de bine si-a insusit copilul noutatile predate de cadrul didactic.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.11.2011 17:29 
mate
părerea mea e da
  03.11.2011 17:27 
mama
părerea mea e da
  03.11.2011 17:26 
mama
părerea mea e da
  14.10.2011 14:35 
Anami After School
Anami After School doreste sa devina partenerul parintilor in educarea copiilor dupa programul clasic de scoala atribuind o deosebita importanta dezvoltarii libere si armonioase a personalitatii lor. Copiii sunt provocati sa experimenteze, sa comunice si sa-si exprime sentimentele intr-un mediu educational profesional dar in acelasi timp prietenos si amuzant. Anami After School desfasoara numai programe pentru scolari - clasele I-IV si intentionam sa inscriem anual un numar de maxim 20 de copii propunandu-ne sa acordam o atentie deosebita fiecarui copil in parte. Noi ii vom insufla bucuria de a invata, il vom motiva sa-si dezvolte increderea in sine si sa obtina rezultate scolare excelente. http://anamiafterschool.ro/
  01.11.2010 15:35 
am o intrebare...
am o intrebare si nu stiu daca imi puteti raspunde asa ca am sa va zic ca eu am de facut vreo 50 de pagini la matematica pe caiet si nu stiu cum sa ma organizez desi astea le pot face in vacanta pana luni si sun suplimentare...
  26.07.2010 09:44 
parerea mea
BUNA. SUNT UN COPIL DE 10 ANI EU AM CITIT TOATEPARERILE DUMNEAVOASTRA SI TOT CEEA CE A SCRIS........... EU CE POT SA VA SPUN URAM FOARTE MULT SCOALA DAR PENTRU K AM CITIT TOT CE MIATI SCRIS DUMNEAVOASTRA AM INTELES K CEA MAI MARE BUCRIE CARE AS PUTEA SA LE-O FAC PARINTIILOR MEI ESTE SAA INVAT . VA MULTUMESC.
  26.05.2010 13:37 
SCOALA DE ACASA
Temele pot fi placute daca imbinam necesitatea exersarii anumitor deprinderi cu pasiunea copiilor pentru tot ce tine de calculator. Incercati:teste online de matematica! www.scoaladeacasa.ro
  19.09.2009 11:40 
despre teme
Salut tuturor,eu sunt Andreea.Eu cred ca nu-ti poti face un orar fix in privinta temelor,ba apar alte chestii etc. Si temele nu sunt niste lucruri care le faci imediat,trebuie sa citesti lectia atent,sa-ti construiesti o idee,daca nu intelegi nu poti face tema. Depinde si de cantitate, de dificultate
  07.04.2009 17:08 
cum sa procedez pentru ca temule sa ii placa
am fetita de 8 ani si nu ii place cartea ce sa mai fac ? o duce mintea dar e lenesa ii zboara gandul in alta parte si e inceata la ore dar in pauza nu .scrie foarte incet si ramane in urma de multe ori nu scrie nimic ...ce ma sfatuiti?
  31.10.2007 15:12 
tema pt acasa
cred ca tema pt acasa este binevenita, deoarece datorita acestor teme parintele are ocazia de a se implica activ in educatia copilului.copiii care acorda o mare atentie temelor se descurca mai bine la scoala, iar meritele lor sporesc odata ce inainteaza in varsta.cu aceasta ocazie iti dai seama daca copilul tau si-a insusit bine cunostintele noi in clasa.
  24.10.2007 19:19 
suuuuper!!
e sooper dragut acest refera m-a ajutat mulkt pentru tema la dirigentie!!!multumesc
  17.08.2006 16:09 
LA ANUL INCEPE SCOALA
SUNT O MAMICA CARE ARE DOI BAIETI FRUMOSI SI DESTEPTI ,IAR CEL MARE LA ANUL VA MERGE LA SCOALA. NU STIU CUM VA REACTIONA DAR SPER CA CITIND FF MULTE CARTI SI ARTICOLE SA-L FAC SA IUBEASCA SCOALA SI SA-L PASIONEZE.ACUM E PASIONAT DE CARTI II CITESC MEREU CA EL DORESTE SI MAI ALES II PLACE SA-I EXPLIC DESPRE ORICE DAR SPER CA SI LA SCOALA SA VREA ACELASI LUCRU. AM OBSERVAT FACND LECTII CU EL ACASA PT CA NU L-AM DUS UN AN LA GRADINITA ,CA-SI PIERDE RABDAREA LA SCRIS SI ASTA MA CAM SPERIE .SPER SA REUSESC
  03.03.2006 21:11 
copilul hiperactiv si incapatanat
articolul este foarte interesant dar as dori o informatie.Unde pot gasi cartea"copilul hiperactiv si incapatanat", ma intereseaza editura.
  19.01.2006 17:48 
copilul meu hiperactiv !
Buna mamicilor!Am gasit in comert douacarti foarte interesante:"Copilul hiperactiv si incapatanat" de Dopfner Schurmann Lehmkuhl si "Mami,tati,ma auziti?" de Jacques Salome!!! Merita citite si puse in practica sfaturile din ele.Prima carte este un ghid de interventie pentru copiii cvu dificultati de atentie si de concentrare,comportamente impulsive si agitatie evidenta.Detalii pentru cine doreste la : gabika@tomprix .ro
  19.01.2006 17:48 
ce sa fac
am un baietel in clasa 1 si nu ii place mai deloc la scoala cind aude de lecti se supara si plingeare6ani si jumatate. lam dat prea din timp la scoala nu stiu ce sa fac. este si foarte puturos. el a fost si la gradinita . ise pare totul o joaca.ce sa fac sal fac sa inteleaga ca nu mai este la gradinita.
  19.01.2006 17:48 
A Fi Parinte
Parerea mea este,ca datoria fiecarui parinte este de a urmari activitate de zi cu zi a copilului, indiferent de varsta copilului mai ales la scoala . Si eu sunt mama si oricat as fi de ocupata i-mi fac timp cel putin o ora ptr fiul meu .
  19.01.2006 17:48 
sunt independenta
Mama m-a ajutat la lectii pana in clasa a 4-a.Acum sunt a 8-a si ma descurc foarte bine fara ajutorul mamei sau a tatalui.Anul trecut am avut media generala 9.73 si nimeni nu m-a ajutat deloc.Parintii doar ma intreaba ce-am facut la scoala si daca am nevoie de ajutor.Imi place ca fac totul singura ptr. ca ma simt sigura pe mine si independenta.
  19.01.2006 17:48 
Un subiect mereu la moda
Sunt mama de doi baieti gemeni( clasa a III a ).Lucrez de dimineta pana seara,atunci cand ajung acasa ei au deja lectiile facute( sunt supravegheati de bunici ),dar le controlez lectiile si-i intreb ce au facut la scoala in ziua respectiva, deci nu trece ziua fara sa comunicam.Daca au ceva care nu au inteles atunci discutam si rezolvam.Nu problema lectiilor ma sperie pe mine ci problema lecturilor suplimentare pentru ca unul dintre copii citeste foarte mult iar celalalt daca s-ar putea sa citeasca fratele lui si pentru el ar fi nemaipomenit. De aceea cu cel care nu citeste am mari probleme si ajung pana la aplicarea pedepselor ( nu se uita la televizor un timp, nu se plimba cu bicicleta, nu se joaca la calculator etc ).Am uitat sa spun ca unul dintre ei este posesorul unui IQ de exceptie ( cel cu care n-am probleme ).Sa nu credeti ca celalalt nu poate ( poate si el la fel de bine, dar nu vrea ).De mai bine de un an practica Ju-Jitsu si amandoi au centura galbena iar acum se pregatesc de Campionatele Nationale pentru juniori ale Romaniei si merg in fiecare zi la sport ( asta se va intampla pana pe 5 nov.0 pentru ca programul obisnuit de sport este de trei ori pe saptamana.Eu consider ca au multa energie care trebuie consumata si ca baieti trebuie tinuti mai mult sub control. deocamdata nu ne-am izbit de situatii limita in care sa fim in situatia de a renunta la sport.Oricum pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor este necesar un sport ( nu neaparat de performanta). Sambata si duminica le acord mai mult timp.Ultima duminica din luna este ocupata cu conferintele de la Muzeul Antipa si bineinteles ca se pot alcatui foarte multe programe ( prin consultare cu copiii ) pentru ca altfel nu are efect. Cam asta este parerea mea si inca ceva eu sar in ajutorul copiilor dupa ce si-au batut ei putin capul, nu le servesc nimic pe tava pentru ca se vor obisnui ca totul sa le fie servit in viata si uite ca nu se poate.Copiii trebuie pregatiti si pentru viata, mai ales ca in Romania este ca si traiul in jungla, daca nu te descurci te mananca "leopardul ".Iar baietii in special trebuie obisnuiti sa-si asume raspunerea, pentru ca se fac oameni maturi ( la varsta ) si la minte... Si ca sa inchei eu fac cu copiii mei si lectii suplimentare la sfarsit de saptamana.
  19.01.2006 17:48 
Ambiii mici , realizari mici
Fetele mele sunt in clasa a V a. La fiecare nceput de an colar m implic n temele lor. Fiecare clasa aduce noi materii- geografie, istorie, asa c primele lectii le descoperim mpreun. Dup ce copii mei iau startul, m retrag din curs, dar discret sunt mereu cu ochii pe ele.le-am spus ca pentru nota 7 sau 8 pot nvta din caiet, pentru nota 9 din carte, dar pentru 10 trebuie sa apeleye la surse suplimentare -enciclopedii, culegeri.Nu stiu daca sunt exigenta, doresc doar s am copii normali, cu un sostem de valori care sa le fie de folos n via
  19.01.2006 17:48 
sfaturi pentru parinti
Excelent subiect. Copilul meu este in clasa a 4-a si ma chinui cu temele din clasa a-I-a. As vrea mai multe sfaturi. Pentru Raluca/18.09.2005. Ce sfaturi poti sa-mi dai pentru un copil hiperactiv???
  19.01.2006 17:48 
O mana de ajutor
Sunt si eu mama,am doi copii, si datorita lor si temelor lor, am ajuns sa infiintez un after-school, asa ca ,daca aveti probleme cu temele, sau cu vreun copil hiperactiv, ma pot ocupa eu de el, profesional. Si nu veti regreta. Tel:252.23.45/0744.979.252
  19.01.2006 17:48 
nota 10
un sfat foarte bun pentru parinti credeam ca sunt singura mama care se zbate cu copilul pentru teme
  19.01.2006 17:48 
Apreciere
Apreciez Acest Subiect Sint Si Eu Parinte Si As Dori Sa Aflu Mai Multe Amanunte Pe Aceasta Tema Sfaturi Idei Pareri ...
  19.01.2006 17:48 
teme
ce faceti daca aveti un copil hiperactiv in clasa a iv a ? AM AJUNS LA CAPATUL RABDARILOR!!!!!
  19.01.2006 17:48 
Teme
Sunt si eu parinte si sfaturile pe care le dati imi sunt foarte utile.Din pacate am un program foarte incarcat la serviciu si nu ma pot ocupa de copilul meu asa cum mi-as dori.
  19.01.2006 17:48 
daca stau putin si ma gandesc,parintii nu ar trebui sa se bage in viata adolescentilor.nu este asa?
  19.01.2006 17:48 
viata adolescentilor
Am 13 ani si sunt o fata in pas cu moda.as vrea sa-mi spuneti ce se mai poarta acum si ce nu se mai poarta
  19.01.2006 17:48 
rezolvare
in primul rand parinti nu ar trebui sa se bage pe viata copiilor, sau sa-i ajute la teme. preferabil ar fi sa-i lase inpace pt ca ei stiu ce le-a predat la scoala si mai mult ar pierde vremea sa le explice parintilor despre ce le-a spus profesorul...
  19.01.2006 17:48 
Nu reusesc sa conving copilul sa-si scrie singura temele fara scandal. Cum trebuie sa procedez ca sa il conving?
  19.01.2006 17:48 
nenultumire
si eu am 2 copii si nu reusesc de multe ori sa duc la sf toate temele
  19.01.2006 17:48 
Nemultumire
Sunt invatatoare la o scoala din mediul rural. Majoritatea copiilor isi fac temele dar numai pentru a nu veni cu ele nescrise. Parerea parintilor este ca, odata ce a venit la scoala, elevul trebuie sa invete. Ei nu au timp sa se ocupe de copii. Va intreb: Oare, invatatorul sau profesorul sunt singurii responsabili pentru lipsa de cultura si educatie a tinerilor de azi? De ce crede familia ca nu are nici o obligatie morala fata de copii? Ce poti cere acestora daca parintii au gandirea atat de ingusta?
  19.01.2006 17:48 
foarte bine
Ce a-ti scris in acest material este foarte adevarat, insa eu cred ca parintii joaca rolul cel mai important intr-o dezvolatare frumoasa a copilului.Asa ca din cauza aceasta se intampla lucruri precum, o sarcina nedorita la o varsta frageda: de ce? parintii ar trebui sa discute mai mult cu copii lor, comunicarea joaca un rol destul de important.Copii au multe tentatii iar parintii le interzic anumite lucruri ex:fumatul, drogurile, insa ar trebui sa le explice de ce nu sunt bune si sa stea de vorba cu ei despre aceasta problema.Atunci cand parintii le interzic cu desavarsire si nu le explica de ce, tentatia devine si mai mare. Atunci cand copilul are un mediu bun in care traieste cu siguranta are o educatie buna.
  19.01.2006 17:48 
am multe emotii
e primul an al fetitei mele la scoala. Am mari emotii dar si multe sperante.E un copil minunat,si voi incerca sa pun practica tot ce am citit aici.
  19.01.2006 17:48 
Nu exista doua fiinte la fel
suntem 3 surori. saraca mama numai ea stie cat de mult s-a chinuit pentru a ne invata sa ne insusim acelasi program. a fost posibil?!?!?bineinteles ca nu, pentru ca suntem firi diferite. cea mare constiincioasa isi facea lectiile rapid ca sa scape de griji; mie mi-a placut intotdeauna joaca asa ca amanam pana in ultima clipa scrisul temelor pentru a doua zi. pe vremea lui ceausescu mai tin minte cum eram nevoita sa-mi fac in miez de noapte temele la lumanare. cea mica nu putea sa-si faca temele pana cand nu venea mama de la serviciu sa o supravegheze; ajutorul nostru era refuzat din start. si cu toatea acestea, sora mea este absolventa de psihologie, eu de litere, cea mica studenta in prezent la matematica. Asa ca, doamna draga nu fiti ingrijorata. Constiinciozitatea merge mana in mana cu temperamentul fiecarui copil.
  19.01.2006 17:48 
copii si copii....
Sunt deacord cu tot ceea ce am citit, dar dupa pererea mea exista copii si copii. Eu am doi copii si cred ca i-am crescut la fel pe amandoi. Le-am creeat conditii pentru a invata.Unul din ei plange daca nu reuseste sa faca ceea ce are de facut fiindca ii este rusine sa mearga nepregatit, celalalt nu face nimic decat daca il pui.Cu alte cuvinte unul e consiincios altul nu. Fiecare insa e destept in felul lui. Nu stiu daca as putea face ca amandoi sa fie la fel.....Va multumesc!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie