Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Adolescentul
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Adolescentul > Parintele tau este alcoolic?

Parintele tau este alcoolic?

Multi tineri au un parinte dependent fizic si emotional de alcool. Cu toate ca alcoolismul exista de secole, nimeni nu a descoperit cum sa-l previna si sa-l stopeze, acesta continuand sa creeze angoase nu numai persoanelor dependente, dar si celor apropiati sau membrilor familiei.

De ce bea parintele meu?

Trebuie inteles ca alcoolismul este o afectiune si, ca orice afectiune, trebuie sa fie tratata. Fara un ajutor profesionist, un alcoolic poate sa bea in continuare si starea lui sa se inrautateasca cu trecerea timpului. Ca orice alta boala, alcoolismul nu apare din vina unei persoane anume. Unele persoane care traiesc alaturi de un alcoolic se invinovatesc pentru dependenta celui drag. Dar adevarul e ca alcoolicul ar bea, indiferent de cine ii este alaturi.

Daca parintele tau bea, nu inseamna ca starea lui se va schimba daca obtii note mai bune la scoala, daca esti mai responsabil/a cu sarcinile casnice si daca faci tot ce vor parintii tai. Alti copii isi explica dependenta parintelui prin problemele pe care le are la serviciu sau, din contra, prin lipsa unui loc de munca.


De ce nu se lasa de baut?

Negarea joaca un rol important in viata unui alcoolic. O persoana in faza de negare este acea persoana care refuza sa vada adevarul. O persoana alcoolica va da intotdeauna vina pe altcineva pentru problema sa, deoarece este mult mai usor sa invinovateasca pe altcineva si nu pe ea insasi. Unii parinti alcoolici isi fac copiii sa se simta prost prin adresarea unor cuvinte grele, gen: "Ma scoti din fire!", "Esti o pacoste!". De asemenea, daca unul din membrii familiei mentioneaza ca are o problema legata de bautura, respectivul va reactiona violent. Sunt si cazuri in care persoanele dependente de alcool isi recunosc problema, sustinand ca pot renunta oricand sau ca beau doar in situatii de stres.


De ce te simti tu vinovat/a de problema parintelui?

Majoritatea adolescentilor au o stare emotionala neechilibrata, cu suisuri si coborasuri, indiferent de ce li se intampla acasa. Daca mai adaugi la aceasta stare de neliniste si un parinte alcoolic, iti dai seama de ce te simti atat de coplesit/a. Cateva sentimente pe care copiii care au un parinte alcoolic le au sunt: manie, tristete, jena, singuratate, neajutorare si lipsa de incredere in sine.

Multi alcoolici se comporta imprevizibil si copiii care cresc cu un astfel de parinte consuma multa energie sa-si dea seama de starea de spirit a parintelui. Intr-o zi poti sa umbli ca pe ghimpi, incercand sa eviti o izbucnire din partea parintelui, deoarece vasele nu sunt spalate si nu e curatenie in casa; in alta zi, parintele iti va promite induiosat ca lucrurile vor fi mai bune si nu isi va mai varsa nervii pe tine. O astfel de tensiune, plus problemele din propria ta viata ar putea sa te lase fara pic de energie.

Cu toate ca alcoolismul cauzeaza aceleasi probleme in toate familiile, fiecare situatie e unica. Unii parinti abuzeaza emotional sau fizic de copii. Altii isi neglijeaza copiii, neasgurandu-le suficienta hrana si ingrijire. In unele cazuri, pot fi implicate si drogurile. In altele, familia s-ar putea sa se confrunte cu lipsa banilor. Cu toate ca fiecare familie este diferita, adolescentii cu parinti alcoolici se plang de singuratate sau de depresie.


Ce pot face?

Copiii care au avut parinti alcoolici pot deveni chiar ei, mai tarziu in viata, alcoolici. Constientizarea problemei si solicitarea ajutorului te ajuta in a nu deveni si tu la randul tau alcoolic.

Constientizeaza problema! Un parinte nu va bea niciodata din vina copilului. Multi copii incearca sa ascunda problema parintelui sau il acopera cu diferite minciuni. Chiar daca parintele nu isi accepta problema, constientizeaz-o tu macar.

Constientizarea problemei parintelui tau te va ajuta pe tine sa vezi lucrurile in perspectiva. De exemplu, unii adolescenti ai caror parinti beau se tem sa-si exprime emotia, nefericirea sau supararea, de teama ca nu cumva sa declanseze o criza de nervi din partea parintelui. Acest lucru poate sa-i distruga adolescentului increderea. Pentru a contracara acest lucru, recunoaste-ti sentimentele, fie tie insuti/ inseti, fie unui prieten.

Cere ajutor! Este intoteauna bine sa ai un prieten in care sa gasesti sprijin, dar este mai importnat sa te poti destainui unui adult. Cauta-ti un profesor sau o ruda in care ai incredere.

Deoarece alcoolismul este o problema atat de raspandita, exista cateva organizatii care ofera sprijin persoanelor dependente de alcool. La noi, este foarte cunoscuta Asociatia Alcoolicilor Anonimi, care are sedii in mai multe orase din tara.

Sa nu te gandesti ca-ti tradezi parintii daca incerci sa cauti ajutor. Tinerea secretului face parte din alcoolimul in sine si da voie problemei sa se agraveze. Iti iubesti parintele, chiar daca recunosti ca are o problema cu bautura.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 19:18 
Eu am trait intr-o familie unde alcoolul nu exista fizic in casa, nici macar de sarbatori nici ca ingredient in mancare.Dar de curand ma confrunt cu o problema delicata, socrul meu are ciroza din cauza consumului de alcool si vreau sa zic ca nu a facut nimic in viata pentru copii lui si acum toata responsabilitatea a cazut pe ei.Adica sotul meu tre sa-i plateasca transplantul de fiacat.Dupa parerea mea astfel de oameni nu merita nici o sansa ar trebui lasati sa moara sunt niste jeguri de oameni.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie